ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Να παίζει το τρανζίστορ τα αμερικάνικα

Από sport24.gr: Ο Ντιόντε Κρίστμας και ο Ντι Τζέι Κούπερ επιστρέφουν στην Πυλαία, ως αντίπαλοι, με το Sport24.gr να καταπιάνεται με την κατηγορία "διπλοί πράκτορες made in USA".
Πηγή: sport24.gr
ΠΑΟΚ - ΑΕΚ: Να παίζει το τρανζίστορ τα αμερικάνικα

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε το ντεμπούτο του Ντιόντε Κρίστμας με τη φανέλα της ΑΕΚ να είναι απέναντι στην πρώην ομάδα του, τον ΠΑΟΚ. Ο Αμερικανός γκαρντ θα φορέσει για πρώτη φορά τα κιτρινόμαυρα στην Πυλαία, αντιμετωπίζοντας τον "δικέφαλο του βορρά", την ομάδα που υπηρέτησε για μερικούς μήνες προ πενταετίας.

Μαζί, ο Ντι Τζέι Κούπερ θα τεθεί αντιμέτωπος με τον ΠΑΟΚ για δεύτερη σερί χρονιά, αφού -δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι- επισκέφτηκε την Πυλαία πέρσι, ως παίκτης του Παναθηναϊκού.

Με αφορμή την επιστροφή των δύο Αμερικανών στη Θεσσαλονίκη, το Sport24.gr θυμήθηκε τους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα με τον "δικέφαλο", είτε με ασπρόμαυρα είτε με κιτρινόμαυρα. Από τον Μπρεντ Σκοτ στον Ντι Τζέι Κούπερ, κι από τον Μπιλ Έντουαρντς στον Ντιόντε Κρίστμας, η λίστα περιλαμβάνει εφτά (7) όλους κι όλους παίκτες.

Βίκτορ Αλεξάντερ: Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το Πουέρτο Ρίκο, ο Βίκτορ Αλεξάντερ έφτασε στα μέρη μας για λογαριασμό της ΑΕΚ (1997-'98), μετακόμισε για ένα χρόνο στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, κι επέστρεψε υπογράφοντας στον ΠΑΟΚ (1999-'00). Υπήρξε συμπαίκτης του Μπάνε Πρέλεβιτς τόσο σε ΠΑΟΚ όσο και σε ΑΕΚ, πριν αγωνιστεί σε Ταού Κεράμικα (2000-'01), Ντιτρόιτ Πίστονς (2001-'02), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (2002-'03 και 2003-'04) και Μάλαγα (2003).

Μπιλ Έντουαρντς: Ο "Dollar Bill" φόρεσε πρώτα τη φανέλα της ΑΕΚ, αλλά έμεινε χαραγμένος στη μνήμη των περισσότερων ως παίκτης του ΠΑΟΚ. Στον "δικέφαλο του Βορρά" άλλωστε αγωνίστηκε σε δύο δόσεις (1999-'00 και 2002-'03), όντας συμπαίκτης -την πρώτη φορά- με τον Βίκτορ Αλεξάντερ. Με ύψος 2μ04 έπαιζε στο "3", με το πολυσύνθετο παιχνίδι του να αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό του γνώρισμα. Όπως επίσης το γεγονός πως δεν είχε καλό περιφερειακό σουτ. Έκανε μεγάλη καριέρα στην Ευρώπη, αγωνιζόμενος ακόμη σε Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Γερμανία, έχοντας παράλληλα ένα μικρό πέρασμα από το Ισραήλ.

Μπρεντ Σκοτ: Αν και ήταν 2μ08 δεν διακρινόταν για τα αθλητικά του προσόντα, αλλά για τη δύναμή του κάτω από το καλάθι. Στον ΠΑΟΚ (2002-'03) ήταν... παίκτης του Μπάνε Πρέλεβιτς, που εκείνη την περίοδο καθόταν στην άκρη του πάγκου του "δικεφάλου". Ολοκλήρωσε την καριέρα του με τα χρώματα της ΑΕΚ (2006-'07), έχοντας σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι των "κιτρινόμαυρων" αφού μέτρησε 11.4 πόντους, 6.7 ριμπάουντ και 2 ασίστ κατά μέσο όρο. Από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της προηγούμενης δεκαετίας.

Ντόνι ΜακΓκραθ: Όπως κι οι προαναφερθέντες, πρώτα φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ (2009-'10) και μετά αυτή του ΠΑΟΚ (2010-'11 και 2012-'13). Ξεχώρισε με την παρουσία του σε αμφότερες ομάδες, αφού ήταν σταθερός και προσέφερε σημαντικά τόσο σε άμυνα όσο και σε επίθεση. Με τους "κιτρινόμαυρους" είχε 12 πόντους, 1.9 ριμπάουντ και 2.3 ασίστ ανά παιχνίδι, ενώ με τους "μελανόλευκους" είχε 9.3 πόντους, 1.2 ριμπάουντ και 2.5 ασίστ -στην πρώτη του θητεία. Πολύ σταθερός παίκτης, που στην πορεία της καριέρας του έφτασε μέχρι την Euroleague, με τα χρώματα της Ζάλγκιρις και της Αναντολού Εφές. Πλέον αγωνίζεται στη Liga Endesa με τα χρώματα της Ομπραντόιρο.

Ουίλιαμ Έιβερι: Με διαφορά μερικών μηνών αγωνίστηκε στους δύο "δικεφάλους". Πρώτα στην ΑΕΚ (2007-'08) και μετά στον ΠΑΟΚ (2009). Εξαιρετικός σκόρερ, που όμως δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά με την κιτρινόμαυρη φανέλα, αφού μέτρησε 9.2 πόντους, 2.3 ριμπάουντ και 3 ασίστ κατά μέσο όρο. Η πορεία του στα ελληνικά παρκέ ήταν, γενικότερα, αρκετά έντονη αφού αγωνίστηκε ακόμη σε Μακεδονικό (2003), Πανιώνιο (2005-'06) και Τρίκαλα (2008-'09). Ο τελευταίος σταθμός της ήταν η Σλουπσκ της Ρουμανίας.

Μαρκ Αντόνιο Κάρτερ: "Δικό μας" παιδί πλέον ο Αμερικανός γκαρντ, ο οποίος έχει αγωνιστεί σε Ρέθυμνο, Πανιώνιο, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Με τετραετή παρουσία στη χώρα μας, ξέρει όσο λίγοι τα της Basket League ΣΚΡΑΤΣ, έχοντας σταθερή πορεία. Με τον ΠΑΟΚ είχε 12.5 πόντους, 4.8 ριμπάουντ και 2.1 ασίστ πέρσι, με τους φετινούς του αριθμούς να είναι πολύ πιο κάτω αφού μετρά 5.6 πόντους, 2.9 ασίστ και 1.5 ασίστ ανά παιχνίδι. Στο παιχνίδι του α' γύρου είχε αγωνιστεί για 5'04'' (λόγω τραυματισμού) δίχως να καταφέρει να σκοράρει, την ώρα που είχε 1 ριμπάουντ.

Ντι Τζέι Κούπερ: Το μάτι του Νίκου Σταυρούπουλου τον εντόπισε στην Αμερική, κι ύστερα ήρθε η "εκτόξευση". Με τον ΠΑΟΚ έγινε γνωστός σε όλη την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας πολύ καλά συμβόλαια στη Ρωσία (με Ενισέι και Κράσνι Όκτιαμπρ). Ενδιάμεσα φόρεσε και τη φανέλα του Παναθηναϊκού, δίχως όμως ιδιαίτερη επιτυχία. Εν τούτοις, είναι... ταμάμ για την ΑΕΚ, η οποία του προσέφερε ένα από τα μεγαλύτερα συμβόλαιά της, πληρώνοντας παράλληλα buy out στην Κράσνι Όκτιαμπρ. Θα παίξει για τέταρτη φορά κόντρα στον ΠΑΟΚ, με τις τρεις πρώτες απόπειρες να μην είναι απόλυτα επιτυχημένες, αφού είχε για personal best τους 7 πόντους και τις 3 ασίστ, στον περσινό δεύτερο ημιτελικό των πλέι οφ.

Ντιόντε Κρίστμας: Τον μάθαμε με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, αλλά έγινε ευρέως γνωστός με αυτή του Ρεθύμνου. Όπως και να έχει, το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ έχει "δικέφαλο" παρελθόν, αφού φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟΚ για δέκα παιχνίδι πριν από μια πενταετία (2010-'11). Προερχόμενος από τη Νίμπουρκ, όπου πάντως δεν έκανε κάτι σπουδαίο, βρήκε στην Ελλάδα την ευκαιρία που έψαχνε. Έφτιαξε το όνομά του, "απογειώθηκε" ως παίκτης του Ρεθύμνου κι εν συνεχεία αγωνίστηκε σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Σιένα και Φοίνιξ Σανς. Στην ΑΕΚ ήρθε μεν μετά βαΐων και κλάδων, αλλά είναι σαφές πως δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Αποχώρησε κακήν κακώς από τη Χαποέλ Χολόν. Θα μπορέσει ένας "δικέφαλος" να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στην καριέρα του;

Διαβάστε ακόμη...