Τα μεγάλα «διπλά» στον Πειραιά!

Από inpaok.com: Μπορεί ο ΠΑΟΚ να κατεβαίνει «λαβωμένος» στο «Γ. Καραϊσκάκης», ωστόσο οι αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό ήταν, είναι και θα είναι τα μεγαλύτερα ντέρμπι Βορρά – Νότου.
Πηγή: inpaok.com
Τα μεγάλα «διπλά» στον Πειραιά!

Παρά το γεγονός ότι στα πλαίσια του πρωταθλήματος μετρά, μόλις, εννιά νίκες στην έδρα των «ερυθρόλευκων», επτά στην κανονική διάρκεια και μια στα Play Offs, ο Δικέφαλος έχει να επιδείξει ανάμεσα στα «διπλά» του και τέσσερα μοναδικά ρεκόρ! Ενδεικτικό είναι δε το στοιχείο ότι τις τέσσερις φορές, που επικράτησε, το πέτυχε με σκορ 0-1 κι άλλες τέσσερις με 1-2.

Την αρχή έκανε τη σεζόν 1959-60, όταν στις 6 Απριλίου του 1960 επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 1-2 κι έγινε έτσι, η πρώτη ομάδα, που κατάφερε να τον υποχρεώσει στην πρώτη εντός έδρας ήττα της ιστορίας του. Αυτό, μάλιστα, επετεύχθη με ανατροπή, έπειτα από γκολ των Συμεωνίδη, στο 38', και Χαβανίδη, στο 42', ενώ το σκορ είχε ανοίξει για τους γηπεδούχους ο Πολυχρονίου, στο 31'. Στις 26 Νοεμβρίου του 1967 ήρθε το δεύτερο «διπλό» του ΠΑΟΚ με 0-1 για την 8η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

Η επόμενη «ασπρόμαυρη» νίκη ήρθε, δέκα χρόνια αργότερα, αλλά όπως κάθε καλό πράγμα, που αργεί να γίνει, έτσι κι αυτή έμελλε να είναι η πιο βαριά εντός έδρας ήττα στην ιστορία των Πειραιωτών! Το 0-4 της 4ης Ιανουαρίου του 1976 για την 11η αγωνιστική του πρωταθλήματος με... δράστες τους Κούδα (56' και 63'), Τερζανίδης (24') και Γκουερίνο (78'), στοιχειώνει, ακόμη, τους «ερυθρόλευκους».

Τη σεζόν 1988-89 και πιο συγκεκριμένα, στις 2 Οκτωβρίου του 1988, ήρθε ένα νέο, παλικαρίσιο 0-1 με γκολ του Στέφανου Μπορμπόκη στο 56', αφού ο Δικέφαλος υποχρεώθηκε να τελειώσει το παιχνίδι με εννέα παίκτες, εξαιτίας των αποβολών των Λαγωνίδη και Φούνες, στο 40', και Καραγεωργίου, στο 81'.

Έπρεπε να περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια, για να μπορέσει ο ΠΑΟΚ να ξαναφύγει με εκτός έδρας νίκη, στα πλαίσια του πρωταθλήματος. Το ντέρμπι της σεζόν 2003-04 έλαβε χώρα στο γήπεδο της Ριζούπολης, λόγω της ανακατασκευής του «Γ. Καραϊσκάκης» και βρήκε νικητές τους Θεσσαλονικείς με 1-2, στις 11 Ιανουαρίου 2004. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο 67΄ με γκολ του Καστίγιο, όμως η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη γύρισε το παιχνίδι και πήρε σπουδαίο «διπλό» με τέρματα των Σαλπιγγίδη (68΄) και Σπάσιτς (87΄).

Δυο σεζόν αργότερα, στις 16 Οκτωβρίου 2005, πραγματοποιήθηκε κάτι ανεπανάληπτο, αφού ο ΠΑΟΚ έγινε και πάλι η πρώτη ελληνική ομάδα, που κέρδισε τον Ολυμπιακό στο νέο, αυτή τη φορά, «Γ. Καραϊσκάκης»!

Ευτυχώς για τους Πειραιώτες, το παιχνίδι διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών με τους γηπεδούχους να παίρνουν το προβάδισμα με απευθείας φάουλ του Τουρέ στο 59΄. Ο Δικέφαλος, ωστόσο, με προπονητή, τότε, τον Γιώργο Κωστίκο πέτυχε την ανατροπή με δύο γκολ του Παντελή Κωνσταντινίδη (66΄ και 71΄) και δημιουργό τον Σικαμπάλα.

Το 2010, ήρθαν όχι μια αλλά δύο επικρατήσεις των «ασπρόμαυρων», αμφότερες με 0-1, η πρώτη για τη 19 αγωνιστική της κανονικής διάρκειας κι η δεύτερη στη μια και μοναδική συμμετοχή του Ολυμπιακού στα Play Off της Super League.

Το ημερολόγιο έδειχνε , αρχικά, 24 Ιανουαρίου 2010, όταν ο Εντίνιο, στο 20', χάρισε τη νίκη στο Δικέφαλο, για να έρθει, στις 12 Μαΐου 2010 και το 33ο λεπτό ο Ίβιτς και να κάνει το δύο στα δύο, σε μια εκπληκτική χρονιά!

Η τελευταία εκτός έδρας επικράτηση του ΠΑΟΚ σημειώθηκε, πέρσι, στις 3 Δεκεμβρίου του 2014, με τη συμβολή των Αθανασιάδη (43') και Περέιρα (49'). Έτσι, η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη «άλωσε» για ένατη φορά την αφιλόξενη έδρα του Ολυμπιακού.

Διαβάστε ακόμη...