Τα απίστευτα «μπινελίκια» στους διαιτητές στον α’ γύρο

Ο «χειραγωγημένος», το «γαϊδούρι», το «μεγάλο μουν...νο» και το «μπουρ...λο». Συμπεριφορές που γυρίζουν το ποδόσφαιρο χρόνια πίσω, από παράγοντες ομάδων της Super League. Το SDNA αποκαλύπτει...
Πηγή: sdna.gr
Τα απίστευτα «μπινελίκια» στους διαιτητές στον α’ γύρο

Ατάκες αλάνας, φραστικές αλλά και σωματικές επιθέσεις στους διαιτητές (και όχι μόνο), τόσο εντός αλλά και εκτός γηπέδου, όπως συνέβη με την περίπτωση του Θανάση Τζήλου. Το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου έχει πάρει τον κατήφορο... Η Super League βαδίζει από το κακό στο χειρότερο...

Οι ΠΑΕ όχι μόνο, δεν μπορούν να ελέγξουν τους οπαδούς τους, ούτε το... απλό άναμμα πυρσών και φωτοβολίδων δεν μπορούν να περιορίσουν, αλλά σα να μην έφτανε αυτό, οι ίδιοι οι παράγοντες όταν θεωρούν ότι αδικούνται από τη διαιτησία, ξεφεύγουν, με φραστικές επιθέσεις προς τους Έλληνες ρέφερι (και όχι μόνο), κατά τη διάρκεια των αγώνων. Για πιο ελληνικό ποδόσφαιρο, μιλάμε λοιπόν...

Το SDNA παραθέτει έξι τιμωρίες σε παράγοντες ομάδων στις 14 αγωνιστικές του φετινού πρωταθλήματος. Οι τέσσερις αφορούν εξύβριση διαιτητών...

Η ποινή που επιβλήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις, από τον αναπληρωτή αθλητικό δικαστή της Λίγκας Χριστόφορο Μάρκου, ήταν απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους και τα αποδυτήρια για ένα μήνα και πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη τιμωρία είναι η μικρότερη που προβλέπεται στο άρθρο 11 του Πειθαρχικού Κώδικα για ποινές σε αξιωματούχους ομάδας. Ίσως στο μέλλον, οι «καμπάνες» θα πρέπει να είναι πιο δυνατές, για να ηρεμήσουν ορισμένοι που πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα αλλά κάνουν το ακριβώς, αντίθετο. Ο κανονισμός άλλωστε, δίνει το σχετικό δικαίωμα στους αθλητικούς δικαστές καθώς προβλέπει τιμωρία μέχρι έξι μήνες.

Κολτσίδας: «Αντε γαμ... Κούγια»

Στο παιχνίδι του Άρη με την ΑΕΛ, στις 2/9 στο Καυτανζόγλειο, ο παράγοντας των τυπικά γηπεδούχων, Γιώργος Κολτσίδας, σύμφωνα με το σκεπτικό της υπ' αριθμ. 131/2018 από το μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Super League, «σηκώθηκε από τον πάγκο της γηπεδούχου ομάδας και αφού διήσχισε 60 μέτρα βρέθηκε μπροστά στον διερμηνέα της φιλοξενούμενης ΠΑΕ Λάρισας, Αλέξιο Κούγια, και αναίτια τον εξύβρισε με χειρονομίες και απευθύνοντάς του τη φράση «άντε γαμ...», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να επιδείξει καταφρόνηση του ως άνω προσώπου και να προσβάλει την τιμή και την υπόληψή του».

Ο αναπληρωτής αθλητικός δικαστής στάθηκε στο γεγονός ότι οι «κίτρινοι» «δεν ανέφεραν, ότι ο διερμηνέας της φιλοξενούμενης ΠΑΕ (σ.σ. έτσι είχε δηλωθεί ο Κούγιας στο φύλλο αγώνα) εξύβρισε ή προκάλεσε καθ' οιονδήποτε τρόπο».

Ζαμάνης: «Είσαι χειραγωγημένος και γαϊδούρι»

Στην αναμέτρηση του Πανιώνιου με τον Ατρόμητο, στις 28/10, το κακό παράδειγμα έδωσε ο Νίκος Ζαμάνης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της 185/2018 απόφασης, ο διευθυντής ποδοσφαίρου της ομάδας της Νέας Σμύρνης «αφού οι διαιτητές εισήλθαν στα αποδυτήρια, συνέχισε να διαμαρτύρεται χτυπώντας έντονα την πόρτα των διαιτητών λέγοντας: «Είσαι χειραγωγημένος, ντροπή σου, είσαι γελοίος, αναξιόπιστος. Γαϊδούρι την έκανες τη δουλειά σου». Όλα αυτά, με αποδέκτη τον κορυφαίο Έλληνα διαιτητή, Τάσο Σιδηρόπουλο.

Οι Νεοσμυρνιώτες ισχυρίστηκαν ότι ο Ν. Ζαμάνης «είπε μόνον τη φράση «έχετε κάνει αναξιόπιστο το πρωτάθλημα», περαιτέρω δε προβάλλουν ισχυρισμό περί δικαιολογημένης αγανάκτησης» σημειώνεται στην απόφαση που «καρφώνει» τον παράγοντα του Πανιωνίου καθώς έπρεπε «να αποτελεί πρότυπο για τους φιλάθλους της ομάδας του και να μην υποδαυλίζει τη δυσαρέσκειά τους» ακόμη και αν αισθάνεται ότι αδικήθηκε.

Ο αναπληρωτής αθλητικός δικαστής, Χριστόφορος Μάρκου, μάλιστα, επισημαίνει ότι ο Ν. Ζαμάνης έπρεπε να καταγγείλει τον διαιτητή στις αρμόδιες ποδοσφαιρικές αρχές.

Παπαδημητρίου: «Το έκανες μπουρδέλο...»

Στο παιχνίδι Ξάνθη – Πανιώνιος στις 10/11, ο παράγοντας των γηπεδούχων Γιάννης Παπαδημητρίου επιτέθηκε φραστικά στον διαιτητή Γιώργο Κομίνη.

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της 199/2018 απόφασης, μετά το τέλος του αγώνα «πλησίασε τον διαιτητή του αγώνα και χειροκροτώντας τον ειρωνικά του είπε: «μπράβο σου, καλά τα κατάφερες, το έκανες μπουρδέλο», ενώ συγχρόνως ζητούσε από τους φιλάθλους να χειροκροτήσουν και αυτοί ειρωνικά και έλεγε «να τους χαίρεστε»». Οι της Ξάνθης αρνήθηκαν την συγκεκριμένη πράξη υποστηρίζοντας ότι ήταν «αξιολογική κρίση» και όχι υβριστική συμπεριφορά.

Και σε αυτή την περίπτωση ο αθλητικός δικαστής αναφέρει ότι ο τεχνικός διευθυντής της Ξάνθης έπρεπε να λειτουργεί σαν πρότυπο, να καταγγείλει τον διαιτητή στα αρμόδια όργανα, «χωρίς να δικαιολογείται να τον καθυβρίζει έξω από τα αποδυτήρια απευθύνοντάς του τις ως άνω φράσεις».

Ζερβός: «Στην Τούμπα και το Καραϊσκάκη, δεν τα κάνεις αυτά μουν..νο»

Στην περίπτωση του Νίκου Ζερβού, μετά το τέλος του αγώνα, Απόλλων Σμύρνης - Άρης για την 10η αγωνιστική, ο γενικός αρχηγός των γηπεδούχων, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της 202/2018 απόφασης, με βάση τα όσα γράφτηκαν στο φύλλο αγώνα, «αφού κινήθηκε απειλητικά εναντίον του διαιτητή του αγώνα, τον απώθησε βίαια με το στήθος και τα χέρια του και στη συνέχεια τον εξύβρισε με τις λέξεις φράσεις: «μουν...νο, στη Τούμπα και το Καραϊσκάκη δεν τα κάνεις αυτά, γαμ...νε, είναι μακριά για να φτάσεις στη Δράμα και στο Κιλκίς, είσαι μεγάλο μουν...νο».

Οι του Απόλλωνα αρνήθηκαν το περιστατικό της επίθεσης στον διαιτητή Κωνσταντίνο Κωτσάνη.

Στο σκεπτικό τονίζεται ότι... «αποδεικνύεται, ιδίως από την επισκόπηση του dvd του αγώνα, ότι πράγματι ο δεύτερος εξ αυτών δεν απώθησε βίαια το διαιτητή, αλλά μόνον τους παίκτες της ομάδας του, που έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν. Καθ' όλη τη διάρκεια του περιστατικού, ωστόσο, είχε στραμμένο το κεφάλι του προς το διαιτητή και του μιλούσε σε πολύ έντονο ύφος» σημειώνει ο αθλητικός δικαστής, που δηλώνει... πίστη στο φύλλο αγώνα (κοινώς ότι γράφει στο Φ.Α. δεν ξεγράφει) αν και «δεν προκύπτει από το βίντεο το περιεχόμενο των λόγων του».

Τα... γαλλικά του τραυματιοφορέα στο AEL FC Arena

Στον αγώνα της ΑΕΛ με τον ΠΑΣ Γιάννινα, στις 10/11, «δράστης» ήταν ένας από τους τραυματιοφορείς του AEL Fc Arena!

«Σύμφωνα με το φύλλο αγώνα που συνέταξε ο διαιτητής στο 56' λεπτό του αγώνα ο δεύτερος εγκαλούμενος υπό την ιδιότητα του δηλωθέντος ως τραυματιοφορέα της αγώνα, ήτοι αξιωματούχου της πρώτης εγκαλουμένης, απευθυνόμενος στον τερματοφύλακα της φιλοξενούμενης ομάδας τού είπε την εξής εξυβριστική φράση: «γαμ... το σπίτι σου, γαμ... τη μανα σου»».

Οι νομικοί της ΑΕΛ ισχυρίστηκαν ότι δεν ήταν ο τραυματιοφορέας που έβρισε τον Βελλίδη αλλά κάποιος φίλαθλος που ήταν σε εκείνο το σημείο, ισχυρισμός που δεν έπεισε. «Ο ισχυρισμός τους αυτός δεν κρίνεται πειστικός, διότι αποκλείεται ο διαιτητής να έσφαλε σε τόσο μεγάλο βαθμό ως προς την τοπική ηχητική προέλευση της εξύβρισης. Αν ο διαιτητής δεν ήταν βέβαιος, θα ανέγραφε στην έκθεσή του ότι η εξύβριση ακούστηκε από άγνωστο πρόσωπο ή από την κερκίδα και δεν θα απέβαλε απευθείας το δεύτερο εγκαλούμενο» υποστηρίζει ο αθλητικός δικαστής, Χριστόφορος Μάρκου.

Καραπαπάς: «Ήρθατε εδώ να μας γαμ...»

Ο έκτος της... παρέας των άτακτων είναι ο Κώστας Καραπαπάς.

Στον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, στις 25/11, ο διαιτητής Ευαγγέλου τον απέβαλε στο ημίχρονο και στο φύλλο αγώνα ο ρέφερι από την Αθήνα, έγραψε ότι ο διευθυντής επικοινωνίας των «ερυθρόλευκων» του είπε «Τι κάνετε εδώ ρε, ήρθατε να μας γαμ..., δεν ντρέπεστε με αυτά που κάνετε».

Ο παράγοντας της ομάδας του Πειραιά αρνήθηκε ότι ήταν αυτός που έβρισε το διαιτητή, υποστήριξε ότι το έκανε άλλος και άφησε να εννοηθεί ότι ήταν παράγοντας του Ατρόμητου, χωρίς πάντως, να κατονομάσει κάποιον.

Για τον Κώστα Καραπαπά, ο αθλητικός δικαστής σημειώνει στο σκεπτικό της 218/2018 απόφασης, ότι μετά από την εξέταση του βίντεο φαίνεται ότι «καθ' όλη τη διάρκεια του περιστατικού είχε στραμμένο το κεφάλι του προς το διαιτητή και του μιλούσε σε πολύ έντονο ύφος. Και ναι μεν δεν προκύπτει από το βίντεο το περιεχόμενο των λόγων του δεύτερου εγκαλούμενου, πλην όμως το παρόν πειθαρχικό όργανο δίνει πίστη στο φύλλο αγώνα που συνέταξε ο διαιτητής, ο οποίος είχε διαρκώς άμεση οπτική και ηχητική επαφή με το δεύτερο εγκαλούμενο και δεν είχε λόγο να καταχωρίσει αναλήθειες στο φύλλο αγώνα».

Ο Πασχαλάκης, ο Φορτούνης και ο Κουλούρης

Εκτός από τους παράγοντες όμως, ήταν και οι ποδοσφαιριστές που ξέφυγαν σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτοί όμως, για πανηγυρισμούς. Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης του ΠΑΟΚ, τιμωρήθηκε με μία αγωνιστική για τον πανηγυρισμό του στον αγώνα με τον ΟΦΗ, στις 15/9.

Η ίδια ποινή και με το ίδιο άρθρο επιβλήθηκε στον Κώστα Φορτούνη για τον απρεπή πανηγυρισμό του στον αγώνα του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ.

Αντίθετα, ο Ευθύμης Κουλούρης του Ατρόμητου, δεν τιμωρήθηκε λόγω αμφιβολιών, για τον πανηγυρισμό του, στο παιχνίδι της 7ης αγωνιστικής, της ομάδας του Περιστερίου με τον Αστέρα Τρίπολης.

Διαβάστε ακόμη...