ΑΕΚ, η μεγαλύτερη κατάρρευση πρωταθλήτριας ever!

Από sdna.gr: Για πρώτη φορά στα χρονικά επί βαθμολογικού συστήματος 3-1-0, μία πρωταθλήτρια ομάδα βρίσκεται στο -14 από την κορυφή μετά από 14 αγωνιστικές. Ποιο είναι το απόλυτο ρεκόρ που... δεν θέλει να σπάσει η ΑΕΚ.
Πηγή: sdna.gr
ΑΕΚ, η μεγαλύτερη κατάρρευση πρωταθλήτριας ever!

Πριν λίγους μήνες η Ένωση πανηγύριζε το πρώτο πρωτάθλημά της μετά από 24 χρόνια και στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν είχε στόχο φυσικά το repeat. Έχοντας διανύσει ωστόσο σχεδόν τα μισά της αγωνιστικής περιόδου, το όνειρο έμεινε... όνειρο για τους "κιτρινόμαυρους", που έχουν μείνει για τα καλά εκτός της διεκδίκησης του τίτλου, μιας και βρίσκονται 14 βαθμούς μακριά από την κορυφή, έπειτα από ισάριθμες αγωνιστικές.

Κάθε αγωνιστική και... -1 βαθμός από τον πρωτοπόρο ΠΑΟΚ δηλαδή για την Ένωση, η οποία να σημειώσουμε βέβαια ότι κουβαλάει την ποινή του -3 για τα επεισόδια στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, αλλά και οι Θεσσαλονικείς ξεκίνησαν με την τιμωρία του -2 για το περσινό ΠΑΟΚ-ΑΕΚ.

Αλήθεια, έχουμε ξαναδεί πρωταθλήτρια ομάδα να βρίσκεται τόσο... εκτός διεκδίκησης των σκήπτρων της σε αυτό το σημείο του πρωταθλήματος; Η απάντηση είναι όχι, τουλάχιστον στα χρόνια που το πρωτάθλημα παίζεται με το υπάρχον βαθμολογικό σύστημα, δηλαδή το 3-1-0, το οποίο και καθιερώθηκε από το 1992 κι έπειτα. Αντιλαμβάνεται βέβαια κανείς ότι στο 2-1-0 που ίσχυε προηγουμένως, θα ήταν ακόμη πιο δύσκολο να μείνει τόσο πίσω στη βαθμολογία ο πρωταθλητής.

Στο -21 η ΑΕΚ από τον Παναθηναϊκό το '95!

Εξετάζοντας λοιπόν από εκείνη την περίοδο μέχρι και σήμερα, στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπήρξε επτά φορές αλλαγή πρωταθλητή. Η πρώτη ήταν την περίοδο 1994-95. Η εκπληκτική ΑΕΚ στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 90', μετά από τρεις σερί κατακτήσεις παρέδωσε τα ηνία της στον Παναθηναϊκό. Εκείνη τη σεζόν μάλιστα ο Δικέφαλος τερμάτισε στο απίστευτο -21 από τους "πράσινους" (83 β.) με 62 βαθμούς, πίσω από τους Απόλλωνα Αθηνών (63 β.), ΠΑΟΚ (65 β.) κι Ολυμπιακό (67 β.).

Σε ό,τι αφορά όμως τη 14η αγωνιστική εκείνης της περιόδου, η διαφορά ήταν σαφώς μικρότερη, παρότι οι επιδόσεις της ΑΕΚ ήταν μόλις κατά μία ισοπαλία καλύτερες. Στο 8-4-2 και στο -8 από την κορυφή εκείνη τη σεζόν η Ένωση (ο Παναθηναϊκός στο 11-3-0), στο 8-3-3 φέτος.
Ο ΠΑΟ έκανε το απόλυτο ρεκόρ!

Η επόμενη αλλαγή πρωταθλητή ήταν το 1996-97. Ο Παναθηναϊκός των δύο διαδοχικών πρωταθλημάτων άφηνε τη θέση του στον Ολυμπιακό, ξεπερνώντας ακόμη και την επίδοση της ΑΕΚ. Το Τριφύλλι τερμάτισε 22 (!) βαθμούς μακριά από τους Πειραιώτες, στην 5η θέση, πίσω επίσης από ΟΦΗ (66 β.), ΠΑΟΚ (66.) κι ΑΕΚ (72 β.).

Κι όμως, στη 14η στροφή του πρωταθλήματος οι "πράσινοι" βρίσκονταν για τα καλά στο κόλπο του τίτλου, μόλις στο -3 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό με απολογισμό 10-2-2 έναντι 11-2-1, αλλά στη συνέχεια υπέστησαν οχτώ ήττες σε 20 παιχνίδια (πρωτάθλημα 18 ομάδων και 34 αγωνιστικών)!

Το κυνήγησαν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός

Στην επόμενη αλλαγή πρωταθλητή, την περίοδο 2003-04, η μάχη του τίτλου ήταν ιδιαίτερα αμφίρροπη μέχρι το τέλος, με τον Παναθηναϊκό να τερματίζει μόλις δύο βαθμούς μακριά από τον Ολυμπιακό, σπάζοντας την επταετή "ερυθρόλευκη" κυριαρχία. Παρεμπιπτόντως τη 14η αγωνιστική εκείνης της χρονιάς, οι Πειραιώτες ήταν στην 1η θέση με απολογισμό 11-2-1 και διαφορά 4 βαθμών από το Τριφύλλι.

Την επόμενη χρονιά (2004-05) που ο Παναθηναϊκός παρέδωσε τα σκήπτρα του, τερμάτισε μόλις ένα βαθμό μακριά από τον πρωταθλητή Ολυμπιακό, ενώ στη 14η αγωνιστική βρισκόταν στο -4 από την κορυφή με επίδοση 9-2-3.

Το 2009-10 όπου μετά από πέντε σερί πρωταθλήματα του Ολυμπιακού, ο τίτλος άλλαξε ξανά χέρια, και πάλι η κατάσταση ήταν πολύ πιο ρευστή σε σχέση με φέτος. Οι "ερυθρόλευκοι" τερμάτισαν στο -6 από τον Παναθηναϊκό στην κανονική περίοδο (στα πλέι οφ βγήκαν τελευταίοι) με ρεκόρ 11-3-0. Όσο για τη βαθμολογία της 14ης αγωνιστικής, πρωτοπόρος ήταν και τότε ο Ολυμπιακός, στο +1 από τους "πράσινους".

Το 2010-11 ο Ολυμπιακός ανέκτησε τον τίτλο του πρωταθλητή και τη 14η αγωνιστική οι "πράσινοι" βρίσκονταν μόλις στο -2 από την κορυφή με απολογισμό 9-4-1. Στο τέλος της διαδρομής πάντως έμειναν αρκετά πίσω (-13 β.). Βέβαια στο μεταξύ τους ματς που θα είχαν την ευκαιρία να ξαναμπούν στο κόλπο του τίτλου, έγιναν τα... γνωστά με το ακυρωθέν γκολ του Κατσουράνη, που έφερε μία άδικη ήττα.

Όσο για την περσινή χρονιά όπου ο -πρωταθλητής- Ολυμπιακός άφησε τα σκήπτρα του στην ΑΕΚ, τερματίζοντας 13 βαθμούς μακριά, η κατάσταση ήταν και πάλι πολύ πιο ρευστή τη 14η αγωνιστική, αλλά αυτό οφείλεται κυρίως στις επιδόσεις που έχει φέτος ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ (13-1-0), σε σχέση με εκείνες της τότε πρωτοπόρου ΑΕΚ (9-3-2). Μόλις στο -4 από την πρωτοπόρο Ένωση οι "ερυθρόλευκοι" και στο -1 από τον 2ο Ατρόμητο με απολογισμό 9-2-3 πέρυσι. Φέτος η ΑΕΚ βέβαια βρίσκεται στο 8-3-3, ήτοι οι διαφορές με τον περσινό Ολυμπιακό ήταν ελάχιστες. Να προσθέσουμε δε ότι μέχρι κι επτά αγωνιστικές πριν το τέλος της περιόδου 2017-18, ο Ολυμπιακός βρισκόταν στο -5 από την κορυφή.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...