«Ήλπιζα πως η μπάλα θα έρθει σε εμένα»

Το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής για τις περισσότερες ομάδες του Basketball Champions League, που παίζουν στην έδρα της Iberostar Tenerife, είναι γεμάτο με «τι θα γινόταν αν» ή σκέψεις των παικτών, του στυλ:
«Ήλπιζα πως η μπάλα θα έρθει σε εμένα»

«Τι κάναμε για να αξίζουμε τέτοια ήττα;».

Την Πέμπτη ο ΠΑΟΚ έφτασε στο αεροδρόμιο με την πτήση των 7 με πολύ καλή διαθεση. Η ομάδα λίγες ώρες πριν είχε πάρει μια μεγάλη νίκη επί της Tenerife με 66-65 και ανάγκασε την ομάδα των Κανάριων Νήσων στην πρώτη ήττα στο BCL της σεζόν.

Ναι, οι παίκτες πέταξαν στην Μαδρίτη και μετά στην Αθήνα και μετά στη Θεσσαλονίκη, αλλά ποιος νοιάζεται όταν έχεις ρίξει κάτω ένα από τα φαβορί του τίτλου στην έδρα του;

Κανένα επικό ταξίδι επιστροφής στην Ελλάδα δεν θα ήταν άσχημο για τον Λίνο Χρυσικόπουλο μετά τη βραδιά της Τετάρτης, σίγουρα. Ο 25χρονος φόργουορντ έκανε το ματς της ζωής του ή τουλάχιστον την καλύτερή του εμφάνιση στο BCL με αντίπαλο την Tenerife.

Έθεσε τον τόνο για ένα τρομερό απόγευμα του ΠΑΟΚ με τρία τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο. Τελικά έβαλε 6/7 σουτ πίσω από τη γραμμή και ολοκλήρωσε το ματς με 24 πόντους.

Ο Χρυσικόπουλος είχε επίσης 5 ριμπάουντ, ένα κλέψιμο και +25, καθώς η ομάδα της Θεσσαλονίκης πήρε την τέταρτη συνεχόμενη νίκη της στη διοργάνωση μετά τις πρώτες τρεις ήττες, στο ξεκίνημα της σεζόν.

Και ξέρετε τι ακολουθεί!

Ο Χρυσικόπουλος ήταν τόσο καλός και τόσο σημαντικός για τον ΠΑΟΚ στη Hamburguesa, όπου τον υποδέχθηκε η Tenerife, το γήπεδο στο οποίο φιλοξένησε και κατέκτησε το πρώτο Final Four του Basketball Champions League το 2017, για να αναδειχθεί MVP της 7ης αγωνιστικής.

Υπήρξε σημείο αμφιβολίας ότι το βραβείο του MVP ήταν δικό του; Κάποιος έπρεπε να πει, ναι, μετά την τελευταία κατοχή του ΠΑΟΚ.

«Ένιωθα πολύ καλά και ήλπιζα πως η μπάλα θα έρθει σε εμένα», είπε.

Εδώ ακολουθεί αυτό που συνέβη.

Με 28,5 δευτερόλεπτα στο ρολόι ο Milenko Tepic είχε την μπάλα στην αριστερή γωνία. Έδωσε πάσα στον Χρυσικόπουλο, ο οποίος είχε τρέξει από το σημείο πίσω από το τρίποντο στην κορυφή της ρακέτας.

Τον έπαιξε άμυνα ο Tim Abromaitis, αλλά ο Χρυσικόπουλος ντρίμπλαρε προς τα δεξιά και μετά έκοψε προς τα αριστερά, μέσα στη ρακέτα. Με τον Abromaitis ακόμα μπροστά του σήκωσε τα χέρια του ο Χρυσικόπουλος και ευστόχησε για να δώσει το προβάδισμα στο σκορ με 66-65.

Ήταν τόσο καυτός από την μακρινή απόσταση, γιατί έπρεπε να διεισδύσει;

«Ένιωσα πως έπρεπε να βάλω την μπάλα στο παρκέ, ότι αυτό ήταν το σωστό να κάνω, γιατί το ματσάρισμα ήταν το σωστό», δήλωσε. «Δεν με μάρκαρε ένας μικρότερος αντίπαλος».

Ο ΠΑΟΚ μετά το τάιμ άουτ της Tenerife και τις οδηγίες του Ηλία Παπαθεοδώρου ήταν τέλειος. Η τακτική έπιασε και ο γκαρντ της Tenerife, Thaddus McFadden, που είχε αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ παλαιότερα, έπρεπε να πάρει την μπάλα και να κάνει κάτι μαγικό.

«Ξέραμε ότι στην τελευταία επίθεση του παιχνιδιού η μπάλα θα πήγαινε στον McFadden», είπε ο Χρυσικόπουλος. «Όλη μας η άμυνα ήταν επικεντρωμένη σε εκείνον, όπως και σε όλο το ματς. Είχαμε πει να είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι, για να μην βρει ελεύθερο χώρο».

Η Τenerife άφησε 17 δευτερόλεπτα να φύγουν από το ρολόι, πριν ξεκινήσει τη φάση της. Έχοντας περίσσεια σιγουριά ο McFadden κρατούσε την μπάλα στα χέρια του. Ντρίμπλαρε και πέρασε τον Phil Goss, αλλά μετά και ο Χρυσικόπουλος και ο Jamal Jones κρεμάστηκαν πάνω του, για να μπλοκάρουν τον διάδρομό του για το καλάθι.

Ο McFadden σηκώθηκε, έχασε τον έλεγχο της μπάλας και ο Abromaitis την μάζεψε, δίνοντάς της στον Javier Beiran, που ήταν δύο μέτρα πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Ο διεθνής Ισπανός έκανε ένα σουτ, το οποίο δεν βρήκε στόχο και ο χρόνος τελείωσε. Ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε μια νίκη που άξιζε.

«Κάθε μέρα στο γήπεδο όλοι μαζί ξέρουμε πώς να δουλέουμε. Πιστέψαμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο (μετά το 0-3 στην αρχή), γιατί δουλεύαμε σκληρά κάθε μέρα. Βλέπουμε στην προπόνηση τι μπορούμε να πετύχουμε. Με τον τρόπο που προπονείσαι, παίζεις».

Για να δείτε πού είναι ο ΠΑΟΚ τώρα στον Β' Όμιλο... Με 4-3 ρεκόρ βρίσκεται στην τέταρτη θέση πίσω από τις Tenerife (6-1), Umana Reyer Venezia και UNET Holon (both 5-2). Δεν ήταν εύκολες οι πρώτες τρεις εβδομάδες στη σεζόν, όταν η ελληνική ομάδα ήταν στο 0-3.

Η ήττα μπορεί να φθείρει έναν παίκτη και μία ομάδα. Μπορεί να γίνει πνευματικό εμπόδιο το να γνωρίζει ότι κάθε ματς τελειώνει με ήττα. Όμως, για τον ΠΑΟΚ η αυτοπεποίθηση δεν ήταν ποτέ το θέμα.

«Κάθε μέρα στο γήπεδο όλοι μαζί ξέρουμε πώς να δουλέουμε», υπογράμμισε ο Χρυσικόπουλος. «Πιστέψαμε ότι μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο (μετά το 0-3 στην αρχή), γιατί δουλεύαμε σκληρά κάθε μέρα. Βλέπουμε στην προπόνηση τι μπορούμε να πετύχουμε. Με τον τρόπο που προπονείσαι, παίζεις».

Επομένως, οι παίκτες με αρχηγό τον Βαγγέλη Μαργαρίτη και τον κόουτς Παπαθεοδώρου, συγκεντρώθηκαν στη δική τους δουλειά, όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα. Κάτι άλλο ήταν πολύ ξεκάθαρο κατά τη διάρκεια της νίκης επί της Tenerife. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ ήταν απόλυτα συγκεντρωμένοι στον στόχο τους. Στα τάιμ άουτ κρατούσαν κάθε λέξη του Παπαθεοδώρου.

«Αυτό είναι το Νο. 1 που μας ζητάει ο προπονητής. Θέλει να είμαστε πνευματικά έτοιμοι, να γνωρίζουμε κάθε στιγμή τι συμβαίνει, τι μας λέει, τι εννοεί», είπε ο Χρυσικόπουλος.

Ενώ αναδείχθηκε MVP της 7ης αγωνιστικής, ο Χρυσικόπουλος γνωρίζει πως μπορεί να μην ήταν ο ίδιος το θέμα, αν ο Μαργαρίτης έπαιζε, αλλά δεν ήταν διαθέσιμος για αυτό το παιχνίδι.

Αμέσως μετά το ματς, στη συνέντευξη Τύπου, θέλησε να αφιερώσει τη νίκη στον αρχηγό της ομάδας.

Ο Χρυσικόπουλος, που κατάγεται από το ελληνικό νησί της Κέρκυρας, ξεχωρίζει τον τελευταίο χρόνο. Κλήθηκε και στην Εθνική Ομάδα για το πέμπτο παράθυρο των ευρωπαϊκών προκριματικών, για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.

«Είναι μεγάλη τιμή για κάθε παίκτη να αγωνίζεται για την Εθνική του», τόνισε.

Υποτίθεται πως βάσει σχεδίο θα έπαιζε στα πρώτα ματς του δεύτερου παραθύρου τον Σεπτέμβριο.

«Την προηγούμενη φορά ήμουν άτυχος, γιατί σε μία προπόνηση πριν από το ματς τραυματίστηκα», δήλωσε.

Προς το παρόν, ο Χρυσικόπουλος τα αφήνει όλα πίσω. Την Κυριακή ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Άρη για το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε ακόμη...