Έτσι «γυρίζει» το βούλευμα του «Koriopolis»!

Από sdna.gr: Οι σοκαριστικοί διάλογοι Κοτσώνη-Τζιμπλάκη φέρνουν στην επιφάνεια ένα μεγάλο ερώτημα: Μπορεί νομικά να ακυρωθεί το βούλευμα για το «Koriopolis»;
Πηγή: sdna.gr
Έτσι «γυρίζει» το βούλευμα του «Koriopolis»!

 Μετά τον αποκαλυπτικό διάλογο Κοτσώνη-Τζιμπλάκη που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΣΚΑΪ, το πρώτο ερώτημα που τέθηκε είναι αν μπορεί να προκύψει θέμα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο 84 πρόσωπα παραπέμπονται σε δίκη για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων του 2011 και άλλα 53 πρόσωπα απαλλάσσονται, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Συγκεκριμένα, το ερώτημα που τίθεται είναι αν το βούλευμα μπορεί να ακυρωθεί ή να ανακληθεί ή τελοσπάντων να επανεξεταστεί.

Ο δικηγόρος, Κίμων Ευαγγελάτος, που εκπροσωπεί αρκετούς εκ των κατηγορουμένων του «Koriopolis», φιλοξενήθηκε την Τετάρτη (7/10) στον ΣΠΟΡ FM 94,6 και ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα, για να δώσει την εξής απάντηση:

«Για το βούλευμα έχει περάσει η προθεσμία και είναι αμετάκλητο. Δεν είναι μία περίπτωση που συμβαίνει κάθε μέρα. Αρκεί όμως να υπάρχουν οψιγενείς λόγοι. Δεν ξέρω αν υπάρχουν, αλλά το ερευνούμε και πιστεύω πως πολύς κόσμος θα ήθελε να εξεταστεί η υπόθεση αυτή ξανά. Έχω γίνει δέκτης πελατών και συναδέλφων που επιθυμούν να το προσβάλλουν, ωστόσο αυτό θα το ερευνήσουμε, έτσι ώστε όλοι να έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Όλοι σε αυτοί την υπόθεση να είναι ίσοι απέναντι στον νόμο».

Το βούλευμα, συνεπώς, είναι πλέον αμετάκλητο, όμως όπως λέει ο κ. Ευαγγελάτος, τα πάντα μπορούν να αλλάξουν αν προκύψουν σοβαροί λόγοι εκ των υστέρων.

Το SDNA, πιστό στην αποστολή του να προσφέρει ολοκληρωμένη ενημέρωση στα σοβαρά και καυτά θέματα του ποδοσφαίρου, έψαξε στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ώστε να βρει κάποιο σχετικό άρθρο και να διαπιστώσει τι ακριβώς ισχύει.

Το επίμαχο άρθρο είναι το 526 του ΚΠΔ και τιτλοφορείται: «Επανάληψη σε βάρος εκείνου που αθωώθηκε».

Σε αυτό διαβάζουμε ότι κάποιος που αθωώθηκε αμετάκλητα για κακούργημα ή πλημμέλημα, η ποινική διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί αν προκύψει παράβαση καθήκοντος κάποιου δικαστή από πρόθεση!

Στην προκειμένη περίπτωση, βέβαια, δεν έχουμε δίκη για να μιλάμε για αθώωση ή καταδίκη. Όμως το ίδιο άρθρο στην παράγραφο 3, προβλέπει πως τα παραπάνω εφαρμόζονται και για κάποιον που αθωώθηκε αμετάκλητα με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου! Ακριβώς η περίπτωση που εξετάζουμε δηλαδή!

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η παράβαση καθήκοντος δικαστή, πρέπει να βεβαιώνεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση! Σε κάθε περίπτωση δηλαδή, απαιτείται χρονοβόρα διαδικασία…

Πρέπει πάντως να τονίσουμε, ότι την δεδομένη χρονική στιγμή δεν υπάρχει θέμα παράβασης καθήκοντος από την πλευρά του εφέτη Γιάννη Τζιμπλάκη που εισηγήθηκε στο δικαστικό συμβούλιο ποιοι πρέπει να παραπεμφθούν και ποιοι να απαλλαχθούν για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Αυτό που υπάρχει είναι η δημοσιογραφική πληροφορία ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προτίθεται να παρέμβει και να ερευνήσει αν υπάρχει πειθαρχικό θέμα με τον κ. Τζιμπλάκη και αν ο ίδιος όφειλε να αυτό-εξαιρεθεί.

Θυμίζουμε σε αυτό το σημείο, ότι από συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ το καλοκαίρι του 2012 (ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα του «Koriopolis») και που αποκάλυψε η εκπομπή «Δίκη», προκύπτει φιλική σχέση ανάμεσα στον κ. Τζιμπλάκη και το πρώην στέλεχος του Ολυμπιακού, Αιμίλιο Κοτσώνη ο οποίος σήμερα είναι προφυλακισμένος για την υπόθεση του ναρκο-πλοίου Noor 1. Στη συνομιλία αυτή, μάλιστα, ο κ. Κοτσώνης ενημερώνει τον δικαστικό λειτουργό ότι θέλει να τον δει… «ο πρόεδρος ο δικός μας». Τρία χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 2015, ο κ. Τζιμπλάκης αναλαμβάνει να εισηγηθεί στο δικαστικό συμβούλιο ποιοι πρέπει να απαλλαχθούν για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων και ποιοι να παραπεμφθούν…

*Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει το Άρθρο 526 του ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ:

«ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΕΚΕΙΝΟΥ ΠΟΥ ΑΘΩΩΘΗΚΕ.

1. Σε βάρος εκείνου που αθωώθηκε αμετάκλητα για κακούργημα ή πλημμέλημα η ποινική διαδικασία επαναλαμβάνεται μόνο:

α) αν βεβαιωθεί ότι ουσιώδη επιρροή στην απόφαση για την αθώωση είχαν πλαστά έγγραφα ή πειστήρια ή δωροδοκία ή άλλη από πρόθεση παράβαση του δικαστικού καθήκοντος δικαστή ή ενόρκου που συνέπραξε στην αθώωση και,

β) αν από την αθώωση δεν έχει περάσει ο απαιτούμενος χρόνος για την παραγραφή του αξιοποίνου της πράξης.

2. Η αναφερόμενη στην παρ. 1 αξιόποινη πράξη της πλαστογραφίας ή της δωροδοκίας ή της παράβασης καθήκοντος δικαστή ή ενόρκου πρέπει να βεβαιώνεται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

3. Οι παρ. 1 και 2 εφαρμόζονται και για εκείνον που αθωώθηκε αμετάκλητα με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου».

Διαβάστε ακόμη...