Το σκεπτικό της ΕΕΑ για την καταγγελία του ΟΣΦΠ κατά της ΑΕΚ

 Πιστοποιητικό συμμετοχής με επιφύλαξη έδωσε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού στον Ολυμπιακό (η επιφύλαξη αφορά τους περιοριστικούς όρους που έχουν επιβληθεί στον πρόεδρό του από τον ανακριτή διαφθοράς Γ. Ανδρεαδη λόγω των κατηγοριών που αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της υπόθεσης της «εγκληματικής οργάνωσης»), στους Αστέρα και Πανθρακικό (η επιφύλαξη αφορά τυχόν κωλύματα που αντιμετωπίζουν οι δύο πρόεδροι και ο εκ των μεγαλομετόχων του Αστέρα οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για την υπόθεση των "στημένων αγώνων 2008 – 2011") και στην ΑΕΚ λόγω της από 28/7/2015 απόφαση της ΕΕΑ με αφορμή την καταγγελία του Ολυμπιακού για τη σχέση της ΠΑΕ ΑΕΚ με τον κ. Δ. Μελισσανίδη και τη συμμετοχή στα κουπόνια του ΟΠΑΠ.
Πηγή: soccerplus.gr
Το σκεπτικό της ΕΕΑ για την καταγγελία του ΟΣΦΠ κατά της ΑΕΚ

Το Soccerplus κατ' αποκλειστικότητα δημοσιεύει τα βασικά σημεία από το πολυσέλιδο απόσπασμα του σκεπτικού της ΕΕΑ που όπως έγινε γνωστό έχει προσβληθεί στο ΣτΕ από τον ΟΠΑΠ αφού δεν επιτρέπει να περιλαμβάνονται αγώνες της ΑΕΚ στα κουπόνια του.

Στο σκεπτικό της ΕΕΑ μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Η ΠΑΕ Ολυμπιακός με το από 20-04-2015 αναλυτικό υπόμνημά της, απευθυνόμενο προς την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και έχον σχέση με τα όσα συμβαίνουν στην ΠΑΕ ΑΕΚ ισχυρίζεται ότι ο κ. Δ. Μελισσανίδης παρά το γεγονός ότι δεν προκύπτει εμφανής άμεση μετοχική σχέση με την ομάδα, φέρεται πάντως συνεχώς και αδιαλείπτως ως ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, ασκώντας την πραγματική διοίκηση της ομάδας.

Όλους αυτούς τους ισχυρισμούς τους απέκρουσε η πλευρά της ΠΑΕ ΑΕΚ ως αβάσιμους κατά τη γενομένη ενώπιων της Επιτροπής ακρόαση όλων των ενδιαφερομένων παραγόντων.

Η νέα ΑΕΚ έχει μικρή θητεία στα ποδοσφαιρικά πράγματα. Αφού διήλθε πριν από δύο περίπου χρόνια στην Ερασιτεχνική Γ΄ κατηγορία , ανήλθε στη δεύτερη κατηγορία και ήδη βρίσκεται στην έναρξη του πρωταθλήματος της Α΄ κατηγορίας , επιδιώκοντας λόγω της σχετικά καλής προετοιμασίας να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε όλη αυτή την προσπάθεια τη βοήθησε κατά τρόπο αποφασιστικό και εξίσου αποτελεσματικό ο κ. Δ. Μελισσανίδης , ο οποίος τυγχάνει να είναι ένας από τους αξιόλογους και σημαντικούς επιχειρηματίες.

Πλέον τούτου, οι δεσμοί του προσώπου αυτού με την εν λόγω ομάδα , είναι και μακροχρόνιοι και στενοί.

Επειδή περεταίρω, στο άρθρο 2 της 37336/2008 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Πολιτισμού «περί εγκρίσεως του Κανονισμού οργάνωσης λειτουργίας και διεξαγωγής των παιχνιδιών στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης της ΟΠΑΠ-ΑΕ», ορίζεται ότι βασικός μέτοχος , ιδιοκτήτης , διοικητής ,διευθυντής , διαχειριστής, πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος , μέλος διαχειριστικού οργάνου, συμμετέχουσας ομάδας, απαγορεύεται να έχει ταυτόχρονα οποιαδήποτε από τις πιο πάνω ιδιότητες στην ΟΠΑΠ ΑΕ.

Η απαγόρευση αυτή ισχύει επίσης για τους συζύγους και συγγενείς μέχρι και β΄ βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας όσων έχουν τις πιο πάνω ιδιότητες.

Στην προκειμένη περίπτωση, όπως αποδείχθηκε, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΠΑΠ ΑΕ συμμετέχει από το 2013 ο κ. Γ. Μελισσανίδης , γιος του κ. Δ. Μελισσανίδη .

Με βάση όλα τα ανωτέρω, δεν είναι επιτρεπτό αγώνες της ομάδας της ΠΑΕ ΑΕΚ να συμπεριλαμβάνονται στο δελτίο του στοιχήματος , όσο θα υφίστανται και θα συμπίπτουν οι πιο πάνω ιδιότητες».

Η προσφυγή του ΟΠΑΠ στο ΣτΕ κατά της απόφασης της ΕΕΑ

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο ΟΠΑΠ, ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού η οποία δεν επιτρέπει στην ΠΑΕ ΑΕΚ να συμμετέχει στα παιχνίδια του.

Στην προσφυγή του ο ΟΠΑΠ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί μια εκ των δημοφιλέστερων ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος όπως είναι η ΑΕΚ και κατά συνέπεια μία ομάδα που προσελκύει πολλούς παίκτες του στοιχήματος, να μη συμμετέχει στα δελτία προκαθορισμένης απόδοσης, την ώρα που στην πραγματικότητα ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να ασκήσει επιρροή στον ΟΠΑΠ, περισσότερο από κάθε άλλο μέτοχο της εταιρίας.

ΟΠΑΠ επικαλείται και άλλους νομικούς ισχυρισμούς, όπως περί αντισυνταγματικότητας, πλημμέλειας και αντιφατικής αιτιολογίας της προσβαλλόμενης απόφασης της ΕΕΑ.

Διαβάστε ακόμη...