«Το ένστικτο μου έλεγε να έρθω στον ΠΑΟΚ»

Όταν στις 7 Μαίου η FORZA αποκάλυπτε ότι ο πρώτος στόχος του ΠΑΟΚ για τη θέση του τερματοφύλακα ήταν ο Ντόμινικ Κοτάρσκι, πολλοί μπορεί να αναρωτήθηκαν "ποιος είναι αυτός;".
«Το ένστικτο μου έλεγε να έρθω στον ΠΑΟΚ»

Όταν λίγο αργότερα ο ΠΑΟΚ προχώρησε στην απόκτηση του Κροάτη τερματοφύλακα από την Γκόριτσα και την ανακοίνωσε, ακόμη περισσότεροι αναρωτήθηκαν "μα πως ποντάρει ο ΠΑΟΚ σε έναν 22χρονο, που κανείς δεν ξέρει;".

Σήμερα, μετά από πέντε αγωνιστικές στο πρωτάθλημα, κανείς δεν μπορεί να πει "ποιος είναι αυτός ο Κοτάρσκι"!

Ο 22χρονος τερματοφύλακας απέδειξε πολύ γρήγορα πως το μείζον δεν είναι ηλικία, αλλά και το αν είναι ευρέως γνωστός ή όχι!

Ο Ντομινίκ Κοτάρσκι νωρίς – νωρίς δίνει σε όλους την εντύπωση ότι είναι μια εξαιρετική μεταγραφή, ότι μπορεί να γίνει ο "φύλακας άγγελος της εστίας" και να τον βοηθήσει να λύσει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα, βρίσκοντας ένα... βουνό κάτω από τα δοκάρια του.

Είναι νωρίς για αξιόπιστα συμπεράσματα, το δείγμα δεν είναι μεγάλο, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτος, αλλά ο νεαρός Κροάτης δείχνει πως... έχει να δώσει!

Κι αν σ΄ αυτό το διάστημα τον ανακαλύπτουμε σιγά σιγά μέσα στο γήπεδα, για τον Κοτάρσκι εκτός γηπέδων, ξέρουμε ακόμη λιγότερα...

Ήρθε η στιγμή να μάθουμε περισσότερα πράγματα γι΄ αυτόν.

Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά...

Είσαι καλά μετά το "ατύχημα" με τη Λαμία; Πόνεσες ή δε θυμάσαι τίποτα;

«Είναι καλό να κουνιέται καμιά φορά από τη θέση ο εγκέφαλος, ίσως τώρα να είμαι λίγο πιο έξυπνος! Είμαι καλά, δεν έχω τίποτα...»

Ποια ήταν η πρώτη σκέψη σου όταν συνήλθες μέσα στο ασθενοφόρο;

«Δεν θυμάμαι πολλά πράγματα. Κάποια στιγμή ήθελα να γελάσω, μετά ένιωθα να πεινάω! Το πρώτο που θυμάμαι ότι ρώτησα ήταν για τη γυναίκα μου, και μετά αν έφαγα γκολ ή το έσωσα!»

Θα είσαι λίγο πιο προσεκτικός στο μέλλον;

«Όταν είσαι στο παιχνίδι και παλεύεις για τη μπάλα, δεν μπορείς να σκέφτεσαι έτσι. Φυσικά και θα το ξανακάνω, θα βουτήξω πάλι μέσα στα πόδια να αρπάξω τη μπάλα».

Είσαι εδώ σχεδόν 2-3 μήνες. Πως σου φαίνεται όλο αυτό;

«Είμαι πολύ χαρούμενος, μετά απ΄ αυτούς τους πρώτους σχεδόν 3 μήνες... Μεγαλώσαμε σαν ομάδα, μεγαλώνω ποδοσφαιρικά κι εγώ, παιχνίδι με παιχνίδι παίρνω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Μ' αρέσει η πόλη, μ΄ αρέσει η ομάδα, βρήκα ότι προσδοκούσα. Νιώθω πολύ καλά, πιστεύω ότι θα κάνουμε καλά πράγματα, έχουμε καλή ομάδα».

Όταν έμαθες ότι σε θέλει ο ΠΑΟΚ, ποιος ήταν ο πρώτος με τον οποίο μίλησες για να μάθεις τι είναι ΠΑΟΚ;

«Ο ατζέντης μου, μου είπε τον Μάρτιο ότι υπάρχει η προοπτική του ΠΑΟΚ...»

Τον Μάρτιο;

«Ναι, τον Μάρτιο, είχε τότε διακοπή το πρωτάθλημα και ήμουν με την Εθνική και το θυμάμαι. Ήθελα να κάνω ένα βήμα παραπάνω, δεν ήταν καλό να γυρίσω στον Άγιαξ, ήθελα να παίξω, έψαχνα επιλογές και μου μίλησε για τον ΠΑΟΚ. Του είπα αμέσως "μ΄ αρέσει, προχώρα το". Ήταν ένα καλό βήμα μετά τη Γκόριτσα».

Είχες άλλες προτάσεις αυτό το καλοκαίρι;

«Υπήρχαν επιλογές, αλλά όταν μου είπε για τον ΠΑΟΚ, ένιωσα όπως όταν αγοράζεις ένα σπίτι. Μπαίνεις σε ένα σπίτι, σου κάνει "κλικ", και λες "αυτό είναι, δε χρειάζεται να δω άλλο". Έτσι ένιωσα. Το ένστικτό μου, μου έλεγε να έρθω».

Σου είπαν κάτι ιδιαίτερο από τον ΠΑΟΚ, που ενίσχυσε το ένστικτό σου;

«Ναι, ήταν πολύ σημαντικό ότι με ήθελαν πολύ, μου το έδειξαν, και κατάλαβα ότι εδώ οι προοπτικές ήταν πολύ καλές. Ο προπονητής με ήθελε, μου εξήγησε το στυλ της ομάδας και το πως θέλει να παίζω, μου είπε ότι θέλει να παίζω πολύ με τα πόδια, βρήκα έναν καλό προπονητή τερματοφυλάκων... Οι άνθρωποι της ομάδας μου εξήγησαν ότι θέλουν να φτιάξουν μια καινούρια ομάδα, με νέους παίκτες, είδα μια πολύ καλή προοπτική».

Πως είναι η συνεργασία με τον Ράζβαν Λουτσέσκου;

«Είναι καλός άνθρωπος και καλός προπονητής, δίνει στους παίκτες του αυτοπεποίθηση, μας σπρώχνει, είναι τελειομανής. Δεν το κάνει με επιθετικότητα, το κάνει με ωραίο τρόπο, σου δίνει κίνητρο, ξυπνάει κάτι μέσα σου! Μετά έμαθα πως ήταν κι αυτός τερματοφύλακας. Έχει την καλώς εννοούμενη τρέλα που πρέπει να κουβαλάει κάποιος για να παίξει τερματοφύλακας!»

Όταν ήρθες, έλεγαν πολλοί, πως θα εμπιστευτεί ο ΠΑΟΚ ένα παιδί 22 ετών; Παίζει ρόλο η ηλικία;

«Πιστεύω ότι στα 22, αυτό που μπορεί να σου λείπει, είναι η εμπειρία. Αλλά για μένα δεν είναι τόσο σημαντικό. Ο Κασίγιας στα 18-19 του ξεκίνησε να παίζει στη Ρεάλ. Ο Κουρτουά, ο Άλισον, όλοι αυτοί οι μεγάλοι τερματοφύλακες δεν ξεκίνησαν στα 28 τους! Θα ήθελα να πω ένα "ευχαριστώ" στους ανθρώπους του ΠΑΟΚ που με πίστεψαν. Δεν πολυενδιαφέρομαι τι λέγεται απ΄ έξω, δεν με πειράζει, δεν με ενοχλεί. Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και είναι σεβαστή. Ξέρω τη δουλειά μου, έχω μεγάλα κίνητρα, να γίνομαι καλύτερος και καλύτερος».

Όταν πηγαίνεις κάτω από την εστία, τι σκέφτεσαι; Ότι είσαι μόνος; Ότι πρέπει να είσαι δυνατός να τους κερδίσεις όλους;

«Στη ζωή του του τερματοφύλακα είναι σημαντικό να έχεις αυτοπεποίθηση. Ξέρεις ότι δεν πρέπει να κάνεις λάθος, είσαι τελευταίος, πίσω σου δεν είναι κανείς, τρως το γκολ. Το πρόβλημα είναι αν δεν έχεις δυνατή νοοτροπία, αν δεν έχεις σκληρό χαρακτήρα. Όταν μπαίνω να κάνω ζέσταμα, λέω στον εαυτό μου κάθε φορά "αυτό είναι το δικό σου ματς, δεν πρόκειται να σε κερδίσει κανένας, δε θα φας γκολ. Όταν ξεκινήσει το παιχνίδι, πρέπει να είσαι σε εγρήγορση, ακόμη κι όταν δεν έχεις δουλειά, να είσαι έτοιμος από το 1' μέχρι το 95' για το επόμενο σουτ. Δε χρειάζεται να σκέφτεσαι πολλά πράγματα».

Γιατί ένα παιδί διαλέγει να γίνει τερματοφύλακας;

«Θα σου πω για μένα. Ήταν το παγκόσμιο κύπελλο του 2006 στη Γερμανία, ήμουν 6 χρονών. Το πήρε η Ιταλία, όλοι μιλούσαν για τον Μπουφόν, όλοι ήθελαν να του μοιάσουν. Τον έβλεπα στην τηλεόραση, ήταν σα να πετούσε! Είπα, ΟΚ, θα γίνω σαν κι αυτόν. Πάντα έπαιζα ποδόσφαιρο, έπαιζα μέσα, δεν έπαιζα τερματοφύλακας, αλλά μου άρεσε η υπευθυνότητα της θέσης. Μου άρεσε το να είσαι λίγο διαφορετικός στο γήπεδο, όχι όπως οι άλλοι».

Τι θα έκανες στη ζωή σου αν δεν έπαιζες ποδόσφαιρο; Ποιο δρόμο θα ήθελες να πάρεις;

«Το έχω σκεφτεί, αλλά δεν είμαι ξεκάθαρος! Όταν έβλεπα το ''τοπ γκαν'', θα ήθελα να είμαι πιλότος. Δεν είμαι σίγουρος. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να είμαι αφεντικό του εαυτού μου».

Ποιο είναι το βασικό πλεονέκτημα σε έναν τερματοφύλακα;

«Το μυαλό, να είσαι πολύ δυνατός πνευματικά. Να έχεις καλές και γρήγορες αντιδράσεις, να πιάνεις τη μπάλα, να σώζεις, να είσαι καλός με τα πόδια, με τα χέρια. Όλα αυτά είναι σημαντικά για τον τερματοφύλακα στον 21ο αιώνα!»

Για τον Νόιερ έχουν πει ότι είναι τόσο καλός με τη μπάλα στα πόδια που θα μπορούσε να παίξει και χαφ...

«Νομίζω ότι το έχει δοκιμάσει και στο Μουντιάλ να κάνει ντρίπλες! Μερικές φορές δεν πρέπει να κάνεις περισσότερα απ΄ όσα πρέπει, αλλά ο Νόιερ είναι τοπ. Εδώ και 15 χρόνια ακούμε γι΄ αυτόν. Ποιος άλλος είναι τόσο σταθερός τόσο πολλά χρόνια;»

Πιστεύεις ότι το παιχνίδι σου με τα πόδια είναι άνω του μέσου όρου;

«Δεν το σκέφτομαι έτσι, δεν θέλω να συγκρίνουμε, προσπαθώ είμαι... εγώ. Αυτό ειναι το παιχνίδι μου. Προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος, να διασκεδάζω το παιχνίδι. Από παιδί μου άρεσε να παίζω έτσι, να παίζω με τα πόδια, έτσι σπας την πίεση, μ΄ αρέσει, όχι με πολύ ρίσκο βέβαια. Αυτό το παιχνίδι το δουλεύω κάθε μέρα, δεν πρέπει ποτέ να σταματάς. Το πρόβλημα για κάποιους τερματοφύλακας είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται τις ικανότητες που έχουν. Θα κάνεις και λάθη, και ο Νόιερ έχει κάνει λάθη. Δεν μπορείς να πάρεις τη μπάλα και να ντριπλάρεις δέκα αντιπάλους, αλλά να παίρνεις και κανένα ρίσκο!»

Ποιο θεωρείς ότι είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημά σου;

«Αν το διαβάσουν οι άλλοι μπορεί να γίνει μεγαλύτερο μειονέκτημα. Το κρατάω για μένα!»

Όλοι λένε ότι ήσουν μια καλή μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ. Σε τί επίπεδο βρίσκεται, τι δεν έχουμε δει από σένα;

«Είναι απλά η αρχή, υπάρχουν πολλά περιθώρια για να γίνω καλύτερος. Θέλω λίγο χρόνο να απαντήσω σ΄ αυτή την ερώτηση. Το κλειδί είναι τα παιχνίδια, η προπόνηση, η αυτοπεποίθηση, να κερδίζω εμπειρία».

Έχουμε δει πολλούς τερματοφύλακες να φωνάζουν και να βγάζουν μια τρέλα στο παιχνίδι. Εσύ δείχνεις πολύ ήρεμος. Λόγω ηλικίας ή ακόμη δε σε γνωρίσαμε καλά;

«Είμαι πολύ ήρεμος γενικώς. Θα προστατεύσω με κάθε τρόπο την περιοχή μου, ακόμα και με τρέλα, αλλά είμαι ήρεμος και συγκεκριμένος στο παιχνίδι, δεν θέλω να επηρεάζομαι. Και έξω από το γήπεδο, είμαι ήρεμος άνθρωπος».

Στα 18 σου πήγες στον Άγιαξ. Τι σου έμεινε απ΄ αυτά τα χρόνια εκεί; Απογοητεύθηκες που δεν έπαιξες εκεί;

«Σ' αυτό το επίπεδο είμαι και με τον ΠΑΟΚ, δεν υπάρχει διαφορά. Ήταν μεγάλο βήμα ο Άγιαξ, πέρασα ωραία χρόνια, δεν έχω να πω ότι έκανα λάθος, δούλεψα, ήμουν 100% εκεί. Προχωράμε, η ζωή συνεχίζεται, είμαι νέος, βελτιώνομαι σαν γκολκίπερ και άνθρωπος, βλέπω τη θετική πλευρά».

Τι σκέφτεσαι όταν ακούς ότι μια ομάδα πληρώνει για σένα δύο εκατομμύρια;

«Δεν το σκέφτομαι, είμαι συγκεντρωμένος στη δουλειά μου, να παίξω, να είμαι στο 100% στο γήπεδο. Εκτιμώ ότι κάποιος πιστεύει σε μένα, αλλά εγώ κάνω τη δουλειά μου».

Όταν είχε παίξει ο ΠΑΟΚ με τον Άγιαξ ήσουν στην αποστολή. Τι σου είχε κάνει εντύπωση, τι θυμάσαι;

«Πήγα σε πολλά γήπεδα με τον Άγιαξ, πήξαμε σε γήπεδα Τσάμπιονς Λιγκ, πουθενά δεν είδα αυτή την ατμόσφαιρα, που είχα δει εδώ. Θέλει λίγα λεπτά να το διαχειριστείς! Η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι ένα έξτρα κίνητρο να έρθεις στον ΠΑΟΚ και δε σου κρύβω ήταν ένας από τους λόγους που είπα αμέσως "ναι στον ΠΑΟΚ". Είναι ωραίο να έχεις τέτοιο κόσμος στο γήπεδο, γι΄ αυτό το παίζεις ποδόσφαιρο. Ο κόσμος είναι ένα μεγάλο μέρος της οικογένειας, σ΄ αυτή την ομάδα».

Καθαρά ποδοσφαιρικά, πως σου φαίνεται ο ΠΑΟΚ;

«Είμαστε πολύ καλή ομάδα, η οποία μεγαλώνει. Είμαστε ομάδα, βλέπεις πάθος, θέλουμε να πετύχουμε πράγματα μαζί και ξέρουμε ότι είναι σημαντικό να κερδίζεις, ακόμη και στη μέρα που δε θα είσαι πολύ καλός. Μ΄ αρέσει ο ΠΑΟΚ...»

Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια κάνει πρωταθλητισμό. Έχοντας δει και τον ανταγωνισμό, τι μπορεί να κάνει ο ΠΑΟΚ φέτος;

«Πιστεύω ότι μπορούμε να κερδίσουμε τον καθένα οπουδήποτε κι αυτό νομίζω πως είναι ξεκάθαρο. Δε θέλω να κάνουμε συγκρίσεις με τους άλλους, όσο κοινότυπο κι αν ακούγεται, ο στόχος είναι να βλέπεις το ματς που έρχεται, σα να είναι ο μεγάλος τελικός. Μόνο οι τρεις βαθμοί σε κάθε ματς είναι ο στόχος. Πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι στα καλά και ήρεμοι στα στραβά και να προχωράμε. Σαν ομάδα πιστεύω ότι είμαστε ικανοί να πετύχουμε πολλά πράγματα. Έχουμε ποιότητα, η σεζόν είναι μεγάλη».

To πρώτο σου παιχνίδι ήταν με τη Λέφσκι, που έφερε μια τεράστια απογοήτευση. Τι σκέφτηκες μετά τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό, που τόσο πόνεσε τον ΠΑΟΚ;

«Δεν ήταν εύκολο να το αποδεχτούμε, είμαστε πολύ καλύτερη ομάδα από τη Λέφσκι, απλά αυτά τα παιχνίδια δεν ήρθαν στη σωστή στιγμή. Ήμασταν ένα νέο γκρουπ, ίσως δεν ξέραμε ακόμη καλά ο ένας τον άλλον, αυτοί είχαν ήδη μερικά παιχνίδια πρωταθλήματος.

Σίγουρα μάθαμε απ΄ αυτό που έγινε, ίσως μας βγει σε καλό στην πορεία. Κάθε ήττα είναι σκληρή, ειδικά αυτή, αλλά πάντα κρύβει ένα μάθημα. Είναι σκληρό, αλλά και οι μεγαλύτερες ομάδες χάνουν και πρέπει να μαθαίνουν απ΄ αυτό».

Το παιχνίδι με τον Άρη ήταν το πιο καλό σου; Σε ένα δύσκολο γήπεδο, απέκρουσες ένα πέναλτι, έβγαζες μια σιγουριά για την ομάδα σου...

«Είναι ένα σημαντικό ματς για την πόλη, είναι ντέρμπι, μ' αρέσουν αυτά τα ματς, μ΄ αρέσει όταν υπάρχει καλή ένταση στο παιχνίδι. Σε όλους αρέσουν περισσότερο αυτά τα ματς. Για άλλη μια φορά, μπήκα στο γήπεδο και προσπάθησα να κάνω αυτό που μπορώ...»

Όταν έχεις έναν απέναντί σου που ετοιμάζεται να εκτελέσει πέναλτι, τι σκέφτεσαι;

«Επόμενη ερώτηση, δεν αποκαλύπτω τα μυστικά μου (γέλια)».

Τύχη, ικανότητα, ένστικτο, σκάουτινγκ;

«Είναι μία μίξη απ΄ όλα αυτά!»

Έχεις πολλά τατού, συμβολίζουν κάτι ιδιαίτερο;

«Όλα σημαίνουν κάτι για μένα, δεν μπορώ να διαλέξω κάποιο απ΄ όλα!»

Στο αριστερό σου χέρι, που είναι αυτή;

«Αυτή είναι η γυναίκα μου! Τώρα που το λες, ΟΚ, θα δει και τη συνέντευξη, τελικά το αγαπημένο μου τατού είναι η γυναίκα μου! (γέλια)»

Ποιο είναι το ποδοσφαιρικό σου όνειρο;

«Να κερδίσω ένα μουντιάλ, ένα Euro, ένα Τσάμπιονς Λιγκ... Ότι μπορείς να κερδίσεις, είναι πάντα ένα ποδοσφαιρικό όνειρο».

Ο ΠΑΟΚ πάντως δεν έχει καταφέρει ακόμη να παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ

«Ελπίζω να μην μπορεί να το πει κανείς αυτό στο μέλλον! Να το καταφέρουμε μαζί»

Διαβάστε ακόμη...