Στην Τούμπα έλυσαν την απορία του Πούσκας

απο gazzetta.gr : Ο Παναθηναϊκός του Γουέμπλεϊ, έχασε μέσα σε ένα μήνα δύο φορές 3-2, αν και προηγήθηκε με 2-0, από τον μεγάλο ΠΑΟΚ
Πηγή: gazzetta.gr
Στην Τούμπα έλυσαν την απορία του Πούσκας

Ο αείμνηστος Φέρεντς Πούσκας είχε να λέει για εκείνο το «κάζο», λίγες μέρες πριν το «Τριφύλλι» πατήσει στο Γουέμπλεϊ για τον τελικό με τον Άγιαξ. Οι εφημερίδες της εποχής κατέγραψαν το ξέσπασμα του Μαγυάρου «καλπάζοντα συνταγματάρχη» στον βοηθό του, Γαβρήλο Γαζή, αλλά λίγες μέρες αργότερα έπαθε ακριβώς το ίδιο μέσα στην Τούμπα.

Πολλά χρόνια μετά, ο Μίμης Δομάζος επιβεβαίωσε τα όσα είχαν συμβεί στο «πράσινο» στρατόπεδο, σε μια εποχή που ολόκληρη η Ελλάδα έχει στραμμένη την προσοχή πάνω στον ευρωπαίο Παναθηναϊκό. «Σε δύο απανωτά ματς με τον ΠΑΟΚ πρώτα για το Κύπελλο και έπειτα για το πρωτάθλημα χάσαμε 3-2, ενώ προηγούμασταν 2-0! Από το πρώτο παιχνίδι απουσίαζε ο Πούσκας κι όταν επέστρεψε τα... έψαλε στον βοηθό του, Γαβρήλο Γαζή. Θυμάμαι ότι τον είχε μουντζώσει και τον ρωτούσε «πώς κατάφερες να χάσεις;». Την Κυριακή ο Γαζής πήρε τη ρεβάνς από τον Πούσκας και έγινε η σχετική πλάκα», θυμήθηκε ο «στρατηγός», ενώ όπως είχε πει στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ» το 2010, «την επόμενη μέρα των αγώνων με τον ΠΑΟΚ, ο Πούσκας μάς ζύγισε και απορούσε πώς είχαμε χάσει τόσα κιλά! Περίπου πέντε κιλά ελαφρύτερος γύριζα κι εγώ στην Αθήνα! Από την πίεση, την ένταση και το τρέξιμο».

Εκείνος ο ΠΑΟΚ με Κούδα, Σαράφη, Παρίδη, Ιωσηφίδη και τα άλλα παιδιά, λένε όσοι τους είδαν, ότι έπαιζε καλύτερη μπάλα από τον Παναθηναϊκό του Γουέμπλεϊ!

Προηγήθηκε χρονικά ο προημιτελικός του κυπέλλου. Το ημερολόγιο έδειχνε 5 Μαΐου 1971 και σε λιγότερο από ένα μήνα οι «πράσινοι» θα έπαιζαν στον τελικό του πρωταθλητριών. Ο Φέρεντς Πούσκας απουσίαζε από το παιχνίδι, καθώς είχε πάει να «κατασκοπεύσει» τον Άγιαξ, αλλά και χωρίς τον προπονητής τους οι παίκτες του Παναθηναϊκού μπαίνουν με φόρα στην Τούμπα και προηγούνται 2-0 (Δομάζος και Τομαράς τα γκολ), αλλά μέσα σε πέντε – έξι λεπτά ο ΠΑΟΚ του Σάνον πέτυχε την πιο γρήγορη ανατροπή στην ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων. Στο 56΄ο Σαράφης μειώνει σε 2-1 και μετά αναλαμβάνει δράση ο Δημήτρης Παρίδης. Με δύο δικά του γκολ (58'-61') ο ΠΑΟΚ γυρίζει το ματς και αποκλείει τον Παναθηναϊκό από την συνέχεια του Κυπέλλου.

Αυτό, ίσως να ήταν το λιγότερο, για τους «πράσινους» που πήγαν στην Τούμπα, τέσσερις μέρες μετά τον χαμένο τελικό του Γουέμπλεϊ για έναν αδιάφορο βαθμολογικά αγώνα πρωταθλήματος, χάνοντας με... αντιγραφή, όπως σημείωνε η «Μακεδονία» στην ανάλυση του αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ είχε το μυαλό του στον τελικό που ακολουθούσε με τον Ολυμπιακό, προφύλαξε αρκετούς βασικούς, ενώ ο Παναθηναϊκός με την ίδια ενδεκάδα που έπαιξε εναντίον του Άγιαξ προηγήθηκε και πάλι 2-0. Ο Δομάζος δημιούργησε και τα δύο γκολ που πέτυχε ο Αντωνιάδης (16', 50') πριν την αντεπίθεση του «Δικεφάλου». Ο Ασλανίδης στο 66' μείωσε σε 1-2 και δύο γκολ από τον Δημήτρη Σταυρίδη (70'-75') έλυσαν την απορία του Πούσκας για το πώς είναι δυνατόν να χάσεις ένα ματς από 0-2 μέσα σε μισό ημίχρονο...

Τα «Σπορ του Βορρά» κυκλοφόρησαν με τίτλο: «Κι ο θεός άφησε τον ουρανό και κατέβηκε στην Τούμπα θαυμάζοντας τον ΠΑΟΚ»! Και στη «Θεσσαλονίκη» ο , Γιάννης Χατζηϊωάννου καθιέρωνε τον τίτλο: «Ίδια γεύση»!

Διαβάστε ακόμη...