"O Σχορτσανίτης αποτελεί βαρόμετρο"

Aπό sport24.gr: Ο Δημήτρης Χαριτόπουλος αναλύει στο Sport24.gr το ΠΑΟΚ-Αρης και δίνει το προβάδισμα στον "Δικέφαλο" ενώ τονίζει πως οι "κίτρινοι" μπορούν να βρουν λύσεις ακόμη και αν δεν αποδώσει ικανοποιητικά ο Τζερέλ Μακ Νιλ
Πηγή: sport24.gr
"O Σχορτσανίτης αποτελεί βαρόμετρο"

Την περασμένη σεζόν (2014-15) όντας παίκτης του ΠΑΟΚ κατέκτησε την τρίτη θέση του πρωταθλήματος, με 3-1 νίκες απέναντι στον Αρη στον μικρό τελικό της Basket League. Ο λόγος για τον Δημήτρη Χαριτόπουλο ο οποίος έχει αγωνιστεί στις δύο ομάδες και ξέρει πολύ καλά τι εστί το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης.

Το Sport24.gr απευθύνθηκε στον καλαθοσφαιριστή του Κόροιβου ζητώντας του να αναλύσει το ματς της Κυριακής (31/1) ανάμεσα στους "ασπρόμαυρους" και τους "κίτρινους" το οποίο θα γίνει στο "Παλατάκι".

"Ο ΠΑΟΚ τον πρώτο λόγο εξαιτίας της έδρας"

Αρχικά τον ρωτήσαμε αν θεωρεί πως υπάρχει φαβορί στο ντέρμπι. "Σίγουρα το πλεονέκτημα το έχει ο ΠΑΟΚ. Είναι ένα ματς που θέλω να πιστεύω πως ο κόσμος θα γεμίσει το γήπεδο. Σίγουρα η ομάδα το χρειάζεται αυτό γιατί είχε κάποια άτυχα αποτελέσματα, οπότε είναι η στιγμή που ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει. Οπότε αν το γήπεδο είναι γεμάτο, το πλεονέκτημα το έχει σίγουρα ο ΠΑΟΚ. Από εκεί και πέρα ο Αρης έχει δείξει φέτος ότι χωρίς να έχει την σταθερή ομάδα, παίζει αρκετά καλό μπάσκετ σκοράροντας πολύ αλλά πιστεύω πως τον πρώτο λόγο τον έχει ο ΠΑΟΚ λόγω έδρας", απάντησε ο καλαθοσφαιριστής του Κόροιβου.

"Επικίνδυνος ο Αρης όταν τρέχει, καλός ο ΠΑΟΚ όταν γυρνάει η μπάλα"

Ο ίδιος αντιμετώπισε την τρέχουσα σεζόν (2015-16) τόσο τον ΠΑΟΚ, όσο και τον Αρη. Ποια εικόνα έχει για τους δύο ομάδες; "Εμείς τον ΠΑΟΚ τον αντιμετωπίσαμε δίχως τον Βασιλειάδη και τον Σοφοκλή οι οποίοι είναι οι δύο στυλοβάτες της ομάδας. Τον Αρη τον αντιμετωπίσαμε πλήρη και τον κερδίσαμε κιόλας. Ο Αρης είναι μια ομάδα που αν αφήσεις να παίξει γρήγορο παιχνίδι και να επιτεθεί στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα, γίνεται πάρα πολύ επικίνδυνη. Γι' αυτό και εκμεταλλεύεται τον παράγοντα έδρα στο 100%.

Εχει την δυνατότητα να τρέχει πιο πολύ στο Παλέ και αυτό ακριβώς το εκμεταλλεύεται. Στα εκτός ίσως οι άλλες ομάδες δεν τον αφήνουν να πιάσει αυτή την ταχύτητα. Από την άλλη, ο ΠΑΟΚ είναι πολύ πιο σταθερός όσον αφορά το παιχνίδι του, ο κόουτς Σούλης θέλει να γυρίσει η μπάλα αρκετές φορές, να αλλάξει πλευρά για να βρεθεί η καλύτερη δυνατή επιλογή. Οταν γυρνάει η μπάλα, ο ΠΑΟΚ είναι καλός. Οταν δεν γυρνάει, καμιά φορά ο ΠΑΟΚ χάνει αρκετά στο παιχνίδι του".

Ο Χαριτόπουλος ακόμη στάθηκε στην σημασία του... "πώς θα βρεθούν οι ομάδες αμυντικά. Δηλαδή ο ΠΑΟΚ, τουλάχιστον ο προπονητής Σούλης, βασίζεται σε αυτό το κομμάτι καθαρά. Πόσο μάλλον μέσα στην έδρα. Θέλω να πιστεύω πως ο ΠΑΟΚ θα είναι αρκετά δυνατός στην άμυνα, ο Αρης θα είναι αρκετά δυνατός στην επίθεση και πως θα δούμε καλό παιχνίδι".

"Μπορεί να φτιάξει τους συμπαίκτες του ο Σχορτσανίτης"

Για το δυνατό σημείο του ΠΑΟΚ, είπε: "Αυτή την στιγμή είναι ο Σοφοκλής, στα καλά του βέβαια... Οταν ο Σοφοκλής είναι καλός, είναι ένας παίκτης πολύ μεγάλου επιπέδου. Επιπέδου Ευρωλίγκας. Είναι ένας ψηλός που μπορεί να τελειώσει φάσεις, είναι ένας ψηλός που μπορεί να πασάρει και να φτιάξει τους συμπαίκτες του. Μπορεί να παίξει άμυνα και να πάρει ριμπάουντ. Οπότε είναι το μεγάλο βαρόμετρο για τον ΠΑΟΚ".

Οσο για το δυνατό σημείο του Αρη; "Από την άλλη ο Αρης στηρίζεται κυρίως στους Αμερικανούς, στην ταχύτητά τους και στο μεγάλο τους ταλέντο και ίσως αυτό είναι το μεγάλο ατού του Αρη. Εχει παίκτες με πάρα πολύ ταλέντο που μπορούν να κάνουν ζημιά από οπουδήποτε. Προπονητικά, νομίζω οι δύο ομάδες στο ίδιο επίπεδο. Σίγουρα θα έχουν καταστρώσει πολύ καλά τα σχέδιά τους. Θα είναι ενδιαφέρον το πώς θα στηθούν οι δύο ομάδες στο γήπεδο".

"Ο Αρης θα βρει λύσεις, ακόμη κι αν δεν αποδώσει ο Μακ Νιλ"

Για το αν θεωρεί πως θα παίξει σημαντικό για τον Αρη ο περιορισμός του Σχορτσανίτη και αντίστοιχα για τον ΠΑΟΚ ο περιορισμός του Μακ Νιλ, τόνισε: "Σίγουρα... Όποιος αντιμετωπίζει τον ΠΑΟΚ, το κυριότερο είναι αυτό (σ.σ. να περιοριστεί ο Σχορτσανίτης). Ο Σοφοκλής μπορεί να ανοίξει το παιχνίδι, μπορεί με τον τρόπο που παίζει κοντά στην ρακέτα να ελευθερωθούν παίκτες που μπορούν να σε τιμωρήσουν πάρα πολύ. Οπως είναι ο Βασιλειάδης, ο Ντούβνιακ, ο Τσόχλας που αν μείνουν ελεύθεροι, εκτελούν τους αντιπάλους.

Γι' αυτό ακριβώς ο Σοφοκλής είναι βαρόμετρο. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ΠΑΟΚ έχει πρόβλημα στο πώς θα τα καταφέρει να κάνει ελεύθερα σουτ και γι' αυτό ίσως καμιά φορά υπάρχουν τραβηγμένες επιλογές. Στον Αρη παίζουν μεγάλο ρόλο αυτοί που κουβαλάνε την μπάλα γιατί αυτοί δίνουν ταχύτητα. Ο Μακ Νιλ δίνει πολύ ταχύτητα στον Αρη, το ίδιο κάνει και ο Γουότερς πολλές φορές. Σίγουρα θα μετρήσει αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να τον περιορίσει (σ.σ. τον Μακ Νιλ), πράγμα δύσκολο γιατί τον Μακ Νιλ δεν έχουν καταφέρει να τον περιορίσουν πολλές ομάδες στην Ευρώπη.

Γενικώς οι δύο ομάδες είναι πλήρεις και δεν νομίζω πως σταματώντας έναν παίκτη, θα καταφέρεις να κερδίσεις. Ισως παραπάνω λίγο του ΠΑΟΚ γιατί ο Σοφοκλής είναι πολύ ξεχωριστή περίπτωση. Από την άλλη, πιστεύω πως ο Αρης θα βρει λύσεις σε περίπτωση που ο Μακ Νιλ δεν μπορέσει να αποδώσει".

"Οποιος έχει άγχος σε ΠΑΟΚ-Αρης, ας σταματήσει το μπάσκε"

Ο Χαριτόπουλος έχει παίξει σε ντέρμπι ΠΑΟΚ-Αρης με την φανέλα και των δύο ομάδων. Πώς νιώθει ένας παίκτης όταν "έρχονται" τέτοια μεγάλα παιχνίδια, το άγχος είναι πολύ μεγαλύτερο; "Το άγχος του παίκτη σε όλα τα παιχνίδια, είναι για μένα πάνω-κάτω το ίδιο. Τώρα αν κάποιος έχει παραπάνω άγχος για τα παιχνίδια ΠΑΟΚ-Αρης, πιστεύω είναι χαζός. Καλύτερα να σταματήσει το μπάσκετ... Ειδικά αν αγαπάς το μπάσκετ, αυτά τα παιχνίδια περιμένεις.

Δηλαδή και τι δεν θα έδινα να παίζω τέτοια ματς... Αν γινόταν κάθε μέρα να παίζω ένα ΠΑΟΚ-Αρης ή ένα Αρης-ΠΑΟΚ, θα ήταν το ιδανικότερο. Αυτό είναι που θέλει ο κόσμος, αυτό είναι που θέλουν οι παίκτες. Είναι μια ευκαιρία να δείξεις τι μπορείς να κάνεις, είναι μια ευκαιρία να ζήσεις μεγάλη στιγμή. Το ΠΑΟΚ-Αρης μπορεί να μην είναι Παναθηναικός-Ολυμπιακός αυτά τα χρόνια, αλλά παραμένει ένα πολύ μεγάλο ντέρμπι.

Βέβαια ντέρμπι το κάνει ο κόσμος που πρέπει να γεμίζει τα γήπεδα. Οπως το γεμίζει ο Αρης στο Παλέ σε κάθε παιχνίδι, έτσι πρέπει και ο ΠΑΟΚ να το γεμίζει. Ο Αρης είναι πάρα πολύ δυνατός, ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί σίγουρα την βοήθεια του κόσμου. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος".

"Ο ΠΑΟΚ πέρυσι ήταν πιο ομάδα, ο Σούλης αρέσκεται στην καλή άμυνα"

Τέλος του ζητήσαμε να συγκρίνει τον περσινό ΠΑΟΚ (2014-15) με τον φετινό (2015-16). Ποια είναι η άποψή του, δεδομένου πως αγωνίστηκε στην ομάδα του "Δικεφάλου" την περασμένη αγωνιστική χρονιά;

"Ο ΠΑΟΚ φέτος έχει και παίκτες Ευρωλίγκας... Πέρυσι ήμασταν πολύ πιο ομάδα όσον αφορά τον προσανατολισμό μας. Ο προσανατολισμός μας, ο περσινός, ήταν καθαρά αμυντικός. Προσπαθούσαμε να πνίξουμε την αντίπαλη ομάδα στην άμυνα και αν δεν το καταφέρναμε σε ένα παιχνίδι, θεωρούσαμε πως ήταν ένα πολύ κακό παιχνίδι. Δηλαδή προσπαθούσαμε να κρατήσουμε τον αντίπαλο στους 60-65 πόντους, μάξιμουμ να δεχτούμε 70 πόντους.

Φέτος ο ΠΑΟΚ έχει δεχτεί πολύ παραπάνω από 70 πόντους και σίγουρα είναι ένα πλάνο το οποίο δεν αρέσει στον Σούλη γιατί ο Σούλης αρέσκεται να παίζει η ομάδα άμυνα και μέσα από την άμυνα, να μπορεί να σιγουρέψει την επίθεση. Καμιά φορά όμως και ο προπονητής πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω, ειδικά όταν έχει παίκτες με ταλέντο και ένστικτο. Ο ΠΑΟΚ φέτος έχει πολύ καλούς παίκτες, με πολύ καλό ένστικτο που κάποια στιγμή αυτό θα βγει θετικά προς το τέλος. Οταν η μπάλα θα έχει βαρύνει και θα έχουν πιο σημαντικά παιχνίδια, πιστεύω η ομάδα θα αποδώσει καλύτερα".

Διαβάστε ακόμη...