«Το 4-4-2 είναι μόνο στο χαρτί, θέλουμε τα πάντα στην Ελλάδα»

Από το Άπελντοορν της Ολλανδίας, ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ μιλάει στο SDNA για την νέα εποχή Αμπέλ Φερέιρα, το περιβόητο... 4-4-2, την αποχώρηση του Ραζβάν Λουτσέσκου και αναλύει το δικό του πλάνο με φόντο τη νέα
«Το 4-4-2 είναι μόνο στο χαρτί, θέλουμε τα πάντα στην Ελλάδα»

σεζόν, δηλώνοντας πως και φέτος θέλουν να κατακτήσουν τα πάντα στην Ελλάδα.

Αν τον ρωτήσετε θα σας πει με κάθε ειλικρίνεια πως στο ποδόσφαιρο συμβαίνουν τα πιο «τρελά» πράγματα. Η αποχώρηση του Ραζβάν Λουτσέσκου ήταν και για εκείνον ένα σοκ αλλά η ζωή προχωρά. Ο νέος προπονητής χρειάζεται στο πλευρό του τους... παλιούς και ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ δηλώνει πως είναι εκεί για εκείνον.

Από πέρσι, ο πήχης έχει μπει πολύ ψηλά για τους νταμπλούχους Ελλάδος, με τον «αρτίστα» του ΠΑΟΚ να παραδέχεται πως και φέτος θέλουν τα πάντα στην Ελλάδα, προέχει όμως ένα πρώτο καθοριστικό βήμα. Αυτό της εισόδου στους ομίλους του Champions League. Και για τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ είναι και θέμα προσωπικό...

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο SDNA:

Καταρχάς, πώς κυλούν οι πρώτες ημέρες προετοιμασίας στην Ολλανδία;

«Όπως κάθε προετοιμασία. Είσαι μαζί με την ομάδα, προπονείσαι σκληρά, προσπαθείς να δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό, παίζεις ωραία φιλικά παιχνίδια. Σε γενικές γραμμές είναι ωραία, οικογενειακά...».

Έχοντας αφήσει πίσω τη περσινή σεζόν, έχετε προφανώς συνειδητοποιήσει τι πετύχατε...

«Ακόμη όχι... Είναι δύσκολο να εξηγήσουμε τι πετύχαμε. Την πρώτη εβδομάδα των διακοπών είχα αρκετή κούραση και μετά σκεφτόμουν πώς πήγε η σεζόν, τι θα μπορούσαμε να κάνουμε καλύτερα. Σίγουρα μας άφησε μεγάλη χαρά...».

Φέτος, αντιλαμβάνεσαι πως οι απαιτήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες;

«Νομίζω πως οι στόχοι μας είναι πάνω - κάτω οι ίδιοι. Να μείνουμε στον ίδιο ρυθμό, να πετύχουμε όσα πέρσι, να μην αλλάξουμε πολύ και ελπίζω να το καταφέρουμε γιατί γνωρίζουμε πως και οι άλλες ομάδες ενισχύονται. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο και εύχομαι να συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο. Το να φτάσεις σε υψηλό επίπεδο είναι εύκολο, το να μείνεις εκεί είναι πιο δύσκολο. Θέλω να παραμείνουμε σε υψηλό επίπεδο και κάθε ημέρα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι για να παραμείνουμε στην πρώτη θέση. Φυσικά τώρα είμαστε πρωταθλητές και όλοι θέλουν να μας νικήσουν και αυτή είναι μια νέα πρόκληση για εμάς»

Φέτος όμως υπάρχει και το στοίχημα της εισόδου στους ομίλους του Champions League...

«Αυτή τη χρονιά το θέλουμε ακόμη περισσότερο. Έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία από πέρσι. Ξέρουμε τι περιμένουμε από εμάς, είμαστε με ένα γκρουπ παιδιών που είναι μαζί περίπου τρία χρόνια. Έχουν έρθει και νέα παιδιά και πρέπει να αφομοιωθούν από το γκρουπ και να βάλουμε στόχο την είσοδο στους ομίλους του Champions League. Για μένα είναι προσωπικός στόχος και νομίζω εκφράζει όλη την ομάδα. Δεν έχουμε βρεθεί ποτέ στους ομίλους και θέλουμε να γράψουμε ιστορία....»

Η φετινή προετοιμασία είναι ιδιαίτερη λόγως της έλευσης και του νέου προπονητή. Ποια είναι η πρώτη εικόνα που έχετε από εκείνον;

«Είναι ένας ευέλικτος προπονητής. Θέλει να φέρει τις ιδέες του στην ομάδα. Μιλάει διαρκώς στην ομάδα και σε γενικές γραμμές νομίζω πως είναι ένας καλός προπονητής. Θα δούμε τι θα συμβεί... Είναι ακόμη πολύ νωρίς. Μας ξέρει μόνο λίγες ημέρες και εμείς το ίδιο. Σίγουρα, πρέπει να τον βοηθήσουμε. Είναι ο νέος προπονητής της ομάδας μας, δεν μπορεί να καταλάβει άμεσα τους παίκτες και πρέπει να του το κάνουμε πιο εύκολο. Και αυτό ήδη κάνουμε. Είδατε και στα φιλικά πως αλλάξαμε λίγο το σύστημα. Ο καθένας προσπαθεί από την πλευρά του».

Είπες για σύστημα και γίνεται συζήτηση για το 4-4-2 που μπαίνει με Φερέιρα στη ζωή του ΠΑΟΚ, το εισπράτουν το ίδιο και οι παίκτες;

«Ο καθένας μας ξέρει την ποιότητα του άλλου. Κάποιοι παίκτες αποδίδουν καλύτερα με το ένα σύστημα, κάποιοι με άλλο. Σε γενικές γραμμές είναι πως βάζεις τον εαυτό του μέσα στο σύστημα. Ο καθένας μας διαθέτει αρκετή εμπειρία για να ξέρει τι πρέπει να κάνει στο γήπεδο. Για μένα το 4-4-2 είναι μόνο στο χαρτί. Το πώς αντιλαμβάνεσαι την αλλαγή έγκειται σε μας τους ίδιους...».

Τι σας έχει δώσει να καταλάβετε ο Αμπέλ Φερέιρα ως μια πρώτη γενική εικόνα;

«Είναι ένας open mind προπονητής. Μπορείς να συζητήσεις μαζί του τι σου αρέσει και τι όχι, να σου απαντήσει... Και αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος για μια τέτοια σχέση και βήμα βήμα να προχωράς. Το ταμείο γίνεται πάντα στο τέλος...».

Εμείς πάντως έχουμε καταλάβει πως εσύ προορίζεσαι για έναν νέο ρόλο μέσα στο γήπεδο, το έχεις αντιληφθεί και εσύ;

«Ναι το έχω καταλάβει απόλυτα (σ.σ. γελάει). Ο κάθε προπονητής έχει την δική του οπτική για το παιχνίδι. Είναι ωραίο να βλέπεις κι ένα άλλο σύστημα. Μιλώντας για μένα σε γενικές γραμμές, όπως γνωρίζεις τον Μπίσε, θα τον δεις και μέσα στο γήπεδο. Πρέπει να κάνεις προσπάθεια, να καταβάλλεις τον καλύτερο σου εαυτό και να βοηθήσεις την ομάδα από όπου μπορείς. Και σε προηγούμενες ομάδες είχα παίξει σε ένα σύστημα 4-4-2. Δεν ξέρεις ποτέ τι μπορεί να συμβεί, ίσως πετύχω περισσότερα γκολ από πέρσι (σ.σ. γελάει)».

Ο ΠΑΟΚ έχει μπει σε μια νέα εποχή, ωστόσο, δεν γίνεται να μην σε ρωτήσω για την αποχώρηση του Λουτσέσκου...

«Δεν ήταν εύκολο. Ήμασταν περίπου δύο χρόνια υπό τις οδηγίες του Ραζβάν Λουτσέσκου. Ξέραμε καλά πως δουλεύει, ξέραμε τι θέλει από εμάς, κάθε μέρα έδινε κάτι καινούργιο αλλά τώρα είναι διαφορετικά. Είναι μια νέα κατάσταση και σίγουρα στην αρχή είναι δύσκολα...».

Θα έλεγες πως ήταν ένα σοκ;

«Ναι φυσικά ήταν σοκ. Αυτό είναι, όμως, το ποδόσφαιρο. Έχουν συμβεί πολύ πιο τρελά πράγματα. Ο καθένας έκανε τις επιλογές του. Ελπίζω να είναι χαρούμενος με αυτήν του την επιλογή, του εύχομαι τα καλύτερα και αυτό που μπορώ να πω είναι πως θα μας λείψει ως άνθρωπος, ως προπονητής. Τώρα όμως έχουμε έναν νέο προπονητή και θα πρέπει να τον σεβαστούμε και να γράψουμε μαζί του ιστορία...».

Αν και είναι λίγο νωρίς για μια τέτοια ερώτηση, η νέα σεζόν θα σε αφήσει χαρούμενο στο τέλος της, έχοντας πετύχει τι;

«Αρχικά θα ήθελα να μπούμε στους ομίλους του Champions League, θα ήταν όμορφο για όλη τη πόλη, για το ποδόσφαιρο της Ελλάδας αλλά και για τον εαυτό μου γιατί δεν έχω παίξει ποτέ στους ομίλους του Champions League. Θα ήταν καλό για την ομάδα να παίξει στο Champions League και θέλουμε να πάρουμε τα πάντα στην Ελλάδα. Θα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι και να δουλέψουμε σκληρά για αυτούς τους στόχους».

Υπάρχει προτίμηση στον αντίπαλο;

«Για εμένα δεν θα είναι πρόβλημα ο αντίπαλος, με όποιον κληρωθούμε, θα πρέπει να τον κερδίσουμε, αν μας τύχει η Μπαρτσελόνα, θα πρέπει να νικήσουμε την Μπαρτσελόνα, αυτό που πρέπει να σκεφτόμαστε είναι ότι έχουμε τέσσερα ματς για να γράψουμε ξανά ιστορία για τον ΠΑΟΚ και ελπίζω να τα καταφέρουμε».

Τα πρώτα παιχνίδι της σεζόν είναι άκρως κομβικά, υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σας πως αν κάτι δεν πάει καλά, θα διαχειριστείτε αρκετή πίεση;

«Δεν μου αρέσει να χάνω στη ζωή μου. Τώρα είμαστε σε υψηλό επίπεδο με τον ΠΑΟΚ και δεν θέλω να χάσουμε, θέλω να συνεχίσουμε με τις νίκες, θέλω να συνεχίσουμε σε υψηλό επίπεδο, να απολαμβάνουμε το ποδόσφαιρο και να κάνουμε καλά παιχνίδια. Και τώρα έχουμε πίεση γιατί πέρσι δεν χάσαμε στο πρωτάθλημα και θέλουμε να το κάνουμε ξανά, είναι μια μεγάλη ευθύνη για εμάς. Σε κάθε παιχνίδι θα πρέπει να δείχνουμε την ποιότητά μας και τι είμαστε ικανοί να κάνουμε και πόσο δυνατοί είμαστε. Βήμα-βήμα με το νέο προπονητή, θα καταφέρουμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Κλείνοντας, πώς εξηγείται το γεγονός ότι είσαι ένας από τους πιο αγαπημένους της ασπρόμαυρης κερκίδας. Είναι η ποιότητα, το στυλ... Τι απ΄όλα παίζει ρόλο;

«Νομίζω ότι είμαι ανοιχτός απέναντι σε όλους, είμαι πάντα χαρούμενος, είμαι φιλικός και αυτό αρέσει στον κόσμο του ΠΑΟΚ. Έτσι νομίζω... Εσύ τι λες;»

Διαβάστε ακόμη...