Απειλή κατάσχεσης στο «Καραϊσκάκη», στη Βουλή το θέμα!

Απο sdna.gr : Νέοι μπελάδες για τον Ολυμπιακό, καθώς τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η «Καραϊσκάκης ΑΕ», βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον του γηπέδου! Στη Βουλή το θέμα από τον Νίκο Νικολόπουλο....
Πηγή: sdna.gr
Απειλή κατάσχεσης στο «Καραϊσκάκη», στη Βουλή το θέμα!

Θέμα κατάσχεσης του φαληρικού γηπέδου από τις τράπεζες υπάρχει όπως ανέφερε ο Βουλευτής Αχαΐας και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, Νίκος Νικολόπουλος. Συγκεκριμένα όπως είπε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις (Metropolis): «Το ομολογιακό δάνειο που έχει συναφθεί μεταξύ της εταιρείας που διαχειρίζεται το Καραϊσκάκης και της τράπεζας EUROBANK δεν εξυπηρετείται. Υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 20 εκατομμυρίων ευρώ. Πουλάνε τρέλα Κόκκαλης και Λαυρεντιάδης. Θα πρέπει να βάλουν το χέρι στο παντελόνι… Να δεσμευτούν οι λογαριασμοί τους… Ντροπή τους»!

Οπως σημειώνεται μάλιστα στο ρεπορτάζ του «sofokleousin», ανά πάσα στιγμή μπορεί να κατασχεθεί το «Γ.Καραϊσκάκης» από τη Eurobank, με τους ισολογισμούς της εταιρείας να δείχνουν την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, αφού υπάρχουν συσσωρευμένες ζημίες.

Συγκεκριμένα στην ετήσια χρήση από 1/7/2016 έως 30/6/2017: ο κύκλος εργασιών της μειώθηκε κατά 11% και ανήλθε σε 3,6 εκατ. ευρώ, από 4,04 εκατ. στην προηγούμενη χρήση.

Ως εκ τούτου το οικονομικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό και μάλιστα οι ζημίες αυξήθηκαν κατά 70% και διαμορφώθηκαν σε 2,4 εκατ. ευρώ, έναντι 1,4 εκατ. ευρώ την αμέσως προηγούμενη χρήση. Την ίδια στιγμή οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις διογκώθηκαν, προσεγγίζοντας τα 35 εκατ. ευρώ (από 28 εκατ. ευρώ το 2016).

Μεταξύ των υποχρεώσεων της «Καραϊσκάκης ΑΕ» περιλαμβάνεται ομολογιακό δάνειο που είχε συναφθεί το 2008 με τη Eurobank (και με άλλες τράπεζες). Λόγω μη καταβολής όμως δόσεων το δάνειο έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ!

Στη δανειακή σύμβαση υπάρχει όρος ότι «ο δείκτης των διαθέσιμων χρηματικών ροών προς το δείκτη εξυπηρέτησης δανειακών υποχρεώσεων πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος με 1,10. Διαφορετικά συντρέχει λόγος υπερημερίας που δύναται να οδηγήσει στην καταγγελία του ομολογιακού δανείου».

Ο όρος αυτός, έχει παραβιαστεί εδώ και χρόνια και η Eurobank, η οποία διαχειρίζεται το δάνειο, διατηρεί το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση εκ μέρους των ομολογιούχων.

Η εταιρεία «Καραϊσκάκης ΑΕ» είχε προσπαθήσει να έρθει σε συνεννόηση με τη Eurobank ώστε να αποφύγει τα χειρότερα. Ομως το κλίμα στις τράπεζες σχετικά με τη διαχείριση των «κόκκινων» δανειακών υποχρεώσεων, ειδικά αν πρόκειται για «έχοντες» είναι ιδιαίτερα αρνητικό. Την ώρα που υπάρχει κύμα αντιδράσεων για τους πλειστηριασμούς κατοικιών, δεν μπορεί η τράπεζα να βγει και να διευκολύνει επιφανείς επιχειρηματίες.

Έτσι, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί οποιουσδήποτε όρους αναδιάρθρωσης του δανείου αν δεν γίνει πρώτα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Δηλαδή, καλεί τους μετόχους να βάλουν χρήματα στην εταιρεία.

Όπως υποστηρίζει η εταιρεία, οι ζημιές οφείλονται στα μειωμένα έσοδα από τις ενοικιάσεις σουιτών και την εκμίσθωση εμπορικών καταστημάτων, αλλά και στις αναγκαίες δαπάνες ώστε το γήπεδο να βρίσκεται πάντα σε λειτουργική κατάσταση εναρμονισμένη με τα στάνταρ της UEFA.

Στη Βουλή το θέμα!

Το εν λόγω θέμα μάλιστα έφερε στη Βουλή ο ανεξάρτητος Βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος απηύθυνε ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον ερωτά, εάν:

«1. Είναι βούληση σας να συναινέσετε στην αναδιάρθρωση του ομολογιακού δανείου;

2. Ποιοι είναι οι εναλλακτικοί τρόποι διασφάλισης του συμφερόντων της Τράπεζας;

3. Αν ζητηθεί επισήμως, η «εξαγορά» του ομολογιακού δανείου, θα συμφωνήσετε;».

Σημειώνεται πως η εταιρεία «Στάδιο Γ. Καραϊσκάκης Α.Ε.» ανήκει κατά 50% στην εταιρεία RUBYLAND ΑΕ συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και κατά 50% στον πρώην πρόεδρο του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη. Οι δύο επιχειρηματίες είναι εκείνοι που καλούνται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα βάζοντας νέα κεφάλαια στην εταιρεία, αλλά δεν είναι απλή η διαδικασία, λόγω των δικαστικών «περιπετειών» Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Την υπόθεση παρακολουθεί ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος δεν μετέχει στην εταιρεία που ανήκει το γήπεδο, αλλά το συγκεκριμένο γήπεδο το χρησιμοποιεί ο Ολυμπιακός και η επίλυση του ζητήματος τον «καίει» άμεσα.

Διαβάστε ακόμη...