Σφοδρή γαλλική επίθεση σε Μαρινάκη και Ολυμπιακό!

Από sdna.gr: Με βαρείς χαρακτηρισμούς, όπως «Νονός», επιτίθεται γαλλικό σάιτ στον Βαγγέλη Μαρινάκη. Εκτενής αναφορά στην υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης».
Πηγή: sdna.gr
Σφοδρή γαλλική επίθεση σε Μαρινάκη και Ολυμπιακό!

Για ακόμα μία φορά δημοσίευμα από το εξωτερικό καταπιάνεται με τα ύποπτα τεκταινόμενα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το γαλλικό σάιτ cahiersdufootball.net σε εκτενή αναφορά του, κάνει λόγο για την εμπλοκή του ονόματος του προέδρου του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη, με την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης».

Το γαλλικό δημοσίευμα ξετυλίγει το κουβάρι των γεγονότων στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τον ρόλο που παίζει η ΕΠΟ, αλλά και ο Θόδωρος Θεοδωρίδης στην UEFA, η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έκανε τα... στραβά μάτια στην περίπτωση του Ολυμπιακού, δίνοντας του κανονικά την άδεια συμμετοχής στο φετινό Champions League. Φυσικά από το δημοσίευμα δεν ξεφεύγει ούτε ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί και οι... περίεργες διασυνδέσεις του με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι προφανές πλέον πως η σήψη του ελληνικού ποδοσφαίρου κάνει τον γύρο του κόσμου με διαδοχικά δημοσιεύματα από Αγγλία, Γαλλία και άλλες χώρες να αποκαλύπτουν και να καταγγέλλουν διεθνώς όλα τα κακώς κείμενα.

Αναλυτικά το δημοσίευμα του cahiersdufootball.net αναφέρει:

«Για μία ακόμα σεζόν ο Ολυμπιακός θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Champions League, εισπράττοντας τα χρηματικά οφέλη από την είσοδο στους ομίλους. Η συμμετοχή του Ολυμπιακού στη διοργάνωση όμως αμφισβητήθηκε από τους αντιπάλους του, αλλά επικυρώθηκε από τα όργανα της UEFA, παρά τις βαριές κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.

Βαγγέλης Μαρινάκης, ο Νονός του Ολυμπιακού;

Η υπόθεση ξεκίνησε το 2011. Μετά το σκάνδαλο των στημένων αγώνων με την ονομασία Koriopolis, στο οποίο ενεπλάκη το όνομα του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη Βαγγέλη Μαρινάκη, αρκετά ηγετικά στελέχη ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων βρέθηκαν επίσης μπλεγμένα από τις Αρχές της χώρας. Η έρευνα της υπόθεσης οδήγησε σύμφωνα με τον ανακριτή που τη διερεύνησε στην ύπαρξη, όπως την αποκαλεί, μιας εγκληματικής οργάνωσης, στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Σαρρής. Αυτή η οργάνωση επηρέαζε όλα τα επίπεδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τη χρήση της διαφθοράς, της απάτης, των εκβιασμών και της απειλής σε βάρος ατόμων. Για παράδειγμα, ένα μήνα αφού αρνήθηκε να σφυρίξει υπέρ του Ολυμπιακού στον εκτός έδρας αγώνα με την Ξάνθη, ο διαιτητής Πέτρος Κωνσταντινέας είδε τον φούρνο του να καταστρέφεται από μία έκρηξη που είχε εγκληματικό χαρακτήρα.

Τα ευρήματα του ανακριτή έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Παρουσιάζουν ότι ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού από μόνος του όριζε τους διαιτητές σε κάποια παιχνίδια, εμπλεκόταν επίσης στις αποφάσεις της πειθαρχικής επιτροπής, καθώς και σχεδίασε την εκλογή του Γιώργου Σαρρή στην προεδρία της ΕΠΟ. Επιπλέον ο Ολυμπιακός ελέγχει τους μικρότερους συλλόγους στην Ελλάδα δια μέσω ενός δικτύου παικτών που δίνονται ως δανεικοί καθώς επίσης και έχει λόγο στην πρόσληψη προπονητών σε άλλες ομάδες. Μάλιστα, τηλεφωνικές συνομιλίες αποδεικνύουν ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού ζήτησε την πρόσληψη του Δημήτρη Ελευθερόπουλου, πρώην τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, στην τεχνική ηγεσία του Πανιωνίου, λαμβάνοντας τον μισό μισθό του από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη.

Αμέσως μετά τις καταθέσεις, ο ανακριτής έκρινε πως υπήρχαν αρκετές ενδείξεις ενοχής για 26 άτομα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης κλήθηκε να πληρώσει το ποσό των 200,000 ευρώ ως εγγύηση, του απαγορεύτηκε κάθε ενασχόληση με το ποδόσφαιρο μέχρι να οριστεί η δίκη, ενώ θα πρέπει να παρουσιάζεται στο αστυνομικό τμήμα κάθε δύο βδομάδες. Ανάμεσα σε εκείνους στους οποίους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι, βρίσκεται και ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Σαρρής, καθώς και άλλα έξι μέλη της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής, έξι διαιτητές, πέντε μέλη πειθαρχικών επιτροπών, οι ιδιοκτήτες του Ατρόμητου και του Λεβαδειακού, ο πρώην ιδιοκτήτης της Βέροιας, καθώς και δύο στελέχη του Ατρόμητου και της Βέροιας. Το ελληνικό ποδόσφαιρο αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του, κάτι για το οποίο, σύμφωνα με τις αρχές της UEFA, θα έπρεπε να έχει συνέπειες. Εκτός κι αν η UEFA αυτή τη στιγμή παραμένει ως απλός παρατηρητής των γεγονότων.

Περίεργη επιείκεια

Ο Παναθηναϊκός, που τερμάτισε δεύτερος στο περσινό πρωτάθλημα, απέστειλε αίτημα στην UEFA ζητώντας να αποκλείσει τον Ολυμπιακό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ο στόχος ήταν να πάρει τη θέση του Ολυμπιακού στους χρυσοφόρους ομίλους της διοργάνωσης, πατώντας πάνω στο δεδικασμένο της περίπτωσης της Φενερμπαχτσέ, η οποία είχε εμπλακεί σε ένα αντίστοιχο σκάνδαλο το 2011. Τότε ο τουρκικός σύλλογος είχε αποκλειστεί από την ίδια την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της χώρας, μετά από εισήγηση της UEFA.

Ωστόσο, η ηγεσία της UEFA επέδειξε μία περίεργη επιείκεια στην περίπτωση του Ολυμπιακού, σε σύγκριση και με τον τρόπο που είχε προσεγγίσει εκείνη της Φενέρ. Αυτή προκύπτει από την ταυτότητα του νούμερο 3 στην ιεραρχία της UEFA, του Θεόδωρου Θεοδωρίδη, του αναπληρωτή γενικού γραμματέα της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Αυτός δεν είναι άλλος από τον γιο του Σάββα Θεοδωρίδη, του αντιπροέδρου του Ολυμπιακού, ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό του Βαγγέλη Μαρινάκη όταν εκείνος πήγαινε να απολογηθεί στον ανακριτή.

Αν οι δεσμοί αίματος δεν είναι κάτι το ανήθικο, ο τρόπος με τον οποίο η UEFA έδωσε άδεια στον Ολυμπιακό για τη συμμετοχή του στο Champions League προβληματίζει. Η UEFA χαρακτήρισε νόμιμη τη συμμετοχή του Ολυμπιακού στο Champions League στις 17 Ιουνίου, μία μέρα δηλαδή πριν ο Βαγγέλης Μαρινάκης καταθέσει στον ανακριτή και του επιβληθούν οι περιοριστικοί όροι σχετικά με την ενασχόλησή του στο ποδόσφαιρο. Επιπλέον, πως κανείς μπορεί να εξηγήσει τα διαφορετικά μέτρα που πάρθηκαν συγκριτικά και με την υπόθεση της Φενερμπαχτσέ; Η UEFA επισημαίνει πως οι έρευνες δεν βρίσκονται ακόμα στο ίδιο σημείο και θα πρέπει να σεβαστούμε το τεκμήριο της αθωότητας, καθώς κανείς δεν έχει κριθεί ένοχος. Το ίδιο όμως ίσχυε και στην περίπτωση της Φενερμπαχτσέ, η οποία αποκλείστηκε από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πριν καν κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι.

Μετά από αυτή την απόφαση, ο Παναθηναϊκός αποφάσισε να προσφύγει στο CAS στη Λοζάνη, προκαλώντας την οργή της UEFA, την οποία και αμφισβήτησε. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του Παναθηναϊκού, θεωρώντας πως δεν εισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης και στις κατηγορίες εναντίον του συλλόγου του Πειραιά. Η UEFA, η οποία θέλει να μην δείχνει καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς, φρόντισε να επικαλεστεί ενώπιον του CAS και να βασίσει την υπερασπιστική της γραμμή, στο ανύπαρκτο δικαίωμα προσφυγής του Παναθηναϊκού, δίνοντας προτεραιότητα στην εξουσία της σε σχέση με την ακεραιότητα των συμμετεχόντων στις διοργανώσεις της.

Ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις στην UEFA, και παρεμβαίνει μεταξύ των Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών και του Μισέλ Πλατινί, εγκαθιδρύοντας τις καλές σχέσεις μεταξύ του τελευταίου με τους ψηφοφόρους του. Συνεπώς παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην επανεκλογή του Πλατινί ως προέδρου της UEFA και τώρα ως υποψήφιου και για την προεδρία της FIFA. Ο Μισέλ Πλατινί που ήταν καλεσμένος στο γάμο του Θεοδωρίδη στη Μύκονο το 2013, έσπευσε να τονίσει πως κάθε μέλος της UEFA υποστηρίζει κάποια ομάδα και πως αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει σημάδι ενοχής. Ο ίδιος ωστόσο παρέβλεψε το γεγονός ότι μία συνομιλία μεταξύ του Θεόδωρου Θεοδωρίδη και του Βαγγέλη Μαρινάκη, που βρίσκεται στα χέρια των αρχών, αποδεικνύει τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στους δύο άνδρες καθώς και την υποψία πιθανότητας ύπαρξης ασυμβίβαστου.

Τη στιγμή που το κύριο θέμα στη μάχη για τη διεκδίκηση της προεδρίας της FIFA θα είναι ηθικό, το ελληνικό ζήτημα εγείρει ερωτήματα που μπορεί να θιγούν από τους αντίπαλους διεκδικητές».

Διαβάστε ακόμη...