"Φέτος έχω τρομερό κίνητρο"

Ο Σίντζι Καγκάβα μιλάει για πρώτη φορά σε ελληνικό Μέσο, σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση αποκλειστικά στο SDNA! Η σκληρή περίοδος που του έγινε μάθημα, το τεράστιο κίνητρο της φετινής σεζόν, η σχέση με τον Λουτσέσκου και η γεμάτη Τούμπα!
"Φέτος έχω τρομερό κίνητρο"

Μια συζήτηση με τον Σίντζι Καγκάβα είναι αρκετή για να αντιληφθείς πως τίποτα στη ζωή δεν είναι τυχαίο. Πόσω μάλλον όταν μιλάει για πρώτη φορά και «ξεδιπλώνει» τη φιλοσοφία ζωής που τον χαρακτηρίζει. Δεν υπάρχει μέρα που να μην ρωτάει τον εαυτό του, τί δεν δούλεψε σωστά, όντας ο πιο αυστηρός κριτής του εαυτού του!

Και μέσα από τη συνέντευξή του στο SDNA, κάνει απευθείας βουτιά στα βαθιά: «Η προηγούμενη σεζόν ήταν κάπως... περίπλοκη. Μπορώ να πω ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά για μένα. Γι΄αυτό έχω τρομερό κίνητρο φέτος και θέληση. Ξέρω ότι η προετοιμασία είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για εμένα. Εξελίσσεται πολύ καλά και σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο με έναν καινούργιο προπονητή, με συμπαίκτες που έχουν όρεξη, με νέους παίκτες που ήρθαν... Είμαι ενθουσιασμένος!»

Σκληρή περίοδος για μένα, έπρεπε να έχω πολλή υπομονή

Στοπ! It's Complicated... Και αυτό χωρά επεξήγηση. Με την απόκτησή του, ο ΠΑΟΚ «απασφάλισε» αλλά τίποτα δεν εξελίχθηκε όπως θα περίμεναν οι δύο πλευρές αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά καθαρά εκείνον. Έτσι τουλάχιστον το αντιλαμβάνεται. Παραδέχεται πως ήταν μια σκληρή περίοδος για εκείνον το εξάμηνο της σεζόν που ολοκληρώθηκε, χρειάστηκε αρκετή υπομονή και νιώθει πως έμαθε πολλά και βγήκε πιο δυνατός:

«Δεν θέλω να μιλάω για το παρελθόν, τί έκανα και τί όχι! Είναι θέμα αυτοκριτικής για μένα. Προφανώς και ήθελα κάποια βοήθεια από τον προηγούμενο προπονητή αλλά έμαθα πολλά από αυτήν την κατάσταση και τώρα κοιτάω μπροστά. Νιώθω ότι έμαθα. Ήταν σκληρή περίοδος για μένα. Έπρεπε να έχω πολλή υπομονή. Πάντα εστιάζω, όμως, στον εαυτό μου. Ακόμη και όταν δεν παίζω καλά, όπως την προηγούμενη σεζόν. Πάντα ρωτάω τον εαυτό μου; «Πως είμαι;». Πρέπει να είμαι έτοιμος σε κάθε προπόνηση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να πας μπροστά!».

Και όντας απόλυτα ειλικρινής, παραδέχεται και αποκαλύπτει πως δούλεψε πολύ με τον εαυτό του το καλοκαίρι. Τα όσα προηγήθηκαν είναι μια παρένθεση που έκλεισε και ο ίδιος έπρεπε να κάνει restart:

«Πριν την προετοιμασία με τον ΠΑΟΚ, ήθελα να ετοιμαστώ σωματικά και πνευματικά. Να είμαι έτοιμος! Ήμουν διακοπές στην Ιαπωνία και αφοσιώθηκα σε αυτά. Έκανα προπονήσεις με τον προσωπικό μου γυμναστή και δούλεψα με τους συνεργάτες μου. Ήταν μια καλή περίοδος να μου δώσω κίνητρο και να με ετοιμάσω ενόψει της νέας σεζόν».

Θέλω να παίξω στο World Cup του 2022 στο Κατάρ

Γεμάτη ζωή, πλούσια καριέρα. Τι άλλο έχει να αποδείξει; Τι κίνητρο μπορεί να δώσει κανείς στον εαυτό του, έχοντας αγωνιστεί σε Bundesliga, Premier League και La Liga σε τοπ επίπεδο; Ο Καγκάβα χαμογελά αμήχανα, δεν νιώθει καθόλου οικεία, ακούγοντας τι έχει πετύχει στην καριέρα του: «Δεν είναι έτσι...» απαντά και συμπληρώνει πως:

«Το κίνητρο μου είναι ότι θέλω να παραμείνω στην Ευρώπη. Υπήρξαν προτάσεις από την Ιαπωνία αλλά δεν είναι ακόμη η ώρα για να επιστρέψω... Επίσης, θέλω να παίξω στο World Cup του 2022 στο Κατάρ. Αυτό είναι πολύ ισχυρό κίνητρο για μένα. Ξέρω ότι ακόμη είναι μακριά και θα πρέπει πρώτα να δείξω την ποιότητά μου στην ομάδα που ανήκω. Μετά από αυτό θα δούμε τι θα γίνει, αν θα με καλέσουν στην Εθνική ομάδα ή όχι. Τώρα πρέπει να αφοσιωθώ στον ΠΑΟΚ. Αυτό είναι το πιο σημαντικό και κάθε μέρα λέω στον εαυτό μου πως πρέπει να δουλέψει σκληρά, να προπονηθεί σκληρά!»

Το καλοκαίρι υπήρχαν σενάρια που τον ήθελαν να επιστρέφει στην Ιαπωνία, ψίθυροι που έφτασαν στα αυτιά του αλλά ο 32χρονος κλείνει συνοπτικά το θέμα: «Άκουσα και εγώ διάφορα, με ρωτούσαν αν θα επιστρέψω στην Ιαπωνία για να παίξω. Απλά φήμες. Δεν υφίσταται κάτι...».

Ο Λουτσέσκου μου έδωσε κίνητρο

Η πρώτη προετοιμασία του με τον ΠΑΟΚ τον βρίσκει υπό τις οδηγίες του Ραζβάν Λουτσέσκου και εκείνος δηλώνει ανυπόμονος για να ξεκινήσει: «Ξέρω τι έχει κατακτήσει με τον ΠΑΟΚ. Μου έχει μιλήσει πολύ θετικά. Πριν την προετοιμασία, απλά μου ζήτησε να είμαι έτοιμος. Μου έδωσε κίνητρο, ξέροντας πόσο σημαντικό είναι για μένα. Έχοντας ζήσει μερικές ημέρες μαζί του, πάει πολύ καλά μέχρι στιγμής. Μας έχει δώσει ξεκάθαρα την οπτική των στόχων του που είναι πολύ σημαντικό και γι΄αυτό είμαι ανυπόμονος για τη νέα σεζόν!».

Νιώθω καλύτερα, έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση

Μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται από τον Λουτσέσκου ως δεκάρι, θέση που τον κάνει να αισθάνεται άνετα. Τίποτα δεν συγκρίνεται, ωστόσο, με την ανάκτηση της χαμένης αυτοπεποίθησης του, με τον Καγκάβα να παραδέχεται πως μέρα με την ημέρα νιώθει καλύτερα: «Έχω παίξει σε πολλές θέσεις στην καριέρα μου. Αριστερό εξτρέμ, στη θέση 8, 10. Εγώ είμαι έτοιμος, δεν με ενδιαφέρει το που θα παίξω. Φυσικά ως δεκάρι έχω πολλή εμπειρία και εκεί αισθάνομαι άνετα να παίζω. Θα έπαιζα και ως 8αρι... Το βασικό είναι πως σε κάθε παιχνίδι νιώθω καλύτερα. Και εγώ αλλά και η ομάδα. Σωματικά, αγωνιστικά αλλά και σε αυτοπεποίθηση. Και αυτό το τελευταίο μπορώ να σου πω ότι είναι το πιο σημαντικό...».

Σε αντίθεση με τον προπονητή του, δεν αρέσκεται να μιλάει για τίτλους, προχωρά βήμα βήμα στη ζωή του και επισημαίνει πως το βασικό είναι να καταλάβουν άπαντες τη φιλοσοφία του Λουτσέσκου: «Δεν θέλω να μιλήσω για τίτλους τώρα. Στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν είναι εύκολο. Το πιο βασικό είναι να βλέπεις βελτίωση και εξέλιξη. Ο Λουτσέσκου είναι κομμάτι των τίτλων του ΠΑΟΚ αλλά αυτό ανήκει στο παρελθόν. Τώρα καλείται να διαχειριστεί νέα ομάδα, νέους παίκτες, ανάμεσά τους και γω. Το να σκέφτεσαι τώρα τους τίτλους είναι λάθος, προέχει να αφομοιώσουμε καλά τι θέλει ο προπονητής από εμάς σαν ομάδα. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό, να κατανοήσουμε το νέο σύστημα, τη φιλοσοφία του, την τακτική του. Τα υπόλοιπα εν καιρώ...».

Ας γυρίσουμε, όμως, λίγο το χρόνο πίσω.

Πώς προέκυψε ο ΠΑΟΚ στη ζωή του Σίντζι Καγκάβα; Εκείνος εν ολίγοις θα σας πει πως, ο επιμένων νικά!

Ο ΠΑΟΚ έδειξε πως με θέλει πολύ

«Με ενημέρωσε ο ατζέντης μου για την πρόταση του ΠΑΟΚ. Νομίζω η πρώτη πρόταση του ΠΑΟΚ έγινε Σεπτέμβριο - Οκτώβριο, όταν το συμβόλαιό μου με τη Σαραγόσα ολοκληρώθηκε. Και με πέτυχε σε μια περίπλοκη κατάσταση γιατί δεν περίμενα πως θα ολοκληρωθεί το συμβόλαιό μου, ήθελα να συνεχίσω να παίζω στην Ισπανία γιατί ήταν το όνειρο μου να παίξω στη La Liga. Οπότε περίμενα κάτι από εκεί... Ο ΠΑΟΚ μου έκανε δεύτερη πρόταση και αποφάσισα να έρθω εδώ γιατί μου έδειξαν πως με ήθελαν πολύ. Και ήταν πολύ σημαντικό για εμένα εκείνη την περίοδο. Και όταν ήρθα στον ΠΑΟΚ, ήμουν τόσο ενθουσιασμένος. Να αφοσιωθώ στο ποδόσφαιρο, να δείξω την ποιότητά μου και να βοηθήσω την ομάδα. Αυτό σκεφτόμουν μόνο...».

Ο ποδοσφαιρικός μύθος θέλει τον Ιάπωνα να έζησε το... σοκ της προσαρμογής στα ελληνικά γήπεδα, ειδικά στις εκτός έδρας δοκιμασίες. Ο Καγκάβα χαμογελά, με αντίδραση που τα λέει όλα: «Δεν ήταν σοκ απλά δεν μπορούσα να το φανταστώ πριν έρθω στην Ελλάδα. Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ έχει εκπληκτικές υποδομές, συνεργάτες, ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά. Έχει ένα πολύ καλό γκρουπ ανθρώπων με ωραία ενέργεια και αυτό μου άρεσε από την πρώτη στιγμή...».

Το καλύτερο, όμως, το κράτησε για το τέλος. Μιλάει για την Τούμπα και το πρόσωπό του αμέσως φωτίζεται. Δεν υπάρχει ποδόσφαιρο χωρίς οπαδούς για τον Καγκάβα και για την Τούμπα έχει ακούσει πολλά, πάρα πολλά και μεταξύ μας ρωτά αν ισχύει σίγουρα ότι ανοίγουν πλέον τα γήπεδα!

Ανυπομονώ για την Τούμπα

«Οι οπαδοί είναι το πιο σημαντικό κομμάτι για τους ποδοσφαιριστές. Ανυπομονώ να τους δω και να παίξω μπροστά τους στην Τούμπα. Δεν μπορώ να περιμένω. Το εύχομαι να παίξω στη γεμάτη Τούμπα. Σημαίνει τόσα πολλά για μας. Χωρίς οπαδούς δεν αξίζει... Είναι πολύ σκληρό να παίζεις χωρίς κόσμο. Όπως ήταν πέρσι. Είναι διαφορετική αύρα, διαφορετική ενέργεια. Αυτοί μας δίνουν κίνητρο. Ειλικρινά, ανυπομονώ να τους συναντήσω!»

Ο ΚΑΓΚΑΒΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

Δεν έχει σκεφτεί τη ζωή του χωρίς ποδόσφαιρο. Αν δεν ήταν ποδοσφαιριστής, θα ήταν στα πέριξ του αθλήματος. Ή έστω των σπορ. Το ποδόσφαιρο σημαίνει τα πάντα για εκείνον, δυσκολεύεται να βρει τις σωστές λέξεις στα αγγλικά και νιώθει ευγνώμων που η ζωή του έκανε αυτό το δώρο:

«Τι σημαίνει το ποδόσφαιρο για μένα; Δεν μπορώ να σου εξηγήσω με λόγια. Τα πάντα! Όταν επιστρέψουμε στη Θεσσαλονίκη, θα πάρω έναν μεταφραστή για να σου μεταφέρει από τα ιαπωνικά ακριβώς (σ.σ. γελάει). Στην πατρίδα μου το πιο διαδεδομένο άθλημα είναι το μπέιζμπολ και μετά το ποδόσφαιρο. Θυμάμαι τον εαυτό μου να παρακολουθεί, με ενέπνευσε αυτό που έβλεπα για να ασχοληθώ. Δεν ξέρω τι θα έκανα αν δεν ήμουν ποδοσφαιριστής. Δεν μπορώ να με φανταστώ χωρίς το ποδόσφαιρο, μου αρέσουν τα σπορ. Το μπέιζμπολ, το μπάσκετ, το τένις. Πάντα ήθελα να είμαι μέρος των σπορ...»

Σαν τη Θεσσαλονίκη πουθενά

Και πώς είναι ο Σίντζι μακριά από τα γήπεδα; Σίγουρα μετρημένος! «Είμαι ένας τυπικός Ιάπωνας. Ήρεμος, ήσυχος. Είναι δύσκολο να μιλήσω για τον εαυτό μου».

Ποιον θα μπορούσαμε να ρωτήσουμε λοιπόν; «Ίσως τον Στέφαν (σ.σ. Σβαμπ). Ωραίος τύπος, άψογος επαγγελματίας». Μια καλή κουβέντα έχει να πει για όλους, τους μικρούς της ομάδας αλλά και τον αρχηγό, Αντελίνο Βιεϊρίνια: «Έχουμε πολλούς έμπειρους παίκτες, ο Αντρέ είναι ένας πραγματικός αρχηγός και πρότυπο για τους νεαρούς παίκτες, είναι ένα παράδειγμα για εκείνους. Θέλω και εγώ να βοηθήσω τους νεαρούς και να είμαι οποιαδήποτε στιγμή δίπλα τους για ο,τι χρειαστούν. Έχουν προοπτική και πρέπει να το αποδεικνύουν καθημερινά...».

Ντόρτμουντ, Μάντσεστερ, Σαραγόσα, Κωνσταντινούπολη αλλά... «Σαν την Θεσσαλονίκη πουθενά! Μου αρέσει πολύ η πόλη, ο καιρός. Φανταστική πόλη!».

 

Διαβάστε ακόμη...