Το παιχνίδι της εβδομάδας και «ΠΑΟΚ - Ισπανία, μία μεγάλη ιστορία»

Είναι 44 παιχνίδια που έχουν ήδη καταγραφεί μεταξύ του ΠΑΟΚ και Ισπανικών ομάδων.
Το παιχνίδι της εβδομάδας και «ΠΑΟΚ - Ισπανία, μία μεγάλη ιστορία»

Είναι και οι τρεις Ευρωπαϊκοί τελικοί σε αυτά και πολλά ακόμη αξιοσημείωτα πράγματα, που δημιουργούν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία για τον ΠΑΟΚ και την Ισπανία. Ο αποψινός αγώνας με την Μάλαγα, θα είναι ο 45ος για τον ΠΑΟΚ με αντίπαλο από την Ισπανία. Ο πρώτος απέναντι στην Unicaja!

Ο αγώνας που ξεκινά στις 21:30 (Cosmote Sport 4 HD) στο χωρητικότητας 11.300 θεατών Palacio de Deportes Jose Maria Martin Carpena, δεν είναι ένα απλό παιχνίδι. Είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι για τον ΠΑΟΚ mateco.

Για το Basketball Champions League είναι το παιχνίδι της εβδομάδας και ως "Game of the week", το παρουσιάζει η διοργάνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της, ενώ θα είναι ξεχωριστή και η τηλεοπτική παραγωγή του σημερινού αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ mateco αντιμετωπίζει απόψε την πιο ισχυρή ομάδα του ομίλου, ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης. Η Unicaja Malaga, που ιδρύθηκε πριν από 45 χρόνια (1977), είναι ένας οργανισμός επιπέδου Ευρωλίγκα. Τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να μετακινηθεί στο BCL, ωστόσο είναι εξαιρετικά οργανωμένη ομάδα, υψηλού επιπέδου και με ιδιαίτερα ισχυρό ρόστερ.

Στην τροπαιοθήκη της έχει 1 πρωτάθλημα Ισπανίας (το 2006, έχοντας στο ρόστερ της τον Κώστα Βασιλειάδη, έναν από τους 9 παίκτες που έχουν αγωνιστεί και στις δύο ομάδες), ένα Κύπελλο Ισπανίας (το 2005, με τον άλλοτε παίκτη του ΠΑΟΚ JR Bremer στη σύνθεσή της), αλλά και δύο ευρωπαϊκούς τίτλους, το Eurocup (2017) και το Κύπελλο Κόρατς (2001), ενώ ήταν 3η στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα που έγινε στην Αθήνα το 2007.

Αυτή τη στιγμή η Unicaja είναι πρώτη στον όμιλο με δύο νίκες στις δύο πρώτες αγωνιστικές του BCL, ενώ στην Ισπανία έχει ρεκόρ 3-3 μετά την 6η αγωνιστική. Στο τελευταίο της παιχνίδι διέλυσε την Betis με 106-60.

Ο 46χρονος Βάσκος Ibon Navarro είναι στον πάγκο και έχει ένα ισχυρό ρόστερ με τρεις διεθνείς Ισπανούς, τους Jonathan Barreiro, Dario Brizuela και Alberto Diaz και 9 (!) ξένους παίκτες. Τρεις εξ αυτών έχουν περάσει από την Ελλάδα: Ο Tyson Carter (Λαύριο), ο Tyler Kalinoski (Απόλλων Πάτρας) και ο Kendrick Perry (Παναθηναϊκός). Ξεχωρίζουν ακόμη ο πολύ έμπειρος Will Thomas, ο Βόσνιος Nihad Dedovic, ο Καναδός Melvin Ejim, αλλά και οι Dylan Osetkowski, Augusto Lima, David Kravish.

ΠΑΟΚ και Ισπανία, μία μεγάλη ιστορία

Αν πάντως η ιστορία των αναμετρήσεων του ΠΑΟΚ με τη Μάλαγα θα ξεκινήσει να γράφεται σήμερα, ο ΠΑΟΚ και οι ομάδες από την Ισπανία έχουν μία μεγάλη ιστορία...

Είναι άλλωστε 44 παιχνίδια με 9 διαφορετικές ομάδες και τον ΠΑΟΚ να μετρά 17 νίκες και 27 ήττες. Μόλις τρεις νίκες έχει ο ΠΑΟΚ σε 21 παιχνίδια που έχουν γίνει στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένου και του τελικού του 1996, που διεξήχθη στην έδρα της Ταουγκρές. Στα 20 παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με γηπεδούχο τον ΠΑΟΚ δηλαδή, η ομάδα μας μετρά 12 νίκες και 8 ήττες.

Υπάρχουν και τρία παιχνίδια που διεξήχθησαν σε ουδέτερο γήπεδο, οι τελικοί του 1991 (Γενεύη) και 1992 (Ναντ) και ο μικρός τελικός της Αθήνας, στο Φάιναλ Φορ του 1993.

Στις 11 Δεκεμβρίου του 1984 στη Σαραγόσα, πραγματοποιήθηκε το πρώτο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με Ισπανική ομάδα. Ήττα (80-76) από την Σαραγόσα, σε αγώνα των ομίλων του Κυπέλλου Κυπελλούχων, παρά τους 30 πόντους του Bill Varner.

Οι τρεις τελικοί

Η ιστορία των αναμετρήσεων του ΠΑΟΚ με ομάδες από την Ισπανία, γίνεται ακόμη πιο ξεχωριστή από το γεγονός ότι υπάρχουν αυτοί οι τρεις Ευρωπαϊκοί τελικοί. Το έπος της Γενεύης (26/3/1991) απέναντι στην Σαραγόσα και ο πρώτος Ευρωπαϊκός τίτλος της ομάδας μας με τη νίκη με 76-72, είναι δικαιωματικά στην κορυφή όλων αυτών των αγώνων.

Ο τελικός που έγινε στη Ναντ, την επόμενη χρονιά (17/3/1992) και η ήττα (63-65) από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο τελευταίο δευτερόλεπτο ακολουθεί και φυσικά ο τελευταίος μέχρι σήμερα ευρωπαϊκός τελικός του ΠΑΟΚ. Η ήττα με 88-81 από την γηπεδούχο Ταουγκρές, στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων που έγινε στη Βιτόρια στις 12/3/1996.

Σε αυτά τα παιχνίδια, αξίζει να προστεθεί και ο μικρός τελικός του Φάιναλ Φορ του 1993 στην Αθήνα, όπου ο ΠΑΟΚ νίκησε με 76-70 τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Οι τρεις νίκες στην Ισπανία

Σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες έχει πετύχει ο ΠΑΟΚ τις τρεις νίκες του στην Ισπανία. Στις 24 Νοεμβρίου 1993 στην Ανδαλουσία, δηλαδή εκεί όπου θα αγωνιστεί και σήμερα, αλλά σε διαφορετική πόλη, στη Σεβίλη, είχε πετύχει την πρώτη του νίκη ο ΠΑΟΚ. Με το εντυπωσιακό 82-97 απέναντι στην Κάχα Σαν Φερνάντο και σε αγώνα των ομίλων του Κυπέλλου Κόρατς, το οποίο μάλιστα κατέκτησε στην πορεία εκείνης της σεζόν.

Η επόμενη νίκη ήρθε περίπου επτά χρόνια αργότερα στη Βαρκελώνη (25/10/2000), σε παιχνίδι για την 2η αγωνιστική της νεοσύστατης Ευρωλίγκα. Ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 58-67 της Μπαρτσελόνα, κάνοντας ονειρικό ξεκίνημα στην Ευρωλίγκα, χωρίς όμως να έχει την ανάλογη συνέχεια.

Η τρίτη και τελευταία μέχρι τώρα νίκη στην Ισπανία, ήρθε μετά από 17 χρόνια (21/11/2017). Ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε την Τενερίφη, στο BCL πλέον και το σπουδαίο διπλό ήρθε κάτω από δύσκολες συνθήκες. Νίκη με 65-66 και με καλάθι του MVP του αγώνα Λίνου Χρυσικόπουλου.

Η στενή σχέση με τη Ρεάλ Μαδρίτης

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι από τα 44 παιχνίδια του ΠΑΟΚ με ομάδες από την Ισπανία, τα 14 είναι με αντίπαλο τη Ρεάλ Μαδρίτης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα περισσότερα από αυτά και ξεχωριστό το πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων. Η πρώτη συνάντηση του ΠΑΟΚ με τη Ρεάλ πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη στις 5 Δεκεμβρίου 1989, και μέσα σε πολύ βαρύ κλίμα, λίγες μόλις ημέρες μετά τον θάνατο του θρύλου των Μαδριλένων Φερνάντο Μαρτίν. Ο ΠΑΟΚ παρά το εντυπωσιακό πρώτο ημίχρονο, όπου και προηγήθηκε με 33-46, γνώρισε βαριά ήττα με 92-71. Ακολούθησε η νίκη του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι της Θεσσαλονίκης (80-77 στις 23/1/1990), αλλά και 12 ακόμη παιχνίδια, όλα τους με ιδιαίτερη σημασία.

Διαβάστε ακόμη...