Πριν τον Σουάρες γνώρισαν και άλλοι την Τούμπα...

Με αφορμή την παρουσία του Λουίς Σουάρες στην Τούμπα, θυμηθείτε  δέκα από τους πιο σημαντικούς αντίπαλους επιθετικούς που πάτησαν το χόρτο του Ναού!
Πριν τον Σουάρες γνώρισαν και άλλοι την Τούμπα...
Ο Λουίς Σουάρες πέτυχε 35 γκολ σε 33 αγώνες του ολλανδικού πρωταθλήματος τη χρονιά που μας πέρασε και ήταν ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα γκολ φέτος.

Γι' αυτό και είναι πλέον ένας από τους πιο "πολυσυζητημένους" επιθετικούς του πλανήτη με μεγάλους συλλόγους όπως η Μάντσεστερ ή η Μπαρτσελόνα να ενδιαφέρονται για την απόκτησή του. Σε δύο ημέρες ο Ουρουγουανός θα γνωρίσει την ατμόσφαιρα της Τούμπας.

Με αφορμή αυτό το γεγονός τα ΣΠΟΡ θυμούνται δέκα από τους πιο σημαντικούς αντίπαλους επιθετικούς παίκτες που πάτησαν το χόρτο της Τούμπας, ένιωσαν το "κλίμα" της έδρας του ΠΑΟΚ και αγωνίστηκαν κόντρα στον Δικέφαλο για ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ποιοι είναι αυτοί που όταν έπαιξαν εναντίον του ΠΑΟΚ στην Τούμπα ήταν από τους κορυφαίους παίκτες της εποχής τους;

Ο Κρόιφ της Μπαρτσελόνα, ο Μπιγκόν της Μίλαν, ο Ρουμενίγκε της Μπάγερν, ο Καρέκα της Νάπολι, ο Πόλστερ της Σεβίλλης, ο Γουεά της Παρί Σεν Ζερμέν αλλά και οι Ράιτ, Μπλαχίν, Κέζμαν και Νούνο Γκόμεζ!

Ο παίκτης του αιώνα και ο Πόλστερ

Στις 16 Σεπτεμβρίου του 1992, το τελικό σφύριγμα στο Παρίσι έφερνε τον ΠΑΟΚ να χάνει με 2-0 από την Παρί Σεν Ζερμέν με τα γκολ του μεγάλου Ζορζ Γουεά που το 1994 αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Λιβεριανός που αναδείχθηκε καλύτερος Αφρικανός ποδοσφαιριστής του αιώνα, σκόραρε στο 14' στην Τούμπα αλλά φυσικά δεν έπαιξε και πολύ, καθώς ως γνωστό εκείνος ο αγώνας διεκόπη λόγων των μεγάλων επεισοδίων.

Ένας ακόμα σημαντικός επιθετικός ήταν ο διεθνής Αυστριακός Τόνι Πόλστερ που απέκλεισε τον Δικέφαλο στα πέναλτι με τη Σεβίλλη.

Από τους πιο πρόσφατους αντιπάλους του ΠΑΟΚ, ήταν οι Κέζμαν (Αϊντχόφεν) και Νούνο Γκόμεζ. Ο πρώτος δεν σκόραρε στην Τούμπα το πέτυχε όμως ο δεύτερος με την Μπενφίκα.

Ο Κρόιφ και ο Μπιγκόν

Ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ δεν έπαιζε φουνταριστός. Ο Σουάρες έχει παρόμοια θέση με αυτήν που αγωνιζόταν ο Ολλανδός.

Εναντίον του ΠΑΟΚ αγωνίστηκε σε φιλικό, φορώντας τη φανέλα του Άγιαξ αλλά σε επίσημο αγώνα έπαιξε στην Τούμπα το 1975 ως παίκτης της Μπαρτσελόνα. Ο μεγάλος Κρόιφ ηττήθηκε στην Τούμπα με 1-0 αλλά πέτυχε ένα γκολ στο 6-1 της Βαρκελώνης.

Ο Αλμπέρτο Μπιγκόν ήταν την δεκαετία του 1970 ο πιο σπουδαίος σκόρερ της Μίλαν. Στο Κύπελλο Κυπελλούχων του 1974-75, ο ΠΑΟΚ βρήκε μπροστά του τον Μπιγκόν, που σκόραρε στο 3-0 του Μιλάνου αλλά όχι και στο 2-2 στο επαναληπτικό της Τούμπας.

Ο Γερμανός  "εκτελεστής"

Τη σεζόν 1983-1984 "επισκέφτηκε" την Τούμπα ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Ο διεθνής Γερμανός Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε.

Ήταν 29 χρονών τότε και στα καλύτερά του. Σε εκπληκτική φόρμα, καλύτερος και από την προηγούμενη σεζόν ο Γερμανός επιθετικός σίγουρα προβλημάτιζε τον ΠΑΟΚ. Φυσικά δεν ήταν ο μόνος πολύ καλός παίκτης της Μπάγερν Μονάχου την οποία αντιμετώπισε ο Δικέφαλος στην Τούμπα στις 19 Οκτωβρίου του 1983, ήταν όμως ο κορυφαίος της ομάδας του, το μεγάλο αστέρι των Βαυαρών.

Κι όμως μπροστά στο "δέος" που προκάλεσε η γεμάτη Τούμπα και το πολύ καλό μαρκάρισμα των παικτών των "ασπρόμαυρων" ο Ρουμενίγκε δεν σκόραρε. Κάτι που δεν πέτυχε ούτε στο Μόναχο με τον ΠΑΟΚ να αποκλείεται στα πέναλτι μετά από δύο 0-0 σε Θεσσαλονίκη και Γερμανία. Ο Ρουμενίγκε αναδείχθηκε στο τέλος εκείνης της σεζόν πρώτος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα.

Απ' τον Μπλαχίν στον Καρέκα και τον Ράιτ

Ο Μαραντόνα ήταν ο μεγάλος σούπερ σταρ της Νάπολι αλλά ο Καρέκα ο σπουδαίος της επιθετικός και ένας από τους λίγους μεγάλους σταρ που κατάφερε να σκοράρει στην Τούμπα.

Αντίθετα ο «πολύς» Ράιτ της Άρσεναλ απλά «θαύμαζε» την εξέδρα της Τούμπας. Ο Μπλαχίν αντίθετα στο Πρωταθλητριών το 1977 πέτυχε γκολ στο 2-0 της Ντιναμό Κιέβου μέσα στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε ακόμη...