Αθλ. δικαστής: «Δεν δικαιολογείται, ούτε είναι ανεκτή η συμπεριφορά του Δώνη» (pics)

Το SDNA αποκαλύπτει το σκεπτικό της τιμωρίας του τεχνικού του Παναθηναϊκού Γιώργου Δώνη, για το σπρώξιμο στον Κουτσιαύτη στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό.
Πηγή: sdna.gr
Αθλ. δικαστής: «Δεν δικαιολογείται, ούτε είναι ανεκτή η συμπεριφορά του Δώνη» (pics)

Ο Γιώργος Δώνης θα κάθεται στην εξέδρα ή στο μπουθ του Ολυμπιακού Σταδίου και όχι στον πάγκο του Παναθηναϊκού, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου, μετά την αποβολή του στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και την τιμωρία από τον αθλητικό δικαστή, Χριστόφορο Μάρκου, για την απώθηση στον 4ο διαιτητή της αναμέτρησης, Μένιο Κουτσιαύτη.

Όπως αναφέρεται στο φύλλο αγώνα από τον διαιτητή Σλάβκο Βίντσιτς… «ΑΠΕΒΑΛΛΑ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ ΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΔΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟ ΔΙΟΤΙ ΕΣΠΡΩΞΕ ΤΟΝ ΤΕΤΑΡΤΟ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥ».

Ο Έλληνας τεχνικός υποστήριξε στην απολογία του, μέσω του δικηγόρου της ΠΑΕ, Αλκιβιάδη Παπαντωνίου, ότι πρώτον δεν έσπρωξε τον διαιτητή αλλά τον ακούμπησε και δεύτερον ότι ήταν αγανακτισμένος για τα σφυρίγματα της διαιτησίας τις καθυστερήσεις δηλαδή και το πέναλτι με το οποίο ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε το σκορ.

Ο αθλητικός δικαστής στο σκεπτικό της υπ’ αριθμόν 226/2019 απόφασης, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το SDNA, καταρρίπτει και τους δύο ισχυρισμούς.

Όσον αφορά τον πρώτο ισχυρισμό τονίζεται ότι… «Οι εγκαλούμενοι αρνούνται ότι ο δεύτερος εξ αυτών απώθησε το διαιτητή, αλλά υποστηρίζουν ότι τον ακούμπησε στο μπράτσο για να στρέψει το πρόσωπό του προς εκείνον. Ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός δεν κρίνεται πειστικός και δεν αποδεικνύεται από κάποιο αποδεικτικό μέσο».

Για τα όσα ειπώθηκαν από την πλευρά του Έλληνα τεχνικού, περί αγανάκτησης από τα διαιτητικά σφυρίγματα, ο Πρωτοδίκης Χριστόφορος Μάρκου σημειώνει ότι… «Ο δεύτερος ισχυρισμός περί δικαιολογημένης αγανάκτησης λόγω της άδικης, κατά τους εγκαλούμενους, διαιτητική απόφασης πρέπει να απορριφθεί ως ουσία αβάσιμος, διότι η προηγηθείσα τυχόν εσφαλμένη διαιτητική απόφαση, η ορθότητα της οποίας δεν αποτελεί αντικείμενο της προκείμενης πειθαρχικής διαδικασίας, δεν εμπίπτει στην έννοια της «ιδιαίτερα σκληρής και βάναυσης συμπεριφοράς», όπως απαιτείται για την λόγω δικαιολογημένης αγανάκτησης άρση του άδικου χαρακτήρα της απώθησης, χωρίς να αρκεί η απλώς ανάρμοστη συμπεριφορά του θύματος».

Να σημειωθεί ότι την τιμωρία για ανάρμοστη συμπεριφορά είχε ζητήσει η πλευρά του Γιώργου Δώνη, αφού σε αυτή την περίπτωση η τιμωρία θα ήταν πολύ πιο ήπια και θα αφορούσε μόνο το ντέρμπι με την ΑΕΚ.

Όπως αναφέρεται επίσης, στο σκεπτικό, ο Γιώργος Δώνης λόγω της ιδιότητας του ως προπονητής, έπρεπε να έχει υποδειγματική συμπεριφορά «προκειμένου να αποτελεί πρότυπο για τους φιλάθλους της ομάδας του και να μην υποδαυλίζει τη δυσαρέσκειά τους, στάση άλλωστε που ο ίδιος έχει τηρήσει πολλές φορές στο παρελθόν μη σχολιάζοντας τις διαιτητικές αποφάσεις (βλέπε προσκομιζόμενα δημοσιεύματα), ακόμη και αν αισθάνθηκε έντονη δυσαρέσκεια λόγω της προηγηθείσας, εσφαλμένης κατ’ αυτόν, διαιτητικής απόφασης, όφειλε να περιορισθεί αποκλειστικώς στην απολύτως αναγκαία και εντός του πλαισίου της νόμιμης και θεμιτής δυνατής δράσης του συμπεριφορά, εκφράζοντας με κόσμιο τρόπο τη γνώμη του ή κρίνοντας ακόμη και με οξείες - πλην μη υπερβαίνουσες το αναγκαίο μέτρο - φράσεις τις αποφάσεις του διαιτητή ή καταγγέλλοντας στις αρμόδιες ποδοσφαιρικές αρχές τον εν λόγω διαιτητή, χωρίς να δικαιολογείται να τον απωθεί διαμαρτυρόμενος».

Και καταλήγει ο κ. Μάρκου… «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, ούτε είναι ανεκτή, με βάση τις ιδέες του μέσου συνετού και εμφρόνως σκεπτόμενου ανθρώπου, η ανωτέρω περιγραφόμενη συμπεριφορά του δεύτερου εγκαλούμενου από το τυχόν αίσθημα αγανάκτησης και δυσθυμίας του, συνεπεία των οιωνδήποτε εσφαλμένων αποφάσεων του διαιτητή».

Το σκεπτικό:

Διαβάστε ακόμη...