Το κρητικό μαχαίρι του Πάμπλο και η απίστευτη υποδοχή (pics)

Απόanogi.gr:  Στα Ανώγεια Ρεθύμνου βρέθηκε ο Πάμπλο Γκαρσία με τον Κώστα Ιωσηφίδη και τον Στέφανο Σαράτση, σε εκδήλωση που οι Κρητικοί τίμησαν τα αετόπουλα που χάθηκαν στα Τέμπη τον Οκτώβριο του 1999.
Πηγή: anogi.gr
Το κρητικό μαχαίρι του Πάμπλο και η απίστευτη υποδοχή (pics)

Ύστατο φόρο και τιμή με ένα κερί στα χέρια,
τ' Ανώγεια αποδίδουνε σε έξι νεκρά κοπέλια..

Πείτε στο Χαρό το σκληρό που τα 'βαλε μαζί σας,
πως να τα βάλει δε μπορεί με την ανάμνηση σας..

Δεκάξι χρόνια πέρασαν μα πως να ξεχαστείτε,
που την ομάδα από ψηλά εσείς την οδηγείται..

Αυτές οι μαντινάδες ακούστηκαν χθες μέσα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, συνοδεία του μαντολίνου του Βασίλη Σωπασή, αφιερωμένες στα έξι αετόπουλα του Π.Α.Ο.Κ που έχασαν τη ζωή τους στα Τέμπη τον Οκτώβριο του 1999 και τιμήθηκαν χθες στα Ανώγεια για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά,από τους συνδέσμους της ομάδας στην Κρήτη και το Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας.

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην εκκλησία όπου ο π.Ανδρέας Κεφαλογιάννης τέλεσε επιμνημόσυνο δέηση ενώ το παρών έδωσε ο Πάμπλο Γκαρσία, προπονητής της ομάδας Κ17 του Π.Α.Ο.Κ και αγαπημένος των οπαδών της ομάδας, καθώς και ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Κώστας Ιωσηφίδης.

Μετά την λειτουργία όλος ο κόσμος κατευθύνθηκε στην αίθουσα υπολογιστών της ενορίας του Αγίου Γεωργίου όπου παρατέθηκε γεύμα, με οφτό και βραστό κρέας που ψήθηκε έξω από το χώρο, όπως και μακαρόνια με ανθότυρο, το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο και άλλα εδέσματα, τραπέζι που επιμελήθηκαν οι σύνδεσμοι της ομάδας με την ευγενική βοήθεια της ταβέρνας "Σκαλώματα" που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον χώρο.

Η αίθουσα γέμισε από άτομα όχι μόνο φίλων της ομάδας της Θεσσαλονίκης, καθώς ξεχωριστή πινελιά προσέδωσαν και φίλοι της ΑΕΚ από τον σύνδεσμο Ρεθύμνου, οι οποίοι μάλιστα προχώρησαν προχώρησαν και σε μια όμορφη κίνηση καταθέτοντας στεφάνι στη φωτογραφία των έξι οπαδών έξω από την εκκλησία, στεφάνι που κατέθεσαν τα μικρά παιδιά τους φορώντας μπλούζες της ΑΕΚ..

Ο π. Ανδρέας Κεφαλογιάννης μετά το μνημόσυνο μίλησε στον κόσμο για την σημασία της ημέρας και της τιμής σε κάποιους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για ένα ιδανικό.Ανέφερε σχετικά τα εξής:

Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου μαζί με τον σύνδεσμο φίλων Π.Α.Ο.Κ Ρεθύμνου τιμάμε τη μνήμη έξι αδικοχαμένων νέων και οπαδών της ιστορικής ομάδας της Θεσσαλονίκης.

Αυτοί οι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους , θυσιάστηκαν με άδικο τρόπο βέβαια πιστεύοντας σε ένα ιδανικό, πιστεύοντας σε μια σημαία, πιστεύοντας σε μια ομάδα, ένα σύλλογο που δεν κουβαλάει μέσα του μόνο μια ποδοσφαιρική ιστορία αλλά κουβαλάει διαχρονικά όλο αυτό το θέμα που λέγεται προσφυγιά.

Διότι ο Π.Α.Ο.Κ είναι ένας σύλλογος, ο οποίος μέσα από την ιστορία του σηματοδοτεί και κάποιες πατρίδες που οι αναμνήσεις και η ιστορία είναι πολύ έντονες ακόμη και σήμερα. Θυμίζει σε όλους μας τα μαρτύρια και τα δεινά που τράβηξε ο Ελληνισμός του Πόντου και της Μικράς Ασίας και αυτό αντιπροσωπεύει ο Π.Α.Ο.Κ. Η ομάδα αυτή εκπροσωπεί τους εκτοπισμένους ανθρώπους, αυτούς που ξεριζώθηκαν, αυτούς που πάλεψαν για να ζήσουν.

Και σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είναι επίκαιρο αυτό διότι ζούμε μια από τις μεγαλύτερες προσφυγικές κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης και βλέπουμε και ζούμε καθημερινά ανθρώπους που χάνονται, πνίγονται στα νερά του Αιγαίου .Χθες χάθηκαν 4 αδερφάκια παλεύοντας να περάσουν στην Ελλάδα για να γλιτώσουν τη ζωή τους από τον πόλεμο.

Ο Π.Α.Ο.Κ ως σύλλογος και ομάδα ,ως ιδέα είναι αυτός ο οποίος μέσα από το βάθος της ιστορίας μεταφέρει όλο αυτό το καημό και πόνο των ανθρώπων που ξεριζώθηκαν , που αναζήτησαν την καινούρια πατρίδα, αφήνοντας πίσω άλλες πατρίδες, για τις οποίες η νοσταλγία δε θα πάψει ποτέ να υπάρχει.

Τα έξι αυτά παιδιά που θυσιάστηκαν για την ιδέα και το όνομα του Π.Α.Ο.Κ θα πρέπει να τα θυμόμαστε πάντα και να τα τιμάμε γιατί στη δική τους αναφορά, τιμάμε όλους αυτούς που πιστεύουν σε ιδέες και σε αυτό που πραγματικά αγαπάνε.

Εμείς εδώ κάνουμε το λιγότερο που θα μπορούσαμε ως χωριό, ως εκκλησία και ως ενορία.

Είναι μεγάλη τιμή που σήμερα βρίσκεται εδώ στα Ανώγεια αντιπροσωπεία της ομάδας με επικεφαλής τον Πάμπλο Γκαρσία και τον Κώστα Ιωσηφίδη που φόρεσαν τη φανέλα και έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Μαζί με τους συνδέσμους του Π.Α.Ο.Κ που κάθε χρόνο μαζί τιμάμε τα παιδιά εδώ στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στην Κρήτη τονίζοντας τις αδελφικές σχέσεις του νησιού μας με τη Μακεδονία , σχέσεις όχι τυχαίες, αλλά διαχρονικές και που έχουν χαρακτηριστεί μέσα στην ιστορία από συγκεκριμένες ενέργειες όπως στην απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Η Κρήτη ήταν πάντα παρούσα με την ίδρυση των σωμάτων Κρητών Μακεδονομάχων που πάλεψαν στην πρώτη γραμμή προκειμένου να ελευθερωθεί η Μακεδονία.Οι δεσμοί δεν είναι τυχαίοι, είναι ιστορικοί και δυνατοί. Η σχέση λοιπόν μεταξύ Κρήτης και Π.Α.Ο.Κ , μεταξύ Κρήτης και Μακεδονίας είναι πολύ ισχυροί και έτσι θα πρέπει να τη διατηρήσουμε ..

Αιωνία τους η μνήμη και ο Θεός να τους αναπαύσει" ολοκλήρωσε.

Στην εκκλησία μίλησε και ο πρόεδρος του συνδέσμου φίλων Π.Α.Ο.Κ Ρεθύμνου κ. Γιώργος Αντωνογιαννάκης ο οποίος τόνισε τα εξής:

"Η αγάπη τους για τον Π.Α.ΟΚ. τους έφερε εδώ και τους άφησε εδώ και συνέχισε παραπέρα. Μια φράση που κλείνει μέσα της όλο το μεγαλείο του ΠΑΟΚτσήδικου οπαδικού κινήματος, αλλά ταυτόχρονα και την τραγικότητα της απώλειας της ζωής έξι παιδιών του και αδερφών μας.Εμείς οι Παοκτσήδες θέλουμε τη μαύρη ρίγα στη φανέλα μας να είναι πιο φαρδιά.Η μαύρη ρίγα του ξεριζωμού , της προσφυγιάς, της απώλειας των συνοπαδών μας.

Στη φετινή μας εκδήλωση μας τιμά με την παρουσία του ο Πάμπλο Γκαρσία , ο Κώστας Ιωσηφίδης καθώς και άλλοι φίλοι που ταξίδεψαν από τη Θεσσαλονίκη και τους ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε επίσης τον π.Ανδρέα Κεφαλογιάννη και την ενορία του που στηρίζουν εμπράκτως πέντε χρόνια τώρα τις εκδηλώσεις μας για αυτά τα έξι παιδιά, όπως και το χωριό των Ανωγείων.Ευχαριστώ σήμερα και την ταβέρνα τα Σκαλώματα για τη βοήθεια τους στο τραπέζι που παραθέτουμε για τη σημερινή εκδήλωση.

Πάντα με σεβασμό και τιμή στη μνήμη αυτών των παιδιών και στις οικογένειες τους..." ανέφερε.

Δικέφαλε μου κάποτε για σένα έξι παιδιά 'φύγαν απ' τη ζωή , τους πήρε η αγάπη τους για σένα , μα θα 'ναι πάντα ζωντανοί.

Εκ μέρους του Δήμου Ανωγείων βρέθηκε στην εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Σμπώκος ο οποίος αργότερα σε προσωπική του σελίδα ανέφερε τα εξής για την τιμή στα έξι αδικοχαμένα παιδιά:

Σήμερα στα Ανώγεια,σε μία σεμνή τελετή μνήμης για τους έξι αδικοχαμένους Παοκτσήδες στο δυστύχημα των Τεμπών πριν 16 χρόνια,ξανάσμιξε η οικογένεια του ΠΑΟΚ!

Στη φετινή εκδήλωση,που έχει γίνει θεσμός για τον τόπο μας με πρωτοβουλία του Συνδέσμου ΠΑΟΚ Ρεθύμνου και της Ενορίας του Αγίου Γεωργίου Ανωγείων,και με ψυχή της εκδήλωσης τον παπά Αντρέα Κεφαλογιαννη και τους φανατικούς Ανωγειανούς Παοκτσήδες Μπάμπη Μπαγκέρη(Μπόμπερ),Γιάννη Βρέντζο(Ζβάν),μας έκανε την τιμή να παρευρίσκεται αντιπροσωπεία της Διοίκησης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ,με επικεφαλής τους πρώην ποδοσφαιριστες Πάμπλο Γκαρσία και Κώστα Ιωσηφίδη!!

Ο ΠΑΟΚ δεν είναι απλά μία ομάδα..Είναι ιδέα!!Και οι Παοκτσήδες το αναδεικνύουν αυτό,σε κάθε εκδήλωση που έχει σχέση με την Ιστορία του συλλόγου!!

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους!!

Ο Δήμος Ανωγείων θα βρίσκεται πάντα αρωγός και συμπαραστάτης τέτοιων εκδηλώσεων!" τόνισε.

Στη διάρκεια τις εκδήλωσης έγινε λαχειοφόρος αγορά με έπαθλο μια φανέλα του Πάμπλο Γκαρσία, τα έσοδα της οποίας δόθηκαν στο Εργαστήρι Γνώσης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου.

Δείτε photos ΕΔΩ

Διαβάστε ακόμη...