"Ψάχνουμε επενδυτή"

Ο Μπάνε Πρέλεβιτς μίλησε μετά από καιρό. Και μίλησε για όλα.
"Ψάχνουμε επενδυτή"

Για το χθες, το σήμερα και κυρίως για το αύριο της ΚΑΕ ΠΑΟΚ, τον τρόπο με τον οποίο κινείται και θα πρέπει να συνεχίζει να κινείται η ομάδα για να εξασφαλίσει το μέλλον που της αξίζει, με όλες τις δυνάμεις της ενωμένες. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς ανακοίνωσε μάλιστα και την συμφωνία με την WATT+VOLT, η οποία επεκτείνει τη συνεργασία της με την ΚΑΕ ΠΑΟΚ, καθώς θα διαφημίζεται και στη φανέλα της ομάδας ως το τέλος της φετινής σεζόν.

«Θέλω να ξεκινήσω με το αγαπημένο θέμα του κουτσομπολιού, την λεγόμενη ατζέντα του Μπάνε. "Γιατί κάθεται ο Μπάνε τόσα χρόνια εκεί"; O καθένας, όταν κατηγορεί, σκέφτεται τι θα έκανε αν ήταν στη θέση μου. Έτσι είναι τα πράγματα...

Ξεκινήσαμε το 2011, η ομάδα έμπαινε στο άρθρο 99, σε έναν πτωχευτικό κώδικα σε δύσκολή οικονομική εποχή για την Ελλάδα. Η σκέψη μας ήταν να μείνουμε μέχρι να βρεθεί καλύτερη λύση. Δεν είμαστε επαγγελματίες για να καθόμαστε χρόνια, θέλαμε να βοηθήσουμε μέχρι να βρεθεί κάτι οριστικό. Ούτε κάτι καλύτερο βρέθηκε, ούτε οριστική λύση βρέθηκε. Τη διοίκηση δεν την ορίζει η ΚΑΕ, υπάρχει μία διαδικασία για να οριστεί η διοίκηση. Δεν μπορούμε να καθόμαστε όσο θέλουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να φύγουμε όταν μας το πουν. Προφανώς για να είμαστε ακόμα εδώ, δεν υπήρχε καλύτερη λύση όλα αυτά τα χρόνια, παρόλο που κάθε φορά που μιλούσα, από τις σπάνιες φορές που μιλάω, έλεγα ότι όταν βρεθεί καλύτερη λύση θα φύγω. Ούτε έχω όρεξη να κάθομαι και αν έρθει ο ιδιοκτήτης, δεν θέλω και να ασχολούμαι. Όταν έρθει ένας νέος ιδιοκτήτης, που το εύχομαι, θα του παίρνω και δώρο κάθε Χριστούγεννα και κάθε Πάσχα για να του πω ευχαριστώ που με βοήθησε. Επειδή προφανώς και θα πρέπει να αναλάβω τις ευθύνες μέχρι να βρεθεί καλύτερη λύση, για αυτόν τον λόγο και θα συνεχίσουμε. Για την άποψή μου έχω ενημερώσει με επιστολή και τον Πρόεδρο του ΑΣ ΠΑΟΚ, στην οποία τα αναφέρω όλα αυτά, έχω ενημερώσει ότι δεν έχω καμία διάθεση να διεκδικήσω καμία θέση στην ομάδα σε πιθανή ιδιοκτησιακή λύση. Στην τελευταία επιστολή που έχω στείλει και στον κύριο Σαββίδη, όπου κάνω μια ανάλυση της ομάδας και του αναλύω κάποιες στρατηγικές που θα μπορούσαν να του αρέσουν, αναφέρω ότι εφόσον έχει αυτός κάποια ιδέα ή κάποιον άνθρωπο, είμαι έτοιμος εκεινη την στιγμή να αποχωρήσω. Άρα εδώ τελειώνει το πρώτο θέμα που λέγεται η ατζέντα του Μπάνε. Δεν υπάρχει ατζέντα. Είμαι εδώ, επειδή δεν υπάρχει καλύτερη λύση.

Πάμε στο δεύτερο αγαπημένο θέμα του κουτσομπολιού: τα οικονομικά της ΚΑΕ. Για δύο λόγους θα ζητήσει κάποιος τα οικονομικά της ΚΑΕ. Ο πρώτος λόγος είναι σοβαρός. Όποιος ενδιαφέρεται σοβαρά και θέλει να βοηθήσει, ξέρει τη διαδικασία. Θα πάει στον Ερασιτέχνη, θα παρουσιαστεί, θα πει το όνομά του και θα πει ποιες είναι οι προθέσεις του. Εφόσον είναι σοβαρός και θέλει να βοηθήσει την ομάδα, θα πάρει την άδεια του Ερασιτέχνη να ελέγξει τα οικονομικά, θα πληρώσει τους ορκωτούς λογιστές και θα πάρει όσα στοιχεία θέλει. Η δεύτερη περίπτωση είναι για λαϊκή κατανάλωση, για να κάνουμε κουτσομπολιό εις βάρος της ομάδας και προβάλλουμε τον εαυτό μας. Επειδή είναι πολύ ανεύθυνο να μιλάει κάποιος για τα οικονομικά και τα νούμερα, προτιμώ την πρώτη διαδικασία.

Πάμε στην περίφημη συνέντευξη που έδωσα πέρυσι το καλοκαίρι, που δυστυχώς δεν την έχει καταλάβει και κανένας. Το μόνο που έχω εισπράξει είναι το "σιγά να μη φύγει, αφού οικονομάει" και το μόνο που έχω κληρονομήσει από την ενασχόλησή μου με τον ΠΑΟΚ είναι ένα πολύ πλούσιο προσωπικό ΑΦΜ με τις υποχρεώσεις της ομάδας. Το δεύτερο που έχω εισπράξει είναι το "το πιέζω τον Ιβάν Σαββίδη για να πάρει την ομάδα". Ποιος είμαι εγώ να πιέσω κάποιον για να πάρει την ομάδα και τι έχω να κερδίσω από αυτό.

Κανένας δεν έχει καταλάβει σε ποιο σημείο βρίσκεται η ομάδα, ότι ένας κύκλος έχει κλείσει, ότι η διοίκηση Πρωτοδικείου δεν μπορεί να δώσει τίποτα, ότι ο ανταγωνισμός ανεβαίνει πάρα πολύ στην Ελλάδα, ότι είμαστε το μοναδικό αθλητικό σωματείο χωρίς ιδιοκτήτη. Αναγκάζομαι να γράψω επιστολή στον ΑΣ ΠΑΟΚ και τον κύριο Κατσαρή, όπου τα αναφέρω όλα αυτά. Να είναι καλά ο άνθρωπος και τον ευχαριστώ πάρα πολύ, που στη συζήτηση που κάναμε το έχει κατανοήσει αμέσως και έχει πάρει και τα μέτρα του. Τον ευχαριστώ επίσης, που μου έχει δώσει την εξουσιοδότηση να ασχοληθώ και εγώ με το μείζον θέμα, που δεν είναι άλλο από το να βρούμε τον ιδιοκτήτη. Βεβαίως δεν είναι μόνο δική μου δουλειά, ούτε υποχρέωση μόνο του κυρίου Κατσαρή, είναι υποχρέωση όλων όσων λένε ότι αγαπάνε την ομάδα τους. Η ομάδα έχει την ανάγκη ενός ιδιοκτήτη για να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι απαιτητικός. Οι ΚΑΕ πρέπει να έχουν μια επιχειρηματική δομή, πρέπει να δημιουργούν τα έσοδα, πρέπει να έχουν τα στελέχη, πρέπει να έχουν το εμπορικό τμήμα, πρέπει να έχουν τμήμα εισιτηρίων, πρέπει να έχουν τμήμα μάρκετινγκ, πρέπει να έχουν διοικητικό προσωπικό. Αυτά είναι τουλάχιστον 12 άτομα. Εμείς δουλεύουμε με τέσσερα άτομα και δύο τετράωρα που έρχονται στα ματς. Δεν γίνεται κάθε άνθρωπος να κάνει από τρεις δουλειές, δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αυτό το πράγμα. Επίσης δεν είναι εφικτό ο team manager της ομάδας να έχει και άλλη δουλειά και να αφήνει τον ελεύθερο του χρόνο για να υποστηρίξει την ομάδα. Αυτές οι σχέσεις έχουν «πεθάνει» στον επαγγελματικό αθλητισμό. Δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό η διοίκηση Πρωτοδικείου.

Δεν μπορώ να μπω ξανά στη διαδικασία να εξηγήσω τι είναι διοιίκηση Πρωτοδικείου. Είναι μια προσωρινή λύση και δεν πρέπει να μένει για πάντα. Πρέπει να το αλλάξουμε και να βρούμε μια ουσιαστική λύση. Τα έχω γραμμένα εδώ στα χαρτιά μου, τι σημαίνει διοίκηση Πρωτοδικείου, αλλά δεν μπορώ να τα ξαναπώ γιατί θα αισθάνομαι καθυστερημένος, γιατί τα έχω πει 100 φορές.

Παίρνω σήμερα την ευθύνη επειδή αργά κατάλαβα ότι στην ουσία από εμάς θα ξεκινήσει η διαδικασία για να βρεθεί νέος ιδιοκτήτης. Εμείς θα πρέπει να δώσουμε σήμα, να ενημερώσουμε, να δείξουμε τον δρόμο. Όλα αυτά τα χρόνια πίστευα ότι εμείς είμαστε η διοίκηση Πρωτοδικείου και δεν είναι δική μας δουλειά. Έκανα λάθος. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που έκανα τη συνέντευξη το καλοκαίρι και στη συνέχεια ενημέρωσα και τον κύριο Κατσαρή.

Όσον αφορά τη φετινή χρονιά... Όπως κάθε χρόνο, ο υπολογισμός της ομάδας και η αγωνιστική στρατηγική γίνεται το καλοκαίρι, βλέποντας τι λέει η αγορά και πόσο ανεβαίνει ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα, γιατί σε σχέση με την Ευρώπη είμαστε πολύ πίσω. Μπορεί η Tenerife που κερδίσαμε προχθές να έχει έξι ή επτά φορές μεγαλύτερο μπάτζετ. Παρεμπιπτόντως, η τελευταία φορά που κερδίσαμε στην Ισπανία ήταν πριν από 18 χρόνια... Κάνοντας τον προϋπολογισμό του καλοκαιριού, έχω κάνει λανθασμένη εκτίμηση της αγοράς και των συζητήσεων που έχω κάνει. Ποτέ δεν ήταν στόχος μας να κυνηγήσουμε σε χρήματα την ΑΕΚ ή άλλες ομάδες που δίνουν χρήματα, στόχος μας ήταν να ακολουθήσουμε την αγορά και να έχουμε μια αξιοπρεπέστατη πορεία. Θέλαμε να έχουμε το 6ο-7ο μπάτζετ στην Ελλάδα, για την Ευρώπη δεν το συζητάμε. Δυστυχώς, έκανα λανθασμένη εκτίμηση της αγοράς, σχετικά με κάποιους νόμους που σχετίζονται με τις στοιχηματικές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν μεγάλο μερίδιο στη φετινή διαφημιστική αγορά.

Σε αυτό το σημείο θέλω να ανακοινώσω τον νέο χορηγό φανέλας της ομάδας. Είναι η εταιρία Watt + Volt. Είναι μια εταιρία, με την οποία έχουμε μια πρωτοποριακή σχέση και για αυτόν τον λόγο αποφάσισε να είναι και χορηγός φέτος στο μπροστινό μέρος της φανέλας.

Για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε έναν ιδιοκτήτη, θα πρέπει να του παρουσιάσουμε και κάτι, οπότε πρέπει να στηρίξουμε τη φετινή χρονιά. Πρέπει να στηρίξουμε τη ομάδα, όχι εμένα ή τη διοίκηση, δεν είναι προσωπικό θέμα. Πρέπει να στηρίξουμε την ομάδα, να του δείξουμε τι προοπτικές έχει και τι μπορεί να κάνει κάποιος για να κερδίζει χρήματα. Γιατί αν νομίσουμε ότι θα έρθει κάποιος και θα χάνει, κάνουμε λάθος. Εμείς έχουμε μια δυναμική, μια δομή, που μπορεί να προσελκύσει επιχειρηματίες. Από την άλλη κανένας επιχειρηματίας δεν θα έρθει μόνος του. Πρέπει να πάμε να παρουσιάσουμε την ομάδα, όπως συμφωνήσαμε με τον κύριο Κατσαρή, να ενημερώσουμε τη διασπορά και γενικά παγκοσμίως, ότι είμαστε η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που δεν έχει ιδιοκτήτη. Η πόρτα είναι ανοιχτή για όλους και όποιος θέλει και ενδιαφέρεται μπορεί να έρθει, περνώντας φυσικά τη συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να περάσει. Αυτός είναι ο στόχος. Πώς θα τον πετύχουμε; Όλοι μαζί! Δεν κάνουμε χάρη σε κάποιον, ούτε σε μένα, που έχω ξεκαθαρίσει τις προθέσεις μου. Θα στηρίξουμε την ομάδα για να πάμε στο επόμενο βήμα που είναι να ξεφύγουμε από τη διοίκηση Πρωτοδικείου, να ακολουθήσουμε την μπασκετική αγορά, να έχουμε ιδιοκτήτη και να έχουμε μέλλον. Αυτός ο κύκλος έχει κλείσει. Καμία διοίκηση Πρωτοδικείου δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα.

Για όλους αυτούς που δεν ξέρουν τι σημαίνει μπάσκετ του ΠΑΟΚ, θέλω να πω την άποψη μου για τον λόγο που πρέπει να υπάρχει μπάσκετ του ΠΑΟΚ, σε όποιο επίπεδο μπορεί να υπάρχει, γιατί για να πάει στο υψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης χρειάζονται πολλά χρήματα. Όταν πάω στην Τούμπα, στα παιχνίδια του ποδοσφαίρου, που μου αρέσει να τα παρακολουθώ, με σταματάει ο κόσμος και μου λέει "εσείς μας κάνατε ΠΑΟΚ". Όταν λέει "εσείς μας κάνατε ΠΑΟΚ", εννοεί το μπάσκετ του ΠΑΟΚ. Αυτοί είναι 35άρηδες, 40άρηδες, 45άρηδες, που την δεκαετία του '90, όταν το ποδόσφαιρο περνούσε τα προβλήματά του, κρατήθηκαν και δημιουργήθηκαν από την ομάδα του μπάσκετ. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Μία ολόκληρη γενιά, που αυτή την στιγμή υποστηρίζει την ομάδα και γεμίζει γήπεδα, δημιουργήθηκε από το μπάσκετ. Όποιος δεν το ξέρει, να διαβάσει την ιστορία, να το μάθει, για να ξέρει τι υποστηρίζει. Για αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι και ο κύριος Σαββίδης θα συνεχίσει να στηρίζει την ομάδα όπως κάνει όλα αυτά τα χρόνια και θα την στηρίζει μέχρι να βρούμε τον ιδιοκτήτη».

Για τις σχέσεις της ΚΑΕ ΠΑΟΚ με τον Ιβάν Σαββίδη: «Από την στιγμή που έχει εμφανιστεί ο κύριος Σαββίδης, και είμαστε πολύ τυχεροί που έχει εμφανιστεί, δεν έχει υποσχεθεί ποτέ τίποτα. Πηγαίναμε, κάναμε συζητήσεις, παρουσιάζαμε την ομάδα και περισσότερο ήταν επιθυμία δική μας η εμπλοκή του με την ομάδα. Όπως έχω πει και στη συνέντευξή μου, είμαι ευγνώμων για ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα στην ομάδα. Βασικά του χρωστάμε δεν μας χρωστάει».

Για το αν πιστεύει ότι ο υποψήφιος επενδυτής θα είναι μέσα από την οικογένεια του ΠΑΟΚ: «Η επιθυμία μας όλα αυτά τα χρόνια είναι να είναι μέσα από την οικογένεια του ΠΑΟΚ, αλλά εμείς πρέπει να σεβόμαστε την απόφαση κάθε ανθρώπου. Εφόσον δεν μπορεί να είναι μέσα στην οικογένεια του ΠΑΟΚ, πρέπει να απευθυνθούμε κάπου αλλού. Δεν νομίζω ότι το προφίλ του ανθρώπου που ψάχνουμε, έχει να κάνει με την σχέση που έχει με το άθλημα. Κατά την άποψή μου, έχει να κάνει με το κατά πόσο γνωρίζει πώς μπορεί να χρησιμοποιήσει τη δυναμική της ομάδας για την επιχείρησή του, βοηθώντας και την ομάδα. Αυτά τα δύο πρέπει να συνδυάσουμε. Δεν υπάρχει μοντέλο στο να βρούμε κάποιον να πετάει τα χρήματά του. Είμαστε στο 2018, η κοινωνία έχει αλλάξει, ο τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας έχει αλλάξει, το φίλαθλο κοινό έχει αλλάξει, ο τρόπος που σκέφτονται οι επιχειρηματίες έχει αλλάξει. Αυτά πρέπει να τα συνδέσουμε για να μπορεί κάποια στιγμή η ομάδα να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ένας επιχειρηματίας, που έχει τον τρόπο και την τεχνογνωσία και θα χρησιμοποήσει την δομή και την αθλητική τεχνογνωσία της ΚΑΕ ΠΑΟΚ και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα 3-4 χρόνων, η ομάδα να βρίσκεται σε αυτό το υψηλό επίπεδο και να μπορεί να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη. Αυτή την στιγμή, υπάρχει δομή, αλλά δεν υπάρχουν πόροι για να στηριχθεί. Χρειάζονται μεταγραφές, όχι αθλητών, αλλά στελεχών για να το στηρίξουμε.

Για την χορηγία της Watt & Volt και για το αν περιμένουμε μεγαλύτερη εμπλοκή στο μέλλον: «Παρόλο που υπάρχει μια πολύ σοβαρή εμπορική σχέση, μεταξύ της ΚΑΕ ΠΑΟΚ και της εταιρίας Watt & Volt, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι περισσότερο από τη χορηγία στη φανέλα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα φέρει το μέλλον. Το σίγουρο είναι ότι είναι ένα μοντέλο συνεργασίας που μπορεί να δώσει πάρα πολλά στην ομάδα».

Για το αν θα δημιουργούσε διαφορετικό προϋπολογισμό για την ομάδα αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα: «Ο προϋπολογισμός κάθε χρόνο γινόταν μέσω της έρευνας της αγοράς και του ανταγωνισμού. Ποτέ δεν ακολουθούσαμε τις ομάδες με υψηλό προϋπολογισμό. Δυστυχώς για να έχεις το 6ο-7ο μπάτζετ φέτος στην Ελλάδα, χρειάζονται σχεδόν 50% περισσότερα χρήματα σε σχέση με πέρυσι. Έκανα λανθασμένη εκτίμηση, σίγουρα θα ήταν μικρότερο το μπάτζετ, αυτό είναι δεδομένο. Θα παλέψουμε με τη φετινή χρονιά, γιατί είμαι σίγουρος ότι θα υπάρχει στήριξη.

Για την κακή του εκτίμηση στο μπάτζετ: «Κάθε καλοκαίρι κάνεις συζητήσεις, βλέπεις την αγορά... Είναι λανθασμένη εκτίμηση μου. Αναλαμβάνω την ευθύνη».

Για το αν αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στην θέση του προέδρου κρίνει ότι έπρεπε να κάνει κάτι στο θέμα της ιδιοκτησίας και δεν το έκανε: «Νομίζω ότι αυτό που ξεκινάμε τώρα, έπρεπε να το έχουμε κάνει εδώ και χρόνια. Φυσικά, μπορώ να σας πω τον λόγο για τον οποίο δεν το έχουμε ξεκινήσει. Άλλο θέλαμε και άλλο πιστεύαμε. Δυστυχώς, αυτό δεν γίνεται αυτή την στιγμή και πρέπει να πάρουμε άλλο δρόμο.

Για την επόμενη μέρα αν δε βρεθεί ιδιοκτήτης: «"Πιστεύω θα υπάρχει αποτέλεσμα. Γιατί θα κινηθούμε όλοι μαζί. Αν καθόμαστε και περιμένουμε ότι κάποιος θα έρθει στο «Παλατάκι» και θα μας πει ότι θέλει να γίνει ιδιοκτήτης, δεν θα συμβεί τίποτα. Αν κινηθούμε όπως πρέπει και με ανθρώπους της Θεσσαλονίκης και με τους ανθρώπους της διασποράς, η λύση θα βρεθεί. Η λύση υπάρχει κάπου, πρέπει να τη βρούμε".

Για το αν η αισιοδοξία του πηγάζει από κάτι χειροπιαστό: «Η αισιοδοξία μου πηγάζει από τον χαρακτήρα μου».

Για το αν η λανθασμένη εκτίμηση στο μπάτζετ σχετίζεται με την πλευρά του Ιβάν Σαββίδη: «Είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσει να μας βοηθάει. Μην μπλέκουμε τα πράγματα. Έχω αναφέρει και στη συνέντευξή μου ότι θα είμαι αιώνια ευγνώμων για αυτό που έχει κάνει για το μπάσκετ του ΠΑΟΚ».

Για το αν ισχύει η παραίτησή του για το καλοκαίρι και το «άνοιγμα» που μπορεί να υπάρχει: «Ό,τι έχω πει ισχύει και αν θέλετε μπορώ να σας κάνω και ανάλυση γιατί ισχύει. Δεν έχω πλέον την απαραίτητη ενέργεια, να αποδεικνύω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Το όνομα μου δεν είναι Ντάμπο! Είναι Μπάνε. Δεν έχω την ενέργεια να ασχολούμαι με αυτά τα πράγματα και όχι με κάτι δημιουργικό. Κάθε μέρα πρέπει να αποδεικνύεις ότι δεν είσαι ελέφαντας.

Για το αν ο λόγος για τον οποίο καθυστέρησε η αναζήτηση ενός νέου ιδιοκτήτη ήταν η αίσθηση ότι θα αναλάμβανε την ομάδα ο κύριος Σαββίδης: «Είχαμε την επιθυμία, όχι την αίσθηση. Ήταν δική μας επιθυμία από όλη την αγάπη προς τον κύριο Σαββίδη».

Για το αν μπορεί να δώσει ένα ποσό για το φετινό άνοιγμα: «Δε θέλω να απαντήσω. Δε νομίζω ότι ωφελεί να λέμε τα νούμερα. Τα συζητάμε με αυτούς που πρέπει».

Για το λόγο που δε θέλει να εμπλακεί ο κ. Σαββίδης: «Αυτό που έχω να πω είναι ότι είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε κάθε απόφαση του».

Για το αν το ποσό που έχει βάλει ο Ιβάν Σαββίδης στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ θα γίνει απαιτητό: «Δεν το ξέρω. Είναι πολύ λεπτό ζήτημα, που δεν θέλω να το συζητήσω τώρα, γιατί δεν μπορώ να δώσω απάντηση».

Για το αν μπορεί να αλλάξει η άποψη ο Ιβάν Σαββίδης και να εμπλακεί στην ΚΑΕ ΠΑΟΚ στο μέλλον: «Μακάρι! Αυτό είναι το ιδανικό σενάριο»!

Για την αγωνιστική εικόνα της ομάδας: «Επειδή στην ομάδα, οι παίκτες, οι προπονητές, ακούν, είναι άνθρωποι, θέλω να τους δώσω συγχαρητήρια, που έχουν εκπαιδευτεί τόσο πολύ, να... μην ακούν! Η ομάδα είναι ανταγωνιστική, αυτός είναι ο στόχος πάντα. Το που θα σε πάει ένα παιχνίδι, δεν εξαρτάται πάντα από τον παίκτη ή τον προπονητή. Πάντα ο στόχος είναι να δημιουργούμε ανταγωνιστικές ομάδες που θα διεκδικούν. Αν χάσουν ή αν κερδίσουν είναι κάτι που εξαρτάται από λεπτομέρειες».

Για το ποσό που θα χρειαστεί να καταβάλλει ένας μελλοντικός ιδιοκτήτης: «Ένας μελλοντικός ιδιοκτήτης θα πρέπει να σκεφτεί πως μπορεί να χρηματοδοτήσει την ομάδα για να παραμείνει σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, παρά το ποσό που έχει να δώσει σε βάθος χρόνου, σε ποσά που είναι διακανονισμένα».

Για το αν τον φοβίζει κάτι: «Αν είχα την αίσθηση φόβου, το 2011 δε θα αναλάμβανα την ευθύνη. Για όλα υπάρχουν λύσεις. Για όλα... Διάθεση να υπάρχει και μικρή στήριξη από όλους, δε θα ήταν άσχημο να υπάρχει. Λίγα καλά λόγια...»

Για το αν έχει μετανιώσει για την απόφαση του να εμπλακεί ο ίδιος διοικητικά: «Είμαι περήφανος για ό,τι έχουμε καταφέρει όλοι μαζί, μαζί με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους. Κανένας δε μπορεί να κάνει κάτι μόνος του. Οι περισσότεροι δε βλέπουν την ομάδα αυτή σαν δουλειά. Τη βλέπουν σαν σπίτι τους. Μπορεί να είμαστε η μοναδική εταιρεία που έχει βγει από τα άρθρο 99. Αυτή την στιγμή η ΚΑΕ δεν κινδυνεύει, δεν έχει δικαστήρια, δεν έχει αποφάσεις, έχει ένα περιβάλλον που μπορεί να αποδεχθεί και να δώσει προοπτική σε οποιονδήποτε ιδιοκτήτη. Μπορεί να δώσει επαγγελματική προοπτική, επιχειρηματική προοπτική και να το συνδυάσει και με την στήριξη της ομάδας. Αυτό το προφίλ ψάχνουμε. Εγώ νομίζω ότι όλοι εδώ οι άνθρωποι, έχουν κάνει θαυμάσια δουλειά. Δε θα άλλαζα τίποτα. Μόνο το φετινό μπάτζετ».

Για το αν φταίει κάπου για την μη στήριξη του κόσμου: «Το έχω ξαναπεί. Πιστεύω δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ με την εκπαίδευση, την επαφή των φιλάθλων. Είναι μεγάλο λάθος μας. Βέβαια αυτό απαιτεί οργάνωση, ανθρώπους να το αναλάβουν. Είναι πολύ σοβαρό κομμάτι. Όταν βγαίνει ένα παιδί 15 ετών, πρέπει να ξέρει πως να συμπεριφέρεται στην ομάδα, τι σημαίνει αυτή. Δεν το έχουμε κάνει».

Για το άδειο γήπεδο και αν μπορεί να αλλάξει η επαφή με τον κόσμο: «Δεν έχουμε ασχοληθεί στο επίπεδο που θα έπρεπε. Το έχουμε αναγνωρίσει ότι πρέπει να γίνει και είναι μια πολύ σοβαρή δουλειά. Στην καθημερινότητα, όμως, υπήρχαν πολύ πιο δύσκολα και σημαντικά θέματα, το συζητούσαμε και μετά το αφήναμε. Για να κάνεις κάτι δημιουργικό, πρέπει να λύσεις το θέμα της καθημερινής επιβίωσης. Εννοείται ότι δεν έχουμε ασχοληθεί σοβαρά. Οι νέες γενιές έχουν διαφορετική σκέψη, δεν έχουμε μπει μπροστά να τους καθοδηγήσουμε».

Για το νέο ιδιοκτήτη και αυτά που θέλει να κάνει σε σχέση με αυτούς που ήδη υπάρχουν: «Μη συγκρίνετε το ποδόσφαιρο με το μπάσκετ. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, παίζουν Ευρωλίγκα, δεν είμαστε εκεί. Εμείς θέλουμε να συντηρήσει την ομάδα σε αυτό το επίπεδο, να κάνει το σύλλογο αυτοχρηματοδοτούμενο και από εκεί και πέρα, βάζει ο,τι θέλει ο ίδιος και να κυνηγάει τα όνειρα του».

Για την αναφορά του στην ομογένεια: «Πιστεύω πολύ στη διασπορά. Είναι κάτι που, επίσης, δεν έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν Έλληνες, φίλοι του ΠΑΟΚ σε Καναδά, ΗΠΑ, Αυστραλία. Κρατούν επαφή. Πιστεύω ότι εκεί μπορεί να βρεθεί λύση. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε να τους βρούμε, να τους μιλήσουμε να τους παρουσιάσουμε την ομάδα».

Για το αν θα κρατηθεί η ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν: «Δε φοβάμαι τίποτα. Θα υπάρχει στήριξη. Είμαι σίγουρος για αυτό».

Για τις δομές της ΚΑΕ για την προσέλκυση ιδιοκτήτη: «Υπάρχει δομή. Είναι όπως και στο μπάσκετ, όμως, που δεν παίζεις με 5 παίκτες, αλλά με 12. Η δομή είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, εγώ το πρώτο που θα έκανα για να φέρω περισσότερα έσοδα, θα μεγάλωνα το διοικητικό προσωπικό. Με αυτήν την οργάνωση που έχουμε τώρα, παίρνουμε το μάξιμουμ».

Για την εκπαίδευση του κόσμου που είπε σε σχέση με ένα νέο ιδιοκτήτη: «Προσωπικά δεν πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να πετάει χρήματά του στον αθλητισμό. Ένας φίλος, που έχει μια ομάδα μπάσκετ, έχει ένα υπάλληλο που έχουν επαφή σε καθημερινή βάση. Μια μέρα τον ρωτάει "αφεντικό πόσα χρόνια έχεις στην ομάδα;" Λέει "11". "Και δεν έχει πτωχεύσει ακόμα; Δεν είσαι καλός πρόεδρος". Αυτή είναι η νοοτροπία. Πρέπει να συνδυάσουμε, το αθλητικό, το εμπορικό, η ομάδα να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και μετά είναι στο χέρι του ιδιοκτήτη για το που θα πάει».

Για το αν περιμένει ένα μήνυμα από τον κόσμο στο παιχνίδι που ακολουθεί με τον Άρη: «Είναι καλή ευκαιρία να γίνει με τον Άρη μια αρχή. Βέβαια ο καθένας λειτουργεί με τη συνείδηση του. Έτσι κάνω κι εγώ. Είναι μια καλή ευκαιρία να δείξουμε ότι εδώ είμαστε, θέλουμε να προσελκύσουμε τον άνθρωπο που θα μας προχωρήσει στο μέλλον. Είναι μια καλή ευκαιρία την Κυριακή. Δεν υπάρχει κανένα παιχνίδι χωρίς αύριο. Το θέμα είναι τι μήνυμα θα δώσει ο κόσμος σε εμάς και όχι τι μήνυμα θα δώσω εγώ στον κόσμο».

Για τα αν πιστεύει ότι έχει απομακρυνθεί από τον κόσμο: «Μπορεί, δεν μπορώ να πω ότι δαφωνώ μαζί σου. Δεν έχω τον χαρακτήρα του πολιτικού. Εδώ με κατηγορούν που δε βλέπω τα παιχνίδια από το γήπεδο. Μία φορά πήγα στην Iberostar Tenerife και με έβγαλε η αστυνομία. Τα βλέπω με την ηρεμία μου από το γραφείο. Το προσεγγίζεις διαφορετικά. Καλύτερα λοιπόν, να το βλέπω από το γραφείο μου».

Για το λόγο που δεν έχει εμφανιστεί κάποιος ενδιαφερόμενος τόσο καιρό: «Δε μπορώ να το εξηγήσω. Αυτό που κάναμε πριν περίπου 5 χρόνια, μαζέψαμε όλους τους ενδιαφερόμενους, ήρθαν περίπου 15-20 άτομα, που νομίζαμε ότι θέλουν να βοηθήσουν. Ο καθένας έλεγε τα δικά του, μηδέν αποτέλεσμα. Όποιος θέλει να βοηθήσει, βοηθάει στην πράξη όχι στα λόγια. Ή πάει στον Ερασιτέχνη και λέει ότι θέλει να προσφέρει. Τα πράγματα είναι απλά».

 Δείτε εδώ την συνέντευξη:

Διαβάστε ακόμη...