«Δεν ξέρω αν θα αντέξω να μην κλάψω στην Τούμπα»

Ένας αήττητος πρωταθλητής και νταμπλούχος επιστρέφει στην Τούμπα, σε ένα βράδυ ευρωπαϊκού... τελικού. Ο Λέο Μάτος ανοίγει την καρδιά του στο SDNA.
«Δεν ξέρω αν θα αντέξω να μην κλάψω στην Τούμπα»

Ο Λέο Μάτος δεν είναι απλά ένας ποδοσφαιριστής που έγραψε ιστορία, συμμετέχοντας στις μαζεμένες αγωνιστικές επιτυχίες του «Δικεφάλου» τα τελευταία χρόνια.

Για πολλούς αποτελεί τον κορυφαίο δεξιό μπακ που φόρεσε ποτέ τη φανέλα του ΠΑΟΚ, για κάποιους άλλους και έναν από τους κορυφαίους στη συγκεκριμένη θέση που έχουν αγωνιστεί στην Ελλάδα.

Πέρα από τα αγωνιστικά του κατορθώματα, ίσως είναι ο ποδοσφαιριστής με τον οποίο ταυτίστηκαν περισσότερο τα τελευταία χρόνια οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, κυρίως για την μαχητικότητα του και για αυτό το... έξω από το κουτί ποδοσφαιρικό του στυλ.

Ένας τρελός που αρνιόταν να χάσει. Ένας παίκτης που ήταν ικανός να κάνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο για να κυριαρχήσει. Μέσα και κάποιες φορές και έξω από τους κανόνες.

Ο Βραζιλιάνος, όπως ενημέρωσε από χτες το SDNA, θα βρίσκεται σήμερα στην Τούμπα, έτοιμος για τη μεγάλη επιστροφή στο... σπίτι του, εκεί που όπως ο ίδιος μας λέει έχει «ζήσει τις ομορφότερες στιγμές στη ζωή του», ελπίζοντας ότι θα «αντέξει και δε θα βάλει τα κλάματα».

Ο Μάτος αναφέρθηκε στην απόφαση του να βρεθεί και πάλι στη Θεσσαλονίκη που λατρεύει, να δει από κοντά τον αγαπημένο του ΠΑΟΚ και φίλους του στην πόλη, βλέπει ως ευκαιρία για μία νέα αρχή για τον «Δικέφαλο» τον σημερινό ευρωπαϊκό... τελικό με τη Λίνκολν, σχολιάζοντας τη δύσκολη περίοδο που περνούν αγωνιστικά ο Ραζβάν Λουτσέσκου που τόσο εκτιμά, αλλά και οι πρώην συμπαίκτες και φίλοι του.

Ο... τρελός Βραζιλιάνος δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στους οπαδούς του ΠΑΟΚ, στέλνοντας τους ένα ξεχωριστό μήνυμα, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη για την ομάδα περίοδο.

-Πώς πήρες την απόφαση να ταξιδέψεις στην Τούμπα για το παιχνίδι με τη Λίνκολν;

Έδωσα το τελευταίο μου παιχνίδι στις 28 Νοεμβρίου, οπότε τώρα βρίσκομαι σε διακοπές. Διοργάνωσα αυτό το ταξίδι αρκετό καιρό πριν, πριν από περίπου τρεις μήνες, επειδή ήθελα να επισκεφτώ την Ευρώπη για να παρακολουθήσω ένα μεγάλο παιχνίδι με τα παιδιά μου. Για αρκετό καιρό μου το ζητούσαν να δούμε την Παρί Σεν Ζερμέν και πήγαμε προχτές και παρακολουθήσαμε από κοντά το παιχνίδι, είδαμε το γήπεδο, ζήσαμε την ατμόσφαιρα. Προσπάθησα να οργανώσω έτσι το πρόγραμμα μου για να παρακολουθήσουμε καλούς αγώνες.

Μετά την Παρί, θα έρθω να δω το παιχνίδι του ΠΑΟΚ που αγαπώ και στη συνέχεια και το ντέρμπι Ρεάλ Μαδρίτης- Ατλέτικο Μαδρίτης στην Ισπανία. Θα είμαι στην Ευρώπη για 10 ημέρες, θα επισκεφτώ τρεις πόλεις, άλλωστε για αυτό αποφάσισα να κάνω το ταξίδι στην Ευρώπη. Στη Θεσσαλονίκη θέλησα να έρθω γιατί αγαπώ την πόλη και τον ΠΑΟΚ. Μου λείπουν οι φίλοι μου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και άνθρωποι κοντινοί μου από το κλαμπ του ΠΑΟΚ που έχω επίσης να δω πολύ καιρό. Θέλω να τους συναντήσω όλους και να θυμηθούμε τις όμορφες στιγμές που έχουμε περάσει μαζί. Στη Θεσσαλονίκη θα μείνω για 3 ημέρες και κάτι και το Σάββατο θα φύγω για να ταξιδέψω για τη Μαδρίτη. Θα δω όπως είπα το μεγάλο ντέρμπι της Ρεάλ με την Ατλέτικο.

-Ο ΠΑΟΚ διανύει μία δύσκολη περίοδο με μαζεμένα αρνητικά αποτελέσματα. Απόψε κόντρα στην Λίνκολν παίζει έναν... τελικό πρόκρισης. Πώς βλέπεις αυτό το παιχνίδι;

Ξέρω τη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται ο ΠΑΟΚ. Το κλαμπ δεν διανύει μία κακή περίοδο, ειδικά μετά τα τελευταία αρνητικά αποτελέσματα. Από τότε που έφυγα από τον ΠΑΟΚ συνεχίζω να ακολουθώ τα πάντα που σχετίζονται με το κλαμπ, διαβάζω τα νέα της ομάδας και την παρακολουθώ γιατί τώρα είμαι οπαδός του ΠΑΟΚ. Ελπίζω ότι στο παιχνίδι με την Λίνκολν θα υπάρξει μία νέα αύρα, θα ξεκινήσουμε ένα νέο σερί νικών γιατί είμαι σίγουρος ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ είναι ικανοί, έχω παίξει μαζί τους και όσο για αυτούς που ήρθαν μετά από εμένα ξέρω πολύ καλά ότι έχουν δυνατότητες.

Ξέρω επίσης πολύ καλά το προπονητικό τιμ, τον προπονητή του ΠΑΟΚ, έχουν πάρα πολλές δυνατότητες, έχουν πολλή ποιότητα δουλέψαμε και μαζί για πολύ καιρό. Ελπίζω ότι ο ΠΑΟΚ θα επιστρέψει στις νίκες με τη Λίνκολν και θα επιστρέψει σιγά-σιγά η ομάδα στο επίπεδο που πρέπει να είναι.

-Παρακολουθείς την ομάδα; Αν ναι, τι πιστεύεις ότι θα πρέπει να αλλάξουν ο Λουτσέσκου και οι παίκτες για να ξεπεράσουν αυτή την αγωνιστική κρίση;

Παρακολουθώ παιχνίδια του ΠΑΟΚ, ειδικά όταν βρίσκω ελεύθερο χρόνο και είμαι σπίτι. Με βοηθάει πολύ η διαφορά που έχουμε στην ώρα σε αυτό. Για εμένα αυτή είναι μία δύσκολη φάση που περνάει ο ΠΑΟΚ, αλλά θα πρέπει οι παίκτες, ο προπονητής, όλο το κλαμπ να συνεχίσουν να παλεύουν. Συμβαίνει να υπάρχουν κακές περίοδοι στην ομάδα, όπως και οι καλές με σερί θετικών αποτελεσμάτων. Πρέπει όλοι στην ομάδα να συνεχίσουν και τώρα στα δύσκολα, ως οπαδός του ΠΑΟΚ είμαι αισιόδοξος και προσπαθώ να στέλνω όλη τη θετική μου ενέργεια στο γκρουπ, παρότι είμαι πολύ μακριά. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας αυτή τη δύσκολη περίοδο, ήρθε η ώρα με τη Λίνκολν να κάνουμε μία νέα αρχή.

-Πώς περιμένεις την επιστροφή σου στην Τούμπα απόψε; Πώς νιώθεις για αυτό;

Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στη Θεσσαλονίκη. Την αγαπώ πολύ αυτή την πόλη. Η επιστροφή στην Τούμπα είναι για μένα ένα μείγμα συναισθημάτων. Ευγνωμοσύνη και ταυτόχρονα μεγάλη νοσταλγία. Ευγνώμων γιατί στην Τούμπα έζησα τις ομορφότερες στιγμές της καριέρας μου. Είναι σίγουρος για αυτό που λέω. Και νοσταλγία νιώθω γιατί κάθε φορά που σκέφτομαι αυτά τα τέσσερα χρόνια νιώθω τόσο πολύ ότι μου λείπει αυτή η πόλη, όσα έζησα σε αυτή και στο γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Είμαι τόσο χαρούμενος που επιστρέφω στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη και φυσικά στην Τούμπα από τότε που έφυγα από τον ΠΑΟΚ. Δεν μπορώ να το περιγράψω πώς νιώθω. Είπα στη γυναίκα μου χτες ότι ίσως δεν είμαι προετοιμασμένος για αυτή τη στιγμή, για αυτή την επιστροφή, ίσως είναι κάτι πολύ πολύ δυνατό για την καρδιά μου. Αλλά θα προσπαθήσω σήμερα να μην κλάψω μέσα στην Τούμπα, στην επιστροφή μου στο γήπεδο που έχω ζήσει τόσα συναισθήματα.

-Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τρελάθηκαν όταν διάβασαν ότι θα γυρίσεις στην Τούμπα για να δεις το παιχνίδι με τη Λίνκολν. Θέλεις να τους στείλεις το δικό σου μήνυμα; Τι έχεις να τους πεις για αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει ο ΠΑΟΚ;

Οι αναμνήσεις μου από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ είναι φανταστικές. Από την πρώτη στιγμή που πάτησα το πόδι μου στην πόλη, στην Τούμπα, με αγκάλιασαν τόσο ζεστά, με αποθέωναν με αφορμή τον τρόπο που αγωνιζόμουν στο γήπεδο. Τις στιγμές που δεν έπαιζα και τόσο καλά προσπαθούσα να τους δείξω τον σεβασμό μου στη φανέλα, παλεύοντας έστω με όλες μου τις δυνάμεις ως το τέλος. Φυσικά κάποιες φορές μπορεί να ξεπερνούσα τα όρια της επιθετικότητας, το αντιμετωπίζω ως πρόβλημα και τώρα στη Βραζιλία, γιατί όταν παίζω καλά, παίζω πιο τεχνικά, σε μία κακή ημέρα της ομάδας, είμαι πιο σκληρός. Αυτός είναι ο χαρακτήρας μου, το στυλ μου. Ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό, με νιώθει και με ένιωθε και στον ΠΑΟΚ ως έναν οπαδό που παίζει μέσα στο γήπεδο. Δεν τα παρατάω ποτέ. Πάντα προσπαθώ να δίνω ό,τι καλύτερο μπορώ στο γήπεδο. Αυτό που θέλω να πω στον κόσμο του ΠΑΟΚ είναι να στηρίξουν με όλη τους τη δύναμη την ομάδα σε αυτό το δύσκολο διάστημα. Ένας καλός οπαδός είναι αυτός που υποστηρίζει την ομάδα στα δύσκολα. Όχι αυτός που απλά απολαμβάνει μόνο τις καλές περιόδους. Τώρα οι παίκτες χρειάζονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τον κόσμο. Θέλω να πω στους οπαδούς του ΠΑΟΚ ότι τους αγαπώ, τους είμαι ευγνώμων για όσα έζησα μαζί τους και αν θέλουν να με ακούσουν να συνεχίσουν να στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις την ομάδα και στις καλές, αλλά και στις δύσκολες περιόδους, όπως τώρα.

Διαβάστε ακόμη...