«Αν δεν υπήρχε η σκευωρία ο τίτλος θα κρινόταν στο τέλος»

Ατάκες «φωτιά». Αποκαλύψεις. Σπαρταριστές ιστορίες και πολλά άλλα έκρυβε η αποκλειστική συνέντευξη του Αντελίνο Βιεϊρίνια στο SDNA.
«Αν δεν υπήρχε η σκευωρία ο τίτλος θα κρινόταν στο τέλος»

Διαβάστε όλα όσα ειπώθηκαν...

Αναλυτικά όλα όσα είπε:

Για το ταξίδι της καριέρας του μέχρι σήμερα: «Δεν το λες άσχημο το ταξίδι μέχρι τώρα. Στο Πόρτο πήγα το 2003, ένα χρόνο πριν το 2004, το γνωστό 2004, γνωστό για εμάς και για εσάς. Κι εγώ έκλαιγα. Ήμουν στο γήπεδο και ήμουν ένας από τους χιλιάδες που έκλαιγαν. Αλλά μέχρι εκεί. Άξιζε η Ελλάδα να κερδίσει το Euro. Οι εικόνες που υπήρχαν μετά το παιχνίδι στην Πορτογαλία, το fair play που υπήρχε, νομίζω για αυτά άξιζε η Ελλάδα. Όπως αξίζαμε και εμείς το 2016. Ήταν παρόμοια η πορεία γιατί κακά τα ψέματα δε νομίζω ότι πίστευε κανείς πως θα μπορούσε και η Πορτογάλια τότε να κατακτήσει το Euro».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΦΕΡΝΑΝΤΟ ΣΑΝΤΟΣ

Για τον Φερνάντο Σάντος: «Με έχει αλλάξει ως ποδοσφαιριστή και ως άνθρωπος. Ήταν αυτός που μου έδωσε την ευκαιρία, μια ευκαιρία που δεν είχα στο Πόρτο. Ήταν αυτός που με πίστεψε από την πρώτη στιγμή, αλλά ήταν αυτός που με βοήθησε ως ποδοσφαιριστής αλλά και κυρίως ως άνθρωπο. Γιατί ήταν η πρώτη εμπειρία εκτός όχι μόνο χώρας αλλά και εκτός πόλης. Εγώ ζούσα μέχρι τα 21-22 σχεδόν με τους γονείς μου, ήταν ένα μεγάλο άλμα για μένα τότε που ήρθα στον ΠΑΟΚ. Με βοηθούσε προσωπικά, με βοηθούσε ως ποδοσφαιριστή και φυσικά αυτό που είμαι σήμερα οφείλεται πάρα πολύ στον Φερνάντο Σάντος».

Για την πρώτη εικόνα και τα πρώτα του συναισθήματα όταν έφτασε στη Θεσσαλονίκη: «Είναι λίγο περίεργο γιατί τότε, το 2008, η ιστορία του πώς ήρθα ήταν λίγο αστεία. Έφτασα στις 2 τα ξημερώματα και έκαναν λάθος οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, πίστευαν ότι θα έρθω την επόμενη ημέρα, οπότε δεν ήταν κανείς εκεί. Πήρα λοιπόν ταξί και πήγα στο ξενοδοχείο να μείνω, οπότε η πρώτη εικόνα ως ποδοσφαιριστής σε ξένη χώρα δεν ήταν και η καλύτερη αλλά όλα άλλαξαν στην πρώτη προπόνηση».

Για το πόσο εύκολα μπορεί να προσαρμοστεί ένα νεαρό παιδί σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα: «Είχα μια ιδέα, γιατί είχα συμπαίκτη μου τον Μπρούνο Άλβες που είχε περάσει από την ΑΕΚ. Ήξερε το ελληνικό ποδόσφαιρο, γνώριζε τον ΠΑΟΚ και μου είχε πει 2-3 πράγματα για το πάθος που υπάρχει στις ομάδες και στο πρωτάθλημα. Ήξερα πάνω-κάτω που ερχόμουν, αλλά όταν πρώτη φορά βγαίνω από το σπίτι, 22 χρονών, δεν ήταν εύκολο. Όμως είχα προπονητή τον Φερνάντο Σάντος, το επιτελείο, τον Κονσεϊσάο, τον Γκαρσία και τον Κοντρέρας που μιλούν ισπανικά και είχαν τις οικογένειες εδώ. Δεν ήταν εύκολο, αλλά με βοήθησαν πολύ όλα αυτά».

Για τον ΠΑΟΚ εκείνης της περιόδου: «Δεν λέω ότι δεν έχουμε και τα τελευταία χρόνια μεγάλους παίκτες. Αλλά τις προσωπικότητες που είχε η ομάδα τότε... Νομίζω από κει αρχίσαμε να χτίζουμε, να κάνουμε το πρώτο βήμα για να φτάσουμε στο σήμερα. Φυσικά οικονομικά μας βοηθά ο κύριος Σαββίδης, άλλαξε όλα τα δεδομένα που υπήρχαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αλλά νομίζω πως η γενιά που τελείωσε σχεδόν στον ΠΑΟΚ, Γκαρσία, Κονσεϊσάο, Κοντρέρας, Ίβιτς, Χαλκιάς και άλλοι, μπορώ να πω ότι είχαν την ποιότητα και την προσωπικότητα, παίκτες με εμπειρία που είχαν περάσει από μεγάλες ομάδες και πρωταθλήματα και βοήθησαν κι εμένα φυσικά ως μικρό (τότε 21-22 ήσουν μικρός, τώρα αλλάξαν τα πράγματα), βοήθησαν όλους να καταλάβουν τι σημαίνει ΠΑΟΚ και πως είναι να φοράς αυτή τη φανέλα.

Νομίζω ότι μπήκαν τα θεμέλια τότε. Από τότε, νομίζω ήμουν εγώ, ο Μαλεζάς και ο Γλύκος νομίζω οι μόνοι που κάναμε την πορεία στο νταμπλ, αλλά είχαμε και τον Κλάους, τον Σταφυλίδη, παίκτες που τότε ήταν σε μικρή ηλικία και έφυγαν μόλις τα τελευταία χρόνια, κάνοντας κάποιοι καριέρα στο εξωτερικό».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ

Για το του άρχισε να μπαίνει η ιδέα για το εξωτερικό το 2010, όταν και ο Σάντος ανέλαβε την Εθνική «Όχι. Εγώ έφυγα το 2012 λόγω των οικονομικών προβλημάτων που υπήρχαν στον ΠΑΟΚ τότε, αν και σκόπευα να τελειώσω τη σεζόν».

Για το αν θα έμενε στον ΠΑΟΚ σε περίπτωση που ο Ιβάν Σαββίδης αναλάμβανε την ομάδα λίγους μήνες νωρίτερα, πριν την αποχώρηση του για τη Βόλφσμπουργκ: «Μπορεί. Γιατί εγώ έφυγα από οικονομικούς λόγους τότε. Γιατί στο τέλος της σεζόν είχα προτάσεις και μάλιστα καλύτερες: και από Αγγλία και από Ουκρανία. Πολύ πιθανόν, αν είχε έρθει ο κύριος Σαββίδης νωρίτερα, ενδεχομένως να μην είχα φύγει καν από τον ΠΑΟΚ, αλλά σίγουρα δε θα είχα φύγει τον χειμώνα για τη Βόλφσμπουργκ».

Για το πόσο σημαντικά ήταν τα χρόνια στη Βόλφσμπουργκ: «Πολύ. Είχα πάλι φίλους ή συμπαίκτες που είχαν παίξει εκεί, όπως ο Ρικάρντο Κόστα. Και μου είχε πει, ότι ένας χρόνος στη Βόλφσμπουργκ και στη Γερμανία είναι σαν 2-3 χρόνια σε άλλο πρωτάθλημα. Είχαμε προπονητή τον Φέλιξ Μάγκατ, που θα έχετε ακούσει πολλά. Σκληρός προπονητής. Μπορώ να πω ότι η φυσική κατάσταση που έχω σήμερα οφείλεται πάρα πολύ σε αυτόν».

Για το αν οι βάσεις του να μπορεί να αγωνίζεται και πιο πίσω ξεκίνησαν με Μάγκατ: «Όχι. Από την εποχή Σάντος ξεκίνησε. Ακούγοντας τις βοήθειες που πρέπει να έχουμε στην άμυνα. Αλλά και στη Γερμανία, οι παίκτες πρέπει να παίζουν διαφορετικές θέσεις, να έχουν αντοχή, να είναι προπονητές στον αγωνιστικό χώρο. Είναι εντελώς διαφορετικά. Τα 5 χρόνια που είχα εκεί με βοήθησαν να είμαι πιο ήρεμος, να βλέπω το ποδόσφαιρο αλλιώς, ως δουλεία. Και ήμουν τυχερός γιατί εκεί έπαιξα με φανταστικούς παίκτες που έχουν κερδίσει απ' όλα τα κύπελλα και μόνο που είσαι κάθε μέρα μαζί τους σου δίνονται οι βάσεις για το μέλλον ως άνθρωπος και ως ποδοσφαιριστής».

Για το αν εκείνα τα πέντε χρόνια είχε προτάσεις από ελληνικές ομάδες για επιστροφή: «Ναι με τον ΠΑΟΚ είχαμε συζητήσεις μετά από έξι μήνες ή ένα χρόνο, επειδή δεν ήμουν ευχαριστημένος. Αλλά δεν έγινε γιατί η οικονομική διαφορά ήταν μεγάλη. Είχα τρία ακόμα χρόνια συμβόλαιο και ήταν αδύνατο. Είχε βγει και φωτογράφιση που ήμουν με έναν τεχνικό διευθυντή της ομάδας, τον Σιστιακόφ. Είχε πάει στη Γερμανία τότε, όχι για μένα, αλλά να δει τα γήπεδα, να κάνουν ανακαίνιση στα αποδυτήρια της Τούμπας. Και βρήκαμε ευκαιρία και συζητήσαμε διάφορα, όπως αν γινόταν η επιστροφή μου στον ΠΑΟΚ. Από τη στιγμή που έφυγα, είχα πει ότι ήθελα να τελειώσω την καριέρα μου στον ΠΑΟΚ, ως ποδοσφαιριστής και όχι ως παλαίμαχος. Υπήρξε κι άλλη ελληνική ομάδα, και πριν το 2011. Η ίδια ομάδα. Αλλά δε θέλω να κάνω αυτήν τη... βουτιά».

Για το αν συζήτησε μαζί με αυτήν την ομάδα: «Όχι. Καθόλου».

Για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, όπως τον έζησε στο Euro 2016: «Όπως είναι ως ποδοσφαιριστής, είναι και ως άνθρωπος. Η εικόνα που περνάει προς τα έξω είναι λίγο θολή. Είναι ένας φανταστικός παίκτης και άνθρωπος, πραγματικός ηγέτης. Μας οδήγησε στην κατάκτηση του Euro, σε πολλές στιγμές ήταν παρών, φαίνεται σε κάποιο βίντεο, νομίζω ή με Πολωνία ή με Κροατία στα πέναλτι, που φωνάζει τον Τσούπο-Μοτίν που δεν ήθελε να βαρέσει το πέναλτι, του έλεγε ότι δεν πειράζει αν το χάσεις, πρέπει να το χτυπήσεις και τελείωσες. Από αυτά φαίνεται πόσο ηγέτης είναι και μας βοήθησε να φτάσουμε ως το τέλος. Να κάνω εδώ μια παρένθεση ότι, μετά τις 3 ισοπαλίες στους ομίλους, ειπώθηκαν πολλά, αλλά και πιο πολύ από εμάς, αυτός που πίστευε ότι μπορούμε να κερδίσουμε το Euro ήταν ο Φερνάντο Σάντος, από την πρώτη προπόνηση που είχε κάνει το 2014 μετά την ήττα από την Αλβανία στην Πορτογαλία».

Για το αν είχε κάνει κουβέντα με τον Φερνάντο Σάντος για την αποχώρηση του από την Εθνική Ελλάδος που τον έφερε στην Εθνική Πορτογαλίας: «Όχι, όχι. Δεν είχα και το θράσος να κάνω τέτοια κουβέντα. Όταν μιλούσαμε, μιλούσαμε για τον ΠΑΟΚ κυρίως».

Για το αν ο Σάντος του έλεγε να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ: «Όχι. Ήξερε και ο ίδιος ότι θέλω να γυρίσω, ότι η γυναίκα μου είναι Ελληνίδα, ότι είχα σκοπό να έρθω στον ΠΑΟΚ να τελειώσω την καριέρα μου. Δεν είχαμε λοιπόν την κουβέντα αυτήν, το που θέλεις να τελειώσεις. Ήξερε. Ακούς, βέβαια πολλά, ειδικά στη Θεσσαλονίκη που είναι και μικρή πόλη. Αλλά απ' όλες τις εμπειρίες που είχα, τους συμπαίκτες που είχα, μπορώ να πω ότι αν ήταν να έρθω εδώ να τελειώσω την καριέρα μου ως παλαίμαχος και να κοροϊδεύω, θα είχε τελειώσει η καριέρα μου στην Γερμανία».

Για το ποιος ήταν ο άνθρωπος που έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την επιστροφή του στον ΠΑΟΚ, ο κ. Σαββίδης ή κάποιος άλλος: «Η κουβέντα έγινε με τον κ. Σαββίδη. Όπως έγινε και το καλοκαίρι, αν δεν μιλήσεις απευθείας με τον κ. Σαββίδη, οι πληροφορίες μπορεί να αλλάξουν και να φτάσει κάτι άλλο στα αυτιά του. Από τη στιγμή που συζητήσαμε πρώτη φορά, λοιπόν, μέσα σε μια βδομάδα υπόγραψα».

Για το αν πίστευε, όταν επέστρεψε σε έναν ισχυρό πλέον ΠΑΟΚ, ότι ξεκινούσε μια περίοδος όπου θα βίωνε τα καλύτερα χρόνια στη σύγχρονη ιστορία του ΠΑΟΚ: «Ότι είχε αρχίσει ο ΠΑΟΚ να μπαίνει σε αυτόν τον δρόμο το ήξερα και πριν έρθω, είχε κερδίσει ήδη το Κύπελλο. Ότι θα περνούσαμε τα καλύτερα χρόνια του ΠΑΟΚ, δεν το πίστευα. Ή ότι θα κάναμε νταμπλ ή ότι θα παίρναμε πρωτάθλημα αήττητο. Οι βάσεις είχαν μπει, έπρεπε να φτάσουμε πιο πάνω. Το ξέραμε, κι εγώ και ο Μαλεζάς ότι ο δρόμος ήταν όλος ανοιχτός για να κάνουμε αυτό που κάναμε, και δυστυχώς δεν μπορέσαμε να έχουμε τη διάρκεια να πατήσουμε πάνω σε αυτό και να κάνουμε κι άλλα».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΡΑΖΒΑΝ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Για την αμφισβήτηση που δέχτηκε ο Ραζβάν Λουτσέσκου τον πρώτο καιρό: «Όλοι ξέρουμε τι γίνεται στην Ελλάδα και τις μεγάλες ομάδες: δεν υπάρχει υπομονή. Πρέπει να σκεφτόμαστε και λίγο έξω από το κουτί. Το να χτίσεις μια ομάδα, ένα σύλλογο για να παλεύει κάθε χρόνο για τίτλους, Ευρώπη, Champions League, δε γίνεται από μια ημέρα στην άλλη, πρέπει να δώσεις χρόνο. Είχε ακουστεί ότι αν δεν κερδίζαμε στην Ξάνθη, πολύ πιθανόν να είχε φύγει ο Λουτσέσκου. Αλλά στους παίκτες δεν είχαν περάσει αυτά, ότι πρέπει να κερδίσουμε για να μη φύγει ο προπονητής. Εμείς θέλαμε να κερδίσουμε περισσότερο απ' οποιονδήποτε άλλον, ακόμα κι από τον προπονητή και τον πρόεδρο».

Για το τι άνθρωπος είναι ο Λουτσέσκου: «Ο Λουτσέσκου έχει χρυσή καρδιά. Αυτό που μου έκανε εμένα εντύπωση και νομίζω εκεί έκανε τη διαφορά, είναι η επικοινωνία που είχε με τους παίκτες και κατάλαβε πράγματα που ούτε εσύ μπορούσες να καταλάβεις. Υπήρχαν φορές που ερχόταν σε μένα και συζητούσαμε για το αν κάποιοι παίκτες είχαν πρόβλημα στο σπίτι ή κάτι άλλο, και εμένα δε μου είχε περάσει από το μυαλό. Αυτός τα καταλάβαινε αυτά. Η επικοινωνία που υπήρχε, οι λεπτομέρειες που ήθελε να υπάρχουν με τους παίκτες στα αποδυτήρια... Αυτό ήταν η μεγάλη διαφορά και μας βοήθησε να κερδίσουμε όσα κερδίσαμε μαζί του».

Για το αν δεν είχε φύγει που θα έφτανε ο ΠΑΟΚ: «Τώρα είναι υποθετική ερώτηση. Αν πάμε έτσι την πρώτη χρονιά κερδίσαμε το κύπελλο, την δεύτερη νταμπλ, την τρίτη θα πηγαίναμε Τσάμπιονς Λιγκ, αν πάμε υποθετικά. Γνωρίζαμε καλά τον Λουτσέσκου και το επόμενο βήμα του ήταν αυτό και να συνεχίσει σαφώς και την πορεία του στο πρωτάθλημα».

Για το πόσο τον επηρέασε το γεγονός της αποχώρησής του και αν είχαν μιλήσει: «Ναι, είχαμε μιλήσει. Την πρώτη ημέρα, στην πρώτη προπόνηση. Δεν είχε αποφασίσει. Ήταν λίγο μπερδεμένος. Δεν είχα το θράσος να ρωτήσω τι συμβαίνει. Μου είχε πει πως είχε πρόθεση, αλλά δεν ήταν σκοπός του να φύγει. Και εμείς ενημερωθήκαμε την ημέρα που έμαθε και ο κόσμος. Θα είχε τους λόγους του, αυτός ξέρει. Δεν φοβηθήκαμε, αλλά στεναχωρηθήκαμε πάρα πολύ. Ξέραμε πως θα ήταν δύσκολη χρονιά. Ο φόβος και η ανησυχία που υπήρχε φάνηκε την επόμενη χρονιά».

Για το γεγονός πως ο ΠΑΟΚ άφησε την Ευρώπη για λογαριασμό του πρωταθλήματος: «Προσπαθούσαμε να είμαστε καλά και στα δύο. Αλλά αν με ρωτούσε κανείς αν θέλω το πρωτάθλημα ή την Ευρώπη. Νομίζω φάνηκε η απάντηση. Θέλαμε όμως να κάνουμε νίκες, να φέρουμε έσοδα. Δεν είχαμε το μυαλό μας στο FFP, εμείς θέλαμε το πρωτάθλημα. Σε κάποια παιχνίδια προτιμούσαμε να χτυπήσουμε το πρωτάθλημα, παρά την Ευρώπη».

Για τις συγκρίσεις εκείνης της ομάδας με τον ΠΑΟΚ του Κούδα και εκείνης της ομάδας: «Δεν αισθάνομαι έτσι. Ο Κούδας, ο Ιωσηφίδης και όλοι εκείνοι οι μεγάλοι παίκτες έκαναν τρομερά πράγματα. Αλλά άλλες εποχές. Ο Κούδας είναι ο Κούδας, ο Βιεϊρίνια είναι ο Βιεϊρίνια. Ο Κούδας είναι ο πρώτος και μετά όλοι είμαστε κάτω από αυτόν. Αυτός είναι ο ηγέτης του ΠΑΟΚ».

Για τον τραυματισμό του στη Λάρισα και την φιέστα με τον Λεβαδειακό που μπήκε αν και είχε χιαστούς: «Ανατριχιάζω μόνο που το σκέφτομαι. Ήταν μια αδικία όλο αυτό. Αλλά στο ποδόσφαιρο δεν ξέρεις τι θα συμβεί ποτέ. Ένιωθα μια αδικία. Είχα περάσει τα πάντα, το πως έφυγα, την υπόσχεση που είχα δώσει πως θα γυρίσω να πάρω τίτλους, κάναμε την πορεία αυτή, ήμουν ένας από αυτούς που βοηθούσε την ομάδα και όταν φτάσαμε στην πηγή εγώ δεν μπορούσα να πιώ νερό. Είπα δεν γίνεται αυτό. Ένιωθα πως δεν μπορεί να συμβαίνει αυτό. Είχα πει θέλω να κερδίσω το πρωτάθλημα και μετά ας γίνει ό,τι θέλει. Το είχα υποσχεθεί αυτό, ήθελα να σηκώσω το πρωτάθλημα. Εκείνη τη στιγμή που βίωσα με τον Λεβαδειακό δεν το ξεχνάς ποτέ. Όσα λεφτά κι αν πάρω, όσους τίτλους, όσες διακρίσεις, αυτό είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ήταν λύπη και χαρά μαζί για μένα».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΜΠΕΛ ΦΕΡΕΪΡΑ

Για την εποχή Άμπελ Φερέιρα στον ΠΑΟΚ: «Εγώ μπορώ να μιλήσω για τον Αμπέλ σαν προπονητή. Δεν ήταν το αντίθετο του Λουτσέσκου, αλλά δεν ήταν τόσο προσεκτικός, τόσο επικοινωνιακός με τους παίκτες. Ήταν πιο μακριά από τους παίκτες, από μένα τουλάχιστον, για τους άλλους δεν ξέρω. Από τη δική μου πλευρά δεν υπήρχε πρόβλημα. Από τη δική του, δεν ξέρω, πρέπει να ρωτήσετε αυτόν. Οι σχέσεις και η επικοινωνία που είχαμε με τον Λουτσέσκου ήταν εντελώς διαφορετικές. Έχω ακούσει πολλά να λένε, πρόβλημα δεν είχα ποτέ μαζί του, μέχρι το παιχνίδι με τον Άρη στα πλέι οφ. Δεν με σεβάστηκε ως παίκτη και ως αρχηγό. Με έβαλε στο 90' να παίξω στόπερ. Δεν υπήρχε επικοινωνία. Εκείνο το παιχνίδι με τον Άρη ήταν το τελευταίο μου, οπότε τι να του μιλήσω;».

Για τους λόγους που ο Φερέιρα πήγε να αλλάξει το επιτυχημένο μοντέλο του Λουτσέσκου: «Και σήμερα δεν μπορώ να το καταλάβω. Γνώμη μου είναι πω δεν είχαμε το υλικό να παίξουμε το 3-5-2. Εγώ προσπάθησα και με συζητήσεις με τους συνεργάτες του και μαζί του να του πω πως δεν μπορούμε να έχουμε την πορεία που έχουμε με αυτή την αλλαγή. Επέμενε αυτός με αυτό το σύστημα. Έλεγε αυτό δούλευα στη Μπράγκα, αλλά είναι διαφορετική ομάδα, διαφορετικό πρωτάθλημα, προσπαθούσαμε και εμείς ως παίκτες να καταλάβουμε τον τρόπο παιχνιδιού που ήθελε και παλέψαμε μέχρι το τέλος για να μπορέσουμε να κάνουμε το καλύτερο για την ομάδα και γι' αυτόν».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΠΟΛΥΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ

Για το θέμα της σκευωρίας με την πολυιδιοκτησία: «Όταν το μάθαμε, είπα τι γίνεται; Δεν γνωρίζαμε, δεν ξέραμε τίποτα από αυτά. Ήταν ένα σοκ όλο αυτό. Αυτό που ήθελαν το πέτυχαν γιατί μας πήραν τους βαθμούς και όταν μας τους έδωσαν ήταν αργά».

Για το αν ο ΠΑΟΚ μπορούσε να πάρει το πρωτάθλημα αν δεν του αφαιρούνταν οι βαθμοί: «Ότι ήταν καλύτερος μπορεί ο καθένας να πει ότι θέλει. Ο καθένας έχει την γνώμη του. Ο τίτλος θα κρινόταν μέχρι τέλους αν δεν υπήρχε αυτή η ιστορία».

Για το κλίμα στα αποδυτήρια τότε: «Κυριάρχησε η αδικία στα αποδυτήρια. Και με τον Λουτσέσκου είχαμε ξεκινήσει πάλι με -2. Τι έχουμε κάνει πάλι και μας παίρνουν βαθμούς αναρωτιόμασταν. Μετά είχε πέσει η ψυχολογία, ήταν αργά, όταν επιστράφηκαν οι βαθμοί από το CAS».

Για την στιγμή που έγινε η ανακοίνωση της απόφασης της ΕΕΑ: «Εμείς το μάθαμε στο τέλος του αγώνα. Δεν ξέραμε κάτι. Τότε μας είπανε...».

Για την απόφαση της Εφέσεων που δικαίωσε τον ΠΑΟΚ και το τι έχει να πει τώρα που έκλεισε αυτή η ιστορία: «Εγώ θα πάω και πιο πριν στο 2010 αν δεν κάνω λάθος. Παιχνίδι Άρης-ΠΑΟΚ. Είμασταν τρεις βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό. Στο τέλος της σεζόν δεν βρήκανε κάτι συνομιλίες πως ο ΠΑΟΚ δεν έπρεπε να κερδίσει με τον Άρη. Εγώ τότε έφαγα κόκκινη κάρτα χωρίς να κάνω ένα φάουλ. Αν θα πάμε σε ένα ντέρμπι και στα 10 δευτερόλεπτα ο Γκαρσία έχει κίτρινη, τότε τι να πω; Και χωρίς να κάνει φάουλ. Εμάς τη ζημιά μας την είχαν κάνει με την αφαίρεση βαθμών. Σε όλη τη χρονιά η επιτροπή έβγαζε αποφάσεις άλλες ημέρες και μόνο για τον ΠΑΟΚ πήρανε την απόφαση την ημέρα του αγώνα».

Για το τι θα έλεγε αν έβλεπε από κοντά κάποιο μέλος της Επιτροπής της ΕΕΑ: «Όχι, όχι, δεν θέλω, δεν μπορώ. Καλύτερα όχι. Όπως δεν θέλω να δω ποτέ από κοντά τον διαιτητή από το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στην Τούμπα. Το ξεκαθαρίζω κι αυτό».

Για τη νίκη του ΠΑΟΚ στο Φάληρο επί του Ολυμπιακού που έσπασε το αήττητο: «Ο Ολυμπιακός δεν έχει κερδίσει αήττητο πρωτάθλημα, οπότε κρατάω αυτή την νίκη».

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ ΤΟΥ

Για το τι έγινε στην υπόθεση αυτή και αν ζητούσε 1 εκ. συμβόλαιο όπως γράφονταν: «Εγώ δεν έχω μιλήσει ποτέ για λεφτά. Μου έγινε μια πρόταση από κάποιους ανθρώπους από την ΠΑΕ. Την δέχτηκα. Μετά από κάτι ημέρες αλλάξανε κάποιοι όροι, πάλι την δέχτηκα. Κάτι άλλο έγινε, δεν ήταν για χρήματα οι αλλαγές, κάτι άλλο έγινε. Το 1 εκ. ευρώ σαν νούμερο δεν υπάρχει. Εγώ είπα ναι στην πρώτη πρόταση, στην δεύτερη είπα πάλι ναι και στην τρίτη που έγινε πριν το παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, είπα να μιλήσουμε τη Δευτέρα γιατί δεν είναι σωστό πριν από τέτοιο παιχνίδι να μιλήσουμε για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Είπα τι θα αλλάξει αν τα πούμε Δευτέρα; Μετά από όλα αυτά ήρθε μια πρόταση μετά από καιρό. Μια πρόταση που ήταν τέτοια για να πω όχι για να φύγω από τον ΠΑΟΚ. Μετά μίλησα με τον Ιβάν Σαββίδη, γιατί οι πληροφορίες που φτάνανε σε αυτόν δεν ήταν οι αληθινές. Μόλις μίλησα μαζί του, όλα λύθηκαν. Και σας λέω δεν παίρνω 1 εκ. ευρώ».

Για το αν αυτοί που μιλούσε είναι ακόμα στον ΠΑΟΚ: «Εγώ δεν ξέρω τι πληροφορίες έφταναν στον Ιβάν Σαββίδη. Ο κ. Ρέμπε μου έλεγε δεν μπορεί να κάνει κάτι, μου έλεγε προσπαθεί, αλλά δεν μπορεί. Μιλούσα και με τον Φερέιρα και μου έλεγε πως από τον Γενάρη προσπάθησε να ανανεώσω. Έλεγαν πολλά πράγματα και πολλοί άνθρωποι και έγινε αυτό το σήριαλ που όλοι ξέρουνε».

Για το αν τον ήθελαν στον ΠΑΟΚ ο Ρέμπε και ο Φερέιρα: «Όπως είπα αν είσαι τεχνικός διευθυντής, αν θέλεις τον παίκτη τον έχεις. Ο προπονητής και εμένα και τον Μαουρίσιο που ήμασταν στο σήριαλ αυτό, μας έλεγε πως πιέζει για να ανανεώσετε και ήμασταν οι δύο που φύγαμε...».

Για το ενδιαφέρον του Ράζβαν Λουτσέσκου και της Αλ Χιλάλ: «Νομίζω ότι έχει βγει και έχει πει κιόλας ότι εντάξει δεν έγινε, ευτυχώς δεν έγινε γιατί μετά ξαναγύρισα, αλλά ναι είχαμε συζητήσει, είχε προχωρήσει και αρκετά κιόλας».

Για το αν είχε πρόβλημα και στην προσωπική του ζωή στη Θεσσαλονίκη: «Φυσικά και είχα πρόβλημα, αλλά εγώ με την εμπειρία που έχω, εγώ ξέρω πώς κρατήθηκα μαζί με την γυναίκα μου, γιατί κάθε μέρα να ακούς ότι ο άλλος θέλει ένα εκατομμύριο για να υπογράψει, αρχίζεις και σκέφτεσαι ως οπαδός και εσύ. Ευτυχώς οι φίλοι μου, οι γνωστοί μου, η οικογένειά μου, ήξεραν την αλήθεια, αλλά ήταν πολύ δύσκολη αυτή η περίοδος, όχι μόνο για εμένα, αλλά και για την οικογένειά μου, γιατί βγήκε προς τα έξω ότι εγώ ήθελα λεφτά, που εγώ αν ήθελα λεφτά δεν θα είχα γυρίσει στον ΠΑΟΚ».

Για το ενδιαφέρον άλλης ελληνικής ομάδας: «Δεν θα το πω αυτό. Υπήρχε ομάδα ναι και άλλες ομάδες. Εγώ έχω πει πολλές φορές ότι στην Ελλάδα μόνο στον ΠΑΟΚ θέλω να παίξω. Η ιστορία είναι αυτή, είσαι ελεύθερος, αλλά είναι και ο τρόπος που είσαι ελεύθερος».

Για το πώς ένιωσε στα ευρωπαϊκά ματς του ΠΑΟΚ το καλοκαίρι: «Ευχάριστα, γιατί η ομάδα κέρδιζε αυτά τα παιχνίδια, αλλά δύσκολα γιατί δεν ήμουν σε αυτό το γκρουπ. Έχει ακουστεί πολύ και αυτό, ότι η ομάδα πέρασε την Μπεσίκτας, την Μπενφίκα και εγώ δεν πόσταρα κάτι. Εγώ με τα παιδιά μιλούσα, με τον προπονητή μιλούσα, μήνυμα έστειλα, τηλέφωνο πήρα. Εγώ να ανεβάσω στα Social Media κάτι για να το δει ο κόσμος δεν το κάνω. Να ξέρουν ότι και στις δύο προκρίσεις και με την Κρασνοντάρ, μιλούσα με τα παιδιά και τον προπονητή»

Για τον του έμεινε μια πικρία: «Έχω αποδείξει ότι δεν γύρισα στον ΠΑΟΚ για τα λεφτά. Το 2017 που γύρισα στον ΠΑΟΚ είχα καλύτερες προτάσεις οικονομικά, αν ήταν το θέμα μου στο οικονομικό θα είχα πάει στη Σαουδική Αραβία, θα είχα πάει στη Κίνα. Εμένα μπορούν να με κρίνουν μόνο ως ποδοσφαιριστή, γιατί ως πατέρα, ως άνθρωπο όποιος με ξέρει μπορεί να με κρίνει μόνο, αλλά να μου πουν ότι εγώ μόνο τα λεφτά σκέφτομαι, δεν είναι πίκρα, είναι τρέλα. Τι άλλα να αποδείξω; Να πληρώσω για να παίξω; Αν είναι έτσι να μου πουν».

Για το αν το βράδυ του αγώνα με την Κράσνονταρ ένιωσε θηρίο στο κλουβί: «Όχι μόνο σε αυτό, αλλά και στα άλλα. Εντάξει εκεί ήταν δύσκολο γιατί όλοι οι φίλαθλοι και οι παίκτες το πίστευαν, γιατί το αποτέλεσμα στη Ρωσία ήταν ένα αποτέλεσμα για πρόκριση, αλλά εντάξει αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Δυστυχώς δεν έγινε, για αυτή την ομάδα το μοναδικό που της λείπει είναι να μπει στους ομίλους του Champions League».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ

Για το πώς έγινε η επαναπροσέγγιση με τον Ιβάν Σαββίδη: «Aπό την στιγμή που περνούσαν οι ημέρες και μετά από όλες αυτές τις δηλώσεις του κύριου Λουτσέσκου και του κύριου Κωνσταντινίδη, μετά από λίγες ημέρες συζητήσαμε και είπα αυτό που έπρεπε να πω, γιατί οι πληροφορίες δεν έφταναν στον Ιβάν Σαββίδη, όπως έπρεπε να φτάσουν και την επόμενη ημέρα υπόγραψα».

Για τον Ιβάν Σαββίδη: «Αυτή τη στιγμή είναι ο ηγέτης της ομάδας. Είναι αυτός που προσπαθεί, δυστυχώς αυτή τη στιγμή λόγω της πανδημίας δεν είναι εδώ. Ένας πολύ σοβαρός λόγος υπάρχει για να μην είναι εδώ, ένας σοβαρός λόγος είναι η υγεία. Είναι ο άνθρωπος που έκανε το όνειρο όλων των ΠΑΟΚτσήδων πραγματικότητα. Θέλει να συνεχίσει να έχει η ομάδα αυτή τη πορεία και κόντρα σε όλους. Εμένα μου περνάει πώς ότι και να του κάνουν θα είναι εδώ και θέλει οι παίκτες να είναι στρατιώτες πίσω του».

Για το μέλλον του: «Όχι δεν έχουμε συζητήσει, αλλά ξέρει ο Ιβάν Σαββίδης τι θέλω εγώ, θέλω να παραμείνω στον ΠΑΟΚ δεν έχω σκεφτεί σε τι πόστο μπορώ να βοηθήσω την ομάδα. Όλοι μου λένε ότι ως ποδοσφαιριστής δεν τα σκέφτεσαι αυτά. Είμαστε λίγο δύσκολοι άνθρωποι, μιλάμε για 25-30 παίκτες με διαφορετικές προσωπικότητες. Δεν με βλέπω σε αυτόν τον ρόλο, δεν θα ήθελα να ήμουν σε θέση γραφείου, νομίζω ότι η καθημερινότητα με τους παίκτες θα ήταν καλύτεροι για εμένα. Αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι να βοηθήσω ως ποδοσφαιριστής την ομάδα μου».

Για τον Αμπέλ Φερέιρα: «Καταρχάς εγώ υπέγραψα στην ομάδα με τον Αμπέλ Φερέιρα ως προπονητή. Ήξερα όταν υπόγραψα ότι θα είχα προπονητή τον Αμπέλ Φερέιρα, προσπαθούσε να βοηθήσει την ομάδα. Έφυγε με τον ίδιο τρόπο που έφυγε και ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Δεν ήταν εύκολο γιατί από τη στιγμή που έχει χτίσει μια ομάδα με τις ιδέες του προπονητή γίνεται ξανά το ίδιο, με την αλλαγή προπονητή».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΑΜΠΛΟ ΓΚΑΡΣΙΑ

Για τον Πάμπλο Γκαρσία: «Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι χρειαζόταν αυτή την ευκαιρία. Δεν θα ήταν εύκολη η δουλειά του, όπως και δεν είναι. Όπως είπα πριν είχαμε χτίσει την ομάδα με ένα συγκεκριμένο σύστημα και ήρθε ο Πάμπλο που παίζει ένα διαφορετικό σύστημα, που το δουλεύαμε με τον Λουτσέσκου. Πλέον ο Γκαρσία παίζει με εξτρέμ, που εμείς τα είχαμε δώσει όλα τα εξτρέμ. Εμείς είχαμε ένα καθαρό εξτρέμ τον Τζόλη, που στην ουσία δεν είναι καθαρό εξτρέμ γιατί στις ακαδημίες με τον Γκαρσία έπαιζε φορ. Δεν ήταν και δεν είναι εύκολο, αλλά όπως είπα και με τον Λουτσέσκου θέλει υπομονή. Προσπαθεί να βρει τα πατήματά του, αλλά η απόφαση να δοθεί στον Γκαρσία η ευκαιρία ήταν η καλύτερη, γιατί γνωρίζει τον ΠΑΟΚ. Μπορεί να περάσει στους νέους παίκτες το τι σημαίνει ΠΑΟΚ».

Για την εικόνα που παρουσιάζει ο ΠΑΟΚ: «Όλοι μαζί, όλοι μας κάνουμε λάθη. Δεν φταίει μόνο ο προπονητής, όπως δεν φταίνε μόνο και οι παίκτες. Εγώ νομίζω ότι δεν φταίνε πάντα οι προπονητές, αλλά δυστυχώς στο ποδόσφαιρο είναι πιο εύκολο να διώξεις έναν άνθρωπο παρά να διώξεις δέκα. Αν το πάρουμε από την αρχή, λέγανε ότι η ομάδα του Μαρτίνς την πρώτη του χρονιά, έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο αλλά δεν κέρδιζε τα ματς, το ίδιο νιώθω τώρα και με τον Γκαρσία σε πολλά παιχνίδια, είχαμε όλες τις ευκαιρίες να κερδίσουμε και δεν κερδίζαμε γιατί δεν βάζουμε γκολ. Στατιστικά είμαστε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τον Ολυμπιακό. Αν θα έχουν την υπομονή και αν θέλουν να συνεχίσουν με τον Πάμπλο Γκαρσία, θα πρέπει να του δώσουν το υλικό που θα χρειαστεί για να δουλέψει στο σύστημα που θέλει».

Για τις προσωπικότητες που έφυγαν από τον ΠΑΟΚ: «Οι προσωπικότητες μπορούν να χτιστούν. Χρειάστηκε χρόνος για να γίνουν προσωπικότητες στην ομάδα και εγώ χρειάστηκα τον χρόνο μου και να προσαρμοστώ στον καινούργιο ΠΑΟΚ. Έχουμε και παίκτες από την ομάδα του Λουτσέσκου, έχουμε και νέα παιδιά, όπως ο Τζόλης, ο Μιχαηλίδης, ο Τσιγγάρα. Στο μέλλον θα έχουν προσωπικότητα. Πρέπει να στηρίξουν οι φίλαθλοι, είναι δύσκολο, γιατί ακόμη και εμείς οι παίκτες δεν έχουμε την υπομονή. Οι φίλαθλοι έχουν απαιτήσεις και θέλουν να δουν πράγματα, αλλά το ποδόσφαιρο αλλάζει. Η Μπαρτσελόνα κάθε χρόνο αλλάζει, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν είναι η ίδια ομάδα όπως ήταν».

Για το αν παίρνει δίκαια το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός: «Αν το παίρνει δίκαια; Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό, δεν έχω κάτι να πω».

Για την «μάχη» για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις: «Αν βγάλουμε τον Ολυμπιακό, ο στόχος μας είναι η δεύτερη θέση. Ο Άρης είναι έναν βαθμό πάνω από εμάς, ο στόχος μας είναι να περάσουμε τον Άρη. Αν πάμε με βάση τα αποτελέσματα και την βαθμολογία θα είναι δύσκολο να γνωρίζεις ποιος θα μείνει εκτός Ευρώπης, εμείς θα παλέψουμε για την δεύτερη θέση. Δεν θέλω να παίρνω θέση για το ποιος παίζει καλύτερα και ποιος χειρότερα».

Για το ότι το καλοκαίρι που έρχεται είναι κομβικό για τις αποφάσεις που έρχονται στον ΠΑΟΚ: «Νομίζω ότι θα είναι κομβικό σε όλες τις ομάδες, όχι μόνο στον ΠΑΟΚ γιατί είναι μια ολόκληρη σεζόν με τον covid, χωρίς κόσμο, τα ταμεία των ομάδων έχουν αλλάξει και θα πρέπει να είναι προσεκτικές».

Για την εικόνα με τις άδειες εξέδρες και την κατάσταση με τον κορωνοϊό: «Δεν μας έχει κουράσει μόνο, είναι ότι και εμείς ως ποδοσφαιριστές, είμαστε οι λίγοι που βγαίνουμε από το σπίτι μας και πάμε για δουλειά. Ο κόσμος έχει κουραστεί να μένει στο σπίτι του. Θέλουμε πάρα πολύ τον κόσμο στο γήπεδο, θέλουμε να είναι καλά στην υγεία τους και να έχουν δουλειές».

Για τον Χρήστο Τζόλη: «Έχει αλλάξει το ποδόσφαιρο. Αν με ρωτούσατε πριν χρόνια θα έλεγα ότι καλύτερα θα ήταν να κάτσει έναν χρόνο στον ΠΑΟΚ. Τώρα πριν μια εβδομάδα έπαιξε στην πρώτη ομάδα της Σπόρτινγκ ένα παλικαράκι 16 χρονών, οπότε τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Τις βάσεις τις έχεις, φυσικά πρέπει να δουλέψει όπως δουλεύει κάθε μέρα. Είναι ταπεινός, ακούει που είναι το πιο σημαντικό και θέλει να μάθει. Νομίζω ότι έχει τις βάσεις και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, μπορεί να φτάσει ψηλά. Έχει δείξει την εμπειρία του και την προσωπικότητά του. Μπορεί να συνεχίσει να βελτιώνεται και να φτάσει ψηλά».

Για τον καλύτερο προπονητή και συμπαίκτη που είχε στην καριέρα του: «Λουτσέσκου και Κέβιν Ντε Μπρόινε».

Για το ματς που θα ήθελε να ξαναπαίξει: «Το ΠΑΟΚ - Λεβαδειακός...»

Διαβάστε ακόμη...