«Η περιπέτεια με άλλαξε πολύ…»

Είναι χωρίς αμφιβολία, ο πιο άτυχος της χρονιάς! Όταν τραυματίστηκε τον Νοέμβριο, σε ένα φιλικό με τη Δόξα στη Δράμα, ο Λέο Ζαμπά δε θα μπορούσε να φανταστεί τί περιπέτεια θα περάσει!
«Η περιπέτεια με άλλαξε πολύ…»

Ο Βραζιλιάνος επρόκειτο να επιστρέψει σε 2 με 3 μήνες, μετά την επέμβαση στο γόνατο, αλλά ένα βακτήριο, του έκανε τη ζωή δύσκολη και ταλαιπωρήθηκε μέχρι πρόσφατα!

Πλέον, ο Ζαμπά είναι υγιέστατος και μετρά αντίστροφα για να παίξει ποδόσφαιρο! Ο Βραζιλιάνος μπήκε κανονικά στις προπονήσεις κι ελπίζει με την έναρξη των πλέι οφ, να είναι έτοιμος να παίξει.

Ο νεαρός εξτρέμ μιλά στη FORZA για όλες αυτές τις δυσκολίες, που πέρασε τους τελευταίους μήνες, για την πίστη του στο Θεό, το μέλλον, τον ΠΑΟΚ, τον Σαββίδη, τον Λουτσέσκου και τον Φερέιρα κι αυτά, που τον μπερδεύουν όπως τα... δικαστήρια, αλλά και το μεγάλο του όνειρο!

Ας τα πάρουμε με τη σειρά...

-Πώς πέρασαν όλο αυτόν τον καιρό στην καραντίνα;

«Η αλήθεια είναι πως και λόγω του γονάτου μου δεν μπορούσα να κάνω και πολλά. Έπαιζα videogames και έβλεπα ταινίες, πολλές ταινίες! Επίσης βοηθούσα και τη μητέρα μου με τα του σπιτιού. Είναι εδώ και με στηρίζει στην προσπάθεια που κάνω για να επιστρέψω».

-Τι σου έλειψε περισσότερο κατά τη διάρκεια του lockdown;

«Κατά τη διάρκεια της καραντίνας δεν μου έλειψε κάτι. Αυτό που πραγματικά μου έλειψε γενικά, όμως, ήταν το προπονηθώ σε γήπεδο. Πραγματικά είχα πάθει σύνδρομο... στέρησης από τα γήπεδα».

-Είσαι εκτός γηπέδων για περίπου έξι μήνες εξαιτίας του τραυματισμού στο στο γόνατο. Μάλιστα, πέρασες και δύσκολες στιγμές. Ποια ήταν τα συναισθήματα σου όλο αυτό το διάστημα;

«Γνωρίζεις και εσύ πως οι τραυματισμοί είναι μέσα στη ζωή του αθλητή. Πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές. Κανείς δεν θέλει να τραυματίζεται και ιδιαίτερα να ταλαιπωρείται όσο εγώ. Όλο αυτό με ωρίμασε, με άλλαξε. Θα επιστρέψω δυνατότερος σε όλα τα επίπεδα».

-Πότε θα είσαι έτοιμος να παίξεις και πάλι;

«Μόλις ξεκίνησα να προπονούμαι και πάλι σε γήπεδο. Επιτέλους χρησιμοποιώ μπάλα και μπορώ να τρέξω. Δεν θέλουμε να είμαστε βιαστικοί. Θα επιστρέψω όταν μου δοθεί το ΟΚ και νιώσω ότι είμαι στο 100%. Μπορώ να υποσχεθώ πως όταν επιστρέψω θα τα δώσω όλα για τον ΠΑΟΚ! Σύντομα επιστρέφω...»

-Σε πρόσφατη συνέντευξη στη Βραζιλία είπες ότι παραλίγο να πεθάνεις εξαιτίας της μόλυνσης στο γόνατο σου. Αλήθεια, τι συνέβη;

«Στην αρχή είχα τραυματιστεί στο μηνίσκο μου κι έπειτα έγιναν όλα αυτά. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για αυτό. Είναι κάτι που δεν θέλω ούτε καν να σκέφτομαι. Είμαι πλέον υγιής και αυτό μετράει για εμένα. Ήταν μία δύσκολη περίοδος που είναι παρελθόν και θέλω να την αφήσω εκεί. Είναι νομίζω η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου. Πλέον σκέφτομαι μόνο την επιστροφή μου».

-Φοβήθηκες εκείνη τη περίοδο;

«Φυσικά και φοβήθηκα. Ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος. Είχα πάρα πολλά στο μυαλό μου, έκανα σκέψεις που με τρόμαζαν. Όμως πιστεύω στο Θεό και ξέρω πως Αυτός είναι δίπλα μου, όπως και η οικογένεια μου. Η πίστη μου με κράτησε εντός του στόχου μου. Που δεν είναι άλλος να παίξω ξανά ποδόσφαιρο».

-Οι γονείς σου πως αντέδρασαν σε αυτή την περιπέτεια που πέρασες;

«Ήταν ανήσυχοι. Πολύ ανήσυχοι. Οι γονείς νοιάζονται για εμάς και θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντικοί στη ζωή μου».

-Όλο αυτό που πέρασες άλλαξε την προσωπικότητα σου και τον τρόπο που βλέπεις τη ζωή;

«Θα έλεγα πως με άλλαξε, ναι! Όποια δυσκολία περνάμε στη ζωή μας μας σκληραίνει και μας διδάσκει».

-Ποια είναι τα πλάνα σου για το μέλλον και την καριέρα σου;

«Αν μου έκανες αυτή την ερώτηση πριν τον τραυματισμό, θα απαντούσα αλλιώς. Πλέον, όμως, το μοναδικό μου πλάνο για το μέλλον είναι να επιστρέψω σε υψηλό επίπεδο. Θέλω να παίξω ξανά ποδόσφαιρο. Μόνο αυτό έχω στο μυαλό μου. Τα υπόλοιπα τα αφήνω στα χέρια του Θεού».

-Είναι ένας από τους στόχους σου να αγωνιστείς στο Champions League με τον ΠΑΟΚ;

«Έίναι ναι! Έχουμε φτάσει κοντά σε αυτό, αλλά δεν τα καταφέραμε! Επειδή λοιπόν θέλω να πετυχαίνω όλους μου τους στόχους θα δουλέψω σκληρά για να παίξω εκεί με τον ΠΑΟΚ».

-Αν είχες να διαλέξεις ανάμεσα σε μεταγραφή σε ένα από τα μεγάλα πρωταθλήματα ή να παίξεις σε έναν αγώνα με την εθνική Βραζιλίας. Τι θα επέλεγες;

«Εντάξει αυτό δεν είναι δίλημμα! Φυσικά και την εθνική Βραζιλίας. Είναι το μεγάλο μου όνειρο το να φορέσω τη φανέλα της. Έχω παίξει στις μικρές εθνικές, αλλά το μεγάλο όνειρο είναι η αντρική ομάδα».

-Ποιο θεωρείς ότι είναι το καλύτερο σου παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ έως τώρα;

«Θα πω αυτό με την ΜΠΑΤΕ στο Μπόρισοφ για τον θεσμό του Europa League. Σκόραρα δύο τέρματα, έδωσα δύο ασίστ και ανακηρύχθηκα MVP εκείνης της αγωνιστικής. Θυμάμαι ότι είχα να ανταγωνιστώ πολύ μεγάλους παίκτες».

-Ποιο πιστεύεις ότι είναι το χειρότερο σου παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ έως τώρα;

«Ξεκάθαρα ο αγώνας στη Δράμα όπου και τραυματίστηκα».

-Ποιες οι διαφορές μεταξύ του φετινού ΠΑΟΚ και του περσινού;

«Το πέρυσι είναι πέρυσι. Πρέπει να συγκεντρωθούμε στη φετινή σεζόν και να κατακτήσουμε τρόπαια».

-Για ποιο λόγο ο ΠΑΟΚ δεν έχει σταθέροτητα στην απόδοση του φέτος;

«Κοίτα είναι λογικό από τη στιγμή που αλλάξαμε προπονητή να υπάρχουν αυτές οι μεταπτώσεις στην απόδοση. Έπρεπε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και στα θέλω του προπονητή. Είμαι σίγουρος πως όλα θα πάνε καλά».

-Ποιος είναι ο μέντορας σου στον ΠΑΟΚ;

«Ο άνθρωπος που με κάνει να εμπνέομαι στον ΠΑΟΚ και θα έλεγα πως είναι ο μέντορας μου, είναι ο Μαουρίσιο. Έχουμε μια πολύ καλή σχέση και τον σέβομαι απεριόριστα.Είναι καιρό στην ομάδα και προσπαθώ συνεχώς να μαθαίνω από αυτόν».

-Πέρυσι κόντρα στην Τσέλσι έκανες πολύ καλά παιχνίδια. Κάποιοι μάλιστα έφτασαν να λένε πως μπορείς να αντέξεις στο επίπεδο της Premier League.

«Όντως και στην Τούμπα και στην Αγγλία είχα κάνει καλά παιχνίδια. Σε αυτό δεν έχω απάντηση. Το μέλλον θα δείξει. Θα είναι ψέμα αν σου πω ότι δεν έχω όνειρο να αγωνιστώ στην Premier League. Πιστεύω ότι έχω το ταλέντο και τις δυνατότητες για να τα καταφέρω να παίξω στο εν λόγω πρωτάθλημα»

-Ποια η άποψη σου για τον Ιβάν Σαββίδη;

«Ο κύριος Σαββίδης είναι ο πρόεδρος μας, το στήριγμα μας! Τον συμπαθώ πάρα πολύ. Νοιάζεται για εμένα, αλλά και για την οικογένεια μου! Του είμαι ευγνώμων».

-Ποια τα συναισθήματα σου για τον Ράζβαν Λουτσέσκου;

«Τι να σου πω τώρα. Κάποια συναισθήματα δεν περιγράφονται με λόγια. Για μένα είναι σαν δεύτερος πατέρας ο Ράζβαν. Επίσης και ο βοηθός του ο Κριστιάνο με βοήθησε πολύ, ήξερε πορτογάλικα και μπορούσαμε να μιλήσουμε εύκολα».

-Τελικά ποια είναι τα νέα στοιχεία που έφερε ο Φερέιρα στον ΠΑΟΚ;

«Έφερε πολλά νέα στοιχεία στην ομάδα. Νέους σχηματισμούς, νέα φιλοσοφία και νέο πλάνο. Ο τρόπος που παίζει είναι διαφορετικός και πιο επιθετικός. Είμαι σίγουρος ότι όλα θα βγουν στο γήπεδο».

-Πού πιστεύεις ότι χρειάζεσαι βελτίωση;

«Είμαι ακόμα νεαρός. Σίγουρα υπάρχουν πολλά πράγματα στο παιχνίδι μου και όχι μόνο που πρέπει να βελτιωθώ, αλλά δουλεύω κάθε μέρα για να... ωριμάσω εντός του αγωνιστικού χώρου».

-Στη Βραζιλία το ποδόσφαιρο είναι... θρησκεία! Όσο βρίσκεσαι στην Ελλάδα έχεις δει να κλέβουν βαθμούς από τον ΠΑΟΚ μέσω δικαστηρίων. Εσένα πως σε κάνει να νιώθεις αυτό;

«Με κάνει να νιώθω περίεργα όλο αυτό το θέμα με τα δικαστήρια και τις αποφάσεις. Με μπερδεύει λίγο. Όπως είπες στη Βραζιλία το ποδόσφαιρο είναι απλά... ποδόσφαιρο! Ωστόσο, πλέον σκέφτομαι μόνο το τι θα γίνει μέσα στο γήπεδο».

-Οι Βραζιλιάνοι οπαδοί δημιουργούν φανταστική ατμόσφαιρα στα γήπεδα. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους οπαδούς του ΠΑΟΚ...

«Έπαιζα στην Κορίνθιανς που οι οπαδοί της είναι φοβεροί! Του ΠΑΟΚ βέβαια είναι... τρελοί! Όταν έπαιξα στην Τούμπα ένιωσα πολύ όμορφα γιατί ήταν μια καυτή ατμόσφαιρα που είχα συνηθίσει. Ξέρεις όντως αυτές οι ατμόσφαιρες μας βοηθάνε εμάς τους ποδοσφαιριστές».

-Ποιους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές έχεις ως πρότυπα;

«Θαυμάζω αρκετούς Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές. Πιο πριν σου είπα τον Μαουρίσιο, αλλά γενικότερα προσπαθώ να παίρνω στοιχεία από ποδοσφαιριστές όπως ο Έμερσον Σέικ, ο Γκερέιρo, και ο Νεϊμάρ. Παρόλα αυτά ο παίκτης που με κάνει να εμπνέομαι είναι ο Ντούγκλας Κόστα της Γιουβέντους. Μου αρέσει πολύ αυτός ο ποδοσφαιριστής».

Διαβάστε ακόμη...