Το scouting report της Γκαμπάλα

Από paokfc.gr: Το paokfc.gr σας παρουσιάζει όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τον πρώτο αντίπαλο του Δικεφάλου, στους ομίλους του Europa League, αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζεται η Γκαμπάλα, αλλά και την πορεία της μέχρι τώρα στην διοργάνωση.
Πηγή: paokfc.gr
Το scouting report της Γκαμπάλα

 Πάθος, δύναμη και αγωνιστική πειθαρχία. Αυτά είναι τα τρία κύρια χαρακτηριστικά της Γκαμπάλα. Μία ομάδα που έχει πάντα ως πρώτο στόχο να κρατήσει στην άμυνα και περιμένει πολλά από κάποιες ποιοτικές εξάρσεις των μεσοεπιθετικών της. Όπλο τα στημένα, καθώς πρόκειται για μία ομάδα με ψηλούς ποδοσφαιριστές, αλλά και η γρήγορη αντεπίθεση με τις τρεις γραμμές να είναι πάντα κοντά η μία στην άλλη, προκειμένου να μην αφήνουν χώρο στον αντίπαλο να δημιουργήσει ευκαιρίες.

Η Γκαμπάλα είναι από τις νέες ομάδες στο ευρωπαϊκό στερέωμα καθώς μέχρι πριν δύο χρόνια δεν είχε συμμετάσχει ποτέ σε διοργάνωση της UEFA. Ο κορμος του ρόστερ αποτελείται από γηγενείς ποδοσφαιριστές που πλαισιώνονται από ξένους, οι οποίοι είναι ικανοί να κάνουν την διαφορά. Ξένος υπάρχει και στο τιμόνι της ομάδας, καθώς από τον Ιανουάριο του 2014 ο Ρομάν Γκριγκρτσούκ έχει αναλάβει να καθοδηγήσει την ομάδα.

Ο Ουκρανός τεχνικός παρατάσσει την ομάδα συνήθως με το αγαπημένο του 4-5-1 και σε κάποιες περιπτώσεις που το επιτρέπει η δυναμικότητα του αντιπάλου με 4-4-2. Η Γκαμπάλα βασίζεται σε 14 ποδοσφαιριστές, ενώ σημαντική. προσθηκη αναμένεται ν' αποτελέσει ο Φακούντο Περέιρα, ο οποίος παραχωρήθηκε δανεικός από τον ΠΑΟΚ. Απώλεια ο αρχηγός της ομάδας, Χουσεΐνοφ, ο οποίος βρίσκεται προφυλακιστέος με βαριές κατηγορίες, καθώς του επιρρίπτονται ευθύνες για την δολοφονία δημοσιογράφου, ο οποίος είχε κατακρίνει την απόφαση του να πανηγυρίσει άσεμνα την πρόκριση κόντρα στον Απόλλωνα Λεμεσού, κρατώντας την σημαία της Τουρκίας και κάνοντας χειρονομίες.

Οι επίσημες υποχρεώσεις της ομάδας τον Σεπτέμβριο είναι ελάχιστες καθώς έχει δώσει μόνο ένα επίσημο παιχνίδι κόντρα στην Ίντερ Μπακού, όπου και γνώρισε την ήττα με 2-1 εκτός έδρας και ένα φιλικό κόντρα στην Τσερνομόρετς. Ο κόουτς έδειξε στα δύο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό που προσανατολίζεται και το επιβεβαίωσε κόντρα στην Ίντερ.

Κάτω από τα δοκάρια βρίσκεται ακλόνητος ο Μπεζοτόνσι, που έχει κερδίσει την φανέλα του βασικού από τον νεαρό Πόποβιτς. Στην άμυνα ο Βραζιλιάνος Ράφαελ Σάντος, μαζί με τον Βέρνιταμπ, έχουν αναλάβει τον ρόλο των σέντερ μπακ, με τον Στάνκοβιτς να αποτελεί τρίτη επιλογή, ενώ οι Ρικαρντίνιο και ο Ντασνταμίροφ βρίσκονται στα φτερά.

Εγκέφαλος της ομάδας στην μεσαία γραμμή είναι ο Ουκρανός Γκάι, με τους Σαντιγκόφ και Ζαγκάροφ να τον πλαισιώνουν, ενώ χρόνο συμμετοχής παίρνει και ο Μαμάντοφ. Όσων αφορά την γραμμή κρούσης, ο Αντόνοφ με τον Ζεκ εναλλάσσονται στις θέσεις του φορ και του επιτελικού μέσου, ενώ στα άκρα παίζουν οι ταχύτατοι Ζενιόφ και Ντοντό, που είναι πάντα επικίνδυνοι.

Η πορεία προς τους ομίλους

Η τρίτη θέση στο περσινό πρωτάθλημα εξασφάλισε στην Γκαμπάλα το εισιτήριο για τον πρώτο προκριματικό γύρο του Europa League, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Επιτυχία μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς πως ήταν και η δεύτερη φορά που θα έπαιζε Ευρώπη στην ιστορία της. Την πρώτη δεν τα κατάφερε. Με δύο ήττες από την Σιρόκι και μάλιστα χωρίς να πετύχει κάποιο γκολ (συνολικό σκορ 5-0) αποχαιρέτησε πρόωρα την διοργάνωση.

Φέτος το σκηνικό λίγο πολύ παρόμοιο. Η κλήρωση έφερε στο δρόμο την πιο έμπειρη Ντιναμό Τιφλίδας και οι Αζέροι ρίχτηκαν στην μάχη με τον τίτλο του αουτσάιντερ. Η εκτός έδρας ήττα στην Γεωργία με 2-1, άφηνε ελπίδες για πρόκριση και το γκολ του αρχηγού Χουσεΐνοφ αποδείχτηκε χρυσό. Ο επαναληπτικός ήταν στα μέτρα της Γκαμπάλα. Κλειστό παιχνίδι με βάση την δύναμη. Στο 71′ μία ανόητη αποβολή για την Ντιναμό και ενώ το σκορ ήταν 0-0, δίνει αυτοπεποίθηση στους Αζέρους, οι οποίοι στο 88′ πετυχαίνουν το γκολ πρόκρισης με τον Μαμάμαντοφ που είχε περάσει ως αλλαγή στο παιχνίδι, ενώ στο 92′ ο Αντόνοφ βάζει το κερασάκι στην τούρτα. Και η ιστορία γράφει. Η Γκαμπάλα πετυχαίνει την πρώτη της νίκη στην ιστορία της σε ευρωπαϊκά κύπελλα και μαζί παίρνει την πρόκριση στον δεύτερο προκριματικό γύρο.

Εκεί περιμένει η σέρβικη Τσουκαρίτσκι, και η καθιερωμένη εκτός έδρας ήττα στον πρώτο αγώνα έρχεται με ένα πέναλτι στο 53′. Το 1-0 είναι από τα σκορ που δεν προτιμά κανένας προπονητής σε νοκ άουτ παιχνίδια. Η Γκαμπάλα όμως δεν είχε πρόβλημα. Με τον Ζενιόφ να κάνει πάρτι στην άμυνα των Σέρβων και να πετυχαίνει δύο τέρματα για το 2-0, η δεύτερη σερί πρόκριση είναι γεγονός. Πλέον το όνειρο των ομίλων ήταν δύο αντιπάλους και η μισή δουλειά είχε γίνει.

Επόμενως σταθμός η Κύπρος και ο Απόλλων Λεμεσού. Η διαφορά δυναμικότητας δεδομένη αλλά όχι αποτρεπτική. Το ξεκίνημα κακό. Ο Κολιοκούδας στο 14′ μέσα στην Λάρνακα δίνει προβάδισμα στους Κυπρίους, αλλά ο Χουσεΐνοφ είναι και πάλι εκεί. Εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 95′ και όλα ανοιχτά για την ρεβάνς. Ο αρχηγός της Γκαμπάλα πρωταγωνιστεί και στον επαναληπτικό και με πέναλτι και πάλι στο 80′ ρίχνει τον Απόλλωνα στο καναβάτσο και στέλνει τους Αζέρους στα Play Offs να συναντήσουν τον Παναθηναϊκό.

Στην Bakcell Arena οι Πράσινοι χάνουν πολλές ευκαιρίες αλλά το 0-0 δεν αλλάζει μέχρι το φινάλε. Όλα έδειχναν από την εικόνα του αγώνα ότι το ταξίδι των Αζέρων έφτανε προς το τέλος του. Όσοι όμως περίμεναν πως στην Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός θα είχε εύκολο έργο διαψεύστηκαν νωρίς. Με τον Χουσεΐνοφ να βρίσκεται στην φυλακή μετά τα όσα συνέβησαν στο Μπακού, με τον νεκρό δημοσιογράφο, έπρεπε να βρεθεί ένας νέος πρωταγωνιστής. Αυτός ήταν ο Βραζιλιάνος Ντοντό. Μόλις στο 6′ εξέθεσε την αντίπαλη άμυνα και με κεφαλιά έγραψε το 0-1. Η ισοφάριση του Μπεργκ στο 35′ δεν πανικόβαλε τους άπειρους παίκτες των φιλοξενούμενων, οι οποίο κατάφεραν να πάρουν εκ νέου προβάδισμα και πάλι με τον Ντοντό στο 60′. Το ματς από κει μετά έγινε...ροντέο. Ο Παναθηναϊκός με την πίεση από την εξέδρα να είναι αφόρητη κατάφερε να κάνει το 2-2 με τον Νάνο στο 78′ και στα υπόλοιπα λεπτά έψαξε το γκολ πρόκρισης, που δεν ήρθε ποτέ. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους ανθρώπους της ομάδας από το Αζερμπαϊτζάν να πανηγυρίζουν κάτι που φαινομενικά έδειχνε ακατόρθωτο: την πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Η ομάδα των Play Offs με την χειρότερη βαθμολογική συγκομιδή στην κατάταξη της UEFA κατάφερε να πάρει το εισιτήριο και πλέον προετοιμάζεται για να ζήσει το όνειρο κόντρα στον Δικέφαλο, την Ντόρτμουντ και την Κράσνονταρ.

Διαβάστε ακόμη...