Μια ιστορική ευρωπαϊκή νίκη!

Τη σεζόν 1982-83, ο ΠΑΟΚ ατα πλαίσια της 2ης συμμετοχής του στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, έχοντας αποκλείσει στον 1ο γύρο την γαλλική Σοσό, κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την ισπανική Σεβίλλη...
Μια ιστορική ευρωπαϊκή νίκη!

Ήταν η 2η χρονιά που καθόταν στον ασπρόμαυρο πάγκο ο Γερμανός Χανς Χέερ και η ομάδα την προηγούμενη σεζόν με αυτόν στο τιμόνι της είχε τερματίσει στην 4η θέση έχοντας 18 νίκες. Ένας ΠΑΟΚ που έπαιζε επιθετικό ποδόσφαιρο για όσους θυμούνται και ανέτρεπε συχνά πυκνά αποτελέσματα...

Το ημερολόγιο έδειχνε 20/10/1982, η Τούμπα για μια ακόμη φορά φορούσε τα γιορτινά της, το πάθος ξεχείλιζε στις εξέδρες της και μετά από ένα πρώτο ημίχρονο που δεν πρόσφερε ιδιαίτερες συγκινήσεις, ακολούθησε ένα δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο που απογείωσε την αδρεναλίνη! 

Η επιλογή του Χέερ να ξεκινήσει το ματς με 10άρι τον Κωστίκο και σέντερ φορ τον Κούδα (!) δεν του βγήκε στο πρώτο μισό της αναμέτρησης και στην επανάληψη ο Γερμανός έβαλε τους παίκτες στη φυσική θέση του καθενός, αλλάζοντας ολοκληρωτικά την εικόνα της ομάδας!

Η αρχή έγινε στο 49ο λεπτό (αυτό έδειχνε το παλιό ρολόι που υπήρχε ανάμεσα στις θύρες 5-6, στο επάνω τμήμα τους), όταν ο "Φονιάς" νίκησε τον Buyo (μετέπειτα πορτιέρο για 11 χρόνια της Ρεάλ!) και άνοιξε το σκορ μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Προηγήθηκε εκτέλεση πλαγίου από τον Σκαρτάδο στον Σίγγα που ήταν αφύλακτος στα δεξιά, αυτός μπήκε στην περιοχή και την κατάλληλη στιγμή έκοψε την μπάλα στον Δημόπουλο, ο οποίος από το ύψος της μικρής περιοχής δεν δυσκολεύτηκε να ανοίξει το σκορ!

Και ενώ ο ΠΑΟΚ πίεζε τη Σεβίλλη, με την Τούμπα να δίνει τη γνωστή ώθηση, στο 60' σε αντεπίθεση της ομάδας της Ανδαλουσίας, ο Cesar βγήκε τετ α τετ με τον Φούρτουλα αλλά πλάσαρε άουτ. Στο επόμενο λεπτό (61') η Τούμπα πήρε φωτιά, τη στιγμή που ο Γιώργος Κωστίκος με εξαιρετικό τελείωμα διπλασίασε τα γκολ του ΠΑΟΚ και ανάγκασε τον Ολλανδό ρέφερι Τσάρλι Κόρβερ να δείξει τη σέντρα. Εξαιρετικό τελείωμα, αλλά εξαιρετικό και το 1-2 που έπαιξε ο σκόρερ με τον Γιώργος Σκαρτάδο! 

Στο 75', συνεργασία Κούδα - Κωστίκου, το σουτ όμως του Κατερινιώτη επιθετικού, από παρόμοια θέση με αυτή που νωρίτερα σκόραρε, σταμάτησε στο κάθετο δοκάρι της εστίας της Σεβίλλης... Ίσως αν έμπαινε αυτό το γκολ ο ΠΑΟΚ να είχε καλύτερη τύχη στη ρεβάνς που έγινε στις 3/11/1982 στο Sánchez Pizjuán, όπου γνώρισε βαριά ήττα με 4-0 (Santi 2', Lopez 43', Magdaleno 56', Pintinho 86')... 

Κορυφαίοι του Δικεφάλου στο παιχνίδι της Τούμπας οι Κωστίκος, Σίγγας, Σκαρτάδος, Κούδας, Αλαβάντας και Δημόπουλος, χωρίς να υστερήσουν οι υπόλοιποι... 

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ (Χανς Χέερ): Φούρτουλα, Σκαρτάδος, Αλαβάντας, Ιωσηφίδης, Σίγγας, Ψαρράς, Τρίμχολντ, Γεωργόπουλος, (75' Βασιλάκος), Δημόπουλος (77' Γκουερίνο), Κούδας, Κωστίκος.

Σεβίλλη (Cardo): Buyo, Serna, Nimo, Sanchez, Blanco, Alvarez, Pintinho, Lopez, Carlos (77' Montero), Francisco, Cesar (80' Ruda)

 

Διαβάστε ακόμη...