«Ο ηγέτης της κερκίδας γενεών ΠΑΟΚτσήδων»

Από metrosport.gr: Μία συνέντευξη ξεχωριστή, με ΠΑΟΚτσήδικο DNA, με πάθος για την ομάδα και ξεκάθαρες απόψεις.
Πηγή: metrosport.gr
«Ο ηγέτης της κερκίδας γενεών ΠΑΟΚτσήδων»

Ο Αντώνης Κλαδάς, ευρύτατα γνωστός ως «Ξιφίας» μιλά στην «Μ» για τον ΠΑΟΚ, τα 90 χρόνια ζωής του συλλόγου και στέλνει το δικό του μήνυμα για τους ανθρώπους που έβαλαν την σφραγίδα τους προκειμένου να γίνει ο ΠΑΟΚ μεγάλος και τρανός.

- Ο ΠΑΟΚ γιορτάζει τα 90 χρόνια ζωής του, είναι μία σημαντική χρονιά για όλους. Ποιες είναι οι σκέψεις σας και τα συναισθήματά σας για τα 90 χρόνια του συλλόγου;
«Ο ΠΑΟΚ είναι ιδέα, λατρεία, πάθος, συναίσθημα, το στολίδι της Βορείου Ελλάδας. Η μεγάλη αγάπη χιλιάδων ανθρώπων που ζουν και αναπνέουν καθημερινά για το μεγαλείο αυτής της ομάδας. Πολλοί από αυτούς που υπηρετούν την ομάδα, ακόμη και ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, δεν γνωρίζει τι είναι ΠΑΟΚ. Γιατί αν ήξεραν την πραγματική δυναμική αυτού του συλλόγου, θα λειτουργούσαν διαφορετικά σε πολλούς τομείς. Είναι αδιανόητο, την σημερινή εποχή να έχει λεφτά ο σύλλογος και να μην έχει πάρει ο ΠΑΟΚ πρωτάθλημα».

- Θέλετε να κάνετε μία σύγκριση του οπαδικού κινήματος της δεκαετίας του 80 και του σήμερα;
«Οι σημερινοί νέοι, όπως λέω και πιο πάνω, έχουν άλλα ενδιαφέροντα. Φυσικά οι εποχές άλλαξαν και είναι φυσιολογικό να συμβαίνει αυτό, αλλά όπως και να έχει, ο ΠΑΟΚ είναι ΠΑΟΚ. Φυσικά και εμείς, είχαμε τον αρχηγό μας, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα και αυτή είναι μία βασική διαφορά».

- Μήπως έχει χαθεί το dna του ΠΑΟΚτσή και της ομάδας γενικότερα όπως το γνωρίζουν οι παλαιότεροι ανάμεσα στους οποίους είστε κι εσείς;
«Με όλα αυτά που έχουν συμβεί τα τελευταία τριάντα χρόνια, από την κακοδιαχείριση των προέδρων που έχουν περάσει από την ηγεσία του συλλόγου, οι κακές διαιτησίες σε βάρος της ομάδας, το χρήμα που έχει αλλοιώσει χαρακτήρες, ο ρομαντισμός που πέθανε, έχει κουραστεί ο κόσμος. Πλέον το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει επίπεδο και δεν έχει αξία ούτε το ντέρμπι, ούτε ο τίτλος. Το dnaδεν έχει χαθεί, απλά δεν ξέρει ο σημερινός ιδιοκτήτης πως να ξυπνήσει το dna του ΠΑΟΚτσή».

- Ποιοι είναι οι άνθρωποι κατά την άποψή σας που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο διαχρονικά για τον σύλλογο;
«Εάν μου πρότειναν να πω την γνώμη μου για το ποιοι πρέπει να τιμηθούν πρώτοι, για εμένα πρώτος είναι ο Γιώργος Κούδας και αμέσως μετά ο Μάκης ο Μανάβης και ο Νίκος Βεζυρτζής. Ο Γιώργος Κούδας με την χρυσή ομάδα της δεκαετίας του 70, έσπασε το τότε κατεστημένο της Αθήνας. Όλοι οι πληγωμένοι τότε Βορειοελλαδίτες βλέποντας την χρυσή αυτή ομάδα, που πήρε πρωτάθλημα και δύο κύπελλα, ένιωσαν υπερήφανοι. Και ακόμη αυτή την υπερηφάνεια την μετέδωσαν στην δική μου γενιά. Την σκυτάλη παίρνει ο Μάκης ο Μανάβης, «χτίζοντας» ένα απίστευτο λαό, ο οποίος γέννησε λαό. Είναι συγκλονιστικό αυτό που συνέβη γιατί δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο σε καμία άλλη ομάδα.

Ο Μάκης ο Μανάβης μεγάλωσε γενιές ΠΑΟΚτσήδων. Δεν έχει ξαναβγάλει τέτοιο ηγέτη άλλη ομάδα. Αν ο Μάκης δεν ασχολούνταν με τον ΠΑΟΚ και ασχολούνταν με την πολιτική για παράδειγμα, θα ήταν οπ ηγέτης της χώρας. Ήταν πανέξυπνος σαν ηγέτης, μαγνήτιζε όλο τον λαό. Όταν σηκωνόταν στο κάγκελο της Θύρας 4 Α, όλο το γήπεδο κοιτούσε το χέρι του. Οι τεράστιες οπαδικές κερκίδες, είτε μέσα στην Τούμπα, είτε εκτός, ακόμη συζητιούνται. Πιστεύω ότι με αυτό που θα πω, θα κατηγορηθώ. Αλλά το λέω μέσα από την ψυχή μου. Δεν θα ήταν τόσο μεγάλη ομάδα ο ΠΑΟΚ, χωρίς τον Μάκη τον Μανάβη. Αν θέλουν να τιμήσουν την ιστορία του ΠΑΟΚ, πρέπει να τιμήσουν τον Μάκη τον Μανάβη. Πάλι, αν δεν τιμήσουν τον Μάκη τον Μανάβη, τον έχουμε τιμήσει όλοι μας. Ακόμη και τώρα, όπου κι αν βρεθούμε, λέμε ιστορίες για αυτόν.

Ο τρίτος που πιστεύω ότι πρέπει να τιμηθεί, είναι ο Νίκος Βεζυρτζής. Πολεμιστής της ιδέας του ΠΑΟΚ και είναι αυτός που έφθασε το μπάσκετ πολύ ψηλά. Εάν ο ΠΑΟΚ δεν είχε τον Κούδα με την χρυσή ομάδα, τον Μάκη τον Μανάβη στην εξέδρα και τον Βεζυρτζή μετέπειτα στο μπάσκετ, δεν θα ήταν αυτή η δύναμη.

Θέλω ακόμη να προσθέσω ότι ο Μάκης ο Μανάβης δεν ήταν μόνος. Οι συγκυρίες εκείνης της εποχής και ο στρατός που είχε δίπλα του, τον ευνόησε να πλάσει τον μύθο του λαού του ΠΑΟΚ. Ένας που ήταν μαζί του και πρέπει όσο και τρελό κι αν ακούγεται για κάποιους να τιμηθεί, είναι και ο Νικόλας ο Νάτσιος».

- Ήσασταν ένας από τους αρχηγούς στο οπαδικό κίνημα. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε. Ποιες ήταν οι συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την εποχή;
«Ο ΠΑΟΚ με λίγα λόγια, έκανε χιλιάδες οπαδούς, από τους οπαδούς του. Αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία εκείνη την εποχή. Είναι μία εποχή που πλέον έχει πεθάνει. Ήμαστε στην εποχή του facebook, του twitter και του ραδιοφώνου. Την εποχή εκείνη, το 98% του κόσμου ήμασταν ερωτευμένοι με τον ΠΑΟΚ. Όταν λέγαμε ΠΑΟΚ, κλαίγαμε ! Την σημερινή εποχή, οι πιο πολλοί έχουν ενδιαφέροντα για άλλα πράγματα και αφήνουν τον ΠΑΟΚ σε δεύτερη μοίρα. Ήμασταν λίγοι σύνδεσμοι, αλλά ο κάθε σύνδεσμος γέμιζε για «πλάκα» είκοσι λεωφορεία σε κάθε εκδρομή που κάναμε. Οι τότε συνδεσμίτες, ήμασταν σε κάθε γειτονιά φίλοι μεταξύ μας. Ακόμη και τώρα, οι περισσότεροι κάναμε κουμπαριές. Μόνο και μόνο γιατί νιώθουμε και σήμερα ότι ήμαστε αδέλφια».

Διαβάστε ακόμη...