To PAOK Action στο «Φάρο του Κόσμου»

Περί ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης ειπώθηκαν πολλά κατά τη διάρκεια αυτής της ζοφερής, για την ανθρωπότητα, πανδημίας.
To PAOK Action στο «Φάρο του Κόσμου»

Το κατά πόσο εκφράστηκαν με πράξεις, βέβαια, αξίες που θα έπρεπε να είναι αυτονόητες, μένει να αποτιμηθεί από την ιστορία. Κι επειδή προφανέστατα δεν είναι όλα δεδομένα, το PAOK Action είναι εδώ για να προσφέρει όσο μπορεί, όπου μπορεί. Σταθερά συνεπές, πάντα με ζήλο.

Ανταποκρινόμενο στο Solidarity Project της UEFA, το PAOK Action μαζί με το PAOK Academy, επισκέφτηκαν τον «Φάρο του Κόσμου» στον Δενδροπόταμο, για να παραδώσουν μια επιταγή 500 ευρώ, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά. Τέσσερις ποδοσφαιριστές της Κ19 του ΠΑΟΚ, οι Βασίλης Γκορντεζιάνι, Δημήτρης Τσοπούρογλου, Κωνσταντίνος Κουλιεράκης και Γιάννης Μανωλιούδης, είχαν την ευκαιρία να προσφέρουν χαρά, ενθάρρυνση κι αλληλεγγύη σε παιδιά λιγότερο προνομιούχα.Το Solidarity Project της UEFA είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας που ενθαρρύνει τις ομάδες που συμμετέχουν στο Youth League να υιοθετήσουν ένα σχέδιο αλληλεγγύης. Και ναι μεν η πανδημία δεν επέτρεψε την διεξαγωγή του Youth League, ωστόσο το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε παρά να «τρέχει» κανονικά.

Ο «Φάρος του Κόσμου» δραστηριοποιείται στον Άγιο Νεκτάριο (Δενδροπόταμο) της Θεσσαλονίκης που κατοικείται από περίπου 4.000 Ρομά, αριθμός που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 90% των κατοίκων του συγκεκριμένου συνοικισμού. Ο αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Λουκατάρης έθεσε ως σκοπό της ζωής του να στηρίξει τους μικρούς Ρομά, υλικά και ηθικά, στην προσπάθειά τους να μάθουν γράμματα, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια που τους απομονώνουν κοινωνικά. Εκτός από το σπίτι του «Φάρου», όπου μεγαλώνουν παιδιά μετά από εισαγγελική απόφαση ή γονική συναίνεση, η συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση προσπαθεί να ενισχύει τα νοικοκυριά των μεγαλύτερων παιδιών που έχουν ανοίξει τα δικά τους σπιτικά.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, στις 8 Απριλίου, είναι η ημέρα εορτασμού του πολιτισμού των Ρομά και ημέρα ευαισθητοποίησης για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά. Η Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά ανακηρύχθηκε επίσημα το 1990 στο Σέροκ της Πολωνίας. Οι Τσιγγάνοι – Ρομά, όπως αυτοαποκαλούνται – είναι ένα έθνος 15.000.000 ανθρώπων χωρίς κρατική υπόσταση, με βαρύ φόρο αίματος στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και συνήθως ρατσιστική αντιμετώπιση στα μέρη όπου ζουν.

«Γιατί για τον ΠΑΟΚ είναι κάτι περισσότερο από τα 90 λεπτά ενός ποδοσφαιρικού αγώνα»

Διαβάστε ακόμη...