Facts & Figures για το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

Το paokfc.gr σας βάζει από νωρίς στο κλίμα της αναμέτρησης για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Διαβάστε ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με το background του αγώνα και την προϊστορία του Δικεφάλου κόντρα στην Ένωση στο θεσμό, λίγες ώρες πριν την σέντρα του αγώνα.
Facts & Figures για το ΑΕΚ-ΠΑΟΚ

Οι τρεις τελευταίες συναντήσεις του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ για το Κύπελλο Ελλάδας ήταν σε τελικούς, με τον Δικέφαλο να κατακτά και τα τρία τρόπαια, το 2017, το 2018 και το 2019.

Η τελευταία φορά που τέθηκαν αντιμέτωποι πριν από τον τελικόήταν το 2011-12 σε μονό παιχνίδι για την φάση των «16», με τον ΠΑΟΚ να παίρνει την πρόκριση στην Τούμπα με 2-0 (33’ Λίνο, 54’ Αθανασιάδης).

Το 2010-11 είχαν συναντηθεί στα ημιτελικά, με τον ΠΑΟΚ να φεύγει με λευκή ισοπαλία στο πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ παρότι ολοκλήρωσε την αναμέτρησημε εννέα ποδοσφαιριστές λόγω της αποβολής των Λίνο (74’) και Ίβιτς (75’). Στην ρεβάνς της Τούμπας η ΑΕΚ πήρε την πρόκριση με γκολ του Δέλλα (48’).

Το 2002-03 οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν πάλι στην ημιτελική φάση, με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί με 1-0 στο «Νίκος Γκούμας» με το γκολ του Γιασουμή (40’) και έτσι έβαλε τις βάσεις για την πρόκριση στον τελικό, με το 1-1 (88’ Οκκάς – 8’ Μαλαδένης) να δίνει το εισιτήριο στον Δικέφαλο που κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας στη συνέχεια με νίκη επί του Άρη.

Η τελευταία νίκη της ΑΕΚ επί του ΠΑΟΚ ως γηπεδούχος σε αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας είναι το 2002, όταν για τα προημιτελικά επικράτησε με 2-1 (36’ Τσάρτας, 61’ Μαλαδένης – 49’ Φρούσος). Στην ρεβάνς της Τούμπας υπήρξε και μια από τις βαρύτερες ήττες του Δικεφάλου από την ΑΕΚ και το τελικό 4-0 (28’ Τσάρτας, 39’ Λάκης, 47’ Νικολαΐδης, 89’ Ίβιτς) ήρθε με αριθμητικό μειονέκτημα,αφού αποβλήθηκε ο Κουλακιώτης στο 27ο λεπτό.

Το 1991-92 οι δύο ομάδες βρέθηκαν πάλι στα ημιτελικά με τον ΠΑΟΚ να παίρνει την πρόκριση παρά την ήττα με 2-0 στην Αθήνα, καθώς επικράτησε 3-0 στην Τούμπα και μετά αγωνίστηκε στον μοναδικό διπλό τελικό Κυπέλλου της ιστορίας του με τον Ολυμπιακό.

5 φορές οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί για τα ημιτελικά του θεσμού και άλλες τόσες για τα προημιτελικά. Τέσσερις από τις κόντρες τους ήταν για τους “16” και μόλις μια βρέθηκαν αντιμέτωποι για την δεύτερη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας.

Αυτές τις 15 φορές που έχουν συναντηθεί πριν τον τελικό ο Δικέφαλος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, αφού έχει προκριθεί στις εννέα και η ομάδα της Αθήνας τις έξι. Μάλιστα αν υπολογίσει κανείς πως οι τέσσερις πρώτες προκρίσεις ήταν για την ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ την έχει αφήσει έξω εννέα στις τελευταίες 11 φορές που βρέθηκαν πριν από τον τελικό της διοργάνωσης. Συνολικά έχουν δώσει 22 αγώνες σε αυτές τις κόντρες τους και ο ΠΑΟΚ μετά 10 νίκες, πέντε ισοπαλίες και επτά ήττες.

Διαβάστε ακόμη...