Η αχίλλειος πτέρνα των Δικεφάλων

Από sport24.gr: ΑΕΚ και ΠΑΟΚ πηγαίνουν στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ με στόχο να "κρύψουν" τις αδυναμίες που τους... κυνηγούν μέσα στη σεζόν.
Πηγή: sport24.gr
Η αχίλλειος πτέρνα των Δικεφάλων

Οι δύο "Δικέφαλοι" θέλουν τη νίκη στο μεταξύ τους ντέρμπι που θα τους επιτρέψει να βρίσκονται στην 2η θέση μετά την ολοκλήρωση της 19ης αγωνιστικής και για να το πετύχουν αυτό έχουν πολλή δουλειά οι δύο προπονητές, καθώς τόσο η ΑΕΚ όσο και ο ΠΑΟΚ έχουν αρκετά "θέματα" που παραμένουν άλυτα εδώ και αρκετούς μήνες.

Η αχίλλειος πτέρνα της ΑΕΚ

Τα ατομικά λάθη

Είναι γνωστό πως το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα λαθών. Όμως η αλήθεια είναι πως φέτος οι παίκτες της ΑΕΚ το έχουν... παρακάνει. Και φυσικά το έχουν πληρώσει και δεόντως. Στα περισσότερα από τα ματς που η ΑΕΚ έχει πετάξει βαθμούς, η βασική αιτία κρύβεται σε ατομικά λάθη που έχουν αποβεί μοιραία. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων, είναι το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ στις 21 Δεκεμβρίου. Ένα ματς που η ΑΕΚ ήταν μπροστά στο σκορ και τελικά βρέθηκε να το χάσει, εξαιτίας δυο καθοριστικών λαθών. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό το παιχνίδι, που η Ένωση πλήρωσε ακριβά τα ατομικά λάθη.

Στο ντέρμπι του πρώτου γύρου στην Τούμπα, η ΑΕΚ από ένα ατομικό λάθος παραχώρησε το πέναλτι στον ΠΑΟΚ και έτσι διαμορφώθηκε το 2-1. Στη Νέα Σμύρνη και στο γκολ του Πανιωνίου, έγινε λάθος στη μεσαία γραμμή και ο Μπουμάλ ανενόχλητος διέσχισε μισό γήπεδο και σούταρε. Αφήστε που επίσης από κακή εκτίμηση φάσης, η ΑΕΚ έμεινε με δέκα παίκτες. Το ίδιο και στο ματς με τον Αστέρα στο ΟΑΚΑ. Μια απερίσκεπτη ενέργεια του Βάργκας άφησε την ΑΕΚ με δέκα παίκτες με την λήξη του ημιχρόνου. Ενώ το γκολ στο 90' το δέχθηκε επίσης από ατομικό λάθος. Και τελικά έχασε το ματς.

Γενικώς η ΑΕΚ φέτος σε πολλά παιχνίδια έχει κάνει πολλά ατομικά λάθη. Και είναι ένας τομέας στον οποίο έχει δώσει βάρος ο Γκουστάβο Πογέτ. Συνεχώς κάνει επ' αυτού παρατηρήσεις ο Ουρουγουανός τεχνικός στις προπονήσεις, ενώ «ωρύεται» από τον πάγκο κατά την διάρκεια των παιχνιδιών. Ενώ προφανώς και μια από τις πρώτες οδηγίες του Πογέτ για το ματς με τον ΠΑΟΚ, αφορά τον περιορισμό στο ελάχιστο δυνατό, των ατομικών λαθών.

Η αχίλλειος πτέρνα του ΠΑΟΚ

Στημένα και αεράμυνα

Αρκεί ένα rewind στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ έως τώρα στο Πρωτάθλημα για να καταλήξει κανείς στο συμπέρασμα ότι η ομάδα της Θεσσαλονίκης δεν εμπνέει σιγουριά κάθε φορά που οι αντίπαλοι της σημαδεύουν την καρδιά της άμυνάς της με σέντρες ή με στημένες φάσεις (φάουλ, κόρνερ, ακόμη και με πλάγιο). Η λίστα με τα γκολ που έχει δεχθεί η ομάδα του Τούντορ είναι μεγάλη, αρχίζοντας από το γκολ του Μανιά στα Γιάννινα μετά από εκτέλεση πλαγίου, τραγική έξοδο του Όλσεν και τους Τζιόλη-Κόστα να "χάνουν' τον σκόρερ. Περιλαμβάνει ακόμη το γκολ του Αραβίδη από εκτέλεση φάουλ στο ντέρμπι δικεφάλων του πρώτου γύρου, την κεφαλιά του Μιλιβόγιεβιτς στο δεύτερο γκολ του Ολυμπιακού, τα γκολ των Μακρή και Μπαρτολίνι (το πλέον πολυσυζητημένο γκολ της φετινής Λίγκας) στο 3-3 με τον Ηρακλή. Θυμηθείτε ακόμη το γκολ του Σανκαρέ με κεφαλιά ψαράκι (!) στην Τρίπολη, ή τα δύο τέρματα που σημείωσε ο Μπαϊκαρά στο 3-3 με τον Πανθρακικό.

Ο ΠΑΟΚ έδειχνε να βελτιώνεται κάπως σ' αυτόν τον τομέα, αλλά το γκολ του Σολτάνι στην Ξάνθη, ήρθε πάλι να δημιουργήσει ανησυχία. Και επειδή σε αρκετά από τα προαναφερθέντα γκολ, ευθύνη είχε ο Όλσεν, δεν μπορεί κανείς παρά να υπογραμμίσει και τη δική του (πολύ πιθανή) παρουσία στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ. Αν φανεί σταθερός στις επεμβάσεις του, ο ΠΑΟΚ θα αποφύγει τη δύσκολη στιγμή ενός ακόμη φτηνού γκολ όπως έχει μάθει να κάνουν οι φίλοι του τη φετινή αγωνιστική περίοδο.

Το παράδοξο είναι ότι, παρότι το πρόβλημα στο κέντρο άμυνας του ΠΑΟΚ είναι καταγεγραμμένο, ο Ίγκορ Τούντορ επιμένει να μην ζητά μεταγραφή στόπερ και να θεωρεί ότι τα μόνα σοβαρά κενά στο ρόστερ βρίσκονται από τη μέση και μπροστά. Το ντέρμπι είναι μία ευκαιρία να πείσει η ομάδα του ότι έχει τις λύσεις στα μετόπισθεν.

Διαβάστε ακόμη...