"Ο ΠΑΟΚ μου έδωσε όσα ήθελα"

Κάθε απόφαση αποτελεί μια απόλυτα συνειδητή επιλογή.
"Ο ΠΑΟΚ μου έδωσε όσα ήθελα"

Ο Στέφαν Σβαμπ στην πιο αποκαλυπτική συνέντευξη που έχει δώσει ποτέ στην Ελλάδα, μιλάει στο SDNA και ανοίγει το κεφάλαιο ΠΑΟΚ, Γκαρσία - Λουτσέσκου, Ιβάν Σαββίδης, κάνει την αυτοκριτική του και εξομολογείται για πρώτη φορά τις σκέψεις που τον «στοίχειωναν» στον τελικό Κυπέλλου!

Αν έπρεπε να αποτυπώσεις τη ζωή του Στέφαν Σβαμπ σε μια εικόνα, θα ήταν σε σκακιέρα. Ο Αυστριακός φροντίζει πάντα να μελετά προσεκτικά κάθε του βήμα, γνωρίζει ήδη που θα τον βρει το «αύριο», κι ας ψάχνεται ακόμη για το ιδανικό πόστο: «Σπουδάζω Sports Management, θα μπορούσα να με φανταστώ ως τεχνικό διευθυντή όταν κρεμάσω τα ποδοσφαιρικά μου παπούτσια». Και μεταξύ μας δεν αποκλείει και το ρόλο του προπονητή: «Αν έχω τη φωτιά ή την ενέργεια να ακολουθήσω τα χνάρια του προπονητή, θα το κάνω αλλά για την ώρα απολαμβάνω ακόμη το ρόλο του ποδοσφαιριστή». Και αυτή η προοπτική ακόμη εχει μπει σε κουτάκι στο μυαλό του: «Δεν θέλω να το κάνω τώρα γιατί στην παρούσα φάση μου αρέσει και πρέπει να σκέφτομαι ως ποδοσφαιριστής και όχι να μπαίνω στα... χωράφια του προπονητή».

Στέφαν Σβαμπ ας συστηθούμε!

Στη Ραπίντ Βιέννης τα είχε όλα! Καλό συμβόλαιο, περιβραχιόνιο αρχηγού, δόξα. Γιατί να κινηθεί κανείς εκτός comfort zone; Τί ήταν αυτό που έψαχνε πέρσι το καλοκαίρι στην καριέρα του και τον έκανε να αποδεχθεί την πρόταση του ΠΑΟΚ;

«Το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν μια δύσκολη περίοδος λόγω του κορωνοϊού. Το συμβόλαιο μου έληγε το καλοκαίρι του 2020, ήθελαν να ανανεώσουμε τη συνεργασία μας, ήδη από τον Νοέμβριο συζητούσαμε γι΄αυτό. Δεν ήταν εύκολη απόφαση ο ΠΑΟΚ, ήμουν αρχηγός στη Ραπίντ και είχα πολλές αρμοδιότητες εκτός γηπέδου. Η Ραπίντ είναι μια κοινωνία που λειτουργεί διαφορετικά, όταν είσαι αρχηγός είσαι υποχρεωμένος να κάνεις και πολλά πράγματα εκτός γηπέδου.

Ο ΠΑΟΚ μου έδωσε όλα όσα έψαχνα

Δεν ήμουν σίγουρος το χειμώνα αν θα ανανέωνα ή όχι, γιατί είχα κάνει μια καλή σεζόν και κατόπιν ήρθε ο κορωνοϊός. Η Ραπίντ δυσκολευόταν στα οικονομικά και επειδή χειροτέρευε η κατάσταση, είχα τη διαίσθηση πως έπρεπε να κάνω μια αλλαγή. 'Ηταν πολλά τα έξι χρόνια στη Ραπίντ και ήταν καιρός για μένα να φύγω από την Αυστρία. Είχα προσφορές και προτάσεις από κλαμπ του εξωτερικού αλλά μόλις μου τηλεφώνησε απευθείας ο Όλαφ Ρέμπε, χωρίς να μεσολαβήσει κανείς, μου δημιούργησε ένα καλό feeling. Μου τηλεφώνησε και ο Άμπελ Φερέιρα.

Έλεγα στον αδερφό μου που είναι και ο ατζέντης μου, ότι αφού θα φύγω για πρώτη φορά από την Αυστρία, πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη κατάσταση. Ο τεχνικός διευθυντής με θέλει, ο προπονητής με θέλει και ο ΠΑΟΚ μου δημιούργησε μια θετική προδιάθεση γιατί μου έδινε όλα όσα ήθελα. Κάναμε ξεκάθαρες συζητήσεις, μίλησα με τον προπονητή και ήταν σημαντικό για εμένα γιατί είμαι 30 χρονών και ήθελα συγκεκριμένα δεδομένα. Δεν έψαχνα μια περιπέτεια στην καριέρα μου. Ήξερα ακριβώς τι με περιμένει, ήξερα ότι οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ είχαν ένα πλάνο για μένα και αυτό ήταν το κλειδί για να απαντήσω θετικά...».

Και επειδή ένας τύπος σαν τον Σβαμπ αποκλείεται να μην είχε μελετήσει τα πάντα γύρω από τον ΠΑΟΚ, ο Αυστριακός ήρθε έτοιμος. Ψιλιασμένος. Γνωρίζοντας ακριβώς τι θα συναντήσει! Ανταποκρίθηκαν, ωστόσο, οι προσδοκίες του στην πραγματικότητα;

«Παρακολουθώ πολύ ποδόσφαιρο και αρκετούς διεθνείς παίκτες. Ήξερα από πριν πως είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, τα κλαμπ της χώρας και το στυλ παιχνιδιού. Και φυσικά είχα συζητήσεις με άλλους παίκτες που γνωριζόμαστε και είχαν παίξει στην Ελλάδα. Οπότε ήρθα προετοιμασμένος και ήξερα τι να περιμένω. Βέβαια, είναι όλα διαφορετικά όταν το ζεις αλλά ήμουν καλά προετοιμασμένος και φάνηκε από τον τρόπο παιχνιδιού μου την πρώτη σεζόν. Δεν χρειάστηκα μεγάλο διάστημα προσαρμογής.
Ξεκινήσαμε τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και πιστεύω πως τα πήγα καλά. Ακολούθησε μια δύσκολη περίοδος, αλλάξαμε προπονητή αλλά αν κοιτάξεις συνολικά τη χρονιά ήμουν συνεπής στην πρώτη μου σεζόν στο εξωτερικό, έδειξα πειθαρχία σε όσα μου ζήτησαν και ανταποκρίθηκα στο στυλ παιχνιδιού.

Στο ποδόσφαιρο δεν έχεις χρόνο ούτε σαν παίκτης ούτε σαν προπονητής

Ήταν στόχος μου να προσαρμοστώ γρήγορα γιατί στο ποδόσφαιρο δεν έχεις πολύ χρόνο ούτε ως παίκτης ούτε ως προπονητής. Ήταν πολύ σημαντικό να προσαρμοστώ άμεσα και εκ των υστέρων είμαι πολύ περήφανος για μένα και την απόφαση που πήρα. Και μπορεί τώρα να απολαμβάνω τις διακοπές αλλά ξέρω πως όταν θα επιστρέψω στη Θεσσαλονίκη όλα θα αρχίσουν από το μηδέν. Σε αυτό το κλαμπ υπάρχει πολλή πίεση. Τώρα μπορούμε να χαρούμε το Κύπελλο αλλά τη νέα σεζόν πρέπει να είμαστε απόλυτα έτοιμοι και προσηλωμένοι στους στόχους μας και αυτό είναι που έχω μάθει για τον ΠΑΟΚ...».

Είχα την ευκαιρία να παίξω στην καλύτερή μου θέση

Ο ΠΑΟΚ του έδωσε έναν πολυσύνθετο ρόλο, αυτόν που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο αποκαλούμε και box to box. Και με εννέα γκολ, εννέα ασίστ, στην πρώτη του σεζόν, δεν τα πήγε και άσχημα...

«Ήταν εξ αρχής πολύ ξεκάθαρος ο ρόλος που μου έδωσε ο προπονητής. Με ήθελαν ως έναν παίκτη box to box, γνωρίζοντας ότι είναι το μεγάλο μου προτέρημα αμυντικά και επιθετικά. Ήμουν πολύ χαρούμενος για το ρόλο μου γιατί μπορώ να παίξω ως 6αρι και ως 8αρι αλλά το καλύτερο για μένα είναι box to box. Και αυτό είναι που έψαχνα και ο ΠΑΟΚ μου έδωσε την ευκαιρία να παίξω στην καλύτερη μου θέση. Και φυσικά τα νούμερα είναι καλά για πρώτη σεζόν, δεν είναι σύνηθες για έναν μέσο, αλλά αν κοιτάξεις την καριέρα μου είχα γενικά νούμερα. Είμαι χαρούμενος που μπόρεσα να δείξω στον ΠΑΟΚ στην πρώτη μου σεζόν ότι έχω αυτή τη δυνατότητα. Αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτό που μετράει είναι ο τίτλος και χαίρομαι που βοήθησα γιατί αυτός ήταν ο πρώτος μεγάλος της καριέρας μου. Τα νούμερα, το Κύπελλο συνθέτουν μια σχεδόν τέλεια σεζόν για μένα!».

Τόσο επί Άμπελ Φερέιρα όσο και με Πάμπλο Γκαρσία, ο Στέφαν Σβαμπ φάνταζε ένα άκρως κομβικός ποδοσφαιριστής για τον ΠΑΟΚ καθ΄όλη τη διάρκεια της σεζόν. Τί εκτίμησαν σε εκείνον και οι δύο προπονητές;

«Ποτέ δεν είχα προβλήματα με τους προπονητές μου καθ΄όλη τη διάρκεια της καριέρας μου. Δεν είμαι ο τύπος που θα κάνει πάντα ότι του λένε οι προπονητές, αλλά είμαι από τους παίκτες που θέλουν να κάνουν τα πάντα για να πετύχει η ομάδα. Φυσικά και με ενδιαφέρουν τα νούμερα μου αλλά αν δεν είναι καλά και η ομάδα είναι πετυχημένη, είμαι εντάξει με αυτό! Γιατί αυτό πρέπει να είναι το πιο σημαντικό για έναν παίκτη. Και πιστεύω πως ο Άμπελ και ο Πάμπλο το εκτίμησαν αυτό, γιατί έδινα τα πάντα για την ομάδα. Στο ποδόσφαιρο δεν αρκεί να είσαι στο γήπεδο για να σκοράρεις μόνο, πρέπει να αμυνθείς, να δίνεις ενέργεια, να μιλάς και να είσαι σωστός στα αποδυτήρια. Και αυτά είναι όλα όσα διαθέτω και εκτίμησαν οι προπονητές, έχοντας καλή σχέση και συνεργασία και με τους δύο!

Ως μέσος πρέπει να μιλάς στο γήπεδο, στους συμπαίκτες σου και αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές πρέπει να είσαι ο παίκτης κλειδί! Ο Νινούα για παράδειγμα είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής και τον ενθαρρύνω διαρκώς να μιλάει στο γήπεδο. Γιατί σε αυτή τη θέση είναι το πιο σημαντικό, μπορεί να χάσεις πάσες, όλοι χάνουν, και εγώ έχασα πολλές, αλλά το σημαντικό είναι να βοηθάς τους συμπαίκτες σου στην αμέσως επόμενη δύσκολη κατάσταση».

Και μπορεί προσωπικά να ήταν μια καλή σεζόν για εκείνον, ωστόσο, ο ΠΑΟΚ πέρασε κατά καιρούς δύσκολα με αρκετά σκαμπανεβάσματα, λειτουργώντας υπό ασφυκτική πίεση. Πώς τα κατάφεραν στο φινάλε;

Μας πόνεσε ο αποκλεισμός από την Κράσνονταρ

«Ναι, ήταν μια σεζόν με σκαμπανεβάσματα. Ξεκινήσαμε καλά με την πρόκριση στο Champions League, φτάσαμε μια ανάσα από το στόχο μας αλλά ο αποκλεισμός από την Κράσνονταρ ήταν σκληρός. Ήταν κάτι που μας πόνεσε γιατί δεν έχεις πολλές ευκαιρίες να παίξεις εκεί. Θα ήταν μια ευκαιρία να γράψουμε το όνομά μας στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Έπρεπε να σηκωθούμε ξανά αλλά ήμασταν άτυχοι στα παιχνίδια με την Ομόνοια. Τα πράγματα δεν πήγαν καλά για μας, είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε στους ομίλους του Europa League. Η Ευρώπη τελείωσε και αρχίσαμε να δυσκολευόμαστε και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Ήταν μια δύσκολη κατάσταση αλλά πάντα λέγαμε πως έπρεπε να μείνουμε ήρεμοι. Έχουμε έμπειρους παίκτες στην ομάδα τον Βιεϊρίνια, τον Κρέσπο, τον Βαρέλα που είχαν περάσει από σκαμπανεβάσματα και γνώριζαν ακριβώς τι πρέπει να κάνουμε για να επανέλθουμε και νομίζω πως στο τέλος η εμπειρία τους μας έδωσε υπομονή μέχρι να δείξουμε τις ικανότητες μας στο γήπεδο. Παίξαμε καλά στα playoffs, πήραμε τη δεύτερη θέση και κατακτήσαμε το Κύπελλο γιατί μετά τη δεύτερη θέση είχαμε αποβάλλει την τόση πίεση από πάνω μας...».

Μετά το 1-1 από τον Ολυμπιακό, έλεγα δεν μπορεί να χάσω έναν ακόμη τελικό!

Βγαίνοντας από το ΟΑΚΑ με το Κύπελλο αγκαλιά, δεν μπορούσε να βρει τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψει τα συναισθήματα του. Ο Στέφαν Σβαμπ μόλις είχε κατακτήσει το πρώτο τρόπαιο της καριέρας του και συγκλονίζει στο SDNA με τα όσα λέει με ένα πιο «καθαρό» μυαλό.

«Ήταν εκπληκτικό γιατί φέρνοντας στο μυαλό μου το παιχνίδι, ο Ολυμπιακός από το 50' μέχρι το 70' πατούσε καλύτερα από εμάς στο γήπεδο, οπότε μετά το γκολ που έβαλαν και το 1-1, σκέφτηκα ότι δεν μπορεί να χάσουμε αυτό το Κύπελλο, δεν γίνεται να χάσω έναν ακόμη τελικό. Μετά τις δύο χαμένες ευκαιρίες του Κρμέντσικ, σκέφτηκα: Θέε μου θα πάμε στην παράταση! Και όταν έγινε το 2-1, έγινε μια έκρηξη μέσα μου, θυμήθηκα όλες τις δύσκολες στιγμές, όλους του τελικούς που έχω χάσει και μου βγήκε σε ξέσπασμα! Ήταν απίστευτα συναισθήματα. Γιατί καταλαβαίνω τι σημαίνει αυτό το Κύπελλο για όλο τον κόσμο του ΠΑΟΚ, το να κερδίζεις έναν τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό. Αυτό είναι πιο σημαντικό από το να κερδίζεις έναν τελικό απέναντι στην ΑΕΚ ή τον Παναθηναϊκό. Επειδή αυτό το παιχνίδι ήταν απέναντι στον Ολυμπιακό, άξιζε ακόμη περισσότερο να παλέψουμε για τον τίτλο και να το πετύχουμε με τη φανέλα του ΠΑΟΚ!

Συγχαρητήρια στον Πάμπλο, ανυπομονώ να γνωρίσω τον Λουτσέσκου

Η νέα εποχή στον ΠΑΟΚ θα έχει την υπογραφή του Ραζβάν Λουτσέσκου, τον οποίο ανυπομονεί να γνωρίσει αλλά προηγουμένως ο Στέφαν οφείλει ένα «ευχαριστώ» και ένα «μπράβο» στον Πάμπλο Γκαρσία...

«Δεν ήξερα κάτι πριν φύγω για διακοπές. Δεν ξέρω πότε αποφασίστηκε αλλά σίγουρα ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση γιατί στο τέλος πετύχαμε το στόχο μας με τον Πάμπλο. Στο τέλος τα έκανε όλα καλά, πήραμε τη δεύτερη θέση και το Κύπελλο. Ήταν μια δύσκολη σεζόν αλλά έκλεισε καλά για όλους μας, οπότε αξίζουν συγχαρητήρια στον Πάμπλο και στους συνεργάτες του. Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη για τον Λουτσέσκου γιατί δεν τον γνωρίζω αλλά ανυπομονώ να τον συναντήσω και να τον γνωρίσω γιατί όλοι ο συμπαίκτες μου που δούλεψαν μαζί του έχουν να πουν μόνο θετικά πράγματα. Καταλαβαίνω ότι η απόφαση για τον Πάμπλο είναι μια δύσκολη στιγμή αλλά εμείς ως παίκτες οφείλουμε να σεβαστούμε την απόφαση του κλαμπ και πρέπει να κάνουμε το καλύτερο με τον καινούργιο προπονητή. Είχα μια πολύ καλή σχέση με τον Πάμπλο και για μένα έκανε πολύ καλή δουλειά...».

Τα καλύτερα είχε να πει και για τον Ιβάν Σαββίδη. Για τον Αυστριακό ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ είναι το απόλυτο... boss, τα λόγια του οποίου εκτίμησε ιδιαιτέρως στα δύσκολα...

«Ανυπομονώ να τον γνωρίσω από κοντά γιατί μέχρι τώρα δεν είχα τη δυνατότητα, οπότε ειλικρινά ανυπομονώ! Τον θεωρώ πολύ πετυχημένο σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής του, είναι ένας άνθρωπος άξιος σεβασμού. Είναι ένας κύριος σε όλες τις συναντήσεις και επαφές μας μέσω skype, είναι το απόλυτο... boss και πάντα μας μιλάει με θετικά λόγια. Στις δύσκολες στιγμές προσπαθεί να μας στηρίξει, να μας δώσει κίνητρα, να κοιτάμε πάντα μπροστά, να αφήνουμε το παρελθόν και αυτό είναι που εκτιμώ σε εκείνον! Στην πρώτη μου χρονιά μαζί του, πήραμε ένα τρόπαιο και ελπίζω να το χάρηκε. Ανυπομονώ να τον γνωρίσω το καλοκαίρι... ».

Ο επίλογος ανήκει στον πρωταγωνιστή της συνέντευξης. Επιστρέφοντας στην Αυστρία, πολλοί είναι εκείνοι που τον ρωτούν για τον ΠΑΟΚ, για τα όσα συνάντησε και έζησε, για την πρώτη του εμπειρία στο εξωτερικό. Ο Στέφαν χαμογελάει. Μέσα του ήξερε από πριν αλλά πλέον το φωνάζει κιόλας:

«Νιώθω πως πήρα την απόλυτα σωστή απόφαση στην καριέρα μου, να μετακομίσω στη Θεσσαλονίκη ένα χρόνο πριν. Πέρσι το καλοκαίρι, για να είμαι ειλικρινής δεν ήταν τόσο εύκολη απόφαση για μένα γιατί γεννήθηκε Ιούλιο το παιδί μας και δύο εβδομάδες μετά έπρεπε να αποφασίσω να φύγω για τη Θεσσαλονίκη, οπότε δεν ήταν εύκολο στην αρχή... Αλλά αν σκεφτώ όλη τη σεζόν, είμαι τόσο χαρούμενος, έκανα το σωστό βήμα για μένα και αυτό το εισπράττουν και οι δικοί μου άνθρωποι. Είμαι πεινασμένος για τίτλους. Θέλω τίτλους τη νέα σεζόν με τον ΠΑΟΚ!».

Θεωρεί τον Βιεϊρίνια τοπ παίκτη με τρομερή ποιότητα, διατηρεί εξαιρετική σχέση με όλους τους συμπαίκτες του αλλά κυρίως με τους Κρέσπο - Καντουρί, Ρέι (σ.σ. στην αρχή της σεζόν) και τον... συγκάτοικό του, Κάρολ Σφιντέρσκι. Μάλιστα, η συναναστροφή του Πολωνού με τον Σβαμπ έχει δημιουργήσει και ένα εσωτερικό αστείο εντός της ομάδας καθώς άπαντες έχουν να λένε στον Σφιντέρσκι πως: «Κοίτα, βελτιώθηκες πολύ σαν άνθρωπος γιατί ο Στέφαν είναι δίπλα σου ενώ πριν ήταν ο Στοχ...».

Λατρεύει τον επαγγελματισμό του 19χρονου Τζόλη και ανταποδίδει τα καλά λόγια που είχε γράψει δημοσίως ο Βαρέλα για εκείνον, σημειώνοντας: «Τι παίκτη μας έφεραν», αποκαλύπτοντας πως στο γήπεδο του φωνάζει διαρκώς! Γιατί; «Στο παιχνίδι πάντα μου φωνάζει γιατί πηγαίνω πολύ προς την επίθεση και θέλει να καλύπτω περισσότερο στην άμυνα, και επειδή εμένα μου αρέσει συνέχεια να βγαίνω μπροστά, μου λέει ότι είμαι σαν άλογο και με πιέζει για να γυρνάω πίσω στην άμυνα...».

Διαβάστε ακόμη...