«Το πρωτάθλημα, το γήπεδο και η στρατηγική Σαββίδη που πάντα πετυχαίνει»

Ο Σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Κυριάκος Κυριάκος, φιλοξενήθηκε στον αέρα του ραδιοφωνικού σταθμού City of Primo 106,1 και παραχώρησε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, για τα θέματα που απασχολούν τον Δικέφαλο του Βορρά.
«Το πρωτάθλημα, το γήπεδο και η στρατηγική Σαββίδη που πάντα πετυχαίνει»

Αναλυτικά όσα είπε:

Γιατί μιλάτε σπάνια;

«Το 2023 για να εκφραστεί μια ομάδα δεν έχει ανάγκη να προσωποποιούνται τα μηνύματα της. Υπάρχουν οι ανακοινώσεις, τα social media. Και επειδή με ξέρετε, γνωρίζετε ότι η άποψη μου είναι πως στο ποδόσφαιρο πρέπει να μιλούν λιγότερο οι παράγοντες και περισσότερο οι πραγματικοί πρωταγωνιστές που είναι οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές».

Απευθύνεστε όμως στον κόσμο του ΠΑΟΚ

«Ο κόσμος του ΠΑΟΚ ξέρει ότι είμαστε σε μια πολύ ιδιαίτερη, μεταβατική, δύσκολη σεζόν των τελευταίων 10 χρόνων, την πιο ιδιαίτερη σεζόν. Είναι δίπλα στην ομάδα από την αρχή. Αντιλήφθηκε νωρίς, και αυτό έχει να κάνει από το πως το επικοινωνήσαμε, και την δυσκολία του εγχειρήματος αναδόμησης της ομάδας και είχαν ενημερωθεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην αρχή ομάδες που θέλουν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο πρότζεκτ. Ξεκίνησε να έχει δίπλα του, ίσως όχι την πλειοψηφία, αλλά αρκετό κόσμο που πίστεψε σε αυτό το πρότζεκτ, ο οποίος όλο και αυξάνεται».

Και τώρα ο ΠΑΟΚ πάει να πάρει το πρωτάθλημα;

«Χωρίς αυτό να αποτελεί απαίτηση από τους παίκτες της ομάδας. Ο μεγαλομέτοχος της ομάδας όπως είπε και στην αρχή της σεζόν, ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να παίζει να για βγει 4ος. Χωρίς ο πρωταθλητισμός να έχει μπει ως στόχος από την αρχή της σεζόν, ο ΠΑΟΚ είναι αυτή τη στιγμή μέσα στον στόχο του πρωταθλήματος. Ακριβώς επειδή οι παίκτες υπερέβαλαν εαυτόν, το ίδιο και ο προπονητής και είναι και το κλίμα στο οποίο δουλεύουν όλοι μαζί. Σε ένα πρωτάθλημα στο οποίο μετρά και το τι θέση θα τερματίσεις. Το φετινό πρωτάθλημα, έχει στόχους μέχρι την τελευταία στιγμή, γιατί έχει σημασία τι θέση θα τερματίσεις για την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ έχει κάνει υπέρβαση χρόνου περισσότερο. Για να κατακτήσει το πρωτάθλημα μένουν 9 αγωνιστικές, τις οποίες ο ΠΑΟΚ πρέπει να τους κερδίσει όλους».

Να περιμένουμε να μιλήσουμε για την έδρα του τελικού Κυπέλλου μετά τον επαναληπτικό με την Λαμία;

«Γιατί να μιλήσουμε για την έδρα του τελικού του Κυπέλλου; Αφού υπάρχει η προκήρυξη. Η προκήρυξη αναφέρει Βόλο ή εξωτερικό».

Είναι αλήθεια πως όσο πιο ανταγωνιστικό είναι το πρωτάθλημα, τόσο πιο τοξικό γίνεται;

«Αλήθεια είναι αυτό, γι' αυτό και πριν είπα ότι καλό είναι να μιλούν λιγότερο οι παράγοντες. Εγώ δεν θα το παίξω ο Ρομπέν τον Δασών και το καλό παιδί. Για μας είναι στρατηγική να κρατούμε χαμηλούς τόνους. Όσο πιο ήρεμη είναι η ομάδα, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα. Όσο υπάρχει εκνευρισμός, αυτό βγαίνει στα αποτελέσματα.

Χωρίς να θέλω να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, γιατί δεν χρειάζεται, εμάς η φετινή μας στρατηγική είναι αυτή του 2019. Λέμε όσα θεωρούμε ότι χρειάζεται. Ακούμε να λένε πως μιλάει μόνο ο Λουτσέσκου. Δεν είναι έτσι. Πρώτα απ' όλα ο Λουτσέσκου δεν ανήκει σε άλλη εταιρεία. Εκπροσωπεί τον ΠΑΟΚ. Είναι το σημαντικότερο στέλεχος της καθημερινότητας του ΠΑΟΚ. Οι πρωταγωνιστές του γηπέδου είναι αυτοί οι οποίοι μπορούν και να μιλούν. Δεν παίζει κάποιο ρόλο, έτσι είναι.».

Για τον Λουτσέσκου όμως λένε ότι μιλάει και ότι συμβάλλει στην τοξικότητα

«Αυτή είναι μια καλή ερώτηση για τον ίδιο τον Λουτσέσκου. Το πιο πιθανό βέβαια είναι να σου απαντήσει με μια κίνηση του χεριού για το πόσο τον ενδιαφέρει και το δεύτερο είναι να πρόκειται για επιδίωξη του. Θέλει να τραβάει πάνω του τα βλέμματα για να αποφορτίζει την ομάδα».

Ναι αλλά έτσι δεν μπορούμε να λέμε ότι ο ΠΑΟΚ δεν συμβάλλει στην τοξικότητα

«Εδώ πρέπει να κάνουμε έναν ορισμό της τοξικότητας. Γιατί τοξικό δεν είναι να διαμαρτύρεσαι για κάτι που έχει συμβεί. Τοξικότητα είναι να διαμαρτύρεσαι μια ολόκληρη εβδομάδα και να δημιουργείς κλίμα για κάτι που δεν έχει συμβεί και τελικά μπορεί να μην συμβεί καθόλου. Αλίμονο και εμείς έχουμε παραφερθεί, έχουμε διαμαρτυρηθεί, έχουμε πει και μια κουβέντα παραπάνω. Με το να μιλάμε περισσότερο όμως θα τους δώσουμε και παραπάνω ερεθίσματα. Αντιλαμβάνομαι ότι ο κόσμος πολλές φορές νιώθει την ανάγκη να μιλήσουμε. Ωστόσο εμείς μιλάμε εκεί που θέλουμε. Στην διάρκεια μιας σεζόν δεν γίνονται να επικοινωνείς τα πάντα. Σας είπα ότι η βασική στρατηγική στόχευση είναι η ομάδα να αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο της. Όσο πιο γρήγορα καταφέρει να ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες και να αποδώσει το ποδόσφαιρο που θέλει, τόσο πιο γρήγορα θα είμαστε όλοι χαρούμενοι. Άλλοι από την κερκίδα, άλλοι μέσα από τον ΠΑΟΚ».

Γιατί έχει σταματήσει το θέμα του γηπέδου;

«Δεν έχει σταματήσει ο ΠΑΟΚ να πιέζει, να επικοινωνεί, να ανταλλάζει σχέδια με την εταιρεία που έχει αναλάβει το σχεδιασμό του έργου, κάνοντας τις απαραίτητες προσαρμογές και διορθώσεις. Τα πρώτα σχέδια που πήραμε ήταν εντυπωσιακά, ωστόσο βλέποντας τις ανάγκες κατασκευής τους είδαμε ότι θα χρειαζόμασταν πάρα πολύ χρόνο να αλλάξουμε όρους δόμησης που θα έπαιρναν πολύ χρόνο και οι οποίοι έχουν περιγραφεί πολύ καθαρά από το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο εμείς ζητήσαμε. Γι αυτό και γίνονται κάποιες προσαρμογές που θέλουν χρόνο. Το γήπεδο θα γίνει και θα γίνει στην θέση του παλιού. Δεν έχει αλλάξει καμία απόφαση σε αυτό.

Το χρονοδιάγραμμα εξακολουθεί να θέλει το καινούργιο γήπεδο να υπάρχει στα 100 χρόνια του γηπέδου. Ούτε η πρόθεση, η τελική πινελιά να έχει την γνώμη του κόσμου. Αντιλαμβάνεστε ότι σε μια προεκλογική περίοδο μπορεί να γίνονται κάποιες υποσχέσεις και δεσμεύσεις οι οποίες όμως πρακτικά θέλουν παραπάνω χρόνο για να πραγματοποιηθούν. Για να δώσουμε ένα σχέδιο προς διαβούλευση πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι οι τεχνικές προδιαγραφές είναι ενός σχεδίου που μπορεί να γίνει. Το Π.Δ. είναι πολύ συγκεκριμένο ως προς το τι επιτρέπεται να γίνει. Γι αυτό και έπρεπε να γίνουν κάποιες προσαρμογές. Πρώτα λοιπόν υπάρχει η διαδικασία της εσωτερικής διαβούλευσης, για να γίνει το επόμενο βήμα Μέχρι το τέλος της σεζόν δύσκολα να γίνει κάτι».

Οι κύριοι λόγοι που περιμένουμε από το περασμένο καλοκαίρι νέα;

«Οι κύριοι λόγοι είναι 1) ότι τα τεχνικά έργα αυτού του βεληνεκούς χρειάζονται αυτό που οι τεχνικοί ονομάζουν «ωρίμανση» που σημαίνει ότι ένα σχέδιο πρέπει να το πάρεις και να τρέξεις τις διαδικασίας για την άδεια δόμησης. Αυτό ήταν μια διαδικασία που έτσι κι αλλιώς κρατάει περίπου έναν χρόνο. Αυτά τρέχουν κανονικότατα, με την ίδια ταχύτητα. Έχει καθυστερήσει μόνο η δημόσια διαβούλευσης, χωρίς να επηρεάζει ωστόσο τις υπόλοιπες ενέργειες».

Για το θέμα του Καυτανζογλείου;

«Αυτό θα το δούμε μετά, όταν θα είμαστε έτοιμοι. Έχουμε αντιμετωπίσει προβλήματα τα οποία έχουμε αναφέρει αρκετές φορές. Από την στιγμή που δεν είναι έτοιμες οι μπουλντόζες να μπουν στην Τούμπα έχουμε σταματήσει να πιέζουμε, ωστόσο ευελπιστούμε ότι όταν έρθει η ώρα και με την επόμενη Κυβέρνηση θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες».

Για το Αθλητικό Κέντρο;

«Για το Αθλητικό Κέντρο είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε επικοινωνήσει πολλά. Πρέπει πρώτα θα γίνει η εξασφάλιση του χώρου. Είναι ένα θέμα που χειρίζεται ο Άγγελος Αναστασιάδης. Ο χώρος θα είναι στην ανατολική Θεσσαλονίκη, ένα μέρος που γνωρίζει καλά ο Αναστασιάδης. Ευελπιστούμε μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε και σε αυτό το θέμα εξελίξεις».

Που είναι ο Ιβάν Σαββίδης;

«Όποιος θέλει να τον βρει τον βρίσκει. Εμείς μιλάμε καθημερινά μαζί του. Έχω κουραστεί να το λέω. Ναι έχουμε βρει έναν διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας από ότι είχαμε συνηθίσει, αλλά μιλάμε συνέχεια. Εμείς, τα στελέχη, οι προπονητές, οι παίκτες, τον βλέπουμε και επικοινωνούμε συνέχεια. Ίσα ίσα που θα μπορούσα να πω χαριτολογώντας πως γκρινιάζουμε γιατί τον βλέπουμε και παραπάνω από όσο θα θέλαμε. Δεν μπορώ αν σας πω πότε θα εμφανιστεί. Όταν εκλείψουν οι λόγοι που έχουν περιορίσει στα ταξίδια του. Είναι πολύ καλά στην υγεία του».

Η αποφασιστικότητα για την τέλεση των πρότζεκτ θα φανεί εμπράκτως

«Ξέρετε ότι εγώ δεν λέω ψέματα, όταν κάτι δεν θέλω να το απαντήσω λέω ότι δεν χρειάζεται να μαθαίνονται όλα. Ένα θέμα, ένα πρότζεκτ όπως του γηπέδου το έχει ανοίξει ο ίδιος. Δεν υπήρχε στην ατζέντα. Δεν ήταν καν υποχρεωμένος. Δεν ανήκει στον ίδιο. Για τόσο μεγαλεπήβολα πρότζεκτ είναι καθαρά υπεύθυνος ο Ιβάν Σαββίδης. Το θέμα του γηπέδου είναι κάτι που ξεκίνησε ο ίδιος. Θέλει να το αφήσει περιουσία στον ΠΑΟΚ. Κάποια στιγμή με ρωτούσατε οι δημοσιογράφοι γιατί πρέπει να κάθε εβδομάδα να βγάζετε κάτι για το γήπεδο; Όλο αυτό το πράγμα έχει μια στρατηγική. Πρώτος ο Ιβάν Σαββίδης θέλει να τελειώσει με αυτό το γήπεδο».

Ο κόσμος είχε συνηθίσει να τον βλέπει συνέχεια και από αυτό πήγε στο μηδέν

«Ο Ιβάν Σαββίδης όταν ήρθε δεν είχε την καθημερινή τριβή με την ελληνική πραγματικότητα. Και οι δικές του αποφάσεις έχουν να κάνουν με την ωρίμανση του, όσο αφορά την ελληνική πραγματικότητα. Ο ΠΑΟΚτσης δεν νομίζω ότι αισθάνεται πως ο Σαββίδης τα έχει παρατήσει. Ακούν για πρότζεκτ τα οποία είναι εξελιγμένα τεχνοκρατικά. Ακόμη και σε αυτήν την σεζόν που εμείς την ονομάσαμε μεταβατική, απέδειξε ότι όταν υπάρχει σχεδιασμός, επιμονή και υπομονή, όταν δεν λυγίζεις στις αντιξοότητες, όταν βάζεις στόχο, πετυχαίνει. Άλλες φορές πιο γρήγορα άλλες πιο αργά. Το βλέπουμε και φέτος».

Τι ΠΑΟΚ περιμένουμε την νέα σεζόν;

«Πάνω κάτω τον ίδιο, με λίγες ποιοτικές προσθαφαιρέσεις. Σε γενικές γραμμές, αυτό που μπορώ να πω γιατί την ανάλυση θα την κάνει ο Ζοσέ Μπότο, είναι ότι του χρόνου θα είναι ο ίδιος ΠΑΟΚ με λίγες ποιοτικές προσθαφαιρέσεις. Συν – πλην ένας, δυο, αναφέρομαι στην ενδεκάδα. Υπάρχουν ποδοσφαιρικοί κανόνες τους οποίους σε γενικές γραμμές μπορείς να τους προβλέψεις. Ναι μπορεί να υπάρξουν και αποχωρήσεις ή προσθέσεις εκτός προγράμματος. Είναι αντίστοιχα πράγματα που δεν μπορείς να τα προβλέψεις.

Δεν γίνεται κάθε χρόνο να κάνεις πολλές αλλαγές. Χτίζεις μια ομάδα για να την διατηρείς στην κορυφή μια τριετία, με λίγες αλλαγές. Για παράδειγμα η διαδικασία της υπεραξίας δεν αλλάζει μέσα σε μια μέρα. Ο Κουλιεράκης του περασμένου καλοκαιριού έχει διαφορετική τιμή από τον σημερινό. Θα έχει επίσης διαφορετική τιμή από τον Κουλιεράκη της επόμενης χρονιάς. Είναι μια διαδικασία που την χτίζεις.

Μιλήσαμε και για αυτάρκεια. Αυτάρκεια δεν σημαίνει μεροδούλι μεροφάι. Ας πούμε ότι ο ΠΑΟΚ πουλάει όλους τους παίκτες του και παίρνει 50 εκατομμύρια. Τους ίδιους του χρόνου μπορεί να του δώσει 80 και σε 2 χρόνια 100 εκατομμύρια. Δηλαδή δεν είναι ότι πουλάω φέτος έναν παίκτη, να πάρω κάποιον φθηνότερο, για να λέω ότι επιδιώκω την αυτάρκεια. Όταν το είπε ο Ιβάν Σαββίδης είχε στο μυαλό του αυτό. Επειδή αυτή η έννοια έχει παρεξηγηθεί. Πουλώντας τους ποδοσφαιριστές στην κατάλληλη στιγμή και τιμή, εξασφαλίζεις τα έσοδα που θα σε βοηθήσουν να έχεις αυτάρκεια. Παράλληλα όμως θα έχεις και μια ομάδα που θα κάνει πρωταθλητισμό για χρόνια».

Το συμβόλαιο του Λουτσέσκου τελειώνει το 2024. Τι να περιμένουμε;

«Αρχικά να μείνει μέχρι τότε. Και μετά νομίζω είναι επιθυμία όλων να πάει η συνεργασία πολλά χρόνια πιο μακριά από τις αρχικές συμφωνίες, αλλά όλα αυτά βήμα βήμα».

Την Δευτέρα (27/3) έχετε την σύσκεψη με τον κ. Μπένετ, τι περιμένετε, θα πάτε;

«Ότι θα πάμε, θα πάμε, όπως οφείλει να κάνει μια μεγάλη ομάδα που καλείται σε θεσμικές συζητήσεις. Δεν το συζητάμε, δεν θα χάσουμε το δικαίωμα να δώσουμε το παρόν δεν τέτοιες συζητήσεις. Οι στόχοι του καθενός σε αυτές τις συζητήσεις είναι κάτι που θα δούμε τότε. Εμείς επιμένουμε και δικαιωνόμαστε πως είναι ανάγκη για το ελληνικό ποδόσφαιρο ξένος αρχιδιαιτητής με συμβόλαιο μικρής διάρκειας και μια ΚΕΔ ανεξάρτητη με ξένους επικεφαλής και ξένους διαιτητές. Επιμένουμε σε αυτό και νομίζω ότι διαρκώς δικαιωνόμαστε.

Τώρα, αν υπάρχουν άλλα παράκεντρα, άλλες επιδιώξεις, μηχανισμοί της Superleague που δεν ξέρουν οι υπόλοιποι εταίροι, οι οποίοι μιλούν δήθεν με ελίτ διαιτητές, αυτά είναι πράγματα που πρέπει να διευκρινιστούν από αυτούς που τα θέτουν.

Συμφωνούμε όλοι ότι το επίπεδο της διαιτησίας, σε αυτό το πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα βάση βαθμολογίες, πρέπει να είναι υψηλό. Όσο περνούν οι αγωνιστικές και γίνονται όλο και πιο κρίσιμα τα παιχνίδια, οι διαιτησίες πρέπει να είναι υψηλού επιπέδου».

Διαβάστε ακόμη...