Εκτός τόπου και χρόνου!

Από paok24.com:Μεγάλη συνέντευξη σε αθλητική ιστοσελίδα παραχώρησε ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ωστόσο, αναλώθηκε σε
Πηγή: paok24.com
Εκτός τόπου και χρόνου!

έναν ξύλινο πολιτικό λόγο χωρίς ουσία και περισσότερο δημιούργησε ερωτήματα παρά έδωσε απαντήσεις!
Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Αθλητισμού εμφανίστηκε ιδιαίτερα... αγχωμένος για το μέλλον της ΕΠΟ, λίγες ημέρες μετά την... εντολή που του έδωσε δημόσια ο Σάββας Θεοδωρίδης να διώξει τόσο τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο, όσο και τον επικεφαλής της ΚΕΔ, Μέλο Περέιρα, ενώ μίλησε γενικά και αόριστα για επεισόδια στα γήπεδα και περιστατικά βίας, τη στιγμή που τα τελευταία σοβαρά επεισόδια έλαβαν χώρα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και το τελευταίο μεγάλο κρούσμα βίας ήταν η μαφιόζικη επίθεση στον Θανάση Τζήλο! Αλήθεια, εάν του γίνονταν η ερώτηση "που έγιναν επεισόδια", τι θα απαντούσε ο Λευτέρης Αυγενάκης;

Αναλυτικά, τα κυριότερα αποσπάσματα της συνέντευξης Αυγενάκη στην ιστοσελίδα "sport24.gr", έχουν ως εξής:

Ποια είναι η άποψή σας για τους Έλληνες ποδοσφαιρικούς παράγοντες; Τους ζείτε τρεις μήνες τώρα, τους συναναστρέφεστε, ανταλλάσσετε απόψεις μαζί τους. Τι συμπέρασμα έχετε βγάλει;
"Μιλάω με όλους, δεν κάνω καμία διάκριση. Γνωρίζετε όλοι οι δημοσιογράφοι κάθε μέρα το τι συναντήσεις έχω να κάνω και δεν έχω κρύψω το παραμικρό. Άρα, θα συνεχίσω να μιλάω με όλους και η πλειονότητα των παραγόντων και ειδικά του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι άνθρωποι που έχουν ανησυχία, προβληματισμούς και αντίληψη ότι το πράγμα έχει πέσει πολύ χαμηλά και πρέπει με κάθε τρόπο να βοηθήσουμε το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Και δε σας κρύβω, νιώθω ότι υπάρχει στήριξη στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους τρεις μήνες από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι εντολή του ελληνικού λαού να καθαρίσουμε τη χώρα από την παρακμή και είναι συνολική εντολή. Αφορά και τον αθλητισμό και αυτή την εντολή εκτελώ, πάντα με σεβασμό στους νόμους και στο πρόγραμμα του κόμματός μας".

Αφού όπως λέτε, έχουν ανησυχίες, τι τους απαγορεύει να δουν πρώτα απ' όλα το προϊόν και μετά την ομάδα τους; Γιατί το πρώτο και κύριο μέλημα είναι το δικό τους συμφέρον και έχουν σε δεύτερη μοίρα το κοινό καλό;
"Αυτό το ερώτημα πρέπει να το κάνετε σε εκείνους και όχι σε μένα. Εγώ δεν μπορώ να απαντήσω γιατί κάποιοι βάζουν άλλες προτεραιότητες. Δεν μπορώ να σας το απαντήσω. Βέβαια, έχω βγάλει τα δικά μου συμπεράσματα, αλλά υποχρέωσή μου δεν είναι να συμπεραίνω, αλλά να παράγω έργο. Και γι' αυτό έχουμε να απαντήσουμε με το έργο μας σε όλα τα επίπεδα.

Αυτό ως απάντηση και σε ερώτηση ορισμένων 'πού είναι ο Αυγενάκης και τι έχει κάνει μέχρι τώρα;'. Απαντώ, λοιπόν. Πρώτα απ' όλα έχουμε ήδη το πρώτο σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση. Δεύτερον, πήραμε πρωτοβουλίες και έχουμε έρθει κοντά και με τη FIFA και με την UEFA. Ήδη έχει υπάρξει συνάντηση και με τον πρόεδρο της UEFA και έχω κάνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για το ποδόσφαιρο και για διοργανώσεις που μπορεί να κυνηγήσει η χώρα μας. Θα παρθούν πρωτοβουλίες για τη βία και τα στημένα σε συνεργασία με στελέχη της FIFA και της UEFA που έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία.

Τέλος, πραγματοποιήσαμε συναντήσεις για το θέμα του VAR, το οποίο πριν καν λειτουργήσει, ακούγαμε σχόλια, κριτικές, αναλύσεις, αρνητικά δημοσιεύματα. Πήραμε πρωτοβουλίες, σεβόμενοι πάντοτε τα όρια, ποιου δηλαδή είναι η ευθύνη. Της ΕΠΟ και της ΚΕΔ, με την εποπτεία FIFA-UEFA. Το κάναμε, σεβόμενοι πάντα τα όρια. Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις και χαίρομαι πάρα πολύ που 16 Οκτωβρίου θα γίνει ένα δεύτερο μεγάλο σεμινάριο για το VAR και την ενημέρωσή του. Υπάρχουν ακόμα πολλές απορίες από παράγοντες. Φανταστείτε, τι απορίες έχει ο κόσμος γι' αυτή την εξαιρετικά χρήσιμη υπηρεσία όπως είναι το VAR".

Μπήκε το VAR, υποτίθεται ότι θα περιόριζε την καχυποψία και τις φωνές, ότι θα ασχολούμασταν περισσότερο με το ποδόσφαιρο και λιγότερο με όλα τ' άλλα. Στην πράξη αυτό δεν το βλέπουμε όμως. Τι μπορεί να γίνει πρακτικά, ώστε να επέλθει επιτέλους μια ομαλότητα και ηρεμία.
"Χαίρομαι, διότι υπήρξε μια αύξηση των οικογενειών που προσέρχονται στα γήπεδα, όπως ενημερώθηκα αρμοδίως. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος είδε με καλό μάτι το δόγμα μηδενικής ανοχής της βίας από την αστυνομία, τον έκανε να αισθάνεται πιο άνετα και προσέρχεται πιο εύκολα στους αγωνιστικούς χώρους, για να παρακολουθήσει ακόμα και ντέρμπι.

Δειλά δειλά, ξεκινήσαμε και εμείς να παροτρύνουμε την παρουσία μεμονωμένων φιλάθλων φιλοξενούμενων ομάδων για να εγκαινιάσουμε ένα νέο πνεύμα, για να καταλήξουμε κάποια στιγμή να μην φοβόμαστε ακραία περιστατικά. Δουλέψαμε πολύ εντατικά με το Υπουργείο Εσωτερικών, το πρόγραμμα "Φιλόδημος"

Δημιουργήσαμε έναν κουμπαρά που λειτουργεί με την ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος έχει περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και μπορούν να απευθυνθούν εκεί οι Δήμοι και οι Περιφέρειες για να εκσυγχρονίσουν ή να δημιουργήσουν αθλητικές υποδομές στους τόπους τους. Με τον τρόπο αυτό θέλουμε να βοηθηθούν όλες οι ομάδες, τα σωματεία, που φιλοξενούνται σε αυτές τις εγκαταστάσεις".

Αν βλέπατε ότι δεν πήγαινε άλλο, ότι η κατάσταση έφτανε στο απροχώρητο, θα τολμούσατε να παρέμβετε ακόμα και στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου με ό,τι συνέπειες και αν έχει αυτό, προκειμένου να σταματήσετε την κατηφόρα;
"Νομίζω ότι και οι ίδιοι οι άνθρωποι της ΕΠΟ, με τους οποίους συνεργάζομαι, αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και τις δυσκολίες. Γι' αυτό το λόγο και σε συνεργασία που είχαμε τον Αύγουστο με αφορμή την ψήφιση του πειθαρχικού κώδικα από πλευράς ΕΠΟ, έδειξαν να κατανοούν τα επιχειρήματά μας, τις ενστάσεις μας. Ένα μεγάλο μέρος από τις παρατηρήσεις μας, τις υιοθέτησαν. Κάποιες άλλες δεν τις υιοθέτησαν. Τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της επιμονής τους τα βλέπουμε και τώρα που περιορίζεται η τιμωρία σε πρόστιμα και όχι σε αφαίρεση βαθμών για κάποιες συμπεριφορές που είναι επιλήψιμες.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι καλώς έγινε αυτή η συνεργασία, έφερε αποτελέσματα, έδειξε μια ωριμότητα, μένει όμως με την πάροδο του χρόνου αυτό να αυξηθεί, να ενταθεί και να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Αν δεν βοηθήσουμε όλοι, κανένας υπουργός δεν θα λύσει το πρόβλημα αυτό. Πρέπει να βοηθήσουν οι παράγοντες, οι αθλητές, αλλά και οι δημοσιογράφοι. Παρακαλέσαμε και την ΕΣΗΕΑ και τον ΠΣΑΤ να συμβάλουν και εκείνοι με τον δικό τους τρόπο για τίτλους και δηλώσεις λιγότερο αιχμηρές, λιγότερο ακραίες. Για να βοηθήσουν στην περιγραφή, στο σχολιασμό και όχι στην πόλωση, όχι στην ένταση, όπως γίνεται από κάποια μεμονωμένα Μέσα Ενημέρωσης που δεν λειτουργούν υπέρ του αθλητισμού, αλλά υπέρ του οπαδισμού που δεν είναι ωφέλιμος".

Μέχρι πότε θα έχουμε τον "μπαμπούλα" των ξένων συνομοσπονδιών πάνω από το κεφάλι μας; Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα ή θα ισχύσει το "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού";
"Το χρονοδιάγραμμα έχει μπει και είναι μέχρι το τέλος της θητείας αυτής. Ωστόσο, η συνεργασία μας και με τους προϊσταμένους της FIFA και της UEFA είναι άριστη, γιατί μιλάμε την ίδια γλώσσα και συμμεριζόμαστε την αγωνία για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Δεν μας ενοχλεί να συνεργαζόμαστε, άλλωστε οι Ομοσπονδίες υπάγονται στις δομές της FIFA και της UEFA. Και εμείς ως Πολιτεία βάζουμε κανόνες και φυσικά ψηφίζουμε τους νόμους για να υπάρχει η εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεν με ενοχλεί να συνεργάζομαι με τον οποιονδήποτε, δεν το βλέπω ως μπαμπούλα, αλλά ως συνεργάτη στην προσπάθεια που κάνουμε. Σαφώς και δεν είναι κανονικότητα, αλλά δεν με ενοχλεί να συνεργάζομαι με αξιωματούχους που έχουμε να κερδίσουμε πράγματα από την τεχνογνωσία τους. Η συνεργασία γίνεται σε καλό πλαίσιο, με καλούς όρους και ειλικρινή και έντιμο διάλογο".

Ας μην κρυβόμαστε, από την ημέρα που αναλάβετε υφυπουργός αθλητισμού, υπήρξαν φωνές εναντίον σας, αρκετοί ήταν αυτοί που σας "χρέωσαν" σε συγκεκριμένο περιβάλλον. Θα θέλαμε το σχόλιό σας...
"Για καλή μου τύχη, από μικρό παιδί είχα πολύ ξεκάθαρη επιλογή στην ομάδα μου. Είναι ασπρόμαυρη, είναι ομάδα του Ηρακλείου, που παρεμπιπτόντως κάνει μια εξαιρετική πορεία. Δεν έκρυψα ποτέ ότι είμαι ΟΦΗ και το γνωρίζουν όλοι, ειδικά όσοι έχουν επαφές στο νομό Ηρακλείου. Όταν ο άλλος ενοχλείται για μια ήττα, για μια περίεργη πορεία της ομάδας του, να ψάχνει υπαίτιους, που δεν είναι υγιές, αλλά αρρωστημένο. Ας ψάξει ο κάθε παράγοντας τι πραγματικά φταίει με την ομάδα του και ας μην ψάχνει φαντάσματα.

Δεν έχω κανένα λόγο να παίξω το παιχνίδι κανενός και μάλιστα πρόσφατα είχα πει ότι γελάω πραγματικά όταν με χρεώνουν από 'δω και από 'κει. Είναι αστειότητα. Και αυτή την κουβέντα την έχω πει σε όλους τους παράγοντες. Μη με χρεώνετε, τσάμπα προσπάθεια κάνετε, δέστε πώς θα βοηθήσουμε την κατάσταση και αφήστε αυτού του είδους την τακτική που μόνο ζημιά κάνει και μόνο χρόνο χάνετε".

Γίνεται πάντως προσπάθεια για νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις από παράγοντες ομάδων...
Έχουμε πει και το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές ότι είμαστε υπέρ της δημιουργίας σύγχρονων αθλητικών εγκαταστάσεων και δη ποδοσφαιρικών. Άρα χαιρετίζουμε αυτό το οποίο εξελίσσεται με πολύ γοργό ρυθμό στη Νέα Φιλαδέλφεια και τις επόμενες εβδομάδες θα επισκεφτούμε το εργοτάξιο. Χαιρετίζουμε και χαιρόμαστε με την πρόθεση του Παναθηναϊκού για τις νέες γηπεδικές εγκαταστάσεις στον Βοτανικό. Είμαστε υπέρ της νέας αθλητικής εγκατάστασης του ΠΑΟΚ στην Τούμπα και οτιδήποτε οι ομάδες θέλουν να κάνουν, θα μας βρουν συμμάχους και θα βοηθήσουμε με τον δικό μας τρόπο στην κατεύθυνση αυτή".

Υπάρχουν προτάσεις για τη βία, τα στημένα, για την ασφάλεια στους αθλητικούς χώρους και πολλά ακόμη. Ξέρετε τι λέει ο πολύς κόσμος; Τίποτα δεν θα γίνει. Όλο νομοθετούν, λένε ότι υπάρχει βούληση και στην πράξη δεν γίνονται. Οτι δεν είναι ότι έχουμε έλλειμμα νόμων, αλλά αδυναμία εφαρμογής τους.
"Και τώρα που εφάρμοσα το νόμο που δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ, ακούω γκρίνιες. Αναφέρομαι σε ένα περιστατικό που μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για άλλα περιστατικά. Άρα, λοιπόν, καταλαβαίνω ότι όλοι είμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων τόσο ώστε να μην ακουμπούν το κατώφλι του σπιτιού μας. Όταν κάνεις παρεμβάσεις και πρέπει να σπάσεις αυγά, μπορεί να ενοχλήσεις και το φίλο σου. Αλλά δεν διοικείς με όρους φιλίας, αλλά με όρους δικαιοσύνης και δημοκρατίας".

Διαβάστε ακόμη...