Διαφορά ποιότητας, δυο στιγμές αδυναμίας στο κέντρο της άμυνας, αλλά και γκίνια

Από metrosport.gr: Ας αρχίσουμε με μια παραδοχή. Ο Ολυμπιακός, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, είναι μια κλάση ανώτερος από τον ΠΑΟΚ.
Πηγή: metrosport.gr
Διαφορά ποιότητας, δυο στιγμές αδυναμίας στο κέντρο της άμυνας, αλλά και γκίνια

Εχει πιο ποιοτικούς παίκτες και είναι καλύτερη ομάδα. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο πρώτο ημίχρονο του χθεσινού ντέρμπι. Ο Ολυμπιακός επικράτησε, δημιούργησε τρεις - τέσσερις επικίνδυνες καταστάσεις στα καρέ του ΠΑΟΚ και κατόρθωσε να σκοράρει δυο φορές, επωφελούμενος από δυο στιγμές ολιγωρίας στο κέντρο άμυνας του ΠΑΟΚ. Ουσιαστικά, εξασφάλισε τη νίκη πριν ακόμη εκπνεύσει το ημίωρο και από εκεί και πέρα δεν είχε τίποτε άλλο να κάνει εκτός από το να διαχειριστεί το προβάδισμά του.

Ωστόσο, ο ΠΑΟΚ αντέδρασε σωστά και θα μπορούσε να ξαναμπεί στο παιχνίδι αν η τύχη δεν του γύριζε την πλάτη στις καλές ευκαιρίες που και αυτός δημιούργησε έως τη λήξη του αγώνα. Πριν τελειώσει το πρώτο ημίχρονο, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει το 1-2 τόσο με την ωραία προσπάθεια και το δυνατό σου του Μακ, όσο και με την προβολή του Αθανασιάδη, ενώ στο δεύτερο δυο φορές η μπάλα αποκρούστηκε πάνω στη γραμμή από τον Κασάμι και τον Ρομπέρτο και χάθηκαν ακόμη δύο καλές ευκαιρίες εξ αιτίας της ατυχίας, αλλά και της εξαιρετικής απόδοσης ενός τερματοφύλακα που ξέρει να χαρίζει βαθμούς στην ομάδα του.

Ο ΠΑΟΚ του δευτέρου ημιχρόνου, χωρίς να είναι εντυπωσιακός, ικανοποίησε τον κόσμο του, γιατί πίεσε τον Ολυμπιακό και τον έπαιξε επί 45 λεπτά στο μισό γήπεδο. Σ' αυτό το διάστημα, ο Ολσεν ήταν θεατής του αγώνα, ενώ όλοι οι συμπαίκτες του τα έδωσαν όλα επιδιώκοντας το θαύμα της ανατροπής. Ενα θαύμα που δεν έγινε γιατί είχαν γκίνια. Αν πετύχαιναν ένα έστω γκολ για να ξαναμπούν στο παιχνίδι, πολλά θα μπορούσαν να συμβούν.

Στα επιμέρους: Ακόμη και ανέτοιμος, ο Μπερμπάτοφ είναι πολύτιμος. "Γεμίζει" το γήπεδο και ξέρει πώς θα αντιδράσει σε κάθε φάση, συν το γεγονός ότι προκαλεί δέος στους αντιπάλους του. Μήπως θα έπρεπε να παίζει πλέον από την αρχή;

Για όσους βλέπουν ποδόσφαιρο, εξίσου πολύτιμος είναι ο Αθανασιάδης. Ολες οι ενέργειές του έχουν ουσία και είναι ο παίκτης που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σκοράρει.

Τον Πέλκα βιαστήκαμε όλοι να τον αποθεώσουμε. Θέλει πολλή δουλειά ακόμη για να αξιοποιήσει το αναμφισβήτητο ταλέντο του. Και ο ίδιος πρέπει να προσπαθήσει πολύ σκληρά.

Αν το να εκτελεί ο Κάτσε τα κόρνερ χαμηλά, πολύ πιο μπροστά από το πρώτο δοκάρι, είναι εντολή του Τούντορ, πρέπει σίγουρα να αναθεωρήσει. Αν δεν ζητάει ο Κροάτης τεχνικός αυτού του τύπου την εκτέλεση, τότε ή πρέπει να τραβήξει το αυτί του Κάτσε, ή να αναθέσει τα κόρνερ σε άλλον παίκτη. Ετσι, πάντως, ποτέ δεν πρόκειται ο ΠΑΟΚ να πετύχει γκολ από κόρνερ.

Ο Τζιόλης ήταν ο μόνος που συνέβαλε στην ανάπτυξη της ομάδας, προσέχοντας πάντα και τα αμυντικά καθήκοντά του. Κάποια στιγμή κουράστηκε και ήταν φυσιολογικό.

Το κέντρο άμυνας "τρυπήθηκε" άδοξα στο πρώτο γκολ του Ολυμπιακού και "κοιμήθηκε" στο δεύτερο. Είναι κρίμα να μην μπορεί ο ΠΑΟΚ να σκοράρει με "στημένο", αλλά να δέχεται πολλά γκολ από "στημένα". Από όλους τους αμυντικούς, την καλύτερη παρουσία νομίζω είχε ο Τζαβέλλας.

Ο Μακ ορεξάτος, όπως πάντα, αλλά με αρκετές επιπόλαιες προσπάθειες και χωρίς να γίνει ιδιαίτερα απειλητικός για τον Ρομπέτο. Κορυφαίος του ΠΑΟΚ πιστεύω ότι ήταν ο Ροντρίγκες. Δεν σταμάτησε να τρέχει ούτε δευτερόλεπτο, καλύπτοντας όλη την αριστερή πτέρυγα και ήταν ο μόνος παίκτης του ΠΑΟΚ που πλαγιοκόπησε αρκετές φορές δημιουργώντας επικίνδυνες καταστάσεις. Του αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθειά του.

Το ωραίο είναι ότι και ο Τούντορ μίλησε στη συνέντευξη Τύπου για διαφορά ποιότητας μεταξύ των δύο ομάδων. Κι όταν ρωτήθηκε αν είναι μεγάλη αυτή διαφορά ποιότητας, επιχείρησε ντρίπλα: " Ο Ολυμπιακός είχε τερματοφύλακα που αποσόβησε δύο γκολ, ενώ πέτυχε δύο γκολ βρίσκοντας δυο φορές εστία. Αυτό μπορεί να είναι τύχη, μπορεί απλώς έτσι να είναι το ποδόσφαιρο, μπορεί να είναι και θέμα ποιότητας. Δεν ξέρω. Πάντως, ναι, στο ποδόσφαιρο υπάρχει διαφορά ποιότητας μεταξύ των ομάδων και αυτό μπορεί να το δει κανείς αρκετές φορές..."

ΟΚ. Το είδαμε και εμείς χθες. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι θα χρειαστούν κι άλλες μεταγραφικοί περίοδοι για να ανεβεί επίπεδο ο ΠΑΟΚ και να φτάσει τον Ολυμπιακό σε ποιότητα. Κι άλλες μεταγραφικοί περίοδοι, αλλά και πιο μεγάλη δαπάνη και, κυρίως, πιο καλές επιλογές. Διότι, αν εξαιρεθεί ο Μπερμπάτοφ, οι φετινές επιλογές δεν αρμόζουν σε μια ομάδα που θέλει να λέει ότι από φέτος θα αμφισβητήσει την ανωτερότητα του Ολυμπιακού. Για να ξέρουμε τι λέμε...

Του Στέλιου Γρηγοριάδη

Διαβάστε ακόμη...