Μαρινάκης - NOVA: Tο deal που βάζει τρικλοποδιά στη Superleague1

Απο ethnos.gr: Η πιθανή συµφωνία Μαρινάκη - Forthnet θέτει αµείλικτα ερωτήµατα για τις συνθήκες αθέµιτου ανταγωνισµού και ανισονοµίας που φαίνεται να ενσκήπτουν στο ποδοσφαιρικό πρωτάθληµα
Πηγή: ethnos.gr
Μαρινάκης - NOVA: Tο deal που βάζει τρικλοποδιά στη Superleague1


Η μπάλα στη σέντρα, οι κάµερες στα γήπεδα, ο διαιτητής σφυρίζει. Πάθος και συναίσθηµα στο χόρτο, δύναµη και επιρροή στα γραφεία. Και ξαφνικά η µπάλα στην κερκίδα. Ισότητα και ισονοµία; Next time... Ενα καλοκαίρι σφοδρών αντιδράσεων υπό τη σκιά της εκλογικής διαδικασίας και µε τα τηλεοπτικά δικαιώµατα να πετούν µε το καλοκαιρινό αεράκι. Πότε από δω, πότε από εκεί, σαν τα φελιζόλ που κουβαλούσαν κάποτε οι φίλαθλοι. Λίγες ώρες πριν από την πρεµιέρα του νέου πρωταθλήµατος σχεδόν οι µισές οµάδες δεν ήξεραν κάτω από ποια (τηλεοπτική) στέγη θα βάλουν το κεφάλι τους. Ο ΠΑΟΚ έλυσε το ζωνάρι του και βγήκε σε ανοιχτή κόντρα µε τη Nova, αποφασίζοντας να θέσει σε λειτουργία το εγχείρηµα του PAOK TV. Η πρόταση της συνδροµητικής πλατφόρµας κρίθηκε όχι µόνο ανεπαρκής, αλλά και προσβλητική. Και στα τελειώµατα του θέρους οι οικονοµικές ιστοσελίδες είχαν το θέµα.

Η εταιρεία Alter Ego, συµφερόντων του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυµπιακός Βαγγέλη Μαρινάκη, κατέθεσε επίσηµη προσφορά για την αγορά των µετοχών της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Forthnet, που έχει πια περιέλθει υπό τον έλεγχο τραπεζών, έπειτα από µετοχοποιήσεις χρεών και αναδιαρθρώσεις δανείων. Η πρόταση αυτή ταράζει ασφαλώς τα νερά και εγείρει ερωτήµατα. Η προσφορά αποσκοπεί προφανώς στη Nova, την εταιρεία συνδροµητικών καναλιών που έχει αποκτήσει τα τηλεοπτικά δικαιώµατα των περισσότερων οµάδων της Super League. Συνολικά, εννιά οµάδες βρίσκονται κάτω από τα φτερά της. Τα κανάλια Novasports έχουν σε ισχύ συµφωνίες για τα εντός έδρας παιχνίδια των ΠΑΕ: ΑΕΚ, ΑΕΛ, Αρη, Αστέρα Τρίπολης, Βόλου ΝΠΣ, Ολυµπιακού, Παναθηναϊκού, Πανιωνίου και ΟΦΗ.

Βεβαίως, το ερώτηµα που γεννάται είναι ξεκάθαρο: Εφόσον ολοκληρωθεί η εξαγορά της Nova, τίθεται ζήτηµα αθέµιτου ανταγωνισµού; Εξασφαλίζεται η ισονοµία του πρωταθλήµατος, δεδοµένου ότι τα τηλεοπτικά δικαιώµατα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις το βασικό οικονοµικό έσοδο µιας ποδοσφαιρικής οµάδας; Πόσω µάλλον όταν µιλάµε για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το ζήτηµα είναι και ηθικό. Η κίνηση αυτή έφερε αντιρρήσεις, προκάλεσε αντιδράσεις και σήκωσε µεγάλη κουβέντα, καθώς αφορά το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Στον ΠΑΟΚ συνδύασαν την εξέλιξη αυτή µε την τελευταία πρόταση που κατέθεσε η Nova για την εξασφάλιση των τηλεοπτικών δικαιωµάτων των εντός έδρας αγώνων τους. Νωρίτερα, προτού αποκαλυφθεί το ενδιαφέρον Μαρινάκη για τη Nova, ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης, είχε ξεσπάσει σε συνεδρίαση της Super League για το ταραχώδες διαζύγιο µε το συνδροµητικό κανάλι, προαναγγέλλοντας τη νέα εποχή µε το PAOK TV: «Ο ΠΑΟΚ έχει sold out στα εισιτήρια διαρκείας µε 22.000. Ο ΠΑΟΚ έχει το µεγαλύτερο µπάτζετ. Ο ΠΑΟΚ είναι η µοναδική οµάδα που κατέκτησε αήττητη πρωτάθληµα έπειτα από 60 χρόνια και το πρώτο double της ιστορίας του. ∆εν πρόκειται να υποκύψουµε στον ηθικό εκβιασµό να πάρουµε χρήµατα τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγµατική αξία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και να µειώσουµε µόνοι µας την αξία της πιο πετυχηµένης οµάδας της τελευταίας τριετίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η πρόταση η οποία µας έγινε ήταν εξευτελιστική µε βάση τα επιτεύγµατα της οµάδας και τη δυναµική που έχει αποκτήσει».

Ο New Media Director της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Πάνος Αρωνιάδης, τοποθετήθηκε επίσηµα µε δηλώσεις του στο SDNA: «Τυχόν εξαγορά της Nova από την εταιρεία Alter Ego θεωρώ πως θα είναι πλήγµα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και θα προκαλέσει µεγαλύτερα προβλήµατα πέρα από το καθεστώς αθέµιτου ανταγωνισµού».

Μήνυμα από την ΑΕΚ
Η ΑΕΚ έστειλε το µήνυµα πριν από µερικές µέρες. Θεσµικά µπορεί να περιµένει τον κατάλληλο χρόνο για να αναλάβει δράση. Ωστόσο δεν είναι κρυφό ότι ετοιµάζει τα δικά της πλάνα για τη δηµιουργία του AEK TV, κατά τα πρότυπα του ΠΑΟΚ, σε περίπτωση που ο µεγαλοµέτοχος της ΠΑΕ Ολυµπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Forthnet. Και οι πληροφορίες λένε πως υπάρχει πρόθεση να τραβήξει στα άκρα το σχοινί, παρά το συµβόλαιο που έχει σε ισχύ. Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του δηµάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, που διαβεβαίωσε πως αυτό προτίθεται να κάνει και ο ΝΠΣ Βόλος, σε περίπτωση που η Nova καταλήξει στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη. Θα αποχωρήσει και θα δροµολογήσει την µετάδοση των εντός έδρας αγώνων µέσω ιντερνετικής τηλεόρασης.

Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού παρακολουθούν τις εξελίξεις και θα εξετάσουν τις κινήσεις τους, θέτουν όµως ακόµα µία παράµετρο: τη χρήση του VAR, που συνδέεται και µε την τηλεοπτική εικόνα. Πλέον το ενδιαφέρον (και είναι µεγάλο) µετατίθεται στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισµού, η οποία αφορά όλο τον κόσµο του ποδοσφαίρου, και ειδικότερα τις οµάδες που ίσως βρεθούν προ εξελίξεων.

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Θα εξεταστεί η υπόθεση όταν και εφόσον οριστικοποιηθεί
Στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Ανταγωνισµού αναµένεται να βρεθεί η κυοφορούµενη εξαγορά της Forthnet - Nova από τον εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθεί και δεν θα µείνει στα «χαρτιά». Κύκλοι της Επιτροπής Ανταγωνισµού, µιλώντας στο «Εθνος της Κυριακής», επισηµαίνουν πως η συµφωνία, εάν και εφόσον προχωρήσει, θα πρέπει να κοινοποιηθεί στις αρµόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής µέσα στις προβλεπόµενες από τον νόµο προθεσµίες, προκειµένου στη συνέχεια να εξακριβωθεί εάν υπάρχει θέµα ανταγωνισµού που χρήζει διερεύνησης. Οι ίδιοι κύκλοι επισηµαίνουν πως δεν ασχολούνται µε δηµοσιεύµατα και, παρότι µπορεί να είναι υπαρκτές οι συζητήσεις, τονίζουν πως θα εξετάσουν την υπόθεση µόνο όταν εισαχθεί στην Επιτροπή. «∆εν έχει εισαχθεί τίποτα. Οταν και εφόσον εισαχθεί, θα το εξετάσουµε στο µέρος που µας αφορά» σηµειώνουν.

Η πρόθεση του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ολυµπιακός, Βαγγέλη Μαρινάκη, να αποκτήσει την Nova, η οποία έχει τα τηλεοπτικά δικαιώµατα των περισσότερων οµάδων της Super League, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Τα τηλεοπτικά δικαιώµατα αποτελούν την κυριότερη πηγή εσόδων για τις ελληνικές ΠΑΕ. Η προοπτική απόκτησης της Nova από τον ιδιοκτήτη µιας µεγάλης ΠΑΕ ενδέχεται να εγείρει σοβαρά θέµατα, αφού ουδείς γνωρίζει πώς ακριβώς θα λειτουργήσει ο νέος ιδιοκτήτης. Ηδη µια σειρά από ΠΑΕ όπως η ΑΕΚ και ο Βόλος έχουν δηλώσει µέσω των εκπροσώπων τους ότι εξετάζουν το ενδεχόµενο να τερµατίσουν τη συνεργασία µε το συνδροµητικό κανάλι στην περίπτωση που ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαπραγµατεύσεις ανάµεσα στον εφοπλιστή και στις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά της Forthnet, στην οποία ανήκει η Nova. Την επανεξέταση της συνεργασίας µε τη Nova φέρεται να εξετάζει και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός εφόσον καταλήξει θετικά το deal Forthnet - Μαρινάκη.

«Αλλεπάλληλα ναυάγια»
Σύµφωνα µε πληροφορίες της αγοράς, οι οποίες επιβεβαιώνονται από τραπεζικές πηγές, ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρίσκεται σε προχωρηµένες συζητήσεις µε τις πιστώτριες τράπεζες για την απόκτηση της Forthnet - Nova. Η προς συζήτηση συµφωνία εξαγοράς της Forthnet περιλαµβάνει «κούρεµα» των δανειακών της υποχρεώσεων και µε ενδιαφέρον αναµένεται το ύψος. Η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει τη δραστηριότητά της µε επέκταση στην κινητή τηλεφωνία ως εικονικός πάροχος. Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται µετά τις αλλεπάλληλες αποτυχηµένες προσπάθειες αποεπένδυσης των χρηµατοπιστωτικών ιδρυµάτων. Πριν από τον Βαγγέλη Μαρινάκη οι τράπεζες συζητούσαν µε τον Οµιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και πιο πριν µε τις Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas, οι οποίες επεδίωκαν να καταθέσουν κοινή προσφορά. Οι προσπάθειες πώλησης της Forthnet άρχισαν το καλοκαίρι του 2016, όταν οι τράπεζες άρχισαν να αποκτούν τον πρώτο λόγο.

Οι μέτοχοι
Οι πιστώτριες τράπεζες αθροιστικά ελέγχουν το 36% της Forthnet. Εχοντας ασκήσει τα δικαιώµατα που προέκυψαν ως κάτοχοι µετατρέψιµων οµολογιών, η Τράπεζα Πειραιώς κατέχει το 13,69%, η Εθνική Τράπεζα το 11,01%, η Alpha Bank το 7,69% και η Αttica Bank το 3,81%. Στο µετοχικό κεφάλαιο µετέχουν επίσης η Wind Ελλάς µε 22,17%, ενώ η Vodafone εµφανίζεται να ελέγχει το 4,1%. Μέτοχοι µε βάση τα στοιχεία είναι, επίσης, το κράτος της Τυνησίας, µέσω της Tunisia Telecom, TT ML Limited και GO Plc., µε ποσοστό 15,19%, ενώ η συµµετοχή της Massar Investments LLC (συµφερόντων του Aραβα επενδυτή Abdulaziz Al Ghurair) ανέρχεται στο 15,19%. Το υπόλοιπο ποσοστό των δικαιωµάτων ψήφου βρίσκεται στα χέρια διαφόρων µετόχων, µεταξύ των οποίων και του Ιδρύµατος Τεχνολογίας και Eρευνας, και σε ελεύθερη διασπορά

Διαβάστε ακόμη...