«Γι’ αυτό δεν πήγε καλά η σεζόν του ΠΑΟΚ…»

Ο Άρης Λυκογιάννης φιλοξενήθηκε στην εκπομπή «Pick 'n' Roll» στην Cosmote TV και αναφέρθηκε στη φετινή, αποτυχημένη πορεία του ΠΑΟΚ.
«Γι’ αυτό δεν πήγε καλά η σεζόν του ΠΑΟΚ…»

Πιο αναλυτικά...

Για το αν ήταν σοκ ο αποκλεισμός από τα πλέι οφ για όλο τον οργανισμό του ΠΑΟΚ: «Σοκ δεν ξέρω αν αποτελεί, σίγουρα όμως αποτελεί αποτυχία. Ήταν μία χρονιά που κύλησε από την αρχή στραβά, με πολλές ατυχίες και τραυματισμούς. Το μεγαλύτερο ερωτηματικό για μένα, έχει να κάνει με το γεγονός ότι χτίστηκε μία ομάδα, με ένα συγκεκριμένο τρόπο και εκτός από 20 μέρες, δεν την είδαμε να παίζει μαζί. Σου μένει λίγο η απορία, αν ήταν όλοι εκεί, ποια θα ήταν η κατάληξη, γιατί αυτές τις 20 μέρες, που η ομάδα έπαιξε πλήρης, έκανε και τις καλύτερες εμφανίσεις της και τις πιο σημαντικές νίκες, με Νίμπουρκ και Γαλατασαράι. Συνέβησαν πολλά και σε χρονικά σημεία που πηγαίναμε να βρούμε ρυθμό. Εγώ είμαι κατά των αλλαγών, όμως αναγκαστήκαμε να κάνουμε τέσσερις αλλαγές ξένων. Είναι ενδεικτικό του ότι δεν πήγε καλά η σεζόν».

Για την εντύπωση που του μένει από αυτήν τη σεζόν: «Υπήρξαν πολλοί παράγοντες που επηρέασαν την κατάσταση. Στο τέλος, ήταν ξεκάθαρο ότι δεν αξίζαμε. Δεν είχαμε την κατάλληλη χημεία, δεν παίζαμε με το σωστό τρόπο. Δεν είχαμε μία ομάδα η οποία άξιζε να βρίσκεται στα πλέι οφ. Μερικές φορές, ήταν κάποιες λεπτομέρειες. Είχαμε επτά παιχνίδια που χάσαμε στο τελευταίο σουτ. Δεν είναι μικρό νούμερο... Αν είχαμε πάρει κάποια από αυτά, θα ήμασταν στα πλέι οφ και ενδεχομένως σε κάποια διαφορετική θέση, γιατί μια φάση, ένα αποτέλεσμα, ένα σουτ, μπορούν να καθορίσουν πολλά. Με τα ίσως και τα αν όμως, δε βγαίνει τίποτα».

Για το αν θα έκανε μία άλλη επιλογή ή να ξαναπαίξει ένα ματς: «Το να ξαναπαίξω ένα ματς, ούτε σε χρονιές με νίκες δεν το σκέφτομαι. Την ομάδα που εγώ σχεδίασα το καλοκαίρι, την είδα να παίζει 20 μέρες μαζί και να παίζει και καλά, οπότε δεν είμαι 100% βέβαιος, ότι οι επιλογές που έγιναν, ήταν λανθασμένες. Και ατομικά αν το δω, οι περισσότεροι παίκτες, είχαν λογική. Κρατήσαμε τρεις ξένους από την προηγούμενη σεζόν, πήραμε παιδιά που είχα συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν, όπως ο Τζόουνς, ο Τολιόπουλος, ο Γιάνκοβιτς. 1-2 επιλογές, βλέποντας εκ των υστέρων, δε θα τις κάναμε, αλλά αυτό είναι λίγο εκ του αποτελέσματος και εκ του ασφαλούς».

Για τους καλούς παίκτες που δεν έγιναν καλή ομάδα: «Αυτό ισχύει ως ένα βαθμό, γιατί όταν αναγκάζεσαι να παίζεις για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, με παίκτες που είναι για 1-1,5 μήνα έξω, κανένας δε χτίζει ρυθμό. Εκεί μπερδεύεται η κατάσταση, γιατί παιδιά που έχουν αποκτηθεί για να υποστηρίξουν ένα συγκεκριμένο ρόλο, αναγκάζονται να βγουν μπροστά, οπότε μετά, όταν γυρνούν οι τραυματίες, δε μπορούν να δεχτούν αυτό για το οποίο εσύ τους έχεις πάρει. Χάθηκε κάπου ο ρόλος και η χημεία, μέσα σε όλα».

Για την αποχώρηση του Τζόουνς για το Πουέρτο Ρίκο: «Είναι λίγο πολύπλοκη περίπτωση. Ήθελε να βρίσκεται κοντά στη μητέρα του και πριν λίγο καιρό, η μητέρα του απεβίωσε. Ξεκάθαρα ο πιο σημαντικός λόγος, ήταν ότι πήρε τρεις φορές πάνω, τα χρήματα που έπαιρνε στον ΠΑΟΚ. Αυτομάτως το μυαλό του παίκτη, χαλάει. Όταν παίζεις για 10.000 δολάρια κι έρχεται ξαφνικά κάποιος και σου δίνει 30-35.000... Σε ένα τρίμηνο, μπορούσε να βγάλει όλη τη σεζόν. Το βλέπουμε και σε περιπτώσεις άλλων παικτών, άλλων ομάδων».

Για τον περσινό αποκλεισμό από τον τελικό Κυπέλλου από τον Προμηθέα και αν του έμεινε απωθημένο που δεν έχει πάει τελικό: «Είναι δεδομένο ότι κάθε χρόνο, θέλεις να πας καλύτερα. Όπως επίσης, είναι δεδομένο ότι θα έρθει μία χρονιά στην καριέρα ενός προπονητή, που δε θα πάει καλά. Σίγουρα υπάρχει κίνητρο για να πας καλύτερα και να παίξει η ομάδα που καθοδηγείς καλύτερα».

Για την κατάσταση που βρίσκεται ο ΠΑΟΚ και η Θεσσαλονίκη, μπασκετικά: «Είναι μία μπασκετική πόλη η Θεσσαλονίκη. Το καταλαβαίνεις γιατί υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι που ασχολούνται. Υπάρχουν εκπομπές, ραδιόφωνα... Είναι δύο ομάδες που τη δεκαετία του '80 και στις αρχές της δεκαετίας του '90, μεσουρανούσαν στο ελληνικό μπάσκετ. Κουβαλάνε λίγο αυτήν την αύρα ακόμα. Αυτό, έχει θετικά, έχει όμως και πολλά αρνητικά. Είναι μία πόλη η οποία, έχει τρεις ιστορικές ομάδες που φέτος ήταν και οι τρεις στην Α1, που όμως αντιμετωπίζουν διαφορετικά θέματα. Ως επί το πλείστον τα θέματα αυτά, έχουν να κάνουν με το οικονομικό κομμάτι. Με οφειλές, με χρέη παρελθόντος, με πράγματα που κουβαλάνε. Όσο κουβαλάς τέτοια θέματα από το παρελθόν, δεν είναι και πολύ εύκολο να ξεμπλοκάρεις και να μπεις σε μία άλλη διαδικασία».

Για το αν πιέζεται το μπάσκετ, από τις επιτυχίες του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια: «Θεωρώ ότι το κοινό του ΠΑΟΚ, είναι περισσότερο ποδοσφαιρικό. Επίσης, η συγκεκριμένη ομάδα, έχει μία ιδιαιτερότητα. Είναι μια ομάδα που έχει πάρα πολύ κόσμο, χωρίς να έχει πάρα πολλούς τίτλους, σε όλα τα αθλήματα. Οπότε ο κόσμος είναι διψασμένος για τίτλους. Όταν έρχονται τρόπαια, είναι φυσιολογικό να πηγαίνει προς τα εκεί. Στο ποδόσφαιρο, η κατάσταση που επικρατεί, είναι τελείως διαφορετική. Είναι μία υγιής κατάσταση αυτήν τη στιγμή και μάλιστα, με επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων, με την παρουσία ενός επενδυτή, όπως ο κ. Σαββίδης. Ο ΠΑΟΚ έχει ρόλο πρωταγωνιστή στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Για τη χημεία του με τον Θανάση Χατζόπουλο: «Είναι ένας άνθρωπος, που είναι καθαρός. Δε νομίζω ότι του ταιριάζει ο χαρακτηρισμός «παράγοντας». Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος οδηγείται πιο πολύ από την παθολογική του αγάπη για το σύλλογο, δηλαδή το στοιχείο του οπαδού, που έχει. Ελπίζω και εύχομαι να μπορέσει να μείνει δυνατός στην προσπάθεια που κάνει, γιατί είναι μία προσπάθεια πολύ δύσκολη. Πρέπει να κουβαλήσεις στην πλάτη σου, πολλές και διαφορετικές καταστάσεις και μακάρι όλο αυτό, να τον φέρει κοντά στο παιχνίδι και να μην τον απομακρύνει. Δεν έχω συναντήσει πολλούς τέτοιους και είμαι πολλά χρόνια στο χώρο και έχω δει πολλούς παράγοντες».

Για την ευχή του για τα σημερινά γενέθλια του Χατζόπουλου: «Χρόνια πολλά πρόεδρε! Το πιο σημαντικό, είναι αυτό που είπα πριν, να μπορέσει να μείνει δυνατός, να εμπνεύσει τον κόσμο της ομάδας με το όραμα που έχει. Δηλαδή να απαλλαγεί ο ΠΑΟΚ από τα χρέη και από εκει και πέρα, καθαρός, να μπορεί να γίνει ένας ελκυστικός προορισμός, για κάποιον επενδυτή που θα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα και μεγαλύτερο πορτοφόλι, για να μπορέσει να διεκδικήσει τίτλους».

Για την παρουσία του Χατζόπουλου στον πάγκο: «Έχει γίνει αρκετή συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Απλά υπάρχει εκεί, δε συμμετέχει. Το πιο σημαντικό, της όλης παρουσίας του, γιατί είναι κάθε μέρα και στην προπόνηση, είναι ο πρώτος που θα μπει στο πούλμαν, ακολουθεί την ομάδα, έχει ένα πολύ μεγάλο συν. Δε μπορείς να τον κοροϊδέψεις για το τι συμβαίνει στην ομάδα. Δεν υπάρχουν παρατρεχάμενοι. Έχει άποψη για τα πάντα, γιατί είναι εκεί και τα βλέπει. Γι'αυτό λέω ότι δεν είναι ένας συνηθισμένος παράγοντας».

Για το αν έχει συγκρουστεί ποτέ με τον Χατζόπουλο: «Όχι, ποτέ. Η αρχική μας γνωριμία και το πρώτο διάστημα, συνοδεύτηκε από μία σεζόν που πήγε πολύ καλά και η νίκη, φέρνει πάντα χαμόγελα. Χτίστηκε μία σχέση εμπιστοσύνης. Διαφωνίες θα υπάρχουν, αλλά δεν έχουμε συγκρουστεί ποτέ».

Για τις δηλώσεις του Μάντζαρη μετά τον Ιωνικό και τη διαχείριση από πλευράς ΠΑΟΚ: «Τοποθετήθηκε ο Θανάσης (σ.σ. Χατζόπουλος)... Ήταν μία άκυρη δήλωση. Συνέβη, πέρασε, το αφήσαμε πίσω μας όλοι και πάμε παρακάτω. Αυτοί που με γνωρίζουν καλά, όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζουν αν είναι πραγματικότητα ή όχι αυτό που είπε ο Μάντζαρης».

Για την επιστροφή του Μαργαρίτη και αν είναι διόρθωση λάθους: «Ναι, μπορείς να το πεις κι έτσι... Είναι σωστό που επανέρχεται ο Βαγγέλης. Θεωρώ ότι πρέπει να κλείσει την καριέρα του, για το μεγαλύτερο κομμάτι και του έδωσε και της έδωσε, πάρα πολλά. Είναι ένα παιδί που το ήθος του και η παρουσία του, μας έλειψε πέρσι, αρκετά από τα αποδυτήρια. Νομίζω είναι μια σωστή κίνηση».

Διαβάστε ακόμη...