Φερνάντο Σάντος: Μετά τη σταύρωση… η ανάσταση

Λίγοι προπονητές στη μακρόχρονη ιστορία του συλλόγου μας αμφισβητήθηκαν όσο ο Πορτογάλος.
Φερνάντο Σάντος: Μετά τη σταύρωση… η ανάσταση
Την περσινή χρονιά ήταν πάρα πολλοί όλοι αυτοί που μετά από κάθε ματς του ΠΑΟΚ περίμεναν τον Ίβηρα στη γωνία για να τον πυροβολήσουν . Η διοίκηση όμως είχε τα δικά της πλάνα, περιέβαλε με μεγάλη εμπιστοσύνη τον προπονητή και αγνοούσε παντελώς αυτές τις κραυγές, όσο και αν πύκνωναν από Κυριακή σε Κυριακή. Η χρονιά ολοκληρώθηκε μέσα σε διαρκή αμφισβήτηση και αρνητικά σχόλια για τον Σάντος…

Όμως ο Φερνάντο Σάντος έφτιαξε το καλοκαίρι μια ομάδα που είναι εξαιρετικά δύσκολο να την κερδίσει ο οποιοσδήποτε αντίπαλος, σε οποιοδήποτε γήπεδο. Ο κεντρικός άξονας με Χαλκιά, Κοντρέρας, Βερόν, Μουσλίμοβιτς και Γκαρσία (αλλά και κάποιους παίκτες – αντικαταστάτες, που πήραν σε κάποια ματς τη θέση τους), φαντάζει ανίκητος για όλες τις ομάδες που αντιμετωπίσαμε ως σήμερα. Όλοι οι αντίπαλοι ξέρουν πολύ καλά πως αγωνίζεται ο ΠΑΟΚ , κανείς όμως δεν μπορεί να μας παίξει. Είδαμε ομάδες φέτος να μην μπορούν να κάνουν ούτε μια ευκαιρία απέναντι στην εξαιρετικά καλοστημένη άμυνά μας.

Πολλοί είχανε την αίσθηση, ότι πριν λίγες μέρες άρχισε η κοιλιά της ομάδας. Όμως να που το πρόβλημα δείχνει να ξεπερνιέται … Την κατάλληλη στιγμή η ομάδα ενισχύθηκε εκεί πού ο έμπειρος προπονητής έκρινε ότι πονούσε (χαφ) και ο ΠΑΟΚ παίρνει ξανά την πάνω βόλτα.

Ο Σάντος ήξερε και ασφαλώς ξέρει καλά τις δυνατότητες των βασικών αλλά και του πάγκου του. Μην ξεχνάμε ότι αυτός βλέπει την ομάδα ολόκληρη την εβδομάδα και όχι μόνο 2 ώρες στο ματς της Κυριακής, όπως εμείς….Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι είχε προβληματιστεί πολλές φορές με την απόδοση του Μπαλάφα , του Ηλιάδη, του Κωνσταντινίδη του Λάκη, του Αθανασιάδη, του Αραμπατζή…

Ξέροντας τι διαθέτει στο οπλοστάσιό του έγινε ρεαλιστής, τον βλέπουμε να στέκεται ήρεμος στον ασπρόμαυρο πάγκο και δεν αισθάνεται πλέον πάνω από το κεφάλι του το «go home, go village».Δείχνει απαλλαγμένος ολωσδιόλου από το άγχος που τον διακατείχε την περασμένη αγωνιστική σεζόν και το οποίο πολλές φορές βγήκε στο κοουτσάρισμα . Ένταση και πολλές χειρονομίες του προς τους παίκτες, αλλά και στους διαιτητές κάποιες φορές, ανήκουν στο παρελθόν. Ο Σάντος ξέρει πια ότι ο ΠΑΟΚ μπορεί να τα καταφέρει απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο και αυτό το έχει μεταλαμπαδεύσει σε οπαδούς αλλά κυρίως στους παίκτες .

Δεν είναι λίγοι λένε ότι το φετινό έργο είναι πιστή copia από την περίοδο 2001-2002, την οποία δούλεψε στην ΑΕΚ. Ίσως έχουν δίκαιο μέχρι ένα βαθμό. Τα αποτελέσματα και ο τρόπος παιχνιδιού των δύο ομάδων προς τα εκεί συγκλίνουν. Είναι πασιφανές όμως ότι ο Σάντος του 2008 - 2009 δεν είναι ίδιος με αυτόν του 2001 - 2002. Είναι ο πιο ήρεμος, ο πιο νηφάλιος Σάντος που γνωρίσαμε σε όλα τα χρόνια της παρουσίας του στο ελληνικό πρωτάθλημα (ΑΕΚ, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ). Ένας προπονητής που έχοντας ξεκάθαρο τρόπο σκέψης και μη έχοντας να αποδείξει τίποτε σε κανέναν λειτουργεί σωστά .

Ο ΠΑΟΚ έχει την τύχη να διαθέτει τον Σάντος σε μια από τις καλύτερες στιγμές της προπονητικής του καριέρας (αν όχι στην καλύτερη). Έτσι το ότι μέσα σε λίγους μήνες η ομάδα που πέρσι ήταν στην ουρά της βαθμολογίας και έρμαιο στις διαθέσεις πολλών ομάδων, φέτος μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο είναι κάτι στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι …ΚΑΙ έργο Σάντος !

Κανείς δεν είπε βέβαια ότι η ομάδα παίζει εξαιρετικό ποδόσφαιρο και θέλγει κάθε Κυριακή με την απόδοσή της. Είναι 100% σίγουρο ότι υπάρχουν ακόμα πολλά να γίνουν ώστε αυτή η ομάδα να λειτουργήσει καλύτερα. Είναι βέβαιο ότι θέλει και άλλους παίκτες , πιο επιθετικογενείς, ώστε εκτός από αποτελέσματα να προσφέρει και θέαμα. Όλα θα γίνουν στην ώρα τους. Φέτος μπήκε η …μαγιά και το καλοκαίρι οι τελευταίες πινελιές !

Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το όνομά του έγινε πλέον σύνθημα στα χείλη των οπαδών της ομάδας . Σύνθημα που δεν είναι αποδοκιμασία όπως πέρσι, αλλά επευφημία, για έναν προπονητή που αν μη τι άλλο έχει πείσει τον κόσμο ότι μοιράζεται το ίδιο όραμα με εμάς και με τη διοίκηση. Να δούμε όλοι μας τον ΠΑΟΚ να φτερουγίζει ακόμα πιο ψηλά !!!

Διαβάστε ακόμη...