«Θα γυρίσω και θα γυρίσω για τα καλά»

Από sdna.gr: Η σχέση αγάπης του ΠΑΟΚ και του κόσμου του προς Κώστα Βασιλειάδη και το αντίστροφο μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» του SDNA.
Πηγή: sdna.gr
«Θα γυρίσω και θα γυρίσω για τα καλά»

Ήταν 19 ετών, «αμούστακος», αλλά ξεψαρωμένος. Το 2003 το όνομα ενός ανερχόμενου μπασκετμπολίστα που μεγάλωσε στο Κιλκίς, του Κώστα Βασιλειάδη, έμπαινε στις «χρυσές σελίδες» του ΠΑΟΚ. Ο τότε προπονητής των «ασπρόμαυρων», Μπάνε Πρέλεβιτς, επέλεγε να τον χρίσει αρχηγό και ο ίδιος γινόταν ο νεαρότερος captain στην ιστορία της ομάδας, αλλά και του ελληνικού μπάσκετ...


Η σχέση του 31χρονου σήμερα γκαρντ με τον «Δικέφαλο του Βορρά» δεν πέρασε από... σαράντα κύματα, όμως είχε τα δικά της, διαφορετικά -και πολλά- επεισόδια. Η καθιέρωση, οι αποχαιρετισμοί, η προσμονή της επιστροφής, το comeback... Τόσα μα τόσα πολλά. Όλα τους θα μπορούσαν ήταν «ντυμένα» με τα κατάλληλα ελληνικά τραγούδια.

Γιατί ελληνικά και όχι ξένα; Μα, γιατί ο ίδιος ο Κώστας θέλησε στις 15/5/2006 να αποχαιρετήσει το κοινό του ΠΑΟΚ με ένα ελληνικό τραγούδι. Αποχαιρετήσει; Γράψτε λάθος...

Μα δεν τελειώσαμε...

​Προσωπική ιστοσελίδα Κώστα Βασιλειάδη: Νέα/ Ημερολόγια: 15/05/2006. Μα δεν τελειώσαμε...

«Ο κόουτς Σφαιρόπουλος που με πρόσεχε πάντα, όπως και όλα τα παιδιά και ο θρύλος Μπάνε. Κουλαριστός όπως πάντα, με τρομερή ηρεμία και αυτοπεποίθηση. Την είχε σαν παίκτης και μου έδωσε λίγη για να μην φοβάμαι να σουτάρω... Το όνειρο για τον μεγάλο ΠΑΟΚ έσβησε νωρίς. Ελπίζω κάποια στιγμή να ζωντανέψει ξανά. Είτε είμαι μακριά και θα χαίρομαι εξ αποστάσεως, είτε θα είμαι κι εγώ μαζί... Μετά από χρόνια...», έγραφε ο ίδιος στο προσωπικό του «ημερολόγιο» που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του.

Ο Βασιλειάδης σε ηλικία 22 ετών έκανε το άλμα στην καριέρα του και πήγαινε στην Ισπανία και την Ουνικάχα Μάλαγα. Τι σημασία έχουν όλα αυτά, όμως, διάολε, όταν φεύγεις από το μέρος που έχεις αγαπήσει όσο κανένα; Προφανώς, πήγε στην Ισπανία, έπαιξε σε Final Four της Euroleague, αγάπησε την Μάλαγα και τον αγάπησαν στην Μάλαγα. Δεν μπορούσε να πει «όχι» στην Ουνικάχα. Ίσως, βαθιά μέσα του να μην μπορούσε να πει «όχι» ούτε στον Ολυμπιακό στις 12 Ιουλίου του 2007, όταν οι «ερυθρόλευκοι» ανακοίνωναν τη συμφωνία τους μαζί του.

Όμως, όπως και να 'χει, σε κάθε περίπτωση, ο Βασιλειάδης είχε αφήσει τον τόπο που λάτρεψε πίσω του. Το μέρος που ανδρώθηκε μπασκετικά, το γήπεδο που χοροπηδούσε για... πάρτι του, τον κόσμο που τον αποθέωνε, την φανέλα που τον... έφτιαχνε.

Τα συναισθήματα ήταν τόσα πολλά και τόσο έντονα που τα αγωνιστικά επιτεύγματα πήγαν για λίγο «περίπατο». Τα 7/7 τρίποντα που έβαλε στις 8 Νοεμβρίου του 2003 στην Κοζάνη και την έδρα του Μακεδονικού, οι 50 συμμετοχές του με τη φανέλα του ΠΑΟΚ στην Ευρώπη, όλα... Το θέμα δεν ήταν όσα γινόντουσαν στο παρκέ, αλλά το «δέσιμο» του Έλληνα γκαρντ με τον οργανισμό που ονομάζεται ΠΑΟΚ.

«Πότε θα έρθεις στον ΠΑΟΚ;»

Ο Βασιλειάδης έκανε τη δική του καριέρα, όμως ο κόσμος ποτέ δεν έπαψε να ρωτά πότε θα τον δει ξανά με τη φανέλα με τον «Δικέφαλο». Έπαιζε στην Euroleague, έπαιρνε καλά συμβόλαια, ήταν στις κλήσεις της Εθνικής Ανδρών, αλλά όλοι οι φίλοι του ΠΑΟΚ ήθελαν να τον δουν να επιστρέφει. No matter what... Με κάθε κόστος... Με οποιονδήποτε τρόπο...

«Είμαι εδώ περίπου δέκα μέρες. Όσες φορές έχω πάει για καφέ με τους φίλους μου έχω βρει άτομα που με ρωτάνε πότε θα γυρίσεις στον ΠΑΟΚ. Τι να σας πω ρε παιδιά; Αφού βλέπετε... Εγώ πηγαίνω στο γήπεδο, βλέπω τον Μπάνε και μιλάω λίγο μαζί του, επειδή ξεκινάω και προπονήσεις εκεί. Μου λέει "περίμενε λίγο ακόμα, περίμενε να φτιάξουμε την κατάσταση για να έρθεις".

Η αλήθεια και το σωστό είναι αυτό. Δεν μπορεί να έχεις ένα μπάτζετ 200 χιλιάρικα και ξαφνικά έρχεται ένας που παίρνει το μισό μπάτζετ, για παράδειγμα. Δεν γίνεται. Δεν γίνεται αυτό, αυτό δεν γίνεται», έλεγε ο ίδιος στην εκπομπή «Ξενύχτια στο Παρκέ» το στις αρχές Ιουνίου του 2014. Το χρονικό άλμα από το 2006 ή καλύτερα από το 2009 και τη δεύτερη απομάκρυνσή του μέχρι το 2014 είναι μεγάλο. Όμως το σκηνικό ουδέποτε άλλαξε μέσα σε αυτό το διάστημα.

​Κάπου εκεί, με αυτές τις δηλώσεις, οι ελπίδες των φίλων του ΠΑΟΚ έσβηναν, σαν το χαμόγελο ενός παιδιού που του έχεις πάρει άκαρδα την σοκολάτα μέσα από τα χέρια... Όμως, ο Βασιλειάδης έλεγε μια κουβέντα, άφηνε ένα υπονοούμενο, που τους έδινε το δικαίωμα να ονειρεύονται ξανά, τους αναζωπύρωνε την φλόγα της προσμονής.

«Τέλος πάντων. Θέλω να πω ότι τα πράγματα πρέπει να γίνουν στον καιρό τους. Όπως και όποτε πρέπει. Το σίγουρο είναι ότι θα γυρίσω και θα γυρίσω για τα καλά. Ούτε να φύγω, ούτε τίποτα», πρόσθετε μεταξύ άλλων.

Και το χαμόγελο έκανε και πάλι δειλά – δειλά την εμφάνισή του στα χείλη των ΠΑΟΚτσήδων.

Να που γίνεται!

Οι καλοκαιρινοί μήνες του 2015 έμελλε να είναι εκείνοι που θα άλλαζαν πολλά στη ζωή, την πορεία και την καριέρα του. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ με κάθε τρόπο του έδειχνε πόσο τον θέλει, πόσο πολύ έχει «ανάγκη» την επιστροφή του στην ομάδα.

Τα προσωπικά μηνύματα που λάμβανε ο ίδιος στο Facebook όλο αυτό το διάστημα ήταν πάρα πολλά. Εξίσου πολλά ήταν και τα σχόλια κάτω από τις φωτογραφίες του, κατά τη διάρκεια των θερινών του διακοπών στον τόπο του και την αγαπημένη του Θεσσαλονίκη. Εννοείται πως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον είδαν στην Χαλκιδική, στη Θεσσαλονίκη και στην Τούμπα και θέλησαν να τον προσεγγίσουν, να του πουν ότι τον έχουν μέσα στην καρδιά τους και πως θέλουν να γυρίσει.

Όλο αυτό το διάστημα το όνομά του είχε συνδεθεί ρεπορταζιακά με την ΑΕΚ, αλλά και με ξένες ομάδες, όπως η Μπιλμπάο. Ο ίδιος κρατούσε «σιγή ιχθύος».

Μέχρι που το «μπαμ» έγινε!

«Η μεγάλη επιστροφή: Ο Κώστας Βασιλειάδης ξανά στον ΠΑΟΚ!! Η ΚΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει την συμφωνία με τον Κώστα Βασιλειάδη, που επιστρέφει στην ομάδα μας και πάλι μετά από επτά σχεδόν χρόνια και είναι έτοιμος να ενισχύσει την μεγάλη προσπάθεια του ΠΑΟΚ σε Ελλάδα και Eurocup και σε όλη τη διάρκεια της σεζόν 2015-2016», ανακοίνωνε η ΚΑΕ ΠΑΟΚ στις 21 Αυγούστου και το... παραμύθι για πρώτη φορά δεν είχε δράκο! Ναι, ο Βασιλειάδης γυρνούσε στην «καψούρα» του, η ομάδα έφερνε εις πέρας μια μεγάλη μεταγραφή και ο κόσμος... τρελαινόταν!

Η Θεσσαλονίκη και κυρίως η οικογένεια του ΠΑΟΚ είχε αποκτήσει τον δικό της ήρωα: τον Κώστα Βασιλειάδη. Κι ας ερχόταν λίγες εβδομάδες μετά ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ να του... κλέψει τον «θρόνο».

Νο. 7 γράφει η φανέλα, επτά και οι ατάκες που «έγραψαν»
Υπάρχουν φορές που τα λόγια δεν έχουν σημασία, που το μόνο που μετράει είναι το παρκέ, ο καθρέφτης κάθε αθλητή. Ωστόσο, όταν αφήνουμε για λίγο την «πορτοκαλί θεά» σταματημένη στο έδαφος και καταπιανόμαστε με μια σχέση αγάπης, τα λόγια αποκτούν νόημα, έχουν αξία. Έτσι, δεν ήταν λίγες οι ατάκες του Βασιλειάδη στην επίσημη παρουσιάσή του από την ΚΑΕ ΠΑΟΚ που... έμειναν. Ας δούμε επτά από αυτές... Το Νο. 7 βέβαια δεν είναι τυχαίο. Είναι εκείνος που ο «Vas Kos» έχει επιλέξει να τον συντροφεύει στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του.

«Οκτώ χρόνια στο εξωτερικό και μετά από τόσες συνεντεύξεις, δεν έχουν ιδρώσει ποτέ τα χέρια μου τόσο πολύ και ούτε η καρδιά μου χτυπούσε έτσι. Είναι απίστευτο συναίσθημα αυτό. Γυρίζω στο σπίτι μου και είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου. Ήθελα πολύ καιρό να γίνω ξανά μέλος αυτής της ομάδας».
«Είμαι κι εγώ ΠΑΟΚτσής, ήρθα να παίξω μπάσκετ στην ομάδα, αλλά πηγαίνω και στο ποδόσφαιρο».
«Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα και δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Ο ΠΑΟΚ δεν είναι μιζέρια, είναι ένα όνειρο και με τα όνειρα πηγαίνεις μπροστά».
«Είχα μαλλιά και τα έχασα. Έμαθα πολλά πράγματα, δούλεψα με παίκτες και προπονητές επιπέδου Ευρωλίγκας. Η ζωή εκτός Ελλάδας σε αλλάζει. Έχω κι ένα γιο κι αυτό είναι κάτι που σε αλλάζει. Είμαι πιο ώριμος, σκέφτομαι διαφορετικά τα πράγματα. Είμαι πιο ήρεμος εκτός γηπέδου, αλλά είμαι το ίδιο "τρελός" μέσα στο γήπεδο».
«Το να βλέπεις κόσμο έξω στο δρόμο να χαίρεται με το ότι ήρθα στην ομάδα, μέσα σε όλα αυτά που περνάει, αυτό λέει κάτι».
«Ο κόσμος του ΠΑΟΚ είναι περισσότερο ποδοσφαιρικός. Αλλά μέσα από τις εμφανίσεις μας, μπορούμε να γυρίσουμε τον κόσμο στο μπάσκετ».
«Τον Μπάνε τον έχω φωτογραφία στο σπίτι μου να παίζει. Τι άλλο να πω...».

«Ηγέτης σε όλα του, το γουστάρει όλο αυτό»

Πολλές φορές τα λόγια των πρωταγωνιστών ή εκείνων που ζουν την κατάσταση από... μέσα είναι εκείνα που μετρούν: η άποψη κάποιου που έχει γνώμη και γνώση πάνω στο θέμα.

«Ο Κώστας είναι ανοιχτός με όλους, από την πρώτη μέρα που επέστρεψε. Επειδή έχει παίξει σε μεγάλες ομάδες δεν σημαίνει ότι έχει ύφος ή ότι το... παίζει κάποιος. Ίσα ίσα, είναι μέσα σε όλα και βοηθάει του πάντες. Είναι ηγέτης και στο παιχνίδι και στις προπονήσεις και παντού. Θέλει να διορθώνει τα λάθη των συμπαικτών του με διακριτικό τρόπο. Είναι ένας ωραίος τύπος», λέει άνθρωπος της ομάδας στο SDNA και συμπληρώνει αναφορικά με την αγάπη που δέχεται ο Βασιλειάδης:

«Είναι τέτοιο το στυλ του. Ο Διαμαντίδης ή ο Σπανούλης ας πούμε είναι πιο κλειστοί σαν χαρακτήρες. Ο Κώστας το γουστάρει όλο αυτό, του αρέσει η επαφή με τον κόσμο, να μιλάει μαζί τους έξω και τέτοια...».

Αντί επιλόγου
«Η σχέση του ΠΑΟΚ με τον Κώστα Βασιλειάδη είναι ιδιαίτερη. Και όπως δήλωσε ο ίδιος σε μία μεγάλη του συνέντευξη στην εφημερίδα Deia του Μπιλμπάο τον Νοέμβριο του 2011... "Είμαι ΠΑΟΚ από μικρός και η Θεσσαλονίκη είναι το σπίτι μου". Καλώς επέστρεψες Κώστα...», όπως ανέφερε και η «ασπρόμαυρη» ΚΑΕ μετά τη δεύτερη επιστροφή του.

Διαβάστε ακόμη...