Μαρικά: Ένα φλερτ που κρατάει δύο χρόνια (pics+vids)

Από gazzetta.gr: Ο Τσίπριαν Μαρικά είναι σε επαφές με τον ΠΑΟΚ και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει την καριέρα του.
Πηγή: gazzetta.gr
Μαρικά: Ένα φλερτ που κρατάει δύο χρόνια (pics+vids)

Ο Τσίπριαν Μαρικά γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1985 στο Βουκουρέστι και σε ηλικία 11 ετών πήγε στις ακαδημίες της αγαπημένης του Ντινάμο Βουκουρεστίου. Από την πρώτη στιγμή έδειξε το ταλέντο και μετά από μόλις πέντε χρόνια στους μικρούς ανέβηκε στην πρώτη ομάδα της Ντινάμο σε ηλικία 16 ετών! Στην Ντινάμο μπορεί να μην είχε πολλές συμμετοχές (23 συνολικά με 4 γκολ), άλλωστε ήταν ακόμα μικρός, αλλά παρόλα άρχισε να κερδίζει το ενδιαφέρον των ξένων ομάδων.

Τρελαίνει τον Λουτσέσκου

Μία από αυτές ήταν η Σαχτάρ Ντόνετσκ η οποία μόλις είχε προσλάβει τον Μιρτσέα Λουτσέσκου. Μία από τις πρώτες εισηγήσεις του Λουτσέσκου ήταν η απόκτηση του 19χρονου Μαρικά. Βασικός και αναντικατάστατος παίζει το καλύτερο ποδόσφαιρο της καριέρας του και βοηθάει την ομάδα του να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα (2005, 2006). Μετά από τρία χρόνια παρουσίας στο παγωμένο Ντόνετσκ είχε έρθει η ώρα για το επόμενο βήμα στην καριέρα του και η μεταγραφή σε ένα ανώτερο πρωτάθλημα.

Στις 23 Ιουλίου του 2007 η γερμανική Στουτγκάρδη ανακοινώνει την απόκτησή του, και αφού πρώτα η Σαχτάρ είχε αρνηθεί προτάσεις της Ντέρμπι Κάουντι και της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Μαρικά υπογράφει πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας και την πρώτη του σεζόν παίρνει αρκετές ευκαιρίες έχοντας 28 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και δύο γκολ, ενώ σκόραρε στην μοναδική νίκη των Σουηβών στο Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην Ρέιντζερς.

​Μετά την όχι και τόσο πετυχημένη πρώτη σεζόν, ο τεχνικός της ομάδας, Άρμιν Φε, έθεσε στο περιθώριο τον Ρουμάνο στράικερ. Τα πράγματα δεν άλλαξαν ούτε όταν ο Μάρκους Μπάμπελ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας, αφού ο Μαρικά δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τις όποιες ευκαιρίες του δόθηκαν. Ένας τραυματισμός του Κακάου, αλλά και ο ερχομός του Ελβετού Κρίστιαν Γκρος άνοιξε ξανά την πόρτα της ενδεκάδας και ο Μαρικά δεν τον απογοήτευσε, σκοράροντας τέσσερα γκολ σε τρία συνεχόμενα ματς.

Παρόλα αυτά, η Στουτγκάρδη βγήκε ξανά στο μεταγραφικό παζάρι και απέκτησε τον Πάβελ Πογκρέμπνιακ από την Ζενίτ με αποτέλεσμα την σεζόν 2010-11 να αποτελεί την τρίτη επιλογή πίσω από τους Κακάου και Πογκρέμπνιακ. Έτσι, τον Ιούλιο του 2011, ένα χρόνο πριν ολοκληρωθεί το συμβόλαιο συμφώνησε να αποχωρήσει από την ομάδα.

Παρέμεινε Γερμανία

Λίγες ημέρες μετά την λύση του συμβολαίου του υπογράφει στην Σάλκε διετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές που φτάνουν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος προτίμησε να παραμείνει στην Γερμανία παρότι είχε προτάσεις τόσο από την Μπλάκμπερν, όσο και από τις Μαρσέιγ και Παρί. Και στην Σάλκε όμως, τα πράγματα δεν πήγαν ιδανικά. Ο Χούντελααρ ήταν αυτός που σκόραρε κατά ριπάς με συνέπεια ο Ρουμάνος να έχει συνολικά 5 γκολ στην Μπουντεσλίγκα στα δύο χρόνια που έμεινε στους «βασιλικούς μπλε».

Το καλοκαίρι αποφάσισε να περιμένει μέχρι τελευταία στιγμή για κάποια αξιόλογη πρόταση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να συμφωνήσει με την Χετάφε τον Σεπτέμβριο και χωρίς ουσιαστικά προετοιμασία άργησε να μπει στην ομάδα. Μετά τον απαιτούμενο χρόνο προσαρμογής το τελευταίο διάστημα άρχισε να παίρνει χρόνο συμμετοχής αλλά παρόλα αυτά δείχνει ακόμα να μην έχει εγκληματιστεί πλήρως.

Η έλλειψη προετοιμασία είναι φανερή στα παιχνίδια του και τον Ιανουάριο τίθεται θέμα αποχώρησής του. Κάπου εκεί σκάει και το πρώτο ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ. Ο ίδιος όμως μιλώντας τον Ιανουάριο του 2014 στο gazzetta.gr ξεκαθαρίζει ότι παρά το ενδιαφέρον του Δικεφάλου του Βορρά στόχος του είναι η παραμονή στην Ισπανια. Γνωρίζω για το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ και με τιμάει ιδιαίτερα αφού το ενδιαφέρον δεν είναι τωρινό, αλλά από το καλοκαίρι όταν ακόμα δεν είχα βρει. Είναι μία μεγάλη ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει κι εκεί αγωνίζεται κι ο Κοστιν Λάζαρ. Έχω υπογράψει συμβόλαιο με την Χετάφε για 1,5 χρόνο και δεν είναι στις προθέσεις μου να φύγω από την ομάδα. Στόχος μου είναι να παραμείνω στην Ισπανία και στην Πριμέρα Ντιβιζιόν. Δεν είχα κάνει προετοιμασία με την ομάδα και δεν ήμουν έτοιμος να αγωνιστώ. Το τελευταίο διάστημα ο προπονητής μου δίνει ευκαιρίες και θέλω να αποδείξω ότι αξίζω».

Η επιθυμία του πραγματοποιείται, παραμένει μέχρι το τέλος της σεζόν, αλλά το καλοκαίρι του 2014 οι δύο πλευρές αποφασίζουν να ακολουθήσουν χωριστούς δρόμους, έξι μήνες πριν το τέλος της συνεργασίας και να δεχτεί την πρόταση της Κόνιασπορ υπογράφοντας διετές συμβόλαιο συνεργασίας.

Στην Τουρκία όμως και σε μια ομάδα χωρίς μεγάλους στόχους δύσκολα μπορείς να διακριθείς και ο ίδιος το κατάλαβε καλά γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να βρει έναν νέο σύλλογο για να δώσει ώθηση στην καριέρα του. Ο σύλλογος αυτός δεν αποκλείεται να είναι ο ΠΑΟΚ και το φλερτ που κρατάει εδώ και δύο χρόνια με τον Δικέφαλο του Βορρά να εξελιχθεί σε γάμο.

 

Διαβάστε ακόμη...