«Η πιο δύσκολη χρονιά η περσινή, αυξημένη η πίεση τη νέα σεζόν»

Ο Φερνάντο Βαρέλα φιλοξενήθηκε στον «αέρα» της εκπομπής «Φουλ Επίθεση» του Κώστα Βασιλόπουλου και του Στέργιου Αναστασιάδη, μιλώντας για όλα.
«Η πιο δύσκολη χρονιά η περσινή, αυξημένη η πίεση τη νέα σεζόν»

Αναλυτικά όσα είπε...

Για το διάστημα των διακοπών που περνάει τώρα: «Είμαι στην Πορτογαλία τώρα, ήμουν μερικές μέρες στην Ισπανία με τη γυναίκα μου και τώρα, γύρισα στην Πορτογαλία και κάνω τις προπονήσεις μου».

Για την πορεία της περσινής σεζόν: «Ήταν μία δύσκολη χρονιά. Ξεκινήσαμε πολύ καλά με τον Αμπέλ, γιατί τελειώσαμε και την προηγούμενη σεζόν με αυτόν. Τον είχαμε καταλάβει στις προπονήσεις και ήταν πιο εύκολο να προσαρμοστούμε στο σύστημα. Κάθε αλλαγή θέλει χρόνο για να προσαρμοστείς. Μετά ήρθε ο Γκαρσία, με άλλο σύστημα, άλλη συμπεριφορά. Στην αρχή κάναμε κάποια καλά παιχνίδια και στη συνέχεια, ήρθε η περίοδος που δεν ήμασταν τόσο καλοί. Χάσαμε παιχνίδια και αυτοπεποίθηση και η πίεση ανέβηκε γιατί είμαστε στον ΠΑΟΚ.

Στο Γιουρόπα Λιγκ δεν τα πήγαμε όπως θέλαμε. Χάσαμε από μία ομάδα που δεν έπρεπε. Αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο όμως. Η περσινή ήταν η πιο δύσκολη χρονιά μου στον ΠΑΟΚ. Είχαμε κάποια προβλήματα που δεν είχαμε ποτέ ξανά από τότε που ήρθε. Τα καταφέραμε όλοι μαζί. Ούτε εγώ έκανα μια καλή χρονιά προσωπικά. Όταν συμβαίνουν όλα αυτά, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Μιλάω για τον εαυτό μου. Συγκεντρώνομαι σε αυτά που κάνω, σε αυτά που πρέπει να αλλάξω και την επόμενη χρονιά, θα αλλάξω πολλά».

Για το αν είχε φανταστεί όταν ερχόταν στον ΠΑΟΚ ότι θα κατακτούσε τόσους τίτλους: «Σίγουρα το είχα στο μυαλό μου, αλλά ήταν κάτι δύσκολο για να το πετύχουμε. Ξέραμε τις αλλαγές που έπρεπε να κάνουμε. Ξέραμε ότι η διοίκηση ήθελε το πρωτάθλημα, άλλαξε η νοοτροπία. Από τη στιγμή που άλλαξε αυτό, ο σύλλογος πήγε σε άλλο επίπεδο. Εγώ με τον Κρέσπο έχουμε τα περισσότερα τρόπαια γιατί είμαστε περισσότερα χρόνια, αλλά όλοι μαζί τα κατακτήσαμε, μαζί και με τους άλλους παίκτες και τους προπονητές. Ξέρουμε ότι είμαστε κομμάτι της ιστορίας του ΠΑΟΚ, εγώ και ο Κρέσπο, αλλά η αλλαγή νοοτροπίας της ομάδας και της διοίκησης ήταν αυτή που έφερε τα τρόπαια».

Για τη σεζόν που έρχεται και την επιστροφή του Λουτσέσκου: «Οι προσδοκίες είναι υψηλές. Όλοι ξέρουμε ποιος επέστρεψε. Ξέρουμε τι έχει κάνει, τι άλλαξε στο σύλλογο. Ξέρουμε τι θέλει ο κόσμος από εμάς. Ξέρουμε ότι δεν πρέπει να κάνουμε λάθη και βήματα πίσω γιατί πιστεύω ότι η πίεση θα είναι η μεγαλύτερη από τότε που ήρθα στον ΠΑΟΚ. Εχουμε μιλήσει με τον Κρέσπο, τον Βιεϊρίνια, τον Ίνγκασον, τον Πασχαλάκη και έχουμε πει ότι θα πρέπει να μιλήσουμε και στους νέους παίκτες τι θέλει ο Λουτσέσκου. Ξέρουμε τη φιλοσοφία του, πως θα προσπαθήσει να χτίσει μια ομάδα και πιστεύω ότι αυτή θα είναι μια πολύ καλή χρονιά και στο τέλος θα πετύχουμε τους στόχους μας».

Για τον Πάμπλο Γκαρσία: «Μπορώ να πω μόνο καλά λόγια. Ήρθε στην ομάδα προσπαθώντας να αλλάξει τη νοοτροπία, ήθελε να κερδίσουμε τρόπαια και το πέτυχε. Γενικά, πέτυχε το δεύτερο στόχο, κάτι που δε θέλαμε στην αρχή, αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε η σεζόν έγινε στόχος, δηλαδή να τερματίσουμε δεύτεροι και να πάρουμε το Κύπελλο. Ήταν δύσκολο γι' αυτόν. Θέλει πάντα σκληρή προπόνηση, μεγάλη συγκέντρωση στην προπόνηση. Στην αρχή ήταν δύσκολα, αλλά με το χρόνο προσαρμοστήκαμε. Μεγαλύτερη ενέργεια και μεγαλύτερη συγκέντρωσης στο σύλλογο. Πιστεύω ότι τελειώσαμε καλά τη σεζόν και θέλω να του ευχηθώ τα καλύτερα για τη ζωή και την καριέρα του. Να βρει μια καλή ομάδα να συνεχίσει και αν συνεχίσει στον ΠΑΟΚ Β', θα χαρώ πολύ, αλλά είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρει ο ίδιος μαζί με την οικογένεια του».

Για το λόγο της αποτυχίας στην Ευρώπη και πως μπορεί να επανέλθει σε μια καλή πορεία εκεί: «Είναι αλήθεια ότι δεν καταφέραμε τα τελευταία χρόνια κάτι στην Ευρώπη. Κάποιες φορές, είχε να κάνει με την αλλαγή προπονητή, στην αρχή της σεζόν. Κάποιες άλλες, οι παίκτες δεν φτάσαμε το επίπεδο που έπρεπε για τέτοια παιχνίδια. Ήταν δύσκολο έτσι να φτάσουμε στην απόδοση που έπρεπε. Είχαμε περισσότερη πίεση να κερδίσουμε το πρωτάθλημα ή το Κύπελλο και επίσης μπήκε και η πίεση για είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Δεν πήγε όπως θέλαμε. Πέρσι την μια μεγάλη ευκαιρία να το κάνουμε, αλλά ήταν και μια μεγάλη ευκαιρία για τον αντίπαλο. Ο αντίπαλος, ο διαιτητής, όλα μαζί μας έκαναν να σκεφτούμε γιατί δεν το πετύχαμε πάλι. Πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε γιατί όλα γίνονται τουλάχιστον μία φορά. Με πολλή δουλειά πιστεύω ότι στο μέλλον μπορούμε να τα καταφέρουμε. Φέτος ελπίζω να πάμε όσο πιο μακριά γίνεται στο Conference League».

Για το ακυρωθέν γκολ του από τον Κομίνη και αν ήταν η χειρότερη στιγμή του στον ΠΑΟΚ: «Φυσικά και το θυμάμαι. Οι γιοι μου το βλέπουν διαρκώς στο Youtube. Ήταν η χειρότερη στιγμή της καριέρας μου, γιατί θα κατακτούσαμε το πρωτάθλημα. Εκείνη τη χρονιά αν θυμάμαι καλά, μου είχαν ακυρώσει και 2-3 γκολ ακόμα. Μου δίνει δύναμη πάντως, για να συνεχίσω να δουλεύω. Δεν πρέπει να μένουμε στο παρελθόν, πρέπει να βλέπουμε πως θα βελτιωνόμαστε στο μέλλον».

Για την επιθυμία για το μέλλον του και τις σκέψεις για την καριέρα του: «Αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι να παίξω άλλα τρία χρόνια και μετά να αποσυρθώ. Θέλω να τελειώσω το σχολείο που είμαι τώρα! Να κάνω τα μαθήματα μου για να γίνω προπονητής φυσικής κατάστασης και μετά θα δω τι θέλει ο ΠΑΟΚ. Αυτή, είναι η τελευταία χρονιά του συμβολαίου μου. Ξέρουμε ότι στον ΠΑΟΚ αν παίξεις καλά σου προτείνουν να ανανεώσεις. Αν δεν παίξεις και δε δίνει το 100% σε αφήνουν να φύγεις. Εγώ θα παίξω σα να είναι η πρώτη μου χρονιά και δεν έχω κερδίσει κανένα τρόπαιο. Αν δεν τα καταφέρω, θα φύγω σα φίλος και θα δώσω τα χέρια με τον ΠΑΟΚ. Το σίγουρο είναι ότι μετά θα γίνω προπονητής φυσικής κατάστασης».

Διαβάστε ακόμη...