«Ανυπομονώ, δεν φοβάμαι! Ξέρω ότι ο ΠΑΟΚ έχει προσδοκίες από μένα»

Ο ΠΑΟΚ του έδειξε με κάθε τρόπο πως τον θέλει. Οι επαφές ξεκίνησαν από τον Μάρτιο (!) και ο Ντόμινκ Κοτάρσκι ξετυλίγει το story της μεταγραφής του.
«Ανυπομονώ, δεν φοβάμαι! Ξέρω ότι ο ΠΑΟΚ έχει προσδοκίες από μένα»

Ο Κροάτης πορτιέρε στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη: πανέτοιμος και ανυπόμονος, όπως δηλώνει, να φορέσει τα γάντια του βασικού τερματοφύλακα της Τούμπας.

Για εκείνον, ο ΠΑΟΚ μπήκε στη ζωή του ξαφνικά. Δεν ισχύει το ίδιο και για τον Ζοσέ Μπότο, ο οποίος είχε κυκλώσει από καιρό την περίπτωση του 22χρονου τερματοφύλακα και του γνωστοποίησε τις προθέσεις του τον περασμένο Μάρτιο. Και στο πρώτο... ματσάρισμα, ο Ντόμινικ Κοτάρσκι παραδέχεται πως όλα του «κούμπωσαν» ιδανικά!

Με τον ΠΑΟΚ όλα μου κούμπωσαν ιδανικά

«Η πρώτη επαφή με τον ΠΑΟΚ έγινε τον Μάρτιο, πριν από 3-4 μήνες. Ήμουν στην Εθνική ομάδα και μιλούσαμε με τον ατζέντη μου, ετοιμάζοντας κάτι για το καλοκαίρι... Ο ΠΑΟΚ επικοινώνησε μαζί μας και κατάλαβα ότι ήταν μία καλή ευκαιρία για μένα. Ο ΠΑΟΚ είναι ένα εξαιρετικό κλαμπ, παλεύει για πρωτάθλημα, τίτλους, Ευρώπη. Με χαροποίησε το ενδιαφέρον τους. Σαφώς έπαιξε ρόλο και η ατμόσφαιρα και ένιωσα ότι όλα μου κουμπώνουν ιδανικά. Πίεσα προς αυτήν την κατεύθυνση και... να' μαστε!».

Παραδέχεται πως το project του ΠΑΟΚ και κυρίως οι Μπότο - Λουτσέσκου έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση «μετακόμισής» του στη Θεσσαλονίκη: «Στην αρχή ο κ.Μπότο επικοινώνησε με τον ατζέντη μου, κατόπιν με μένα και κάναμε αρκετές συζητήσεις και οι τρεις μας. Το πιο σημαντικό κομμάτι στη διαπραγμάτευση ήταν πως Μπότο και Λουτσέσκου με έπεισαν για το project του ΠΑΟΚ. Εγώ κινούμαι βήμα βήμα. Ήμουν στον Άγιαξ, ήμουν νέος, απέκτησα εμπειρίες αλλά δεν πήραν την ευκαιρία μου στην μεγάλη ομάδα. Δεν ήθελα να κάθομαι στον πάγκο και γι΄αυτό έφυγα δανεικός, έπαιξα στην α΄κατηγορία της Κροατίας και το επόμενο βήμα ήταν ο ΠΑΟΚ. Μου άρεσε αυτό που μου παρουσίασαν, εγώ θέλω να παίζω με τα πόδια, ήθελαν έναν τερματοφύλακα με αυτό το στυλ παιχνιδιού και... έδεσε».

Όλα στο μυαλό μου είναι ποδόσφαιρο

Όπως επισημαίνει, η ζωή του περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από το ποδόσφαιρο. Στο άκουσμα του ενδιαφέροντος από τον ΠΑΟΚ, δεν είχε να ψάξει και πολλά, ήταν για εκείνον μία εύκολη απόφαση: «Ήξερα πράγματα για τον ΠΑΟΚ. Όλοι ξέρουν τον ΠΑΟΚ, οπότε δεν ήταν κάτι... ξένο στα αυτιά μου. Μίλησα με την σύζυγό μου και την οικογένειά μου, μας άρεσε η προοπτική. Όλα στο μυαλό μου είναι ποδόσφαιρο, η ζωή είναι ωραία στην Ελλάδα, συνεπώς ήταν μία εύκολη απόφαση για μένα».

Κεφάλαιο Άγιαξ: Αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Φαν Ντε Σαρ σε ηλικία 18 ετών. Και αυτό από μόνο του αρκεί για να «εκτοξεύσει» το βιογραφικό ενός τερματοφύλακα, κι ας μην πήρε ποτέ την ευκαιρία να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα. Δεν το σκέφτεται πολύ, ό,τι έγινε έγινε και κοιτά -πια- μπροστά.

Τρομερή εμπειρία ο Άγιαξ, την θυμάμαι όμορφα

Ακόμη βέβαια έχει να θυμάται και να λέει για εκείνη την προετοιμασία στο Κατάρ ως μία από τις πιο δυνατές αναμνήσεις από τον Άγιαξ: «Δεν έχω τρομερές ιστορίες αλλά σκέψου πως σε μία χειμερινή προετοιμασία στο Κατάρ, ο ο Φαν ντε Σαρ κατέβηκε στο γήπεδο και προπονήθηκε μαζί μας. Είναι οι στιγμές. Ήταν για μένα μία τρομερή εμπειρία να προπονούμαι με αυτόν τον τύπο.

Ήμουν πολύ νέος και φαινόταν -σαφώς- πολύ μεγάλο στα μάτια μου. Είναι πολύ σημαντικό να σε θέλει ένα κλαμπ όπως ο Άγιαξ. Τις πρώτες ημέρες ένιωσα τεράστια έκπληξη από το πώς κινούνται ο Φαν Ντερ Σαρ, ο Όβερμαρς, όλα τα μεγάλα ονόματα του κλαμπ. Πόσο προσιτοί είναι σαν άνθρωποι.

Ήταν μία καλή περίοδος, την θυμάμαι όμορφα. Έτσι θέλω να την θυμάμαι. Ήταν πολύ σημαντικό για εμένα να βρίσκομαι εκεί, όλοι ξέρουν ότι οι ακαδημίες του Άγιαξ είναι από τις καλύτερες στον κόσμο. Μία σημαντική ευκαιρία εξέλιξης και βελτίωσης για μένα. Στην αρχή, ήταν δύσκολα, για πρώτη φορά έφευγα από την Κροατία αλλά πήγα εκεί να κάνω τη δουλειά μου, να προπονούμαι και να απολαύσω το ποδόσφαιρο...».

Η επόμενη ερώτηση είναι ξεκάθαρη. Αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές, αν όχι την πιο σημαντική μεταγραφή του ΠΑΟΚ, τη φετινή σεζόν. Πόση πίεση μπορεί να σου δώσει αυτή η πρόταση;

Ακούω να λένε πως είμαι η πιο σημαντική μεταγραφή αλλά δεν νιώθω πίεση

«Μπορεί σε ορισμένους να ακούγεται ως μία μορφή πίεσης. Δεν το βλέπω έτσι. Είμαι εδώ για να βοηθήσω το κλαμπ, ξέρω ότι υπάρχουν προσδοκίες από εμένα. Οπότε ξέρεις δεν νιώθω την πίεση υπό αυτήν την έννοια, έχω την... πίεση να εξελιχθώ μαζί με το κλαμπ, να κερδίσουμε μαζί. Κι αν το βλέπουμε έτσι, είμαι σίγουρος πως δεν θα βγούμε χαμένοι. Ούτε ο ΠΑΟΚ ούτε εγώ...».

Στην κουβέντα τίθεται και το όνομα του Αλέξανδρου Πασχαλάκη καθώς επισημάνθηκε και στην ανακοίνωση μεταγραφής Κοτάρσκι και από τον ΠΑΟΚ. Κάτι που δεν το λες και σύνηθες...

Παρακολούθησα τον ΠΑΟΚ, είδα τον Πασχαλάκη, τα πήγε καλά

«Δεν με απασχολούν αυτά. Απλά κοιτάω τη δουλειά μου. Θέλω να πετύχω. Ξέρω ότι έπαιζε καλά αλλά αυτό ανήκει στο παρελθόν. Δεν το βλέπω έτσι, έχω έναν στόχο για μένα και την ομάδα! Παρακολούθησα μερικά παιχνίδια όταν προέκυψε το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ και είδα πως τα πήγε καλά, ήταν σε ένα πολύ καλό επίπεδο».

Βασικός τερματοφύλακας, ετών 22. Παίζει ρόλο η ηλικία σε αυτήν την θέση;

«Αν δεις όλους τους τερματοφύλακες, τον Έντερσον, τον Όμπλακ, τον Άλισον, τον Κουρτουά, όλοι ξεκίνησαν από νεαρή ηλικία. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις, δεν μπορείς ξαφνικά να παίξεις στα 30 σου. Σίγουρα είναι ένα ρίσκο αλλά αν δεν ρισκάρεις, δεν πετυχαίνεις τίποτα. Όσο μεγαλώνεις, σαφώς αποκτάς περισσότερες εμπειρίες. Ειδικά σε αυτήν την θέση, παίζει σημαντικό ρόλο. Να ξέρεις ποια είναι η θέση σου, που πρέπει να κάθεσαι κάτω από τα γκολποστ, στο γκολ. Το 60 με 70% για τον τερματοφύλακα είναι η θέση σου, το χτίζεις μέρα με την ημέρα, παιχνίδι με παιχνίδι. Στα 35 σου ίσως δεν είσαι τόσο 'φρέσκος' όσο στα 23 σου αλλά το ισορροπείς με την εμπειρία σου. Ο τερματοφύλακας μπορεί να τραβήξει για... χρόνια αλλά δεν τίθεται θέμα συζήτησης».

Από τις πρώτες εντυπώσεις είναι σαφές πως είναι ένας τερματοφύλακας που αρέσκεται να παίζει με τα πόδια, με τους μεσοαμυντικούς, συμμετέχει ενεργά στο «χτίσιμο» από πίσω και στο πρέσινγκ που ασκεί η ομάδα του, ξεκινώντας από την πρώτη πάσα του Κοτάρσκι, ανεβάζοντας τις γραμμές του αντιπάλου:

Είμαι ένας football player μέσα στο παιχνίδι

«Ναι, μου αρέσει να μένω ψηλά στο γήπεδο, μου αρέσει να παίζω με τα πόδια, με τους μεσοαμυντικούς μου με τη μπάλα και όχι απλά να την στέλνω μακριά. Νομίζω ότι είμαι ένας football player, μερικές φορές ίσως υπερβάλλω με αυτό. Αλλά πάντα υπάρχουν πράγματα που θέλεις να βελτιώσεις. Κάθε μέρα θέλω να βελτιώνω κάτι, να προσθέτω κάτι περισσότερο στο παιχνίδι μου. Θέλω να βελτιώσω τις μακρινές μπαλιές μου και άλλα...».

Τρέλα και τερματοφυλάκας πηγαίνουν πακέτο; «Πρέπει να είσαι... τρελός για να γίνεις τερματοφύλακας για να δέχεσαι να... σε βαράνε με τη μπάλα. Δεν μπορώ να πω για μένα ότι είμαι τρελός τρελός, ίσως μέσα στο γήπεδο όταν κάνω τη δουλειά μου, αλλά έξω από το γήπεδο είμαι ένας νορμάλ τύπος, ήρεμος. Και έτσι θα με παρουσίαζα ως άνθρωπο. Θέλω να ξέρουν ότι παλεύω κάθε λεπτό μέσα στο γήπεδο. Ας πούμε ότι είμαι... on fire! Έξω από γήπεδο μου αρέσει η ήρεμη ζωή. Αυτό είμαι εγώ.

Η αλήθεια είναι πως πρέπει να είσαι πνευματικά πολύ δυνατός για να γίνεις τερματοφύλακας. Δεν μπορώ να πω ότι εγώ δεν κάνω λάθη, όλοι κάνουν λάθη. Οι κορυφαίοι τερματοφύλακες στον κόσμο. Αλλά θα πρέπει να γυρίσεις γρήγορα το κουμπί στο μυαλό σου γιατί αν κάνεις λάθος, σε δύο λεπτά έχεις ήδη άλλη μπάλα πάνω σου. Μετά το παιχνίδι μπορείς να αναλύσεις τι έκανες λάθος, εκείνη την ώρα οφείλεις να αντιδράσεις, δεν έχεις χρόνο για κάτι άλλο. Προσωπικά, νιώθω πολύ δυνατός πνευματικά. Αυτό μπορώ να πω ότι είναι στα προτερήματα μου, πατάω αμέσως reset. Εγώ πρώτος ξέρω πότε κάνω λάθη» .

Του χρόνου θέλω να παίξω στο Champions League με τον ΠΑΟΚ

Επιστροφή στο Άπελντοορν, κάνοντας μία αποτίμηση της προετοιμασίας, κατονομάζοντας τους στόχους του με την ασπρόμαυρη φανέλα:

«Η ομάδα είναι καλή, δυνατή, σε όλες τις γραμμές της. Υπάρχει ένα μείγμα νεαρών και έμπειρων ποδοσφαιριστών, καλή χημεία στο σύνολο, καλή επικοινωνία ανάμεσα στους παίκτες και αυτό είναι το πιο σημαντικό σε μία ομάδα. Να είμαστε καλά μεταξύ μας. Όλοι με βοήθησαν πολύ. Έχει πολύ καλά παιδιά ο ΠΑΟΚ.

Ο στόχος μου είναι οι τίτλοι, να παλέψουμε για το πρωτάθλημα, το Κύπελλο, να μπούμε σε -πρώτη φάση- στους ομίλους του Conference League και από του χρόνου θέλω να παίξω Champions League με τον ΠΑΟΚ!».

Για την ώρα προέχουν τα ματς με τη Λέφσκι αλλά ο Κοτάρσκι βγάζει απόλυτη αυτοπεποίθηση...

«Ξεκινήσαμε να αναλύουμε τη Λέφσκι, προετοιμαζόμαστε γι΄αυτό το πολύ σημαντικό παιχνίδι. Θέλουμε να βρεθούμε στους ομίλους και είμαι 100% σίγουρος πως θα περάσουμε». Τελεία. Ούτε λέξη παραπάνω.

Ο Λουτσέσκου θέλει πάντα να κερδίζει

Όσο για τον αν ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον έπεισε και εντός γηπέδου πέρα από την αρχική συμφωνία;«Είναι ένας πολύ καλός προπονητής. Δίνει τα πάντα στο γήπεδο, στις προπονήσεις. Θέλει πάντα να κερδίζει! Μας πιέζει για να βγάλουμε τον καλύτερο μας εαυτό, μου αρέσει πολύ να δουλεύω μαζί του. Έχει καλή επικοινωνία με τους παίκτες».

Ο επίλογος του ανήκει, με ένα μήνυμα προς τον κόσμο του ΠΑΟΚ:

«Ανυπομονώ να βρεθώ στην Τούμπα, ξέρω πόσο παθιασμένοι είναι με τον ΠΑΟΚ και το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ από την πλευρά μου είναι πως θα παλέψω για εκείνους, για το κλαμπ, για τους συμπαίκτες του. Είμαι εξίσου παθιασμένος. Ελπίζω όλοι μαζί να παλέψουμε για τίτλους»

Ναι, αλλά η Τούμπα δεν είναι εύκολο γήπεδο...

«Το έχω ακούσει. Ξέρεις, αυτό ήταν κάτι που έμαθα και μου άρεσε, όταν ήρθα. Είναι ωραίο να ξέρεις ότι δεν θα είναι εύκολα, ότι υπάρχει πίεση.

Εγώ ανυπομονώ, δεν φοβάμαι!

Διαβάστε ακόμη...