Α, β, γ, δ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός!

Από sdna.gr: Είναι ένα ντέρμπι που τα έχει όλα. Από κόντρα οπαδών και χρωμάτων, μέχρι και... στοιχηματικών εταιριών.
Πηγή: sdna.gr
Α, β, γ, δ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός!

Γι' αυτό και δεν φτάνει ούτε όλη η αλφαβήτα για να χωρέσει το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού.

Α υτογκόλ... Να και ένα στατιστικό που δεν μνημονεύεται συχνά. Είναι, όμως, άξιο αναφοράς ότι μετά από 36 χρόνια επαγγελματικού πρωταθλήματος, μόλις ένα ντέρμπι στην Τούμπα είχε αυτογκόλ! Σκόρερ ήταν ο Νίκος Βαμβακούλας το 1981, ο οποίος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του και εδραίωσε τη νίκη του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού στο 3-0.

Β ούλγαρος... Κόντρα στον Ατρόμητο άνοιξε λογαριασμό, απέναντι στην Ντόρτμουντ είχε καλές στιγμές και κόντρα στον Ολυμπιακό, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ περιμένουν να δουν τον Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ να κάνει τη διαφορά. Ο άλλοτε σταρ της Μάντσεστερ είναι μόλις ο δεύτερος Βούλγαρος που θα παίξει σε ματς ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού. Πρώτος ήταν ο Εμίλ Κρεμενλίεφ τη σεζόν 1995-96, όταν είχε αγωνιστεί για 35 λεπτά στην αναμέτρηση στο «Γ. Καραϊσκάκης.

Γ ιάχος... Ο ορισμός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Ο Θανάσης Γιάχος με πολύ και πλούσιο παρελθόν θα είναι άρχοντας του αγώνα στην Τούμπα, όπως έχει συμβεί δύο ακόμα φορές στο παρελθόν σε ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Τον Φεβρουάριο του 2012, με τους ερυθρόλευκους να κερδίζουν 2-0 τον ΠΑΟΚ στην Θεσσαλονίκη και τον προηγούμενο Φλεβάρη με το τελικό αποτέλεσμα να είναι 0-0.

Δ ιαφορά...Καλά είναι τα φρου-φρου και τα αρώματα, καλές οι αναλύσεις και οι παραδόσεις, αλλά από ουσία τι γίνεται; Στην ουσία, λοιπόν, αν ο Ολυμπιακός κερδίσει στην Τούμπα ξεφεύγει οκτώ βαθμούς από τον ΠΑΟΚ, τον έχει στην Αθήνα στον δεύτερο γύρο και πρακτικά τον θέτει νωρίς εκτός διεκδίκησης του τίτλου. Η νίκη του δικεφάλου είναι αναζωογόνηση όχι μόνο για τον ίδιο, που θα πλησιάσει στο πλην δύο, αλλά και για ΑΕΚ και Παναθηναϊκό που επίσης προτιμούν γκέλα των ερυθρολεύκων.

Ε υρώπη... Η εξίσωση μιας αναμέτρησης μπορεί πάντα να επηρεαστεί από τον ευρωπαϊκό παράγοντα. Ο ΠΑΟΚ είναι πιο κοντά χρονικά – με ό,τι αυτό συνεπάγεται – στην επιτυχία του απέναντι στην Ντόρτμουντ, ενώ ο Ολυμπιακός είχε χρόνο να ξεπεράσει το μεθύσι από το διπλό στην Αγγλία! Αμφότεροι έχουν ιδανική ψυχολογία για ντέρμπι, ενώ για να βρούμε αγώνα τους στην Τούμπα μετά από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, γυρνάμε στο 2000. Μόνο που τότε (23/11) ο ΠΑΟΚ είχε ηττηθεί 3-0 από την Αϊντχόβεν και ο Ολυμπιακός είχε έρθει ισόπαλος 2-2 με τη Λίβερπουλ. Μερικές μέρες μετά, οι ερυθρόλευκοι κέρδιζαν 4-2 στην Τούμπα.

Ζ άπινγκ... Ντέρμπι είναι αυτό και εκτός από την ποδοσφαιρική μάχη, έχουμε και εκείνη των συνδρομητικών τηλεοράσεων. Η Nova προσπαθεί να πουλήσει με τον καλύτερο τρόπο το προϊόν της και για την αναμέτρηση της Κυριακής έχει στρατολογήσει 40 άτομα και 15 κάμερες!! Η μετάδοση θα ξεκινήσει από τις 5μ.μ. με ζωντανές συνδέσεις και το pre game show, ενώ τον αγώνα θα καλύψουν τέσσερις ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου και δύο sportscaster. Θα ακολουθήσει, φυσικά, ζωντανά το «τρίτο ημίχρονο», με τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών.

Η γετες... Η μάχη της μεσαίας γραμμής είναι εκείνη που θα κρίνει την αναμέτρηση την Κυριακή. Εκεί βρίσκεται η δύναμη και των δύο ομάδων, όπως μαρτυρά η εικόνα τους και οι κορυφαίοι τους. Δύο Έλληνες διαφορετικής γενιάς και χαρακτηριστικών ηγούνται αυτή τη στιγμή των δύο αντιπάλων. Ο Κώστας Φορτούνης πιο πλήρης και δημιουργικός από τον Αλέξανδρο Τζιόλη, που κάνει μια από τις πιο γεμάτες σεζόν της καριέρας του κι έχει βρει το ρόλο του φέτος στον ΠΑΟΚ.

Θ ύρα 4... Λογίζεται και ως το στοίχημα για τον αγώνα της Κυριακής. Υπάρχει η Τούμπα που επί 90 λεπτά και παρά τις προκλήσεις που υπήρξαν μόνο φωνάζει και ενθαρρύνει τον ΠΑΟΚ, όπως έγινε στο ματς με την Ντόρτμουντ. Και υπάρχει και η Τούμπα που εμφανίστηκε μετά το τέλος του αγώνα. Προφανώς και ήταν μειοψηφία όσοι έκαναν τα επεισόδια. Δυστυχώς, όμως, πάντα η μειοψηφία τα κάνει και στο πρώτο crash test της χρονιάς, δεν αντέχονται τα επεισόδια.

Ι σορροπία αριθμητική... Στο μυαλό του κόσμου τα ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού έχουν πάθος, νεύρα, ένταση και αποβολές! Κρατήστε το πάθος και την ένταση και αφαιρέστε τις αποβολές. Στα ματς που έχουν γίνει στη Θεσσαλονίκη, μόλις δώδεκα παίκτες έχουν αποβληθεί στην ιστορία των αγώνων, με τον Γιώργο Γεωργιάδη να κρατάει την πρωτιά αφού είχε αντικρύσει κόκκινη κάρτα δύο συνεχόμενες σεζόν. Το... σκορ στις κόκκινες κάρτες και τις αποβολές είναι έξι-έξι! Αναλυτικά:

Λαζάρ (2012), Μπιζέρα-Μενδρινός (2009), Γεωργιάδης (2000-01), Γεωργιάδης (1999-2000), Σιδηρόπουλος-Νταμπίζας (1997), Καλαντζής (1995), Λαγωνίδης (1994), Βλάχος (1992), Σαβίτσεφ (1991), Μητρόπουλος (1983).

Κ λάους... Ο τραυματισμός του στην προετοιμασία δεν του έχει επιτρέψει ως τώρα να βρει τον ρυθμό που θα ήθελε, ωστόσο στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ήταν καθοριστικός. Το ίδιο περιμένουν και την Κυριακή οι οπαδοί του ΠΑΟΚ από τον Στέφανο Αθανασιάδη, ο οποίος έχει βρει δίχτυα και στα τελευταία πέντε ματς του δικεφάλου απέναντι στον Ολυμπιακό. Με εξαίρεση, φυσικά, εκείνα που ο ΠΑΟΚ δεν σκόραρε. Ο Κλάους έχει χτίσει παράδοση απέναντι στους ερυθρολεύκους, ξεκινώντας ως παίκτης του Πανσερραϊκού!!

Λ ευκή ισοπαλία... Σπάνιο και αυτό το στατιστικό. Από τις 11 ισοπαλίες που έχουν οι δύο ομάδες στην Τούμπα στην εποχή του επαγγελματικού πρωταθλήματος, μόλις οι πέντε είχαν χωρίς τέρματα. 1992, 1995, 1997, 2009 και το περυσινό 0-0, έναντι του 1-1 που έχει έρθει έξι φορές!

Μ αρινάκης... Κάθε χρόνο η ίδια συζήτηση και η ίδια ιστορία. Κάθε χρόνο μια ολόκληρη συνομωσία θεωριών για το αν, πως, πότε και με ποιο τρόπο θα φτάσει ο Ευάγγελος Μαρινάκης στην Τούμπα για να παρακολουθήσει τον αγώνα της ομάδας του. Φέτος, υπήρξε και επίσημη πρόσκληση, όμως μάλλον – αν κρίνουμε από τα γραφόμενα του Κώστα Καραπαπά – κρίθηκε περιττή. Οι πληροφορίες θέλουν τον Μαρινάκη να μην πηγαίνει στην Τούμπα, αλλά το ίδιο τον ήθελαν και πέρυσι και τελικά διαψεύστηκαν.

Ν έοπες... Είναι οι δύο πρωτάρηδες του ντέρμπι! Ο Μάρκο Σίλβα και ο Ιγκόρ Τούντορ δεν έχουν να νιώθουν την παραμικρή ανασφάλεια για τη θέση τους και το αποτέλεσμα του αγώνα, δεν θα επηρεάσει τη δημοτικότητά τους. Ο Πορτογάλος με το πέντε στα πέντε στο πρωτάθλημα και με την σπουδαία νίκη στην Αγγλία είναι καβάλα στο άλογο, ενώ και ο Κροάτης μετά τις τρεις συνεχόμενες νίκες στη Super League και την ισοπαλία απέναντι στην Ντόρτμουντ νιώθει ασφαλής για τη δουλειά του και τη θέση του.

Ξ ανθός... Ο άγγελος του ΠΑΟΚ, ο Ρόμπιν Όλσεν. Η Τούμπα ενώνεται σε έναν αναστεναγμό κάθε φορά που κάνει έξοδο και ξεσπάσει σε ζητωκραυγές όταν βλέπει ότι η μπάλα είναι στα χέρια του. Ο Σουηδός γκολκίπερ έκανε τη γκάφα του και στην αναμέτρηση με την Ντόρτμουντ, με αποτέλεσμα ο δικέφαλος να δεχτεί το γκολ της ισοφάρισης και παρότι η απόδοσή του στο συγκεκριμένο ματς δεν ήταν κακή, αποδεικνύεται μια μαύρη τρύπα που δεν ξέρεις πότε θα ανοίξει.

Ο κτώβριος... Ο δέκατος μήνας του χρόνια ταιριάζει περισσότερο στον ΠΑΟΚ. Εφτά φορές έχουν αναμετρηθεί στην Τούμπα, τέσσερα ματς έχει κερδίσει ο δικέφαλος, μόλις ένα ο Ολυμπιακός και δύο έχουν λήξει ισόπαλα. Η πιο κοντινή ημερομηνία στις 4 του μήνα που έχουν παίξει ήταν στις 5 Οκτωβρίου του 1986, με τον ΠΑΟΚ να κερδίζει με το ευρύ 4-1.

Αναλυτικά: 1-1 (26/10/2002), 1-1 (14/10/2001), 1-2 (31/10/1998), 2-1 (18/10/1997), 4-1 (5/10/1986), 1-0 (21/10/1984), 1-0 (1/10/1972).

Π έναλτι... Επιμένουμε στατιστικά! Με τι άλλο, από την εσχάτη των ποινών που έχει καταλογιστεί έντεκα φορές σε αγώνες ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού. Έξι πέναλτι έχει κερδίσει ο ΠΑΟΚ, πέντε ο Ολυμπιακός, ενώ από τα κερδισμένα δεν έχουν μετατραπεί σε γκολ δύο για τον δικέφαλο του βορρά. Τελευταίο πέναλτι που σφυρίχτηκε ήταν στην αναμέτρηση του 2011, τέσσερα χρόνια πριν.

Αναλυτικά: 2011 (Βιεϊρίνια-Βιτόλο), 2005 (Μαυγοενίδης-Τζόρτζεβιτς), 2002 (Γιασεμή- Γεωργιάδης / Βενετίδης-Τζόρτζεβιτς), 1998 (Γκόγκιτς-Γεωργάτος), 1986 (Σκαρτάδος- Σκαρτάδος / Αναστόπουλος, Αναστόπουλος), 1984 (Κωστίκος - Κωστίκος), 1983 (Κωστίκος-Δημόπουλος (το έχασε) / Λεμονής-Αναστόπουλος), 1981 (Κωστίκος-Κωστίκος (το έχασε).

* Πρώτος αναφέρεται ο ποδοσφαιριστής που το κέρδισε και δεύτερος εκείνος που το εκτέλεσε.

Ρ ομπέρτο... Το αντίπαλο δέος στον Ρόμπιν Όλσεν. Μόνο που αν δούμε τα πεπραγμένα τους στον αγωνιστικό χώρο είναι μάλλον σα να έχουμε τον Ρόμπιν και τον Μπάτμαν! Ο Ισπανός έκανε μια ακόμα εντυπωσιακή εμφάνιση στο Champions League, μεταμορφώνεται όποτε έρχεται η ώρα για τα δύσκολα και ίσως αποδειχθεί καθοριστικός παράγοντας του ντέρμπι η διαφορά που φαίνεται ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάμεσα στους τερματοφύλακες των δύο ομάδων.

Σ αββίδης... Ο έτερος μεγαλομέτοχος του μεγάλου ντέρμπι. Τον αγώνα με την ΑΕΚ, τον παρακολούθησε μαζί με τον Δημήτρη Μελισσανίδη και παρότι εξεπλάγην όταν του τέθηκε το ερώτημα, εντούτοις προσκάλεσε και τον Βαγγέλη Μαρινάκη στην Τούμπα. Είναι άγνωστο αν ο ισχυρός άντρας του Ολυμπιακού θα αποδεχτεί την πρόσκληση, ωστόσο ο Ιβάν Σαββίδης προσπαθεί για μια διαφορετική πολιτική στο ποδόσφαιρο και την Κυριακή θα φανεί αν θα υπάρχει και πολιτική ίσων αποστάσεων απέναντι σε όλες τις ομάδες.

Τ ούμπα... Τι άλλο; Χρειάστηκαν μόλις μερικές ώρες για να έρθει το δεύτερο συνεχόμενο sold out των οπαδών του ΠΑΟΚ για εντός έδρας αγώνα τους. Περίπου 9.000 εισιτήρια κυκλοφόρησαν το πρωί της Παρασκευής, οι ουρές που σχηματίστηκαν ξεπερνούσαν και εκείνες της Εθνικής Τράπεζας για τις συντάξεις και μέχρι το απόγευμα τα «μαγικά χαρτάκια» είχαν τελειώσει. Γεμάτη η Τούμπα, λοιπόν, και όλοι ελπίζουμε σε μια ατμόσφαιρα όμοια με εκείνη των ευρωπαϊκών αγώνων και όχι των ελληνικών.

Ύ φεση... Ποια ύφεση; Τέτοια βλέπουν στο εξωτερικό και ακόμα πληρώνουμε φόρους! Το καλοκαίρι ήταν μετά από χρόνια καυτό στο ελληνικό μεταγραφικό παζάρι και οι δύο ομάδες πρωταγωνίστησαν με τον δικό τους τρόπο. Στις αρχές Αυγούστου ο Ολυμπιακός έφερε στην Αθήνα τον Εστεμπάν Καμπιάσο, τον οποίο πληρώνει περίπου 2 εκ. ευρώ ετησίως, ενώ ένα μήνα μετά ήρθε η απάντηση του ΠΑΟΚ. Ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ φόρεσε τα ασπρόμαυρα έναντι καθαρών 500 χιλ. ευρώ ετησίως, ένα ποσό που παραπλανά αφού με μπόνους και εφορία μπορεί να φτάνει και τα 1,25 εκ. ευρώ. Η αξία του ΠΑΟΚ στο transfermarkt είναι 33,7 εκ. ευρώ με τον Στέφανο Αθανασιάδη να κοστίζει 4,5 εκ. ευρώ, ενώ του Ολυμπιακού φτάνει τα 88,7 εκ. ευρώ με υψηλότερο... προϊόν τον Ρομπέρτο των 8 εκ. ευρώ.

Φ ουστέρ... Μέχρι τώρα έχει παίξει δέκα λεπτά σε όλα τα ματς του Ολυμπιακού. Ευκαιρία για τον Μάρκο Σίλβα να τον βάλει στο rotation, αφού ο Νταβίντ Φουστέρ είναι ο πιο σταθερός σκόρερ του Ολυμπιακού απέναντι στον ΠΑΟΚ. Έχει πετύχει τέσσερα γκολ απέναντι στον δικέφαλο, ιδιαίτερα υψηλό νούμερο αν αναλογιστούμε ότι είναι μέσος, ενώ ήταν εκείνος που πέτυχε το γκολ των ερυθρολεύκων και στην περυσινή τους ήττα στα Στάδιο Καραϊσκάκη.

Χ άσταγκ... Τέτοια ελληνικά, ούτε το twitter θα τα άντεχε! To hashtag είναι έτοιμο και περιμένει τα σχόλια για το ντέρμπι, που εκτός από την Τούμπα, θα παιχτεί και στα μέσα κοινωνικής διοργάνωσης. #PAOKOLY, λοιπόν, και τα λέμε την Κυριακή!

Ψ ήφος εμπιστοσύνης στο στοίχημα! Ακόμα και εκεί οι δύο ομάδες βρίσκονται απέναντι... Ο ΠΑΟΚ, που πριν λίγο καιρό έκανε τα αποκαλυπτήρια της νέας του εμφάνισης με την sportingbet.gr χορηγό κόντρα στον Ολυμπιακό που συμφώνησε με την stoiximan.gr και θα είναι για πρώτη φορά στη φανέλα του την Κυριακή στην Τούμπα. Στοιχηματική εταιρία εναντίον στοιχηματικής εταιρίας για ένα ματς χωρίς προβλέψεις!

Ω ρα... Δεν είναι μυστικό. 20.30 απόψε στην Τούμπα!

Διαβάστε ακόμη...