«Κάθε μέρα και καλύτεροι»

Ο Κώστας Φλεβαράκης μίλησε στους εκπροσώπους του Τύπου στο “PAOK Sports Arena” εν όψει του κυριακάτικου αγώνα με τον Άρη (29/9, 17:45) για την 1η αγωνιστική της Basket League.
«Κάθε μέρα και καλύτεροι»

O προπονητής του ΠΑΟΚ αναφέρθηκε στην πορεία της προετοιμασίας της ομάδας και στα στοιχεία που θα κρίνουν τον αγώνα της Κυριακής.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Κώστα Φλεβαράκη:

-Για την πρεμιέρα κόντρα στον Άρη και το νέο πρωτάθλημα που ξεκινάει:

«Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι σε πρώτη φάση να έχουμε μία όσο το δυνατόν καλύτερη σεζόν, χωρίς, φυσικά, να υποτιμάει ποτέ κανείς, οποιοδήποτε παιχνίδι πρωταθλήματος, ειδικά όταν στο ξεκίνημα πρέπει να παίξεις με τον Άρη. Όπως γνωρίζετε, δεν μπορείς να πεις πολλά ή να κάνεις προβλέψεις για αυτά τα παιχνίδια. Για τον Άρη δεν έχουμε καμία εικόνα, ο Άρης έχει δική μας. Έχουν δει αρκετά δικά μας παιχνίδια, θα ζητούσα χθες στην παρουσίαση του πρωταθλήματος, τον κόουτς του Άρη, Σούλη Μαρκόπουλο, να μας δώσει και κάποιο δικό τους, αλλά δεν ήθελα να τον φέρω σε δύσκολη θέση. Νομίζω ότι είναι σημαντικό, να δείξουμε αυτήν τη προσπάθεια που έχουμε κάνει και σε ομαδική δουλειά και σε ένα δυνατό τεστ χαρακτήρα. Στο μπασκετικό κομμάτι, ο βαθμός ετοιμότητας δεν είναι υψηλός. Όταν παίζεις σε μια τέτοια έδρα, γεμάτη αντίπαλους φιλάθλους, σίγουρα και για τα δικά μας τα παιδιά, είναι τεστ σε ατομικό και ομαδικό χαρακτήρα. Θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε. θέλουμε να μπούμε με τη νοοτροπία που προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε, ότι δηλαδή σε κάθε παιχνίδι, όπου κι αν παίζεται αυτό θα προσπαθούμε να παίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και να διεκδικούμε τη νίκη. Αυτό θα είναι το σκεπτικό και στο συγκεκριμένο παιχνίδι».

Για αυτά που περιμένει να δείξει ο ΠΑΟΚ στο γήπεδο:

«Όπως σας είχα πει και πριν από λίγες μέρες, ο δικός μου στόχος είναι να αισθανόμαστε ότι κάθε μέρα κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε μέχρι εκείνη τη μέρα. Αυτό το έχει κάνει η ομάδα, δεν έχω αμφιβολία. Ξέρουμε ότι ο χρόνος ήταν λίγος και με πολύ ιδιαίτερη προετοιμασία, με την έννοια ότι κάποια παιδιά δεν είναι ούτε στο ίδιο επίπεδο φυσικής κατάστασης, ούτε στον ίδιο βαθμό ετοιμότητας από την άποψη του διαβάσματος του παιχνιδιού. Θέλουμε να παίξουμε σαν μια ομάδα, που δεν καταλαβαίνει τίποτα, όπου κι αν παίζει. Αυτό θέλουμε να δείξουν τα παιδιά, το χαρακτήρα που είπα, σε μια δύσκολη έδρα, σε γεμάτο γήπεδο, που δεν έχουμε δει πως παίζουν σε τέτοια κατάσταση. Εγώ, όμως, είμαι αισιόδοξος, έχουμε κάνει αρκετά καλή δουλειά και νομίζω ότι θα παρουσιαστούμε έτοιμοι σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Για το αν τα πρώτα παιχνίδια της σεζόν λειτουργήσουν και ως συνέχεια της προετοιμασίας:

«Από την μία δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, αλλά από την άλλη έχει τα θετικά και τα αρνητικά του αυτό. Το θετικό είναι το αποτέλεσμα και το αρνητικό, έχει να κάνει με αυτά που περιμένεις σαν εικόνα, γιατί τη δουλειά σε μία προετοιμασία, την κάνεις για τη διάρκεια του πρωταθλήματος και όχι για εκείνη τη στιγμή. Προσπαθούμε να βρούμε την ισορροπία, όσο δύσκολη και να είναι, ανάμεσα στο επίπεδο φυσικής κατάστασης και σε αυτό της τακτικής δουλειάς, του διαβάσματος του παιχνιδιού και διαβάσματος, από όλους, με τον ίδιο τρόπο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Η εικόνα των παιδιών μέχρι σήμερα, μου δίνει την αισιοδοξία, ότι κάθε μέρα που περνάει, θα είμαστε και καλύτεροι».

Για την οικονομική κατάσταση της ομάδας και του πρωταθλήματος γενικότερα:

«Νομίζω ότι όλοι γνωρίζουν τη δύσκολη οικονομική κατάσταση της ομάδας. Εμείς προσπαθούμε να συγκεντρωθούμε στο αγωνιστικό κομμάτι. Δε νομίζω ότι είναι πολλές οι ομάδες που έχουν οικονομικά ζητήματα. Οι περισσότερες βάζουν τον πήχη παραπάνω. Εμείς κοιτάμε τη δική μας δουλειά. Ο χρόνος είναι το πιο μεγάλο πρόβλημα, στην ουσία με την ομάδα, συμφωνήσαμε στις 20 Αυγούστου. Τότε έγινε το πρώτο βήμα, είμαστε ένα μήνα και κάτι μετά από αυτό και έχουμε προχωρήσει με γρήγορα βήματα. Δεν ήταν εύκολο, αλλά πάντα υπάρχει μια προεργασία από εμένα και σε άσχετους χρόνους και εκτός δουλειάς, παρακολουθώ τι γίνεται στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και ξέρω παιδιά που θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε εμείς. Είμαι ευχαριστημένος, η δουλειά με τα παιδιά είναι πολύ καλή. Ο προπονητής, θέλει πάντα μεγαλύτερο μπάτζετ που αν το είχαμε, θα ήταν ακόμα καλύτερα. Στο τέλος, αυτό καθορίζει τους στόχους. Εμείς με τα δεδομένα μας, προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που μπορούμε και τα παιδιά σε αυτό που ζητάμε, ανταποκρίνονται πολύ καλά».

Για το αν θα πάρει το κυριακάτικο παιχνίδι η ομάδα που το θέλει περισσότερο:

«Είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείτε συχνά οι δημοσιογράφοι, αλλά και εμείς οι προπονητές. Δε μπορώ να θεωρήσω, όμως, σε ένα παιχνίδι μπάσκετ, πόσω μάλλον σε ένα ματς ανάμεσα σε δύο ομάδες από την ίδια πολή, ότι κάποια από τις δύο δεν το θέλει πολύ. Θεωρώ ότι και οι δύο ομάδες το θέλουν. Πλεονέκτημα υπάρχει πάντα στην ομάδα που έχει την έδρα και τον κόσμο μαζί της. Εμείς θέλουμε να δείξουμε ότι διαθέτουμε χαρακτήρα, γιατί θέλουμε να διεκδικήσουμε τη νίκη, ενώ δεν είμαστε έτοιμοι, απέναντι σε μια ομάδα που ούτε αυτή, είναι έτοιμη, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Απλά, έχει τον κόσμο στο γήπεδο. Θεωρώ ότι θα κριθεί στη συγκέντρωση, στο βαθμό αφομοίωσης, στο πως θα αντιδράσει η κάθε ομάδα, στα δύσκολα κομμάτια που θα εμφανιστούν στο παιχνίδι. Η ομάδα που θα χειριστεί καλύτερα τα πάνω της και ακόμα καλύτερα τα κάτω της, κατά τη διάρκεια του αγώνα, θα έχει και το πλεονέκτημα».

Για το αν περιμένει καλύτερο θέαμα και υψηλότερο σκορ στον αγώνα της Κυριακής σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια:

«Αυτήν τη στιγμή, η κατάσταση των δύο ομάδων, θεωρητικά προδιαθέτει για το... χειρότερο. Από εκεί και πέρα, εμείς προσπαθούμε να είμαστε μια ομάδα που προσπαθεί να τρέξει όσο το δυνατόν περισσότερο. Έχουμε και παιδιά, που θέλουν και μπορούν να το υποστηρίξουν. Σαφέστατα, σε παιχνίδια σαν αυτό, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις και πότε θα «φρενάρεις» το ρυθμό. Στη λογική μας, είναι μια ομάδα που θα πάει πιο πολύ σε αυτό που θεωρούμε σύγχρονο μπάσκετ. Δηλαδή σε περισσότερες κατοχές, που συνήθως ανεβάζουν το σκορ. Όταν ανεβαίνει το σκορ, αυτομάτως κάποιος μπορεί να θεωρήσει ότι είναι μια προβληματική άμυνα. Αυτή είναι μια συζήτηση πολύ γενική... Θέλουμε δουλειά και στις δύο πλευρές, αλλά δε μπορώ να πω ότι με βάση τα δεδομένα που έχουμε, κάποια ασφαλή πρόβλεψη για το πως θα παρουσιαστούν οι δύο ομάδες. Και το λέω, ειδικά, για τον αντίπαλο που δεν έχουμε καμία εικόνα, παρά μόνο το ατομικό κομμάτι των παικτών από την προηγούμενη καριέρα τους, αλλά και από τον κόουτς, που ξέρουμε λίγο-πολύ τι θέλει και τι δε θέλει μέσα στη μπασκετική τους φιλοσοφία».

Για το αν οι νέοι παίκτες μπήκαν στο κλίμα του αγώνα:

«Πάντα μπαίνει μια ιδιαίτερη λογική σε αυτά τα παιχνίδια. Προσπαθείς να βάλεις τους νεοφερμένους σε μια διαδικασίας σκέψης, όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες που έχουν αναμετρήσεις τέτοιες. Αυτό πρέπει να γίνει με ένα μέτρο, για να μην παραβλέψεις την εξέλιξη που ήδη βρίσκονται και συγχρόνως, να μην τους φορτώσεις με περισσότερο άγχος. Προσπαθούμε να το κάνουμε, αλλά με γνώμονα ότι ξέρουμε τι μπορούν να κάνουν και χωρίς να θέλουμε να τους πιέσουμε με άγχος που μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε αυτήν τη στιγμή».

Για τον σημαντικό ρόλο των Ελλήνων στο ματς της Κυριακής και γενικότερα μέσα στην χρονιά:

«Πέρα από το συγκεκριμένο παιχνίδι, οι Έλληνες έχουν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο. Εμένα, που μου αρέσει η επικοινωνία με τους παίκτες μου και ειδικά με έμπειρα παιδιά, μπορώ να πω ότι βασίζομαι πάρα πολύ και στην προσπάθεια των Ελλήνων παιδιών. Μην ξεχνάμε ότι αυτοί έχουν εικόνες από το πρωτάθλημα, έχουν έξι ξένα παιδιά, που μόλις δύο έχουν ξαναπαίξει στην Ελλάδα, ο Wiggins και ο Lewis. Είναι πολύ διαφορετικά τα παιχνίδια όμως τώρα. Είναι σημαντικός ο ρόλος των Ελλήνων, όχι μόνο τώρα, αλλά όλη τη σεζόν, σε μια καινούργια ομάδα, που έχει αλλάξει και προπονητή, κάτι που επίσης μετράει, να βοηθήσουν όχι μόνο στο αγωνιστικό, αλλά και γενικά στην επίτευξη μιας καλύτερης ισορροπίας και χημείας εντός κι εκτός γηπέδου».

Διαβάστε ακόμη...