«Χρειάζεται συνεχής δουλειά και προσπάθεια»

Ο Γιάννης Μπιζέτας, πρωτεργάτης στην ανάπτυξη των ακαδημιών του τμήματος Χάντμπολ του ΠΑΟΚ, μιλάει στο PAOKMANIA για ένα από τα πιο επιτυχημένα τμήματα του Ερασιτέχνη τα τελευταία χρόνια!
«Χρειάζεται συνεχής δουλειά και προσπάθεια»

Δεκαέξι χρόνια τώρα ο Γιάννης Μπιζέτας έχει υπηρετήσει το Δικέφαλο με ποικίλους τρόπους, αρχικά ως αθλητής του Ανδρικού τμήματος Χάντμπολ και εν συνεχεία ως βασικό γρανάζι των ηλικιακών τμημάτων του. Το PAOKMANIA πιστό στο ότι...”έτσι μάθαμε από παιδιά”, δημοσιεύει τη συνομιλία που είχε με τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από πολλούς παίχτες που θαυμάζουμε στην πάροδο των ετών στο Ανδρικό τμήμα της ομάδας μας!

Αναλυτικότερα:

-Ουσιαστικά ήσουν ο...ιδρυτής των ακαδημιών του ΠΑΟΚ, μαζί με τον Δημήτρη Περβανά, στο μακρινό πια 2004. Κοιτώντας πίσω πως κρίνεις την μέχρι τώρα διαδρομή;

Γ.Μ: Για αποκατάσταση της... αλήθειας, το 2004 ξεκίνησα τότε τις ακαδημίες μαζεύοντας παιδιά που ήταν το 1993,'94 και '95 γεννημένα και μαζί με τον Γιώργο Κότσιφα (σ.σ τερματοφύλακας τότε του συλλόγου) τα πρώτα παιδιά γεννημένα το 1996 και '97. Έπειτα τους έκανε προπονήσεις ο Βεργώνης Κώστας (σ.σ αθλητής και αυτός του συλλόγου τότε) που βοήθησε επίσης στην εύρεση νεαρών παιχτών ενώ ύστερα μπήκε ο Δημήτρης Περβανάς το 2005-06. Έτσι ήταν διαμορφωμένη η κατάσταση όπου δειλά δειλά ξεκινήσαμε εκείνη την εποχή. Τώρα, κοιτώντας πίσω και κρίνοντας με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θεωρώ ότι το πρόσημο είναι θετικό, γιατί παρ' όλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που είχαμε, προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε, είχαμε καλές φουρνιές νεαρών παιχτών, καταφέραμε πολύ καλά πλασαρίσματα σε υψηλές θέσεις στα Πανελλήνια πρωταθλήματα με αποκορύφωμα το 2015 που πήραμε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα με τους Παμπαίδες Β' εκείνης της εποχής.

-Ποια είναι η διαδικασία για να έρθει ένα παιδί στις ακαδημίες του συλλόγου;

Γ.Μ: Είναι μια πολύ απλή και εύκολη διαδικασία, επικοινωνώντας με τα γραφεία του Ερασιτέχνη ΠΑΟΚ ή ακόμα και τα προσωπικά μας τηλέφωνα τα οποία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και μπορεί κανείς να τα βρει σε μια πλειάδα site στο διαδίκτυο (σ.σ πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο τέλος του κειμένου). Από εκεί και πέρα, κάθε χρονιά, εγώ προσωπικά αλλά και από φέτος και ο Νάση Μίλτος πηγαίνουμε σε όλα τα σχολεία και προσπαθούμε να προσελκύσουμε παιδιά στις ακαδημίες, δίνοντας τους τη δυνατότητα να παίξουν και να γνωρίσουν το άθλημα, παράλληλα προωθώντας την ιδέα του να έρθουν και να αγωνιστούν για τον ΠΑΟΚ.

- Ένας πρόχειρος απολογισμός των παιχτών που έχουν φτάσει και αγωνίζονται στην Ανδρική ομάδα, από το 2004 μέχρι σήμερα; Ποιος είναι ο στόχος των ακαδημιών σε σχέση με τη στελέχωση της ανδρικής ομάδας;

Γ.Μ: Είναι αρκετά τα παιδιά που έχουν φτάσει να αγωνίζονται στην Ανδρική ομάδα ενώ και αρκετοί άλλοι έχουν δοθεί δανεικοί. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε ονόματα και θα μιλήσω μόνο για το παρόν, όπου είναι ο Ηλίας Ζάγκας, ο Κωνσταντίνος Τσεσμετζίδης που είναι και στην Εθνική Νέων, ο Καλλισθένης Γιαννακίδης, ο Αποστόλου Αλέξανδρος, ο Καραγκιοζόπουλος Διονύσης που όμως έφυγε, ο Ιλερής Ιάκωβος που έχει δοθεί δανεικός, γενικά... ίσως ξεχνάω και κάποιον. Το δεδομένο είναι ότι έχουμε αρκετά παιδιά τα οποία έχουν στελεχώσει και έχουν παίξει στην Ανδρική ομάδα. Επίσης δεδομένο είναι ότι χρειάζεται συνεχής δουλειά και προσπάθεια. Δεν θέλει να επαναπαύεσαι.

- Από το 2001 στον Δικέφαλο του Βορρά, έχεις μάλιστα δηλώσει...στρατιώτης του ΠΑΟΚ. Έζησες ουσιαστικά όλη τη πορεία του τμήματος. Πως βλέπεις και την εξέλιξη του; τις προοπτικές του; μπορεί να γίνει ο κόσμος του ΠΑΟΚ μια πηγή δύναμης για το τμήμα αυτό;

Γ.Μ: Όντως είμαι από το 2001 στον ΠΑΟΚ ως αθλητής, από το 2004 και ως προπονητής. Όπως λες, έχω δηλώσει στρατιώτης αυτής της ομάδας. Έχω βέβαια ζήσει και όλη την πορεία του τμήματος. Βέβαια εκείνη την εποχή ήταν διαφορετικά τα πράγματα, ήταν τα πρώτα βήματα της ομάδας στο Χάντμπολ. Την πρώτη εκείνη περίοδο δεν ήμασταν στις πρώτες θέσεις αγωνιστικά, ήταν άλλωστε και ένα καινούριο τμήμα. Εγώ σταμάτησα ως αθλητής το 2005. Από εκεί και έπειτα με την έλευση του κου Σεϊρεκίδη, του Τόλη Αποστολίδη και του σημερινού εφόρου Γρηγόρη Πετρίδη έγινε ένας καλός προγραμματισμός, η ομάδα κατάφερε να κερδίσει τρόπαια, να πάρει τα πρωταθλήματα, έχοντας μια πραγματικά αξιοζήλευτη μέχρι στιγμής πορεία. Όσον αφορά τον κόσμο του ΠΑΟΚ, το σίγουρο είναι ότι πάντα η παρουσία του βοηθάει. Βέβαια να πούμε εδώ ότι είναι αρκετά... ποδοσφαιρόφιλος ο κόσμος του ΠΑΟΚ και συνήθως στις επιτυχίες ή τα καλά αποτελέσματα έρχεται πιο κοντά στην ομάδα και παρακολουθεί τα παιχνίδια της. Δυστυχώς δεν θα έπρεπε να είναι έτσι αλλά και εμείς έχουμε μάθει να πορευόμαστε καθ' αυτόν τον τρόπο και έτσι πρέπει να γίνεται, χωρίς δηλαδή να πτοούμαστε για αυτό αλλά να προσπαθούμε συνεχώς να προσελκύσουμε περισσότερο κόσμο στο πλάι του τμήματος Χάντμπολ.

- Σε μια...ποδοσφαιροποιημένη κοινωνία, αξίζει τουλάχιστον στα σχολεία να γίνονται προσπάθειες για την ανάδειξη αθλημάτων όπως το χαντμπολ. Και αυτό το λέω με τη γνώση του ότι στο εξωτερικό πολλές πόλεις/σχολεία έχουν συνεργασία με τοπικές ομάδες. υπάρχουν ξέρουμε στην Ελλάδα εκπαιδευτήρια που έχουν άμεση σχέση με ομάδες. Υπάρχει/γίνεται κάτι τέτοιο με τον ΠΑΟΚ;

Γ.Μ: Το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν προσφέρει καμία ευκολία σε αυτή τη βάση, δεν μπορείς εύκολα στο δημόσιο σχολείο να κάνεις διάφορες δράσεις. Έχουν κατά καιρούς γίνει από ιδιωτικά εκπαιδευτήρια τέτοιου είδους προσπάθειες, υπάρχουν αυτή τη στιγμή και ομάδες που έχουν άμεση σχέση με αυτά. Αλλά όσον αφορά τον ΠΑΟΚ το θεωρώ λίγο δύσκολο, τουλάχιστον στην παρούσα. Θα πρέπει καταρχάς να υπάρξει συνεργασία με κάποιο κολέγιο που ίσως όμως αυτό θα θέλει να καθορίσει τους στόχους και τους κανόνες. Βέβαια πότε μη λες ποτέ, δεν είναι κάτι απίθανο να συμβεί και ίσως στο μέλλον υπάρξει κάποια τέτοια δράση.

- Πέρα από το καθαρά αθλητικό κομμάτι, το Χάντμπολ είναι ένα άθλημα που “παραδοσιακά” πλάθει και χαρακτήρες. Είναι κάτι που προσπαθείτε να μεταδίδεται και στα παιδιά των ακαδημιών; Κάποιες...γενικές αρχές για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν καταστάσεις στη ζωή τους;

Γ.Μ: Σίγουρα μέσα από το Χάντμπολ πλάθουμε και τους χαρακτήρες των παιδιών. Αυτό άλλωστε είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι το οποίο το λέμε και στους γονείς. Ότι δηλαδή, ερχόμενοι στο Χάντμπολ, πέρα από τα αγωνιστικά και αθλητικά κέρδη που μπορεί να έχουν τα παιδιά, θα μάθουν και πολλά εξωαγωνιστικά πράγματα. Είμαστε μια οικογένεια στο Χάντμπολ, ειδικά εδώ στις ακαδημίες και κατ' επέκταση στον ΠΑΟΚ. Και είναι ευχή μας να κατορθώσουμε να καμαρώσουμε στο μέλλον τους αθλητές μας σε υψηλό επίπεδο, πέρα από το αγωνιστικό, με τις αρχές που τους έχουμε μεταδώσει όλα αυτά τα χρόνια.

- Για ένα διάστημα και λόγω ιδιαίτερων συνθηκών, έκανες και προπονητής στην ανδρική ομάδα του ΠΑΟΚ, είναι κάτι που θα ήθελες να τολμήσεις ξανά στο μέλλον; ή η ενασχόληση-ανάπτυξη των ακαδημιών σε έλκει περισσότερο;

Γ.Μ: Με δυο προπονήσεις δεν θεωρώ ότι έκανα...προπονητής στην ανδρική ομάδα, ούτε καν αγώνα δεν έπαιξα! Όσον αφορά τις ακαδημίες, είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μου και έχω αφιερωθεί σε αυτό παρ' όλες τις δυσκολίες του. Μου αρέσει πάρα πολύ η ενασχόληση με τα μικρά παιδιά, να τα μεγαλώνω και να τα γαλουχώ με σωστά αθλητικά ιδεώδη αλλά και την ιδέα του ΠΑΟΚ.

- Το Σάββατο ο ΠΑΟΚ αγωνίζεται εκτός έδρας με τον Φίλιππο Βέροιας, όπως επίσης και στον πρώτο ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας. Αν θέλεις δυο λόγια για τις αναμετρήσεις αυτές...

Γ.Μ: Είναι δυο πολύ σημαντικές αναμετρήσεις οι οποίες θα κρίνουν και στόχους που κυνηγάει η ομάδα. Ελπίζω να κερδίσουμε και στους δυο. Στον αγώνα του πρωταθλήματος πρέπει να νικήσουμε για να είμαστε στο στόχο που είναι η είσοδος στα Play off και εννοείται η κατάκτηση του πρωταθλήματος. Από εκεί και πέρα, στον ημιτελικό του final 4 του κυπέλλου, μιλάμε για έναν αγώνα δίχως αύριο. Πρέπει να πάρουμε τη νίκη στον αγώνα αυτό για να διεκδικήσουμε το πολυπόθητο κύπελλο, που όλοι το θέλουμε.

- Πιστεύεις ότι ο ΠΑΟΚ, εφόσον κερδίσει αυτή τη δυνατότητα μέσα από το ελληνικό πρωτάθλημα, πρέπει να κυνηγήσει, στο μέτρο του δυνατού, φυσικά, μια ευρωπαϊκή διάκριση; Ή είναι μόνο οικονομική φύρα κάτι τέτοιο;

Γ.Μ: Στο παρελθόν είχαμε συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, σίγουρα οι οικονομικές συγκυρίες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Έχει βέβαια επιχειρηθεί αυτό το εγχείρημα και σαφώς είναι πολύ “αιματηρό” οικονομικά καθώς μιλάμε για μια αρκετή δαπανηρή δράση. Επίσης όμως σίγουρο είναι ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στον πρόεδρο του ερασιτέχνη, κο Κατσαρή και ενώ δεν μπορώ να πω ότι δεν υπάρχουν κέρδη από κάποια Ευρωπαϊκή διοργάνωση, σαφώς υπάρχουν κέρδη, σίγουρα αυτός ξέρει καλύτερα καθώς οι Ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι αρκετά κοστοβόρες.

- Μιας και κατάγεσαι από τη Βέροια, θα ήθελα να μας πεις και δυο κουβέντες για το τουρνουά του Βριλλητού που θα γίνει σε λίγες ημέρες εκεί.

Γ.Μ: Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που θα συμμετάσχουμε σε αυτό το Ευρωπαϊκής εμβέλειας τουρνουά. Περιμένουμε τις μέρες διεξαγωγής του με ανυπομονησία, εμείς αλλά και όλα τα παιδιά. Εύχομαι να είμαστε όλοι υγιείς και να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε και τους αγωνιστικούς στόχους που έχουμε για αυτή τη διοργάνωση. Υγεία να έχουμε πάνω από όλα και ...ραντεβού στο Βριλλητός!

* Ο Γιάννης Μπιζέτας είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής Αγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου με ειδικότητα στη Χειροσφαίριση. Αγωνίστηκε από το 1984 μέχρι το 2001 με τη φανέλα του Φίλιππου Βέροιας, έπειτα πήγε στον ΠΑΟΚ όπου αγωνίστηκε μέχρι το 2005 ενώ από το 2004 είναι υπεύθυνος των ακαδημιών του τμήματος Χάντμπολ.

* Πληροφορίες και εγγραφές αθλητών στα τηλέφωνα: 2310 988 000, 6947 705 637 και στο [email protected]

Διαβάστε ακόμη...