Πρώτα πρόκριση, μετά... αποθεραπεία

Από sentragoal.gr: Μετά από μια σειρά ερευνών, συζητήσεων, συσκέψεων, το θέμα των τραυματισμών εξακολουθεί να είναι στην κορυφή των εσωτερικών συζητήσεων, κυρίως με φόντο το προσεχές διάστημα και τα όσα θα πρέπει να γίνουν για να μπει ένα τέλος σε ένα πρόβλημα που έχει ταλανίσει τον ΠΑΟΚ σε μεγαλύτερο βαθμό από κάθε άλλη σεζόν.
Πηγή: sentragoal.gr
Πρώτα πρόκριση, μετά... αποθεραπεία

Οι «ασπρόμαυροι» έχουν πλέον επικεντρωθεί στο παιχνίδι της Πέμπτης, καθώς η πρόκριση στα ημιτελικά το Κυπέλλου δεν είναι απλά ένας στόχος αλλά αυτοσκοπός, και προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα που θα αφορά και τη συνέχιση του θεσμού. Βάσει του προγράμματος που έχει εκπονήσει από το καλοκαίρι η ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία, οι δυο ημιτελικοί του Κυπέλλου θα γίνουν την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και του Απριλίου αντίστοιχα και στον ΠΑΟΚ έχουν κυκλώσει ειδικά την πρώτη ημερομηνία, ευελπιστώντας πως θα τους απασχολεί από το βράδυ της Πέμπτης και μετά.

Με τα όσα έχουν συμβεί σε επίπεδο τραυματισμών, καθώς οι θλάσεις έχουν φτάσει τις 24 από την έναρξη της σεζόν, οι τρεις εβδομάδες μέχρι την πρώτη του Μαρτίου είναι οι πλέον σημαντικές τόσο σε επίπεδο σωστής αποθεραπείας των παικτών που βρίσκονται τη δεδομένη στιγμή στη λίστα των τραυματιών όσο και σε επίπεδο διαχείρισης των παικτών που έχουν μέχρι τώρα παίξει στα περισσότερα από τα 39 επίσημα παιχνίδια που έχει δώσει ο ΠΑΟΚ από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τώρα.

Οι Μακ, Πέλκας, Τζαβέλλας και Τζιόλης είναι οι παίκτες που έχουν αγωνιστεί σε πάνω από το 80% των επίσημων φετινών αγώνων. Τα παιχνίδια που έχει να δώσει ο ΠΑΟΚ μέσα στον Φεβρουάριο έχουν σημαντικό βαθμό δυσκολίας, με τους «ασπρόμαυρους» να αντιμετωπίζουν την προσεχή Κυριακή τον Ηρακλή και ακολούθως τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα και τον Αστέρα Τρίπολης στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που στη βαθμολογία ο Δικέφαλος του Βορρά βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού όσον αφορά τα πλέι οφ. Η κατάσταση δεν μοιάζει αλλά είναι οριακή, και όπως αντιλαμβάνονται όλοι εντός ΠΑΟΚ η πρόκριση στο Κύπελλο αποτελεί το κλειδί για την επόμενη μέρα και στο αγωνιστικό αλλά και στο ψυχολογικό κομμάτι.

«Ευπαθείς» οι μικροί και οι νέοι

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επανέφερε χθες στο προσκήνιο το θέμα των τραυματισμών με την αναπαραγωγή του θέματος που φιλοξενήθηκε στις σελίδες του πρώτου τεύχους του επίσημου περιοδικού της. Το θέμα, που στέκεται στους μέχρι τότε (τέλος Δεκεμβρίου) 18 μυϊκούς τραυματισμούς, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Από την αρχή της σεζόν έχουν προκύψει 18 μυϊκοί τραυματισμοί, αριθμός που αποτελεί το 78,2% των προβλημάτων ως τώρα.

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα στοιχεία είναι πως στον Δικέφαλο η σχέση ανάμεσα στην ηλικία και τη συχνότητα τον τραυματισμών αντιστρέφεται. Οι 11 από τους 18 τραυματισμούς, δηλαδή το 61,1%, αφορούν παίκτες ηλικίας 21-22 ετών. Πέντε τραυματισμοί (27,8%) αφορούν το γκρουπ 22-30 και μόλις δύο (11,1%) ποδοσφαιριστές άνω των 30 ετών. Η εξήγηση αυτού του ευρήματος βρίσκεται στο ιδιαίτερο και βεβαρημένο αγωνιστικό πρόγραμμα του ΠΑΟΚ την τρέχουσα περίοδο. Με τις αναμετρήσεις να ξεκινούν στα μέσα Ιουλίου και την ομάδα να έχει δώσει 30 αγώνες μέχρι τη διακοπή των Χριστουγέννων.

Οι αριθμοί, λοιπόν, δείχνουν πως οι νεαροί παίκτες του ΠΑΟΚ δεν ήταν μυϊκά έτοιμοι να αντέξουν την επιβάρυνση μιας δυνατής προετοιμασίας που έτρεχε παράλληλα με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Γι' αυτό και οι δέκα από τους 18 τραυματισμούς προέκυψαν στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου όπου ανέβηκε η ένταση των αγώνων σε πρωτάθλημα, Κύπελλο κι Ευρώπη. Ενας άλλος παράγοντας που βρίσκεται πίσω από τον συνολικό αριθμό των τραυματισμών είναι η ενσωμάτωση των νέων ποδοσφαιριστών μετά βασικό στάδιο της προετοιμασίας.

Εξι από αυτούς στην πορεία παρουσίασαν μυϊκό πρόβλημα». Εκτοτε προστέθηκαν άλλοι έξι τραυματισμοί, δυο εκ των οποίων αφορούσαν υποτροπή. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ήρθαν και μη μυϊκοί τραυματισμοί όπως η κάκωση του Μυστακίδη.

Διαβάστε ακόμη...