«Δε δίκασαν τα ελληνικά δικαστήρια, η μητέρα των μαχών στο CAS»

O νομικός εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με συνέντευξη στο Libero 107,4 έδωσε απαντήσεις για το θέμα του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, τονίζοντας ότι το CAS θα μπει στην ουσία της υπόθεσης και ή θα δικαιώσει ή θα,διατηρήσει, επί της ουσίας, την ποινή που έχει επιβληθεί στον ΠΑΟΚ.
«Δε δίκασαν τα ελληνικά δικαστήρια, η μητέρα των μαχών στο CAS»

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για το αν ο ΠΑΟΚ δικάστηκε από Σούπερ Λιγκ και ΕΠΟ:
«Δε δικάστηκε ποτέ ο ΠΑΟΚ. Η ουσία δεν έχει εκδικαστεί. Είναι περίεργο, αλλά έχει ένα θετικό η όλη υπόθεση. Αφού τα δύο αυτά δικαστήρια στην Ελλάδα, δε μπήκαν στην ουσία, αυτό που έγινε στην πράξη, αυτές οι δύο διαδικασίες, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η προετοιμασία για το CAS. Εκεί είναι η μητέρα των μαχών. Αφού δε μπήκαν στην ουσία τα ελληνικά δικαστήρια, η υπόθεση πάει στο CAS... παρθένα! Εκεί δεν υπάρχει δέσμευση από καμία επιτροπή. To CAS, δε θέλει να ακούει για το ελληνικό κράτος, ούτε για για FIFA ούτε για UEFA. Εκεί, θα έρθει και ο Ολυμπιακός, από ότι φαντάζομαι, να αποδείξει αυτό που είναι αδύνατον να αποδειχθεί. Ότι αυτός που έχει αγοράσει επτά βοηθητικά γήπεδα, ελέγχει μία ΠΑΕ... Μέχρι τώρα, ο ΠΑΟΚ δεν έχει δικαστεί».

Για το αν υπάρχει άλλος δρόμος στην ελληνική δικαιοσύνη για τον ΠΑΟΚ:
«Υπάρχει το ΣτΕ, που δικάζει 4 Ιουνίου και το διοικητικό εφετείο που δεν έχει ορίσει ακόμα δικάσιμο. Το διοικητικό εφετείο έχει βγάλει απόφαση που λέει ότι δεν υπάρχει δεσμευτικότητα. Το δευτεροβάθμιο της ΕΠΟ, δεν το έλαβε υπόψιν. Αυτό είναι αντισυνταγματικό. Στην ουσία δε μπορεί να δικαστεί κάποιος στη χώρα του, είναι ένας συνταγματικός παραλογισμός. Το μέλλον έχει σημασία όμως και το μέλλον έχει CAS και τα δύο δικαστήρια στην Ελλάδα, το ΣτΕ και το διοικητικό εφετείο».

Για το τι περιμένει ο ΠΑΟΚ από διοικητικό εφετείο, ΣτΕ και CAS:
«Αν τα δικαστήρια θεωρήσουν ότι η εισήγηση της ΕΕΑ, είναι από ένα όργανο με κακή σύνθεση, θα μας δικαιώσει. Δεν ξέρω τι θα γίνει με τους -7, αλλά δε θα έχει τις συνέπειες που λέει ο Ολυμπιακός. Το CAS τα καλύπτει όλα. Αν ο ΠΑΟΚ δικαιωθεί εκεί, τα παίρνει όλα πίσω».

Για την Επιτροπή Εφέσεων που έλαβε ως δεσμευτική την εισήγηση της ΕΕΑ και αν αυτό, τον φοβίζει ενόψει επόμενων δικαστηρίων:
«Δε μας φοβίζει, γιατί αν τη διαβάσει κανείς προσεκτικά τη γνωμοδότηση, δε βγαίνει το συμπέρασμα που η επιτροπή επιθυμεί. Η επιτροπή λέει ότι αφού ο Πιαλόγλου, που είναι στην Ξανθη εδώ και δεκαετίες, είναι μέλος της Vialand, σημαίνει ότι η Ξάνθη είναι της Vialand. Δε βγαίνει από πουθενά τέτοιο συμπέρασμα. Ένας αντικειμενικός ξένος δικαστής, δε μπορεί να τα δεχτεί αυτά τα πράγματα».

Για το ενδεχόμενο να δηλώσει αναρμόδιο το CAS:
«Όχι γιατί να δηλώσει αναρμόδιο; Η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής στην ΕΠΟ, στην τελευταία γραμμή, αναφέρει ότι ο ΠΑΟΚ δικαιούται να προσφύγει εκεί. Είναι ο κανονισμός και της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ και του CAS. Όταν η ίδια η ομοσπονδία, μέσω του δευτεροβάθμιου οργάνου, λέει ότι ο ηττηθείς διάδικος μπορεί να προσφύγει εκεί, πως θα το γυρίσει πίσω; Αφού η ομοσπονδία τον στέλνει εκεί...»

Για τον Ολυμπιακό και τη διάθεση του να κυνηγήσει την αφαίρεση του πρωταθλήματος του 2019 από τον ΠΑΟΚ:
«Ήμουν σίγουρος ότι θα κάνει κάτι τέτοιο... Αν πάνε καλά και κερδηθούν τ ελληνικά δικαστήρια δεν τίθεται θέμα επιτροπής και αν κερδηθεί και το ΚΑΣ τότε δεν υπάρχει τίποτα. Θα πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις».

Για το αν είναι εφικτό να υπάρχει απόφαση του CAS πριν ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν:
«Είναι εφικτό και θα το ζητήσουμε αυτό και θα θέσουμε και τις προθεσμίες. Το πρωτάθλημα δε μπορεί να αρχίσει πριν τις 15-20 Μαΐου και με δέκα αγωνιστικές θα φτάσει τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου. Μέχρι τότε πιστεύουμε θα έχει βγει η απόφαση του CAS».

Για παλιότερες εκδικάσεις του CAS σε θέματα πολυϊδιοκτησίας και συγκεκριμένα αυτό της Σάλτσμπουργκ με τη Λειψία:
«Έχει εξετάσει και δεν το δέχτηκε, με το επιχείρημα ότι πρέπει να αποδεικνύεται αγωνιστική επιρροή. Θα πρέπει να δεχτεί για τον ΠΑΟΚ δηλαδή, ότι ο Καλπαζίδης θα πάρει τον Συγγελίδη και θα του πει ότι αύριο, θα παίξεις με ενισχυμένο κέντρο και με 3-5-2. Μπορεί να γίνει αυτό; Και γιατί να τον ακούσει αυτός που έχει το 95% των μετοχών, από αυτόν που έχει επτά βοηθητικά γήπεδα; Γίνονται αυτά;»

Για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο ΠΑΟΚ από την ποδοσφαιρική Δικαιοσύνη τα τελευταία χρόνια:
«Ο προπονητής του Ολυμπιακού, πριν δύο χρόνια έπεσε κάτω σα να τον χτύπησε σφαίρα από καλάζνικοφ. Το ίδιο έχει συμβεί κατ' αναλογία και στις φετινές αποφάσεις. Επειδή έχω ζήσει την αντιμετώπιση των ομάδων της Θεσσαλονίκης, από την αθηναϊκή κατάσταση από μέσα, σας θυμίζω και ότι τότε με τον Βουλινό, που πήρε την ομάδα κι έφυγε από το γήπεδο και μηδενίστηκε ο ΠΑΟΚ, ενώ ο Ολυμπιακός έφυγε από το γήπεδο και μηδενίστηκε πάλι ο ΠΑΟΚ! Στην Αθήνα, υπάρχει η αντίληψη ότι Ελλάδα είναι μόνο η Αθήνα. Η παρουσία του Σαββίδη, θα το ανατρέψει αυτό, αλλά θέλει χρόνο. Δε μπορείς να σπάσεις ένα κατεστημένο δεκαετιών μέσα σε 1-2 χρόνια. Όσα χρήματα και να έχεις, όσο έξυπνος και να είσαι υπάρχει το θέμα της εμπειρίας και οι ομάδες της Αθήνας το έχουν. Παλιότερα και η Λάρισα είχε αδικηθεί. Θέλει χρόνο, οικονομική και μιντιακή δύναμη, που ο Σαββίδης τα έχει, για να ανατραπεί αυτό. Απλά θέλει λίγο χρόνο παραπάνω».

Για το αν ο ΠΑΟΚ θα ζητήσει από το CAS να γίνει άμεσα η εκδίκαση:
«Δεν έχει γίνει ακόμα προσφυγή, αλλά θα γίνει αυτό. Όταν θα κατατεθεί ασφαλώς και θα ζητηθεί το fast track της διαδικασίας. Η δίκη θα γίνει τουλάχιστον ένα μήνα μετά φαντάζομαι και σε αυτήν την περίπτωση, νομίζω θα έχουν αρθεί οι περιορισμοί των ευρωπαϊκών συνδέσεων. Πιστεύω θα υπάρχει κανονική δίκη πάντως».

Για την ανάγνωση της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων και αν προκύπτει κάποιο καινούργιο συμπέρασμα:
«Επανέλαβαν το ίδιο, εκτός από τον εφέτη που μειοψήφησε κι έχει γράψει ένα σκεπτικό, απόλυτα ορθό, κατά την άποψη μου. Οι δύο εφέτες που πλειοψήφησαν, είπαν αυτό που είπε και το Πρωτοβάθμιο δικαστήριο. Δεν είναι σύνηθες να υπάρχουν διαφωνίες στο Εφετείο. Το σύνηθες είναι να υπάρχει ομοφωνία. Σαφώς και λέει κάτι αυτό για την υπόθεση. Ο ένας είπε το ακριβώς αντίθετο. Βοηθάει και στο CAS αυτό. Η μειοψηφία, αφορά τη δεσμευτικότητα της επιτροπής».

Για το οξύμωρο του δεσμευτικού της εισήγησης της ΕΕΑ σύμφωνα με Σούπερ Λιγκ και ΕΠΟ, σε αντίθεση με αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός Επικρατείας και ο υφυπουργός Αθλητισμού:
«Είναι οξύμωρο και το πιο οξύμωρο είναι ότι το είπε ο Πρωθυπουργός. Το είπε και ο κ. Αυγενάκης. Για να το πει ο Πρωθυπουργός, το είχε συνεννοηθεί με τον υπουργείο Επικρατείας, που είναι και δικηγόρος. Ξενίζει μετά να έρχονται δύο εφέτες και να λένε ότι είναι δεσμευτική η απόφαση».

Για τα σχόλια του Αλέξη Κούγια προς το πρόσωπο του και αν θέλει να απαντήσει:
«Ο καθένας έχει το ρυθμό του, εγώ δεν πρόκειται να σχολιάσω. Ο δικηγόρος δεν είναι αντίδικος για εμένα. Κάνει τη δουλειά του και υποστηρίζει τον πελάτη του. Ο καθένας είναι καλός στο δικό του ρυθμό. Αν μπει στο ρυθμό του άλλου, είναι καλός ο άλλος».

Για το αν ο ΠΑΟΚ θα συνεργαστεί με κάποιον δικηγόρο του εξωτερικού ενόψει CAS:
«Είναι κάτι που δεν έχει κριθεί, αλλά υπάρχει αυτό και σαν αντίληψη γενικότερα. Για παράδειγμα, ο Αθηναίος δικηγόρος για να πάει να δικάσει στην Πάτρα, έχει και έναν τοπικό δικηγόρο, γιατί ξέρει τις καταστάσεις. Είναι λογικό να πάει κάποιος σε κάποιον δικηγόρο, που σχετίζεται γεωγραφικά και με βάση τη δουλειά του , στο ΚΑΣ. Είναι λογικό να γίνει».

Για το αν το CAS μπορεί να αποφασίσει ακόμα και υποβιβασμό του ΠΑΟΚ μετά την εκδίκαση της υπόθεσης:
«Όχι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δε μπορείς να κάνεις χειρότερη τη θέση του κατηγορούμενου. Μιλάμε για τι πράγμα; Να κάνει το -7, -8. Ο Ολυμπιακός λέει αυτά που τον συμφέρουν και κάνει την πολιτική του, αλλά πρέπει να βλέπουμε τι λένε οι νόμοι. Ο υποβιβασμός δεν προβλέπεται από το καταστατικό της ΕΠΟ, δεν προβλέπεται από το νόμο του Γεραπετρίτη. Πως θα τον υποβιβάσει το CAS; Δεν υπάρχει περίπτωση να μη μπει στην ουσία της υπόθεσηw. Θα υπάρξει ή αθώωση ή διατήρηση της ποινής».

Διαβάστε ακόμη...