ΠΑΟΚ Vs England

Ο ΠΑΟΚ διατηρεί ένα μοναδικό στατιστικό στην ευρωπαϊκή του ιστορία: είναι αήττητος σε επίσημα παιχνίδια κόντρα σε αγγλικές ομάδες, όντας φυσικά η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Το paokfc.gr παρουσιάζει ένα αφιέρωμα για τις προηγούμενες μάχες της ομάδας μας κόντρα σε αγγλικούς συλλόγους.
ΠΑΟΚ Vs England

Ο ΠΑΟΚ έχει αντιμετωπίσει δύο φορές ομάδα από την Αγγλία και έχει δώσει συνολικά τέσσερις αναμετρήσεις μετρώντας δύο νίκες και δύο ισοπαλίες, έχοντας πετύχει συνολικά τέσσερα γκολ και έχοντας δεχθεί δύο. Ας θυμηθούμε αναλυτικά τα μεγάλα παιχνίδια.

 

ΠΑΟΚ-Άρσεναλ 1-0

 

 

16.09.1997

Τη σεζόν 1997-98 ο ΠΑΟΚ επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από πενταετή αποκλεισμό και μπήκε στην κλήρωση για τον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA. Η κληρωτίδα δεν ήταν ιδιαίτερα… ευγενική καθώς έφερε στον δρόμο της ομάδας του Άγγελου Αναστασιάδη την κραταιά Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ, του Μαρκ Όβερμαρς, του Ίαν Ράιτ, του Ντέιβιντ Σίμαν, του Ντένις Μπέργκαμπ και άλλων σπουδαίων παικτών.

Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στην κατάμεστη Τούμπα και παρά τα αρνητικά προγνωστικά ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κάνει την έκπληξη. Με ένα γκολ του Κώστα Φραντζέσκου μετά από ασίστ του Αχιλλέα Ζαφειρίου στο 67′ ο Δικέφαλος πήρε μία μεγάλη νίκη και ένα ελαφρύ προβάδισμα ενόψει Χάιμπουρι.

Οι συνθέσεις

ΠΑΟΚ (Αναστασιάδης): Μιχόπουλος, Ζαγοράκης, Ολιβάρες, Τασιόπουλος, Κολομπούρδας, Ζαφειρίου, Νάγκμπε (74′ Βελλής), Φραντζέσκος, Βρύζας (59′ Καπετανόπουλος), Τουρσουνίδης (71΄Σιδηρόπουλος), Ζουμπούλης.Αρσεναλ (Βενγκέρ): Σίμαν, Ντίξον, Γουίντερμπερν, Άνταμς, Μπουλντ, Πετί, Βιεϊρά, Όφερμαρς (70′ Μπόα Μόρτε), Πάρλορ (70′ Πλατ), Ανελκά (80′ Ρεχ), Ράιτ.Άρσεναλ-ΠΑΟΚ 1-1

 

30.09.1997

Η ρεβάνς του 1-0 της Τούμπας έμοιαζε με τυπική διαδικασία για τους Λονδρέζους, οι οποίοι ήδη έκαναν σχέδια για τον επόμενο γύρο και δεν ανησυχούσαν παρά την ήττα στην Θεσσαλονίκη. Ο Δικέφαλος από την πλευρά του ταξίδεψε χωρίς άγχος αλλά με πίστη για το όνειρο της πρόκρισης.

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε καλά για την ομάδα του Αναστασιάδη. Η πίεση της Άρσεναλ ήταν απίστευτη και συνεχής και στο 22′ ο Ντένις Μπέργκαμπ, ο οποίος δεν είχε ταξιδέψει στην Τούμπα, λόγω της γνωστής φοβίας του για τα αεροπλάνα, έβαλε μπροστά την ομάδα του. Ο ΠΑΟΚ δεν λύγισε και πάλεψε μέχρι το φινάλε. Τρία λεπτά πριν το τέλος ο Ζήσης Βρύζας με ένα πανέμορφο γκολ διαμόρφωσε το τελικό 1-1 και χάρισε μία απίθανη πρόκριση στον Δικέφαλο.

Άρσεναλ (Βενγκέρ): Σίμαν, Ντίξον, Γουίντερμπερν, Βιεϊρά, Μπουλντ (87′ Ανελκά), Άνταμς, Ράιτ, Μπέργκαμπ, Όφερμαρς (74′ Πλατ), Πάρλουρ, ΠετίΠΑΟΚ (Αναστασιάδης): Μιχόπουλος, Ολιβάρες, Τασιόπουλος, Κολομπούρδας (80′ Καπετανόπουλος), Ζαφειρίου (32′ Σιδηρόπουλος), Ζαγοράκης, Φρατζέσκος (88’Ζουμπούλης), Βρύζας, Τουρσουνίδης, Νάγκμπε, Βελλής

ΠΑΟΚ-Τότεναμ 0-0

 

15.09.2011

14 χρόνια μετά την πρόκριση στο Χάιμπουρι η κλήρωση της φάσης των ομίλων του UEFA Europa League έφερε και πάλι αγγλικό σύλλογο στο δρόμο του Δικεφάλου. Η Τότεναμ του Χάρι Ρέντναπ ταξίδεψε στην Τούμπα με πολλές αλλαγές για την πρεμιέρα κόντρα στον ΠΑΟΚ, με τον 17χρονο Χάρι Κέιν στην κορυφή της επίθεσης, όντας το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Η μάχη της Τούμπας ήταν σκληρή, είχε πολλές εκατέρωθεν ευκαιρίες, είχε ένα πέναλτι που εκτελέστηκε δύο φορές και δεν κατέληξε σε γκολ, αλλά δεν είχε τέρματα και έτσι οι δύο ομάδες μοιράστηκαν βαθμούς και εντυπώσεις.

ΠΑΟΚ (Μπόλονι): Κρέσιτς, Ετο, Λίνο, Μαλεζάς , Κοντρέρας, Γκαρσία, Αρίας, Φωτάκης (62′ Ιβιτς), Σαλπιγγίδης, Βιεϊρίνια , Αθανασιάδης.Τότεναμ(Ρέντναπ): Κουντιτσίνι, Γουόκερ, Τάουνσεντ, Μπασόνγκ, Τσόρλουκα, Λίβερμορ, Κάρολ, Φαλκέ (82′ Φρέντερικς), Ντος Σάντος (92′ Πάρετ), Κέιν, Παβλιουτσένκο.Τότεναμ-ΠΑΟΚ 1-2

 

Τότεναμ-ΠΑΟΚ

1-2 30.11.2011

Το παιχνίδι στο Λονδίνο για την 5η αγωνιστική του ομίλου είχε χαρακτήρα τελικού. Η Τότεναμ με νίκη θα εξασφάλιζε την πρόκριση και ο ΠΑΟΚ θα πήγαινε να παίξει την τύχη του στην Θεσσαλονίκη με τη Ρουμπίν. Ο ΠΑΟΚ από την άλλη με νίκη θα πήγαινε στην επόμενη φάση, ενώ και η ισοπαλία θα τον διατηρούσε ζωντανό.

Ο Λάζλο Μπόλονι είχε να διαχειριστεί την απουσία του Αντελίνο Βιεϊρίνια , ενώ επέλεξε τον νεαρό Σταφυλίδη, στο ντεμπούτο του με την ασπρόμαυρη φανέλα. Από την άλλη ο Ρέντναπ έπαιξε με όλα του όπλα με ξεκάθαρο στόχο τους τρεις βαθμούς.

Ο ΠΑΟΚ μπήκε στο γήπεδο εντυπωσιακά και με δύο ασίστ του Γεωργιάδη που μετέτρεψαν σε γκολ ο Σαλπιγγίδης με κεφαλιά και ο Αθανασιάδης με προβολή στο 14′ βρέθηκε να προηγείται με 0-2. Οι Άγγλοι προσπάθησαν να αντιδράσουν και είδαν τον διαιτητή Νιχάους να τους δίνει μία σημαντική χείρα βοηθείας με ένα πέναλτι-φάντασμα σε χέρι του Σταφυλίδη, που είδε και κόκκινη κάρτα. Ο Μόντριτς ευστόχησε από τα 11 βήματα, αλλά στη συνέχεια ο Δικέφαλος αμύνθηκε εξαιρετικά και έφυγε με το διπλό και την πρόκριση, αφήνοντας εκτός συνέχειας την Τότεναμ.

Τότεναμ (Ρέντναπ): Γκόμεζ, Τσόρλουκα, Γκαλάς, Μπασόνγκ, Ρόουζ (Μπέιλ 69′), Λίβερμορ, Πίεναρ (Ουόκερ 67′), Μόντριτς, Λένον, Κέιν (Φαλκέ 71′), Ντεφόου.ΠΑΟΚ (Μπόλονι): Χαλκιάς, Έτο, Μαλεζάς , Κοντρέρας (Τσιρίλο 81′), Σταφυλίδης, Γκαρσία, Φωτάκης, Λαζάρ (Αρίας 84′), Σαλπιγγίδης, Γεωργιάδης (Σνάουτσνερ 62′), Αθανασιάδης.

Διαβάστε ακόμη...