Γνωρίστε το Brøndby Stadium

Το paokfc.gr σας παρουσιάζει το στάδιο της Μπρόντμπι όπου θα διεξαχθεί ο επαναληπτικός των Play Offs του Europa League κόντρα στην δανέζικη ομάδα. Πληροφορίες για το στάδιο και μία ιστορική αναδρομή από την ανέγερσή του το 1965 μέχρι την σημερινή του μορφή.
Πηγή: paokfc.gr
Γνωρίστε το Brøndby Stadium

Βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Κοπεγχάγης, δέκα χιλιόμετρα δυτικά από το κέντρο της πόλης. Μπορεί να φιλοξενήσει 29.000 φιλάθλους, από τους οποίους οι 23.400 θα έχουν θέση, καθώς το πέταλο το φανατικών, η Faxe Tirbune, δεν έχει καρεκλάκια. Θεωρείται μία από τις πιο καυτές έδρες της Δανίας με τους οργανωμένους οπαδούς της να δημιουργούν εξαιρετική ατμόσφαιρα σε όλες τις εγχώριες αλλά και διεθνείς διοργανώσεις.

Εγκαταστάσεις

Το γήπεδο θεωρείται από τα πιο σύγχρονα της χώρας όντας εξοπλισμένο με όλες τις απαραίτητες και σύγχρονες υποδομές. Διαθέτει στον περιβάλλοντα χώρο του περίπου 1.000 θέσεις παρκαρίσματος, ενώ ξεχωριστή μέριμνα υπάρχει για τους κατόχους VIP εισιτηρίων. Τα δημοσιογραφικά θεωρία διαθέτουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για να εξυπηρετήσουν τους δημοσιογράφους με ειδικά διαμορφωμένους χώρους και αποκλειστικό ασύρματο δίκτυο. Υπάρχει ειδικός χώρος στην εξέδρα, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν άνθρωποι που βρίσκονται καθηλωμένοι σε αναπηρικά αμαξίδια, και ειδικό ασανσέρ που τους μεταφέρει ως εκεί. Τέλος σε όλο τον χώρο του γηπέδου υπάρχουν άνθρωποι της ομάδας για να παρέχουν πληροφορίες και να βοηθούν τους φιλάθλους.

Ιστορία

Η πρώιμη μορφή του Brøndby Stadium δεν θυμίζει σε τίποτα το σύγχρονο γήπεδο που θα επισκεφθούν οι φίλαθλοι της ομάδας μας που θα ταξιδέψουν στην Κοπεγχάγη. Το 1965 ο Δήμος της πόλης κατασκεύασε το γήπεδο, το οποίο περικλείονταν από στίβο, ενώ δεν υπήρχαν χτισμένες εξέδρες παρά μόνο κάποια αναχώματα όπου καθόταν οι θεατές. Τα αποδυτήρια βρίσκονταν αρκετά μακριά από τον αγωνιστικό χώρο και οι παίκτες ήταν αναγκασμένοι να περνούν μέσα από το κοινό προκειμένου να μπουν στο γήπεδο για το παιχνίδι.

Το 1978 έγινε η πρώτη μεγάλη κίνηση αναμόρφωσης του σταδίου καθώς χτίστηκε μία εξέδρα η οποία μπορούσε να φιλοξενήσει 1.200 άτομα περίπου. Η άνοδος όμως της Μπρόντμπι στην μεγάλη κατηγορία το 1982 δημιούργησε την ανάγκη για περισσότερο χώρο για τους θεατές. Έτσι δημιουργήθηκαν άλλες 5.000 θέσεις αυξάνοντας κι άλλο την χωρητικότητα. Το 1989 το ο στίβος γύρω από τον αγωνιστικό χώρο έδωσε την θέση σε νέα καθίσματα και το γήπεδο μπορούσε πλέον να φιλοξενήσει 10.000 οπαδούς. Η τελική μορφή του σταδίου ολοκληρώθηκε το 1992 με αφορμή την συμμετοχή της ομάδας στο Κύπελλο UEFA και έφτασε να διαθέτει 22.000 θέσεις.

Η ομάδα δαπάνησε το 1998 25.5 εκατομμύρια Δανικές κορώνες προκειμένου να αγοράσει το γήπεδο από τον Δήμο και ξόδεψε περίπου το διπλάσιο ποσό προκειμένου να προχωρήσει σε μία ολική ανακαίνιση του γηπέδου, η οποία διήρκεσε περίπου 2 χρόνια, διάστημα στο οποίο η Μπρόντμπι χρησιμοποιούσε το Parken Stadium της μισητής ανατιπάλου, Κοπεγχάγης.

Το λίφτινγκ ολοκληρώθηκε το 2000 και στις 22 Οκτωβρίου 28.416 φίλοι της ομάδας παρακολούθησαν από κοντά την νίκη επί της Ακαδημίας Μπόλντκλαμπ με 4-2 για το πρωτάθλημα της χώρας. Το ρεκόρ προσέλευσης κρατάει από το 2003 όταν κόντρα στην Κοπεγχάγη βρέθηκαν στις κερκίδες 31.508 φίλαθλοι, ενώ ο μέσος όρος εισιτηρίων για τις εγχώριες διοργανώσεις είναι 16.500 εισιτήρια. Το γήπεδο έχει χρησιμοποιηθεί τρεις φορές από την εθνική ομάδα της χώρας για φιλικές αναμετρήσεις.

Πρόσβαση

Εκτός από την επιλογή του αυτοκινήτου, στο γήπεδο μπορεί να φτάσει κανείς είτε με τρένο είτε με λεωφορείο από την πόλη της Κοπεγχάγης. Οι σταθμοί απέχουν μόλις 15 λεπτά περπάτημα από τις εισόδους των γηπέδων, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως στις μέρες των αγώνων τα δρομολόγια αυξάνονται πολύ πάνω από τον συνηθισμένο αριθμό, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους φίλους τις ομάδας.

Διαβάστε ακόμη...