«Πάντα, πιστός στον ΠΑΟΚ!»

Από inpaok.com: Πρόκειται, ίσως, για τον πιο αγαπητό Κύπριο ποδοσφαιριστή, που έχει φορέσει τη φανέλα του Δικεφάλου, καταφέρνοντας να κερδίσει τις καρδιές των φιλάθλων, αμέσως, μετά την άφιξή του την Τούμπα.
Πηγή: inpaok.com
«Πάντα, πιστός στον ΠΑΟΚ!»

Ο λόγος για τον Γιώτη Εγκωμίτη, ο οποίος μίλησε στο INPAOK για όλα τα φλέγοντα ζητήματα, που απασχολούν τον ΠΑΟΚ, αλλά και πιο προσωπικές του στιγμές από την εξαετή (2000-2006) παρουσία του στο σύλλογο με 113 συμμετοχές και 13 γκολ. Ευτύχισε, δε, να πανηγυρίσει την κατάκτηση και των δύο τελευταίων Κυπέλλων το 2001 και το 2003. Η αγάπη του για τα «ασπρόμαυρα» δεδομένη και προπαντός όχι «θορυβώδης». Αυτή η στάση του ήταν, που κέρδισε, άλλωστε, την απλόχερη αγάπη του κόσμου, συναίσθημα αμοιβαίο, από την πρώτη στιγμή, που έκανε το μεγάλο «βήμα» από την Κύπρο για τη Θεσσαλονίκη, στα 28 του χρόνια.

Ένα ταξίδι, που επανέλαβε, μόλις, πριν δύο μήνες, αφού έδωσε το «παρών» στη σπουδαία ευρωπαϊκή αναμέτρηση του Δικεφάλου με τη Ντόρτμουντ για τη 2η αγωνιστική των ομίλων του Europa League. Αν και μίλια μακριά, παραμένει ιδιαίτερα ενεργός όσον αφορά τα δρώμενα γύρω από την ομάδα, αφού δε διστάζει να εκφράζει τα συναισθήματά του γι΄ αυτή, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς, ωστόσο, ποτέ, να τα διαφημίζει.

Να σημειώσουμε, ότι μετά το τέλος της καριέρας του, ο Γιώτης Εγκωμίτης δούλεψε, για δύο χρόνια, ως υπεύθυνος ακαδημιών κι άλλα τρία ως βοηθός προπονητή στον Εθνικό Άχνας. Από το περασμένο Μάιο, όταν κι υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους, δεν έχει εργασθεί πουθενά αλλού.

Παρακολουθεί μαθήματα για την απόκτηση του ανωτέρου διπλώματος UEFA Pro, ενώ αφιερώνει πολύ χρόνο στην οικογένειά του κι ιδιαίτερα στο γιο του, ο οποίος ακολουθεί τα ποδοσφαιρικά του «βήματα».

Διαβάστε, αναλυτικά, στη συνέντευξη, που ακολουθεί, τις σκέψεις του Γιώτη Εγκωμίτη για την πορεία της ομάδας, τον Ιβάν Σαββίδη, τους Ίγκορ Τούντορ και Φρανκ Άρνεσεν, τον ποδοσφαιριστή Λαϊφη, αλλά να μιλάει και για τη «φλόγα» της Τούμπας,.

Ξεκινώντας, θα ήθελα το σχόλιό σας για την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται, αυτή τη στιγμή ο ΠΑΟΚ, κι αν πιστεύετε ότι προλαβαίνει να καλύψει το χαμένο έδαφος από τη δεύτερη θέση.

«Βλέπω τον ΠΑΟΚ, αυτή τη στιγμή, να παρουσιάζει, συνεχώς, δύο πρόσωπα και να έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του. Δεν υπάρχει σταθερότητα, όμως σαν μεγάλη ομάδα, που είναι, πιστεύω ότι μπορεί να καλύψει τη διαφορά και να διεκδικήσει, μέχρι το τέλος, τη δεύτερη θέση. Οι αντίπαλοι μας, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός έχουν κι αυτοί αρκετά προβλήματα...»

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να αλλάξει στην ομάδα για να κάνει αυτή, κάποια στιγμή, το βήμα παραπάνω, όσον αφορά το πρωτάθλημα;

«Προσωπική μου γνώμη είναι, πως πρέπει η ομάδα να δώσει χρόνο σε έναν προπονητή, τρία χρόνια ας πούμε, ώστε να μπουν βάσεις και να χτιστεί καλά. Όταν, κάθε χρόνο, διώχνεις αρκετούς παίκτες και φέρνεις άλλους τόσους, δεν είναι εύκολο να πας για πρωτάθλημα. Όταν είχαμε τον Σάντος, έβλεπες ότι γινόταν κάτι καλό και δεν έπρεπε να τον αφήσουν να φύγει. Λειτουργούσε καλά, πιστεύω, εκείνο το διάστημα η ομάδα. Όμως, τότε, θέλαμε να παίζουμε και φανταστικό ποδόσφαιρο κι όχι αμυντικά και να κερδίζουμε δύσκολα.»

Ποια η άποψή σας για το μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη κι αν θεωρείτε ότι κάνει κάτι λάθος σε σχέση με το «χτίσιμο» της ομάδας, βάσει της εικόνας της, κατά την τριετή παρουσία του σ' αυτή.

«Ό, τι και να πεις είναι λίγο! Έχει βάλει αρκετά λεφτά, έχει αλλάξει επίπεδο, έχει όραμα γι' αυτή την ομάδα. Επειδή είναι πανέξυπνος, πιστεύω ότι τα όποια λάθη έκανε, αυτά τα τρία χρόνια, θα τον βοηθήσουν, ώστε, τη συνέχεια, να πετύχει τους στόχους, που έχει βάλει γι' αυτό το μεγάλο σύλλογο».

Τι εικόνα έχετε σχηματίσει για τον προπονητή του ΠΑΟΚ, Ίγκορ Τούντορ;

«Ο καινούργιος προπονητής είναι νέος και φιλόδοξος. Αν, πραγματικά, τον πιστεύουν, όπως είπα και πριν, πρέπει να του δώσουν χρόνο. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα με μεγάλο λαό, μεγάλες απαιτήσεις και πολύ μεγάλη πίεση. Πρέπει να καταφέρει να τους κερδίσει. Είχε δημιουργηθεί ένα αρνητικό κλίμα, που δυσκολεύει τα πράγματα. Η νίκες, όμως, με Καλλονή και Χανιά ελπίζω να βοηθήσουν και, μέχρι τη μεταγραφική περίοδο, να έχουμε θετικά αποτελέσματα, ούτως, ώστε, με σωστές κινήσεις, τον Ιανουάριο, να πετύχουμε το στόχο μας».

Ένα σχόλιο για τον αθλητικό διευθυντή, Φρανκ Άρνεσεν;

«Δεν τον γνώριζα, από πριν, και δεν μπορώ να τον κρίνω. Όμως, έχει κι αυτός μεγάλη ευθύνη για το «χτίσιμο» της ομάδας και τους μεταγραφικούς στόχους. Αν κάποιοι δεν αποδώσουν κι ο κόσμος θεωρεί ότι δεν είναι ποιοτικοί παίκτες και δεν κάνουν για τον ΠΑΟΚ, τότε θα έχει πρόβλημα. Όπως τόνισα και πριν, όταν κάποιος δουλεύει θα κάνει και λάθη. Όμως, πρέπει να τα ξεπερνάς και να τα διορθώνεις εύκολα, αφού, καθώς περνά ο καιρός, προσαρμόζεσαι καλύτερα και γνωρίζεις, καλύτερα, το καινούργιο περιβάλλον, όπου εργάζεσαι».

Ο Πάμπλο Γκαρσία τοποθετήθηκε για το ζήτημα του γενικού αρχηγού της ομάδας και το όνομα του πρώην διαιτητή, Τάσου Κάκου, που ακούστηκε για τη θέση, λέγοντας ότι ο ΠΑΟΚ έχει πολλούς παλαιμάχους, που γνωρίζουν την ιστορία της και μπορούν να προσφέρουν. Επιπλέον, υπήρξε μεγάλη αντίδραση κι από τον κόσμο του Δικεφάλου κι επίσημα από τους οργανωμένους οπαδούς. Ποια είναι η δική σας άποψη για το ζήτημα;

«Επειδή ανοίχτηκε μια «πληγή», που φαίνεται ότι, τώρα, έχει κλείσει, δε θέλω να δώσω συνέχεια. Όλοι ξέρουν ότι υπάρχουν αρκετοί παλιοί παίκτες, οι οποίοι έχουν τα προσόντα και μπορούν, βεβαίως, να προσφέρουν από αυτή τη θέση».

Ο σύλλογος δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, εδώ κι αρκετά χρόνια, στην ανάπτυξή των ακαδημιών του, γι' αυτό και συνεργάζεται και με τρεις στην Κύπρο. Θα θέλατε κι εσείς στο μέλλον να αποτελέσετε μέρος αυτής της προσπάθειας.

«Πραγματικά, ο ΠΑΟΚ έχει πάρα πολύ καλές υποδομές και βλέπουμε, τα τελευταία χρόνια, αρκετούς νεαρούς από τις ακαδημίες να αγωνίζονται στη ομάδα μας. Αυτό σημαίνει, ότι γίνετε αρκετά καλή δουλειά. Το ότι έχει και στην Κύπρο συνεργασίες είναι, επίσης, σημαντικό. Στην Κύπρο υπάρχει άφθονο ταλέντο. Δεν μου έχει προταθεί, μέχρι τώρα, κάτι, αλλά κι ασφαλώς μ' ενδιαφέρει η οποιαδήποτε συνεργασία με το ΠΑΟΚ».

Το τελευταίο διάστημα, βλέπουν, συνέχεια, το «φως» της δημοσιότητας δημοσιεύματα, που θέλουν τον ΠΑΟΚ να ενδιαφέρεται για τον Κύπριο ποδοσφαιριστή της Ανόρθωσης, Κωνσταντίνο Λαΐφη. Θέλετε να μου σκιαγραφήσετε λίγο το προφίλ του; Πιστεύετε ότι μπορεί να προσφέρει στην ομάδα;

«Ο Λαΐφης, αύτη τη στιγμή, είναι ο, τι καλύτερο υπάρχει στην Κύπρο από νεαρό και πολύ εξελίξιμο ταλέντο. Είναι ένα πολυσύνθετος παίκτης, που μπορεί να γίνει ένα καλό εργαλείο για ένα προπονητή. Μπορεί να αγωνιστεί σε πολλές θέσεις, όπως στόπερ, αριστερό μπακ και αμυντικό χαφ. Είναι ψηλό παιδί με αρκετά καλή τεχνική, παίζει με πάθος, όμως, έχει κι ηρεμία στο παιχνίδι του. Είναι δυνατός στο ψηλό παιχνίδι, όπου μπορεί να σκοράρει σε στημένες φάσεις, έχει καλή διαγώνια αλλαγή παιχνιδιού κι είναι καλός στο αμυντικό κι επιθετικό τρανσίσιον. Ο παίκτης έφυγε μικρός από την Κύπρο και πήγε σε ακαδημία αγγλικής ομάδας, όπου έχει δουλευτεί πάρα πολύ. Με την επιστροφή του στη Κύπρο, αγωνίσθηκε μια «γεμάτη» χρονιά στην Άλκη και δύο σε ομάδα, που πρωταγωνιστεί, όπως η Ανόρθωση, ενώ είναι και βασικός στην Εθνική ομάδα με αρκετά καλή απόδοση στους τελευταίους αγώνες απέναντι σε μεγάλους αντιπάλους (Ουαλία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη). Πιστεύω, πως μπορεί να βοηθήσει την ομάδα μας».

Είστε ιδιαίτερα ενεργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κι ειδικά στο facebook όσον αφορά τον ΠΑΟΚ. Μάλιστα ταξιδέψατε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη για τον αγώνα με τη Ντόρτμουντ. Τι είναι αυτό, που κάνει, όποιον έρχεται σε επαφή με αυτή την ομάδα να μην χάνει, ποτέ, αυτό το «δέσιμο»;

«Αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός, που είχα την τιμή ν' αγωνιστώ στον ΠΑΟΚ και να πάρω τίτλους μαζί του, που έχουν γραφτεί στην ιστορία και μένουν αναλλοίωτοι στο χρόνο. Επίσης, το ότι έμεινα πιστός και δεν έχω πάει πουθενά αλλού, ο κόσμος το έχει εκτιμήσει πάρα πολύ. Τα έξι αυτά χρόνια είναι ένα μεγάλο κομμάτι από τη ζωή μου, καθώς κι η γέννηση του τρίτου μου παιδιού (γιος) στη Θεσσαλονίκη. Από την πρώτη στιγμή, που κάποιος μπει στην Τούμπα, γίνεται ΠΑΟΚτσης! Αυτό μου το είπαν πάρα πολλοί, που είχαν αυτή την εμπειρία. Εγώ αισθάνομαι το «δέσιμο» αυτό κι εισπράττω την αγάπη του κόσμου, όποτε ανέβω πάνω. Θέλω κι εύχομαι να μπορώ να ανεβαίνω, πιο συχνά, να παρακολουθώ αγώνες, ώστε να μην χαθεί ποτέ αυτή η «φλόγα». Όταν ανέβηκα, πέρσι, να με τιμήσει η ομάδα κι έφερα το γιο μου, είχε ενθουσιαστεί πάρα πού κι από τότε, συνεχώς, μιλάει για τον ΠΑΟΚ!»

Ποια ήταν η πιο ευχάριστη κι η πιο δυσάρεστη στιγμή, από την παρουσία σας στον ΠΑΟΚ;

«Η ωραιότερή μου στιγμή είναι η πρώτη μου χρονιά, το 2000-2001, όντας κι η πρώτη μου ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, που ολοκληρώθηκε με την κατάκτηση του Κυπέλλου εναντίον του Ολυμπιακού με 4-2 στην Αθήνα και με την προσωπική διάκριση του τίτλου του MVP του αγώνα και σκόρερ του πρώτου γκολ. Επίσης, το 2003 με την κατάκτηση του Κυπέλλου εναντίον του Άρη στην Τούμπα ήταν αξέχαστη. Στα χειρότερα, θα πω, εκτός από κάποιους τραυματισμούς, που είχα και με άφηναν εκτός αγώνων, τον αποκλεισμό της ομάδας μας από τους Ισραηλίτες σε διπλούς αγώνες, όπου θα μπαίναμε στους ομίλους του Champions League».

Ποιος ήταν ο προπονητής με τον οποίο συνεργαστήκατε καλύτερα στην καριέρα σας, ποιος ο καλύτερος συμπαίκτης και ποιος ο δυσκολότερος αντίπαλος;

«Μου βάζεις δύσκολα, γι' αυτό θα σε ντριπλάρω! Θέλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σ' όσους προπονητές συνεργάστηκα, γιατί από όλους έχω μάθει κι έχω κερδίσει κάτι. Όσο για αντίπαλο, μπορώ να πω, ότι στα χρόνια, που ήμουν στη Ελλάδα, ο Τζόρτζεβιτς ήταν πολύ μεγάλος παίκτης. Για καλύτερο συμπαίκτη μου, επίσης, θα πω ότι είχα καλές σχέσεις και συνεργασίες με αρκετούς, που ακόμα κρατάνε, γι' αυτό δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Το «πιστεύω» μου είναι, ότι κανείς δε μπορεί να καταφέρει κάτι από μόνος του, γι' αυτό και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για την καλή συνεργασία και τη βοήθεια, που είχα από αυτούς».

Κλείνοντας, και με δεδομένη την πρόθεσή σας να εργαστείτε, πλέον, ως επαγγελματίας προπονητής, φαντάζεστε τον εαυτό σας, κάποια στιγμή, στον πάγκο του ΠΑΟΚ ή σε κάποιο άλλο πόστο στο σύλλογο;

«Στη ζωή, πάντα, αφήνω την πόρτα ανοιχτή για κάτι καλοδεχούμενο από το σύλλογο, που υπηρέτησα...!»

Διαβάστε ακόμη...