Ολλανδός μπασκετμπολίστας; Και καλός μάλιστα

Ο Ρόλαντ Σάφτενααρ ήρθε στο... παρά τρία στο Ρέθυμνο, όμως έχει ήδη πάρει ηγετικό ρόλο στους Κρητικούς. Το Sport24 σας παρουσιάζει τον Ολλανδό σέντερ που ήρθε για να αποδείξει πολλά.
Πηγή: sport24.gr
Ολλανδός μπασκετμπολίστας; Και καλός μάλιστα

Η Ολλανδία είναι για πολλά πράγματα γνωστή, όμως το μπάσκετ δεν είναι ένα από αυτά. Η απόφαση του Ρεθύμνου λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος να αντικαταστήσει τον Αμερικανό φόργουορντ/ σέντερ, Μπράιαν Φιτσπάτρικ (πλέον αγωνίζεται στον Πανιώνιο) με τον Ολλανδό, Ρόλαντ Σάφτενααρ προκάλεσε σε πολλούς έκπληξη, καθώς να αλλάζεις Αμερικανό με Ολλανδό δεν είναι και το πλέον σύνηθες. Ο Σάφτενααρ, όμως ήρθε και δείχνει με το... καλημέρα ότι μπορεί να κάνει σπουδαία πράγματα. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τη ζωή του 26χρονου σέντερ, που παρότι δεν γεννήθηκε σε μία μπασκετομάνα χώρα κατάφερε να την βάλει μέσα στον μπασκετικό χάρτη.

Ο Σάφτενααρ μπορεί να ανακοινώθηκε από το Ρέθυμνο μόλις 2 μέρες (στις 10/10) πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, όμως έδειξε με το... καλημέρα ότι δεν χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Στην πρεμιέρα των Κρητικών στην Α1 κόντρα στον ΠΑΟΚ (88-79) ο Ολλανδός σημείωσε 15 πόντους (7/10 - 70% δίποντα) και κατέβασε 5 ριμπάουντ. Τη δεύτερη αγωνιστική κόντρα στον ΚΑΟΔ (72-66) το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα των Ρεθεμιωτών είχε 11 πόντους (5/10 - 50% δίποντα) με 6 ριμπάουντ εκ των οποίων τα 4 ήταν επιθετικά. Στο τελευταίο παιχνίδι των "μπλε" ο 26χρονος ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του βοηθώντας την με τους 15 πόντους (6/10 - 60% δίποντα) που σημείωσε και τα 4 ριμπάουντ που κατέβασε να επιβληθεί με 75-72 του Κοροίβου μέσα στην Αμαλιάδα.

Τα πρώτα βήματα

Ας πάρουμε, όμως, το κουβάρι της ζωής του Σάφτενααρ από την αρχή. Ο παίκτης του Ρεθύμνου γεννήθηκε στις 29 Ιουλίου του 1988 στην Ουτρέχτη. Η ολλανδική πόλη μπορεί να είναι γνωστή για την ποδοσφαιρική της ομάδα, όμως ο μικρός, ακόμα, Ρόλαντ έδειξε την προτίμηση του σε ένα άλλο άθλημα, το μπάσκετ. Η σωματική του ανάπλαση υποστήριζε πλήρως αυτήν την επιλογή κι έτσι δεν άργησε να έρθει η ώρα που αν κι ανήλικος θα εγκατέλειπε την Ευρώπη και την πατρίδα του προκειμένου να βρεθεί στην Αμερική και να συνδυάσει σπουδές και μπάσκετ. Το σχολείο το ολοκλήρωσε στο College Blaucapel όπου παράλληλα με τα μαθήματα έκανε και τις απαραίτητες προπονήσεις προκειμένου να ανέβει επίπεδο αθλητικά.

Επόμενο στάδιο στη ζωή του ήταν το Gerrrit Rietveld College του Άμστερνταμ, όμως εκεί δεν έμεινε για πολύ, καθώς το Κολέγιο Oregon State των ΗΠΑ του άνοιξε τις πόρτες κι έγινε το μέρος που στέγασε τις φιλοδοξίες του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια (2006-2010). Με τη φανέλα των "καστόρων" ο Σάφτενααρ αγωνίστηκε 127 φορές στο NCAA εκ των οποίων οι 83 συμμετοχές ήταν ως βασικός. Σε αυτά τα 127 παιχνίδια ο Ολλανδός σέντερ μέσα στα 22,4 λεπτά που αγωνιζόταν κατά μέσο όρο, είχε 7.13 πόντους, 3.61 ριμπάουντ και 1.66 ασίστ.

Η επαγγελματική ζωή

Το 2010 τελείωσε με επιτυχία το κολέγιο, όμως τα νούμερα του δεν ήταν αρκετά για να του ανοίξουν τις πόρτες του ΝΒΑ, κι έτσι έμεινε undrafted. Η επιστροφή στην Ευρώπη έμοιαζε πλέον μονόδρομος για τον 22χρονο τότε Σάφτενααρ. Η... ευκαιρία που έψαχνε του δόθηκε στην Γκραν Κανάρια, η οποία υπέγραψε μαζί του συμβόλαιο συνεργασίας, όμως στη συνέχεια τον παραχώρησε δανεικό στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας και στην συμπολίτισσα Ub La Palma. Με την ομαδα των Κάναριων νήσων υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο κι έμεινε εκεί για δύο σεζόν. Με τη φανέλα της Ub La Palma μάζεψε πολύτιμες εμπειρίες, έμαθε πως παίζετε το ευρωπαϊκό μπάσκετ κι είδε πως είναι να αγωνίζεσαι σε υψηλό επίπεδο με την ευρωπαϊκή φιλοσοφία, ενώ δεν ήταν και λίγες οι φορές που αντιμετώπιζε σε φιλικά την Γκραν Κανάρια που έπαιζε στην ACB κι έτσι μπορούσε να τεστάρει τις δυνάμεις του.

Ο Ρόλαντ Σάφτενααρ σε φιλικό με την Γκραν Κανάρια κι αντίπαλο τον Μάικ Μπράμο


Μετά από δύο χρόνια στις Κανάριες νήσους ήρθε η πρώτη επαγγελματική μετακόμιση, καθώς άφησε την Ub La Palma για λογαριασμό της Breogan που επίσης αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας. Στην ομάδα από το Λούγκο ο Σάφτενααρ έμεινε και πάλι για δύο χρόνια έχοντας γεμάτες σεζόν (61 παιχνίδια) με πολύ καλά ποσοστά, καθώς σκόραρε σχεδόν 9.5 πόντους ανά παιχνίδι (8.8 και 10.4 αντίστοιχα) και μάζευε 6 ριμπάουντ. Με την ομάδα της Γαλικίας την πρώτη χρονιά τερμάτισε στην 6η θέση, ενώ πέρσι την βοήθησε να κάνει ένα βήμα παραπάνω και να βρεθεί μέσα στην πρώτη τετράδα της LEB Oro.

Η Εθνική Ολλανδίας και το Ρέθυμνο

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Σάφτενααρ στη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας δεν πέρασαν απαρατήρητες από τον προπονητή Τουν Βαν Χέλφερεν, ο οποίος τον έχρισε διεθνή και του εμπιστεύτηκε μία θέση στην εθνική Ολλανδίας. Οι "όρανιε" το καλοκαίρι που πέρασε βρέθηκαν μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων 25 ετών, καθώς μέσα από τα προκριματικά θα μπορούσαν να διεκδικήσουν μία θέση στην τελική φάση του Eurobasket 2015. Με αντιπάλους όπως το Ισραήλ, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία στον 2ο όμιλο οι "τουλίπες" κατάφεραν να τερματίσουν στη 2η θέση πίσω από το Ισραήλ και να πάρουν την πρόκριση στην τελική φάση του Eurobasket για πρώτη φορά μετά τη διοργάνωση της Γιουγκοσλαβίας, το 1989! Μεγάλο μερίδιο ευθύνης γι αυτή την επιτυχία είχε και ο Σάφτενααρ, ο οποίος με μέσο όρο 11.3 πόντους, 5.5 ριμπάουντ και 1.3 ασίστ ήταν από τους ακρογωνιαίους λίθους της ομάδας του.

Τον Σεπτέμβριο όλα έδειχναν πως το ρόστερ του Ρεθύμνου είχε κλείσει κι η ομάδα προετοιμαζόταν για την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων της στην Basket League, όμως τα φιλικά κι οι αγώνες του Κυπέλλου είχαν δημιουργήσει ένα προβληματισμό στον Θανάση Σκουρτόπουλο. Ο Έλληνας τεχνικός έβλεπε πως ο Μπράιαν Φιτσπάτρικ δεν ανταποκρινόταν σε αυτό που περίμενε κι έτσι το Ρέθυμνο έβγαινε δειλά - δειλά στην αγορά για να αναζητήσει τον αντικαταστάτη του. Το έμπειρο μάτι των Σταύρου Μυκονιάτη και Χάρη Κουλουριώτη θα σκανάριζε αρκετούς παίκτες μέχρι να καταλήξει σε έναν Ολλανδό φόργουορντ/ σέντερ, ύψους 2.11μ. και 109 κιλών, ο οποίος σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις που εξετάστηκαν είχε ευρωπαϊκή εμπειρία από ένα δυνατό πρωτάθλημα και προερχόταν από ένα εξαιρετικό τουρνούα με την εθνική ομάδα της χώρας του. Κάπως έτσι ο Ρόλαντ Σάφτενααρ ανακοιώθηκε στις 10 Οκτωβρίου από την ομάδα του Ρεθύμνου και δύο ημέρες μετά έκανε το ντεμπούτο του ως παίκτης των κρητικών. Το πόσο πολύ μπορεί να βοηθήσει ο Ολλανδός θα το δείξει το μέλλον, όμως μέχρι τώρα στην Κρήτη έχουν κάθε λόγο για να... τρίβουν τα χέρια τους!

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...