Οι υποδομές στα «χάι» τους

Από metrosport.gr: Ο τρόπος που λειτουργεί ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια στα τμήματα υποδομής, είναι όχι απλά επαγγελματικός για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά κυριολεκτικά αγγίζει τα επίπεδα στα οποία κινούνται μεγάλες ομάδες του εξωτερικού.
Πηγή: metrosport.gr
Οι υποδομές στα «χάι» τους

Ήθελα εδώ και αρκετές ημέρες να αναφερθώ σε αυτό το θέμα και σήμερα μου δίνεται η ευκαιρία, εξαιτίας βεβαίως και της αγωνιστικής απραξίας που υπάρχει καθώς δεν έχουμε σε εξέλιξη υποχρεώσεις της επαγγελματικής ομάδας.

Ο ΠΑΟΚ «σαρώνει» τα πάντα στο «πέρασμά» του. Είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο ακαδημιών σε όλη την Ελλάδα, σε κάθε περιοχή, ανεξάρτητα αν αναφερόμαστε στη Βόρειο Ελλάδα ή τη Νότιο. Ο Δικέφαλος είναι η μοναδική ομάδα που έχει περισσότερες συνεργαζόμενες ακαδημίες ποδοσφαίρου στο εξωτερικό σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα.

Προσθέστε και το γεγονός που είχαμε αναλύσει προ ημερών, πως είναι ο μοναδικός σύλλογος που στεγάζει τα παιδιά του, που αγωνίζονται στα τμήματα υποδομής, σε ένα επταόροφο κτίριο που νοικιάστηκε στην οδό Βασσιλίσης Όλγας, χάρη στην επιθυμία του Ιβάν Σαββίδη και τις συντονισμένες προσπάθειες των στενών συνεργατών του. Προσφέρει παράλληλα στα νέα παιδιά, όλες τις ανέσεις για να μπορούν απερίσπαστα να παίζουν ποδόσφαιρο, βελτιώνοντας την τεχνική τους κατάρτιση, δίνοντας όμως και βαρύτητα στην μόρφωση τους.

Ο ΠΑΟΚ επίσης δημιούργησε δέκα προπονητικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τις ακαδημίες.

Ήδη στην επαγγελματική ομάδα συμμετέχουν από το καλοκαίρι, αρκετοί νέοι παίκτες που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ. Οι Κίτσιου, Πέλκας (χθες ξεκίνησαν βασικοί στην αναμέτρηση της εθνικής), Κωνσταντινίδης, Κάτσε, Σαββίδης, Πόζογλου, Δελληγιαννίδης, προέρχονται από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Όπως βεβαίως και ο Κλάους Αθανασιάδης που θεωρείται «παλιοσειρά». Υπάρχουν όμως και δανεικοί παίκτες: Ο Πούγγουρας αγωνίζεται στην Βέροια, ο Τσολακίδης στον Πανελευσιανικό, οι Κιόσε και Πόποβιτς στον Πανσερραικό, ο Κουλούρης στη Ανόρθωση, ο Παπαδόπουλος στην Ενωση Παραλιμνίου, οι Βασαίτης και Παναγιωτούδης στον Λαγκαδά, ο Πολύζος στον Ολυμπιακό Βόλου, ο Πασπαλάς στον Καμπανιακό.

Αυτή η πρόοδος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην επιμονή του Θοδωρή Ζαγοράκη και του Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλου που έδειξαν από το 2007 ακόμη, μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των τμημάτων υποδομής. Ευτυχώς βέβαια με την οικονομική ανάσταση που ήρθε με την έλευση του Σαββίδη, απογειώθηκαν τα τμήματα. Και αυτή είναι η ψυχρή αλήθεια.

Η πρόοδος ήρθε και από την αξιοποίηση του αθλητικού κέντρου στην Νέα Μεσημβρία, ανεξάρτητα από τα προβλήματα που υπήρξαν κατά περιόδους, γιατί οι νέοι παίκτες αισθάνθηκαν πως ο σύλλογος επένδυσες σε αυτούς και ήθελαν να αξιοποιήσουν την μεγάλη ευκαιρία. Αντιλαμβάνεστε, πως με τον ζήλο που εργάζονται οι εκπρόσωποι του Δικεφάλου σε αυτά τα τμήματα, θα έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον. Δεν μπορώ να αποκλείσω, εφόσον κατατεθεί στην ΠΑΕ μία δελεαστική πρόταση από ομάδα του εξωτερικού μετά από μερικούς μήνες, για κάποιον από τους νεαρούς παίκτες, να συζητηθεί πολύ σοβαρά.

Ο ΠΑΟΚ όχι μόνο πρωτοπορεί αλλά και πρωτοστατεί με στόχο τα περισσότερα παιδιά να κάνουν καριέρα.

Όπως έλεγαν εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ: «Τίτλοι για εμάς είναι οι παίκτες που αγωνίζονται στην πρώτη ομάδα». Και δεν έχουν άδικο. Όπως και να το κάνουμε η υποδομή είναι στα χάι της.

Tου Γιώργου Καστάνη

Διαβάστε ακόμη...