Η θέση του Paokmania: Έγκλημα και τιμωρία

Ο αποκλεισμός από την σαφέστατα κατώτερη ομάδα της Σλόβαν, ήρθε να γκρεμίσει οριστικά τα όνειρα που κάναμε όλοι για μια πετυχημένη (επιτέλους) χρονιά στην Ευρώπη, αλλά και να χαλάσει ακόμα περισσότερο το κλίμα γύρω από τα οικονομικά και αγωνιστικά δρώμενα της ομάδας...
Η θέση του Paokmania: Έγκλημα και τιμωρία

Όταν ξεκινούσε αυτό το καλοκαίρι, τίποτα δεν έδειχνε να σταματά τον ΠΑΟΚ. Μια ομάδα που πετούσε στους αγωνιστικούς χώρους, ένα κλίμα πρωτοφανούς ομόνοιας ανάμεσα σε όλους, το όνειρο του Τσάμπιονς Λιγκ πιο κοντά από ποτέ.

Κι όμως, όλα άλλαξαν για ακόμα μια φορά.

Ναι, είδαμε μια πρωτοφανή συσπείρωση της γνωστής κλίκας που λυμαίνεται την Ελλάδα για να στραγγαλίσουν οικονομικά τον ΠΑΟΚ.
Ναι, είδαμε εξίσου πρωτοφανείς (για αυτό το επίπεδο αγώνων) σφαγές από την ευρωπαϊκή κλίκα που λυμαίνεται το ποδόσφαιρο.

Αυτό όμως που επίσης είδαμε αλλά ΔΕΝ ήταν πρωτοφανές, ήταν η αναποτελεσματικότητα, οι εσωτερικές συγκρούσεις και οι αυτοκτονικές τάσεις του ΠΑΟΚ.

Την ώρα που σε εταιρικό επίπεδο η ΠΑΕ ΠΑΟΚ βαδίζει όλο και καλύτερα, συλλέγοντας βραβεία διαφόρων ειδών και καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση σε πολλούς τομείς, την ίδια ακριβώς ώρα δεν έχουμε καταλάβει γιατί το αγωνιστικό τμήμα πέφτει συνεχώς πάνω σε «τοίχο».

Σαν να μην έφτανε ο αποκλεισμός, η απώλεια εσόδων αλλά και «πόντων» στην ευρωπαϊκή κατάταξη, η είδηση της παραίτησης του Μάριο Μπράνκο ήρθε να επιβεβαιώσει πως κάτι δεν πάει καλά στην ομάδα.

Και αυτό το κάτι, έχοντας πλέον μια εμπειρία αρκετών ετών, φαίνεται να είναι ξεκάθαρο.

Τα πρώτα χρόνια, οι δυναμικές παρεμβάσεις και τα «φύγε 'συ – έλα 'συ» εκ μέρους του Ιβάν Σαββίδη, έμοιαζαν λογικά, σε έναν ΠΑΟΚ που είχε κακή εικόνα σε όλους τους τομείς και έψαχνε τρόπο να ανέβει επίπεδο.

Τα δεκάδες εκατομμύρια που αδιαμφισβήτητα επενδύθηκαν έκτοτε, βοήθησαν στην άνοδο και κυριαρχία της ομάδας. Όμως, το πρόβλημα παραμένει. Κόσμος έρχεται και κόσμος φεύγει κάθε λίγο και λιγάκι, σε απολύτως νευραλγικά πόστα της ΠΑΕ, επηρεάζοντας άμεσα το αγωνιστικό τμήμα και τον σχεδιασμό της ομάδας.

Το τελευταίο κρούσμα της -διαφαινόμενης- αποχώρησης Μπράνκο αποτελεί ένα ακόμα έγκλημα που μόνο τιμωρία μπορεί να φέρει.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η ανεξήγητη και αναπάντεχη παραίτηση Λουτσέσκου (παρότι ξεκαθαρίσαμε πως ήταν επίσης έγκλημα από την πλευρά του να αποχωρήσει μια μέρα πριν την έναρξη της προετοιμασίας), απείλησε να τινάξει την ομάδα στον αέρα.

Παρά την άμεση αντικατάστασή του από τον ανερχόμενο Φερέιρα, είδαμε και πάλι την εσωτερική ανοργανωσιά που αφορά τις μεταγραφικές κινήσεις. Κάτι που οδήγησε σε μεγάλο βαθμό, στον αποκλεισμό από την Ευρώπη.

«Γούστα» μας ανακοίνωσαν και «γούστα» δεν ήρθαν. Όχι επειδή η μπάλα πήγε δοκάρι και έξω. Αλλά επειδή κάπου στα μισά δεν ξέραμε τι ψάχναμε.

Όπως και τα προηγούμενα καλοκαίρια, έτσι και τώρα, φαίνεται πως πάντα υπάρχουν δυο τάσεις στην ομάδα.

Η τάση των προπονητών-τεχνικών διευθυντών, και η τάση του Γιώργου Σαββίδη.

Συνήθως, κερδίζει το «αφεντικό».

Αλήθεια, τι είδους νίκη είναι αυτή;

Ποιον ωφελεί; Σε τι βγαίνει κερδισμένη η ομάδα και κυρίως η εταιρία;

Είναι λογικό ο χ προπονητής να θέλει κάτι και ο υιός του αφεντικού να μη νοιάζεται και να κάνει το δικό του; Είναι λογικό ο χ προπονητής να ΜΗΝ θέλει κάποιον κι όμως η εταιρία να πληρώνει εκατομμύρια για να τον φέρει (περίπτωση Χατσερίντι) ; Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει ο κίνδυνος του Financial Fair Play;

Είναι δυνατόν την ώρα που ΟΛΟΣ ο οργανισμός του ΠΑΟΚ ΦΩΝΑΖΕΙ πως η ομάδα θέλει απλά δυο-τρεις πραγματικά ποιοτικές κινήσεις για να εκτοξευτεί, εμείς να ψάχνουμε ταλέντα και μάνατζερ στην άκρη του πουθενά μαζεύοντας παίκτες που δεν ξέρουμε αν μπορούν να βοηθήσουν, ανακοινώνοντας μάλιστα πως πρόκειται για κορυφαία ταλέντα;

Είναι προφανές πως τέτοιες κινήσεις μπορούν να φέρουν κέρδος στο μέλλον. Όχι όμως άμεσα!

Είναι προφανές πως κανείς από τους παίκτες που ήρθε δεν είναι κακός. Όλοι έχουν πολύ θετικά στοιχεία. Κανείς τους όμως δεν είναι ούτε πραγματικά μεγάλος παίκτης, ούτε έμπειρος, ούτε ηγετικός. Τα στοιχεία δηλαδή που σε βάζουν στους ομίλους του Champions League και σου εξασφαλίζουν νέα πρωταθλήματα. Επιτυχίες πάλι είναι πιθανό να έρθουν. Όχι όμως με την ευκολία και δυναμική που θα έπρεπε.

Για να μην παρεξηγούμαστε : Μπορεί όλα τα παραπάνω να μην ισχύουν. Μπορεί οι φήμες να μην λένε την αλήθεια. Είναι ώρα όμως κάποιος να εξηγήσει τι συμβαίνει.

Γιατί έφυγε στα καλά καθούμενα ο Λουτσέσκου; Γιατί παραιτείται ο Μπράνκο; Λόγω της αποτυχίας ή λόγω αδυναμίας να κινηθεί ελεύθερα για να παρουσιάσει το δικό του έργο στην ομάδα;

Τρία συνεχόμενα χρόνια τώρα, ο ΠΑΟΚ χρειάζεται απλά λίγες ποιοτικές κινήσεις για να παίξει σαφώς καλύτερο ποδόσφαιρο και να έχει έτσι τη δυνατότητα να κυριαρχήσει στην Ελλάδα αλλά ΚΑΙ ταυτόχρονα να κάνει πορεία στην Ευρώπη.

Τα εκατομμύρια που επενδύονται όμως, μοιάζουν συνεχώς να κλείνουν τρύπες από τα λάθη της προηγούμενης μέρας, παρά να ανοίγουν δρόμους για την επόμενη! Αυτό κουράζει την ομάδα, τον κόσμο, τους προπονητές αλλά κυρίως κουράζει τον ιδιοκτήτη!

Από τη στιγμή λοιπόν που ο επίσημος ΠΑΟΚ εγκληματεί (κατά του εαυτού του), είναι λογικό να περιμένει τις αντίστοιχες τιμωρίες, όπως ο νέος αποκλεισμός από την Ευρώπη και οι νέες παραιτήσεις σημαντικών στελεχών.

Ήρθε επιτέλους η ώρα της οριστικής ανασύνταξης του διοικητικού μοντέλου της ομάδας, ώστε να υπάρχουν καθαροί ρόλοι και συγκεκριμένες ευθύνες.

Φτάνει πια με τους παλιμπαιδισμούς!

ΥΓ. Η πιθανή (;;) αποχώρηση Μπράνκο την ώρα που ο νέος προπονητής δεν έχει ουσιαστικά κανένα άλλο στήριγμα στην ομάδα, είναι ο πιο σύντομος τρόπος προς την αποτυχία της φετινής προσπάθειας. Ας το σκεφτούν καλά.

ΥΓ2. Το Instagram δεν είναι τόπος για να επικοινωνεί ο ΠΑΟΚ όσα θέλει να πει στον κόσμο του. Είναι ντροπή και ενάντια στην κοσμοθεωρία αυτού του συλλόγου να ανεβάζουμε φατσούλες και χαζοχαρούμενες ατάκες εκεί.

ΥΓ4. Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν αναιρούν τις ευθύνες πρώην και νυν προπονητών και κυρίως των παικτών. Ορισμένοι από αυτούς παρεξήγησαν τη θέση τους και φαίνεται πως αρκέστηκαν στις επιτυχίες του παρελθόντος. Έχουν χρόνο για να το αλλάξουν.

Διαβάστε ακόμη...